Живот во родна земја или странство?

• Креатор на темата Креатор на темата robertmkd
  • Време на започнување Време на започнување

Дали повеќе би избрале:

• Живеење во Македонија со сигурна плата (државна или приватна сеедно) од 35.000 ден.

Гласови: 49 41,5%
  • Живеење во странство (Германија, УСА, Шведска...) со плата од 3-4К евра

Гласови: 74 62,7%

• Вкупно гласачи
    118
Мислам дека најголем проблем кај нас е неконзистентноста. Дури и да се вработиш и земаш 35к плата, едноставно не знаеш колку тоа ќе трае. Додека на запад, ако ја изгубиш работата, релативно лесно ќе најдеш нова бидејќи пазарот е преголем. Нормално ако си човек со здрава работна навика.

Све е ок тоа што зборите, но многу го проширивте муабетов. Се знае дека со интернет маркетинг/фрииленс и такви работи можат многу пари да се прават сум го увидел тоа на моја кожа. Но, се знае, од тоа не ти тече стаж. Подобро врапче во рака отколку гулаб на гранка...

Никој не ти брани да си го плаќаш стажот сам.

Све е ок тоа што зборите, но многу го проширивте муабетов. Се знае дека со интернет маркетинг/фрииленс и такви работи можат многу пари да се прават сум го увидел тоа на моја кожа. Но, се знае, од тоа не ти тече стаж. Подобро врапче во рака отколку гулаб на гранка...
Ц, ц, ц... како може бе вака да размислувате, а млади луѓе. :facepalm:

Ако на твоја кожа си увидел дека со интернет маркетинг/фриленс се прават многу пари, зошто не продолжиш со тоа? Зошто да плаќаш стаж, кога може да штедиш? Зошто цел живот да си роб за 35,000 денари, кога имаш шанса да бидеш милионер? Зошто секој ден да стануваш од 7 сабајле и да работиш 8 часа, кога може да стануваш во 12 и да работиш 2 часа? Зошто врапче во рака, кога можеш да јаваш ној?

Ништо не си увидел. :coffee:

Искача денес Хорхе, и ти дава уште 500 причини зошто да си заминеш од ебенава држава.

Треба од друга, оптимистичка перспектива да ги гледаш работите. Претседателот сака да те мотивира да станеш политичар, у меѓувреме кради и силувај ја рајата, кој ја ебе. Подобра мотивација здравје.

Ништо не си увидел. :coffee:
Од кај знаеш? :O Уствари да, јас немам 15К мислења на форум, не знам ништо хахаха
Ц, ц, ц... како може бе вака да размислувате, а млади луѓе. :facepalm:

Ако на твоја кожа си увидел дека со интернет маркетинг/фриленс се прават многу пари, зошто не продолжиш со тоа? Зошто да плаќаш стаж, кога може да штедиш? Зошто цел живот да си роб за 35,000 денари, кога имаш шанса да бидеш милионер? Зошто секој ден да стануваш од 7 сабајле и да работиш 8 часа, кога може да стануваш во 12 и да работиш 2 часа? Зошто врапче во рака, кога можеш да јаваш ној?
Не велам дека не е добро тоа, но јас да чекам дали тој некој американец ќе ми кликне на рекламата, или ќе ми симне апликацијата, или дали ќе ми нарача да му направам страна, и од тоа во иднина да ми зависи дали ќе купам леб на семејството, хмм не знам дали е стабилен извор на пари. Како хоби да, ок е. (читај втора работа).

http://tocka.com.mk/1/192468/genija...o-evropa-poglednete-kade-se-naogja-makedonija

Индекс на трошоци за живот
Германија - 100
Македонија - 41

Ако трошоци за живот во Германија ви се 2000 евра тука ќе бидат 820 евра. (2.5 пати помалце трошоци)
Просечна нето плата во Германија 2200 евра а во Македонија 350 евра (6+ пати повеќе плата) плус додај дека оваа 350евра просек ја дигаат административците кај нас.

И сега додај квалитет на живот таму и тука, безбедност, здравство, судство итн и процени колку вреди да останеш во нашава држава поготово со 500е плата која ја пиша во анкетава ;) башка си пишал „сигурна“ државна плата во анкетата ? каква сигурна кога ќе дојде време и заглавиме со долгови административците се тие први што ќе се кратат како во Грција што беше.

Ако имаш вакви податоци за САД, Канада, Австралија и Нов Зеланд сподели ги ако можеш.

Живеење во македонија ислкучиво на државна плата како прецедник на комисија за однос со религиски заедници. Еден формулар за бајрам, еден за велигден, поздрави и честитки до верниците и реис ул улема, после цел ден слободен.
Синко, има боља работа од оваа: министер без портфељ. Коа заседава влада не мораш ни да идеш, пошо нема шо да кажеш за ресорот. Е сеа, ако ти е досадно, моеш да се прошеташ до собрание, чисто онака од општа култура. Али ништо од ова не е морално. А плата си зимаш министарска со сите додатоци, шофери, бутури. И да се утепаш од крадење, нема гајле. Хорхе те вади од кал у комплет со другите. Кај го има бе ова?

Синко, има боља работа од оваа: министер без портфељ. Коа заседава влада не мораш ни да идеш, пошо нема шо да кажеш за ресорот. Е сеа, ако ти е досадно, моеш да се прошеташ до собрание, чисто онака од општа култура. Али ништо од ова не е морално. А плата си зимаш министарска со сите додатоци, шофери, бутури. И да се утепаш од крадење, нема гајле. Хорхе те вади од кал у комплет со другите. Кај го има бе ова?
Видиш, Стрико, ова на прв поглед ми се виде многу примамливо, ама па се замислив малку, и не ќе да е баш најарно. Ашкање горе долу по цел ден, голуби, праење далавери со Миле, се е тоа супер, и дури може и да ми го исполни денот. Од друга страна пак, министер сум, матер му ебам, некако ми се чини треба да имам влас, да подвикнам наоколу, да одам да се сретнам со земјоделци Вељо Тантаро кога ќе блокира пат, па после на вести со латас. Таков човек сум, проблем-солвинг, сакам да решам проблемот со името, презимето, сушата во овчеполе. Ако нема ништо од ова, ми се чини некако понижење ќе ми биде, може депресија да ме удри, сите пари што ќе се наполнам, по иљачи и бајачи ќе ги дадам..

Видиш, Стрико, ова на прв поглед ми се виде многу примамливо, ама па се замислив малку, и не ќе да е баш најарно. Ашкање горе долу по цел ден, голуби, праење далавери со Миле, се е тоа супер, и дури може и да ми го исполни денот. Од друга страна пак, министер сум, матер му ебам, некако ми се чини треба да имам влас, да подвикнам наоколу, да одам да се сретнам со земјоделци Вељо Тантаро кога ќе блокира пат, па после на вести со латас. Таков човек сум, проблем-солвинг, сакам да решам проблемот со името, презимето, сушата во овчеполе. Ако нема ништо од ова, ми се чини некако понижење ќе ми биде, може депресија да ме удри, сите пари што ќе се наполнам, по иљачи и бајачи ќе ги дадам..
Те сфаќам синко, немоеш без работа да седиш. Али со златен занат као голубарство, кај и да су у свет ќе извадиш не само за леп, него и еурокрем.

Ќе потрае , баш вечерва за тие 35 000 , по центар се ашкаат луѓето !

Од кај знаеш? :O Уствари да, јас немам 15К мислења на форум, не знам ништо хахаха

Не велам дека не е добро тоа, но јас да чекам дали тој некој американец ќе ми кликне на рекламата, или ќе ми симне апликацијата, или дали ќе ми нарача да му направам страна, и од тоа во иднина да ми зависи дали ќе купам леб на семејството, хмм не знам дали е стабилен извор на пари. Како хоби да, ок е. (читај втора работа).
Kamoli da znam kako funkcionira sistemot na taa zarabotuvacka...
Poarno 20k privatno zaraboteni otkolku 35k vo fabrika...
Vo privatnoto imas napredok i mozebi ke stasas do 2 000 000 da zarabotuvas a vamu od 35 nema da mrdnes..Moze ako go lizes sladoledot kaj sefot ili gazdata pa da ti butne 1000 den eve mrsnik kupi si nesto.............[DOUBLEPOST=1462375151][/DOUBLEPOST]

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom