Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
@Јефто овој проблем го имав во Струга, со комшиите над мене. Како што си тресе секој ден, ме фати инает и го фатив ќебето. Тегне таа, тегнам јас, демек се закачило на нешто :) Потегнав посилно и слушам: Ааааа... Леле оваа летна од тераса. На неа и паднало од раце и плус јас го пуштив, падна долу. Од тој ден, никогаш повеќе не тресеше. Дотичната е жива и здрава, со мал шок дека ќе останела без ќебе :) Пробај, ништо не губиш. Инаку, заеби инспекторати (не знам ни дали има некој за вакво нешто), викни полиција на кафе и нека голтнат малку прашина :D

@Јефто овој проблем го имав во Струга, со комшиите над мене. Како што си тресе секој ден, ме фати инает и го фатив ќебето. Тегне таа, тегнам јас, демек се закачило на нешто :) Потегнав посилно и слушам: Ааааа... Леле оваа летна од тераса. На неа и паднало од раце и плус јас го пуштив, падна долу. Од тој ден, никогаш повеќе не тресеше. Дотичната е жива и здрава, со мал шок дека ќе останела без ќебе :) Пробај, ништо не губиш. Инаку, заеби инспекторати (не знам ни дали има некој за вакво нешто), викни полиција на кафе и нека голтнат малку прашина :D
Браво, ме изнасмеа:bravobe:

Не може, малку е специфично, од страна над мене е. :( Друго чаре некое? :/

Полиција нема многу да ти помогне, ниту пак Законот за домување.
Ако не можеш да се разбереш, послушај го Триптико.

дечки ако имаш 2 кривични пријави за тепачка,дали може да влезиш војник негде или слабо,т.е и дали после 5-6 год тие пријави ке може дасе избришат или како оде процедурата незнам законски,да ми помогнете една е направена на 14 год друга на 16 ништо нагоре и то е :D како малолетник
Пријавите сами по себе немаат ефект доколку не се покренало кривична постапка и да ти била изречена некаква казнена мерка или мерка на претпазливост на тебе како малолетник. По одредено време се бришат од евиденција, вообичаено по една година од изминување на казната или ако се работи за малолетнички затвор 5 години од моментот кога е излежана казната.
После истекот на ваквите рокови не треба да имаш проблем со вадење на Уверение за неосудуваност.[DOUBLEPOST=1451217170][/DOUBLEPOST]
Не може, малку е специфично, од страна над мене е. :( Друго чаре некое? :/
Предлог за вонсудско решавање на спорот :D

Последно уредено:
Дали некаде можат да се најдат образци за како се пишува предлог за признавање на странска судска одлука, па решение за истото, па приговор, па жалба...?

Пријавите сами по себе немаат ефект доколку не се покренало кривична постапка и да ти била изречена некаква казнена мерка или мерка на претпазливост на тебе како малолетник. По одредено време се бришат од евиденција, вообичаено по една година од изминување на казната или ако се работи за малолетнички затвор 5 години од моментот кога е излежана казната.
После истекот на ваквите рокови не треба да имаш проблем со вадење на Уверение за неосудуваност.[DOUBLEPOST=1451217170][/DOUBLEPOST]
Предлог за вонсудско решавање на спорот :D
фала ти мн,поздрав :)(y)

Имам едно прашање.
Сакам да организирам одреден настан за кој треба спонзорства и т.н., е сега дали е потребно правно лице преку која ќе одат средствата од спонзорите? Настанот од е од едукативен карактер и е не-профитен.
Ако е потребна одредена правна организациона структура кои се постапките за креирање, односно „најлесна“ за основање и одржување(непрофитни, невладини, здруженија, фондации и т.н)?
Благодарам.

Имаш две опции. Да платиш околу 500-600 евра и да ја затвориш фирмата со прогласување стечај. Втората опција ти е да се надеваш дека државата за некоја година ќе ти ја избрише фирмата бесплатно. Секоја година се објавуваат списоци на фирми кои се неактивни и се бришат (фирмите имаат само долгови кои ги спомна ти ама немаат никакви приходи и расходи или било каква активност во период од 3-4 години). Се разбира има и трета опција а тоа е да ги платиш тие давачки, ама колку ти се исплати тоа провери си. Ако е неактивна две три години тоа се многу давачки.
Инаку за вработување татко ти може да се вработи (претпоставувам уште се води како вработен таму?). Треба да оди на нотар и да даде изјава дека останува управител на старата фирма но го прекинува работниот однос во таа фирма за да може да се вработи во новата фирма (секако прво треба да си најде работа и да ја наведе новата фирма кај што ќе работи).
Se ova e vo red no denes mi stigna opomena od opstinata za neplateni smetki za gjubre i zakana so izvrsiteli kako da cekam da mi ja zatvorat firmata koga prethodno ke mi doagjaat izvrsiteli , pomognete kako da ja opravam sitoacijava :@

Se ova e vo red no denes mi stigna opomena od opstinata za neplateni smetki za gjubre i zakana so izvrsiteli kako da cekam da mi ja zatvorat firmata koga prethodno ke mi doagjaat izvrsiteli , pomognete kako da ja opravam sitoacijava :mad:
Па тебе и онака ти е блокирана сметката така што не можат да направат ништо. Ти одговараш со имотот од фирмата (кој претпоставувам е непостоечки). Не одговараш лично, освен ако не си бил учесник во некои малверзации. Секогаш ти стои првата опција отворена ако сакаш да платиш за стечајна постапка. На 31 јануари ќе бидат избришани неколку илјади фирми и претпоставувам дека февруари март ќе пуштат соопштение за нова тура фирми за бришење (неактивни фирми).

Па тебе и онака ти е блокирана сметката така што не можат да направат ништо. Ти одговараш со имотот од фирмата (кој претпоставувам е непостоечки). Не одговараш лично, освен ако не си бил учесник во некои малверзации. Секогаш ти стои првата опција отворена ако сакаш да платиш за стечајна постапка. На 31 јануари ќе бидат избришани неколку илјади фирми и претпоставувам дека февруари март ќе пуштат соопштение за нова тура фирми за бришење (неактивни фирми).
Зависи какво друштво е основано, пример содружниците на ЈТД одговараат со својот имот иако супсидијарно ама сепак одговараат со својот имот.

Зависи какво друштво е основано, пример содружниците на ЈТД одговараат со својот имот иако супсидијарно ама сепак одговараат со својот имот.
Е добро ај сега! претпоставував дека е ДОО или ДООЕЛ. не некое командитно или какви други и да имаше друштва:-)

Ми треба помош...
Купив кола пред две години му ја платив си ја префрлив на мое име и ја регистрирав, сега му текнало на мајмунот ме тужит дека не су ја платил, а купопродажен договор нема им го дадов вполиција ко ја регистрирав
Што да права...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom