Димитар Талев - кражба и фалсификат

Оправдувате ли кражбата и фалсификатот на Димитар Талев?

• Вкупно гласачи
    28
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Прво зборувавте во 60-те, сега во 80-те. Добре дека се поправи.
Многу дискутабилно е дали са били избркани, но да допуштиме дека са. И што?
Дали не мал дел се вратиха след това обратно?
Значи сепак имало избркани. Да те потсетам, само во 80-тите беа избркани повеќе од 340000. За 60-тите не знам, не ги ни спомнав.
Друго нешто сакам да ти кажам:
Кога разговараш со нормален, млад Германец, тој се срами што е Германец, заради злоделата што ги направиле неговите претци. Вие сте направиле најмногу злодела овде, а богами, и Србите имаат што да кажат за вашите злодела. Злоделата ви продолжиле и после војната, како што гледаш. Тебе к*р не ти чуе што правел твојот дедо во овие краишта. Не си залужил со тебе воопшто да се дискутира, бидејќи не покажа ни малку срам и разбирање.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Само договора Моллов Кафандарис има огромно движене, да не зборуваме за се друго.
A бе од Бугарија заминаа Грци од Грција дојдоа бугари, тој договор е за РАЗМЕНА на население.

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
A бе од Бугарија заминаа Грци од Грција дојдоа бугари, тој договор е за РАЗМЕНА на население.
Па Бугари са дошле од Грција,македонски и тракиски Бугари.Колку пати треба да пишуваме дека македонец значи Бугарин од Македонија?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Па Бугари са дошле од Грција,македонски и тракиски Бугари.Колку пати треба да пишуваме дека македонец значи Бугарин од Македонија?
не, не значи, Македонец означува посебен народ со свој јазик писмо историја традиција.
Бугари се посебен народ и со нив водевме војна кога дојдоа како окупатори на овие простори 1941 а ги поразивме и протеравме во 1944

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
не, не значи, Македонец означува посебен народ со свој јазик писмо историја традиција.
Бугари се посебен народ и со нив водевме војна кога дојдоа како окупатори на овие простори 1941 а ги поразивме и протеравме во 1944
И уште тие ни помогнале, не ослободиле, самите се протерале. Ова не е разговор ни на дете од 2-ро одделение

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И уште тие ни помогнале, не ослободиле, самите се протерале. Ова не е рзговор ни на дете од 2-ро одделение
А бе не е лесно да си бугарин, за секоја деценија, поинакви закони си имаат, она шо важеше за 1890-1900 им е смешно за 1920-1940, ќе се повикаат на попис, а ќе негираат сопствени пописи, ќе фалат и величаат едно а истото за друг период ќе го кудат и омаловажуваат.
Немаат став немаат принцип немаат доследност.....

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
А каде е местото на министерството за култура, кое се задолжило да следи почитуването на авторските права?
И што треба сега да направи минстерствто? Да нареди да се додадат уште 100 страни?
Минстерството за култура распишува конкурс за преведувачка литература и се јавуваат издавачки куќи. Кој добие на конкусот, тој добива пари, ја преведува и ја печати книгата и толку.
Стварно си давате премногу значење. Сме сакале да го правиме Талев македонски класик?! Си го имаме ние Георги Сталев. Не дека Талев не е наш, ама ајде...[DOUBLEPOST=1459953197][/DOUBLEPOST]
Не,има многу Бугари со потекло од Македонија во Бугарија.
Интересно. Кога бев на еден краток престој во Бугарија, секој втор којшто ќе сфатеше дека не сум Бугарка, ме прашуваше од каде сум и кога ќе кажев дека сум од Македонија, весело ќе извикнеше: Аз сам Македонец!
Не кажуваше дека е по потекло од Македонија, туку дека е Македонец.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Постоењето на бугарската нација е една огромна историска лага. Самите списи тоа и го кажуваат. Порано зборот бугар значел селанец. Значи сите кои што живееле на село ги нарекувале бугари, дали било тоа македонско, српско, грчко, босанско, хрватско село, секаде зборот селанец бил синоним за бугар.
Хахаха, македонски урбани легенди. :bravobe:[DOUBLEPOST=1459954192][/DOUBLEPOST]
Ај пак да ги прашам бугарските форумџии. Која е значајноста или квалитетот на авторов и зошто јас како заљубеник во литературата немам слушнато досега за него (а верувам и скоро цела Македонија нема, го нема во ниеден учебник)?
Фундаментална.

https://chitanka.info/text/569-zheleznijat-svetilnik

Последно уредено:
Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
:lolzz:
Затоа ние велиме дека кај нас историјата е наука,а кај вас е уметност.

Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Член од
23 јуни 2010
Мислења
157
Поени од реакции
14
Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
1913 Велес
Браката ви срби ви ослободуват .....
И тие си ојдоа и вие, со се камшици, бајонети бодликави жици пушки....[DOUBLEPOST=1459957326][/DOUBLEPOST]
издавачи Кинези и Совјети...
ова ми личи као на братска помош на комунистичките земји за веме на студената војна....[DOUBLEPOST=1459957398][/DOUBLEPOST]
:lolzz:
Затоа ние велиме дека кај нас историјата е наука,а кај вас е уметност.
Вие многу работи велите али нам не ни е многу гајле.
То шо имавме ви кажавме 1941-1944

Член од
20 декември 2015
Мислења
226
Поени од реакции
84
И тие си ојдоа и вие, со се камшици, бајонети бодликави жици пушки....[DOUBLEPOST=1459957326][/DOUBLEPOST]
издавачи Кинези и Совјети...
ова ми личи као на братска помош на комунистичките земји за веме на студената војна....[DOUBLEPOST=1459957398][/DOUBLEPOST]
Вие многу работи велите али нам не ни е многу гајле.
То шо имавме ви кажавме 1941-1944
Југокомуњарски бајки

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Бајки гачки , отаде ридот си останавте ! Со таков ум , за долго !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom