Не ми е јасна изјавата од постот во која кажуваш „но денеска испадна дека попрво треба татко ми да извади, па јас потоа да терам процедура“. Кај ИСПАДНАЛо, кој ти рекол, те вратиле ли од ДБЧ. Појасни малце, па да одговараме.Здраво дечки, се извинувам ако некој го има пред мене одговорено моево прашање, но ми е прилично итно, а пред мене има едно 300 страни кои ми останаа непрочитани..
Требаше да вадам бугарски пасош преку посредник (врз база на прв братучед на татко ми), но денеска испадна дека попрво треба татко ми да извади, па јас потоа да терам процедура. Е сега, прашањето е: Дали јас мора пак да чекам (како секој друг) или можам веднаш да земам пасош од кога тој ќе извади (Имајки во предвид дека имам 18 години)?
Благодарам однапред
После осумнаесет години ти треба да си тераш процедура како и секој полнолетен граѓанин, а со оглед на тоа дека досега низ форумов има примери кои тврдат дека добиле државјанство по основ на втор братучед, па и прв братучед на родител, мислам дека без проблем ќе извадиш происход со кој може да аплицираш за државјанство.