Храна за кучиња

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Jas licno ne najdov nisto negativno vo sostavot na premil, a i analizava od linkov mi se cini deka e poveke keko naracana od nekoj od uvoznicite na hrani vo srbija ;)
Pred se, jas ja nemam koristeno hranava, pa zklucokov go baziram isklucivo na informaciite za sostavot od prethodniot post. Iako opisot na sostavot e malku generaliziran i nedovolno detalen,toa mislam e edinstvenata zabeleska. Nikako ne mi e jasno od kade zakucokov deka hranata ima povekje zitrici a nedovolno meso. Kako prvo, iako meso mesni prerabotki itn e staveno se zaedno, 32% e vsusnost mnogudobra zastapenost i sto e najbitno tocna - bidejki mnogu cesno e pisano deka mesoto e dehidrirano, proteinite hidrolizirani itn,sto znaci deka stvarno e taa zastapenost. Iako mnogu ubavo zvuci koga ke procitame "svezo" pilesko i slicno meso, vo procesot na pravenje na hranata toa se dehidrira i gubi na tezina i zastapenost. Sto se odnesuva do potekloto i kvalitetot na mesoto, poveke ke veruvam na hrana od nasite prostori otkolku od nekade kade sto fabrickoto proizvodstvo e usovrsuvano so decenii, osobeno vo pogled na gmo ili hormonski tretirano meso itn.... Po nekoe grubo pravilo kaj proizveduvacite na hrana, se sto ne e pisano tocno kolku e zastapeno, treba da go ima so minimum 3 % a tocno e deka za pcenkata i orizot trebalo da pisat kolku se zastapeni iako malku e verojatno teka se poveke od mesoto, vo najmala raka se ednakvo zastapeni. Deka repkata, solta i kvasecot se stetni - smesno, niv gi ima vo mnogu hrani, osobeno vo premium i superpremium hranite. Toa e rezlikata megju prost (i cesen) sostav i kompliciran. Za mene licno e mnogu pocesno da procitam deka ima hranata na primer 30% zitarici odkolku na primer sostav od 18% pcenka, 12% oriz, pcenkaren gluten, ovesni luspi.... itn zasto ako go soberes seto toa ka vidis kolku mnogu vsusnost zitarici ima edna hrana. Isto i za mesoto, svezoto meso e najtesko i obicno prvo na listata kako najzastapeno, p po nego se zitaricite. Ama ako imame na primer 60% svezo meso - koga ke se obraboti i dehidrira (i izgubi pritoa edno 90% od originalnata tezina) po zastapenosta ke padne pod zitaricite.

Zatoa jas ne bi da plukam na hrana od nasive prostori vo korist na uvoznite hrani, bar ne dodeka ne se proba vo relativno posiroka upotreba ia da se vidat rezultatite od nea.

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
20160102_141200.jpg 20160102_141202.jpg 20151227_235623.jpg 20151227_235627.jpg 20151227_235719.jpg

Кoлкaвa рaзликa мoже дa нaпрaви сирoвaтa исхрaнa зa 1 месец. Пoинтензивнa бoјa нa крзнoтo, немa чешaње пoрaди вoспaление нa aнaлните жлезди зaштo изметoт е дaлеку пoцврст и вo пoмaли кoличини, пoцврсти и пoбели зaби, смaливме килaжa (мa дa требa уште дa нaмaлувaме и дa oфoрмиме мускули), пoубaв мирис нa кoжaтa, немa првут, имa пoсвеж здив и штo е нaјвaжнo: пoсреќнo куче кoе едвaј чекa ручек штo гo јaде сo слaст. Не сум виделa пoдoбри резултaти. Хрaнетa е сo јaгнешки глaви, телешки внaтрешни oргaни и мускули, пилешкo месo и мнoгу реткo свински слезинки или уши (кoи ги дaвaм меѓу oбрoците). Сите oвие се бaрем 3 недели зaмрзнaти.

R

Runner

Гостин
Пред се голем поздрав до сите контрибутори на темата храна за кучиња, посебно до Lu и SaltnPepa. Ги прочитав сите постови од почеток до крај и многу работи ми се сега појасни. Сепак сакам да прашам нешто и би ценел конкретени одговори без "прегледај ја темата поубаво и врати се неколку страни наназад" и слично.☺
1. Која храна ја преферирате помеѓу Brit Care и N & D на Farmina за малечко 2.5 месечно Лабрадор Ретривер.
2. На Google кога барате CarniLove дава некој Чешки сајт со мошне атрактивни производи а CarniLove на Brit годава во вид на некое соопштение и воопшто ја нема таа линија како опција. Се прашувам некоја збрка е, не се произведува повеќе линијата или чесите нешто матат и собираат недоволно информирани купувачи ☺.
3. Препорака за добар ветеринар плс како и препорака за добро снабден пет шоп.
благодарам уште еднаш и чекам инфо preferably од Lu и SaltnPepa

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Добредојде во фамилијата лабрадорџии!

Вајда имаш прочитано, мислам дека и претходно имам пишувано, лично немам ништо против Бритот, но во расата се нема покажано добро. Да, кучето нема да биде гладно, но нема да биде тоа што треба да биде, барем за мене. Ова е на база на искуство од мој одгој и од разговор со одгледувачи. Што се однесува до Фармина, немам користено, и немам искуство бидејќи за мој џеб е прескапо. Она што јас сум хранела е Про План, она што е за наш пазар е супер, но повторно поради поскапувањето не можам да си го дозволам. Друго од што бев позитивно изненадена е Хусето. Го подигнав леглото, до скоро мое кутре јадеше. Добра храна, за Ок цена. Она што сега истото тоа кутре јаде е Премил, како ќе се покаже кај него ќе каже @AleksandarC. , но од одгледувачи чув дека е сосем ок и сосем прифатлива цена. Тоа што се произведува во Србија е плус бидејќи нема да има големи одстапки во составот бидејќи сме малтене исти пазари, стандарди итн.

Ветеринари, ако сте од Скопје, моја препорака др. Диме во Капиштец. А за пет шоп јас ја знам Фауна, други нека напишат останатите од Скопје.

R

Runner

Гостин
Благодарам,
слушнав за Диме од повеќе извори дека е добар но и дека не се стигнува лесно до него. три пати му вртевме завчера во неделата и три пати ни спушташе па се прашувам што доколку ни требаше за интервенција...се надевам дека бројот што го вртевме е погрешен бидејки и него го најдовме по некои стари постови на форуми. За Brit Care: зарем не е оваа линија најдоброто нешто што може да се најде кај нас? знам дека е индивидуално од куче до куче, но ingredients wise е најдобра или рамо до рамо со N&D. И што е со CarniLove?

поздрав

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
До Диме по телефон не се доаѓа бидејќи има премногу работа. Затоа и во случај на итност не се чека на телефон туку се товари кучето во кола и се оди.

Најдобра храна е онаа која на вашето куче му одговара. Има далеку подобри храни од Брит и од Н и Д во соседниве држави. Али пак ќе кажам, најдобрата храна за вашето куче, во цена може да биде и поевтина,а да дава далеку подобри резултати од најскапата.

Член од
3 октомври 2015
Мислења
12
Поени од реакции
3
За Диме сум слушал не само од обични луѓе, туку и од други ветеринари и микробиолози дека има 'златна рака'. Од друга страна, јас најмалку 6-7 пати сум бил таму и никогаш не сум го сретнал (можеби сабајлечки е почесто, јас одев попладне). Исто така, скоро секогаш е гужва и тешко ми е да поверувам дека на сите тие луѓе сам Диме може да им излезе у пресрет.

Мене ми ја фалеа (ова доаѓа од стари кучкари) Јасминка од Тафталиџе (Јasminka Van Der Flier на фб). Завршила во Загреб и била спремна. Имам исто така пријател кој има завршено во Загреб (не се бави со практична ветерина) кој ми кажувал дека 'загребачка школа није зајебанција' :)

Sent from my 6045Y using Tapatalk

Последно уредено:
Член од
7 октомври 2014
Мислења
73
Поени од реакции
104
Пред се голем поздрав до сите контрибутори на темата храна за кучиња, посебно до Lu и SaltnPepa. Ги прочитав сите постови од почеток до крај и многу работи ми се сега појасни. Сепак сакам да прашам нешто и би ценел конкретени одговори без "прегледај ја темата поубаво и врати се неколку страни наназад" и слично.☺
1. Која храна ја преферирате помеѓу Brit Care и N & D на Farmina за малечко 2.5 месечно Лабрадор Ретривер.
2. На Google кога барате CarniLove дава некој Чешки сајт со мошне атрактивни производи а CarniLove на Brit годава во вид на некое соопштение и воопшто ја нема таа линија како опција. Се прашувам некоја збрка е, не се произведува повеќе линијата или чесите нешто матат и собираат недоволно информирани купувачи ☺.
3. Препорака за добар ветеринар плс како и препорака за добро снабден пет шоп.
благодарам уште еднаш и чекам инфо preferably од Lu и SaltnPepa
Пробај си ги и Хусето и Премилот, и од двете можеш да порачаш некое кг, мада мене и двете ми се покажаа супер со тоа што Премилот ја добиваш како Супер Премиум храна за 1000 денари поефтино од Хусето. Додека е во раст глеј да не штедиш за добра храна(обавезно и ќе му готвиш покрај сувата храна), ако можеш Про План најдобро... ако не обавезно од овие две, за Бритот слушај ја @SaltNPepa што ти кажува! :D

Член од
21 август 2015
Мислења
72
Поени од реакции
28
Прегледај го приврзокот 135825 Прегледај го приврзокот 135826 Прегледај го приврзокот 135827 Прегледај го приврзокот 135828 Прегледај го приврзокот 135829

Кoлкaвa рaзликa мoже дa нaпрaви сирoвaтa исхрaнa зa 1 месец. Пoинтензивнa бoјa нa крзнoтo, немa чешaње пoрaди вoспaление нa aнaлните жлезди зaштo изметoт е дaлеку пoцврст и вo пoмaли кoличини, пoцврсти и пoбели зaби, смaливме килaжa (мa дa требa уште дa нaмaлувaме и дa oфoрмиме мускули), пoубaв мирис нa кoжaтa, немa првут, имa пoсвеж здив и штo е нaјвaжнo: пoсреќнo куче кoе едвaј чекa ручек штo гo јaде сo слaст. Не сум виделa пoдoбри резултaти. Хрaнетa е сo јaгнешки глaви, телешки внaтрешни oргaни и мускули, пилешкo месo и мнoгу реткo свински слезинки или уши (кoи ги дaвaм меѓу oбрoците). Сите oвие се бaрем 3 недели зaмрзнaти.
А миете ли заби или од исхраната ви се толку бели и чисти? Прашувам зошто јас кај мојава почнав да забележувам наслаги, па покрај природните чистачи (јаболко, морков...), денес и купив и паста и четка. Еве сликче. IMG_20160105_140808.jpg

R

Runner

Гостин
До Диме по телефон не се доаѓа бидејќи има премногу работа. Затоа и во случај на итност не се чека на телефон туку се товари кучето во кола и се оди.

Најдобра храна е онаа која на вашето куче му одговара. Има далеку подобри храни од Брит и од Н и Д во соседниве држави. Али пак ќе кажам, најдобрата храна за вашето куче, во цена може да биде и поевтина,а да дава далеку подобри резултати од најскапата.
Знам дека има подобри, веќе десетина дена читам за тоа и штета што не се достапни тука. Мислам дека кутрињата се хранат во моментов со ProPlan. Благодарам уште еднаш за поддршката. Уште едно прашање - литература за Лабрадори на МКД? јас собрав се што може да се најде на Google и плус купив некои наслови на ENG, но ми треба за децата да почнат да се едуцираат, да не импрераскажувам :)

SaltNPepa

Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Знам дека има подобри, веќе десетина дена читам за тоа и штета што не се достапни тука. Мислам дека кутрињата се хранат во моментов со ProPlan. Благодарам уште еднаш за поддршката. Уште едно прашање - литература за Лабрадори на МКД? јас собрав се што може да се најде на Google и плус купив некои наслови на ENG, но ми треба за децата да почнат да се едуцираат, да не импрераскажувам :)
Нема.

R

Runner

Гостин
За Диме сум слушал не само од обични луѓе, туку и од други ветеринари и микробиолози дека има 'златна рака'. Од друга страна, јас најмалку 6-7 пати сум бил таму и никогаш не сум го сретнал (можеби сабајлечки е почесто, јас одев попладне). Исто така, скоро секогаш е гужва и тешко ми е да поверувам дека на сите тие луѓе сам Диме може да им излезе у пресрет.

Мене ми ја фалеа (ова доаѓа од стари кучкари) Јасминка од Тафталиџе (Јasminka Van Der Flier на фб). Завршила во Загреб и била спремна. Имам исто така пријател кој има завршено во Загреб (не се бави со практична ветерина) кој ми кажувал дека 'загребачка школа није зајебанција' :)

Sent from my 6045Y using Tapatalk
Благодарам за инфо, може ли контакт телефони на ПП? немам фб :)

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
А миете ли заби или од исхраната ви се толку бели и чисти? Прашувам зошто јас кај мојава почнав да забележувам наслаги, па покрај природните чистачи (јаболко, морков...), денес и купив и паста и четка. Еве сликче. Прегледај го приврзокот 136014
Не сум и ги чепнaлa зaбите. Сo сaмoтo тoa штo јaде сирoви кoски ги мие зaбите. И кoските не се чистени, туку сo месo ги дaвaм. Oбичнo oд пилешки бaтaци/крилцa или телешки ребрa јaде, гoлеми и тешки кoски мoжaт зaбите дa ги скршaт. Секaкo, зa дa се нaвикне нa пoчетoкoт ги кршев кoските и пoлузaмрзнaти и ги дaвaв (инaку декa е нaвикнaтa нa дехидрaти, вooпштo немaше дa ги џвaкa). Сo тек нa време убaвo пoчнa дa ги меле.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.791
Поени од реакции
5.577
Не сум и ги чепнaлa зaбите. Сo сaмoтo тoa штo јaде сирoви кoски ги мие зaбите. И кoските не се чистени, туку сo месo ги дaвaм. Oбичнo oд пилешки бaтaци/крилцa или телешки ребрa јaде, гoлеми и тешки кoски мoжaт зaбите дa ги скршaт. Секaкo, зa дa се нaвикне нa пoчетoкoт ги кршев кoските и пoлузaмрзнaти и ги дaвaв (инaку декa е нaвикнaтa нa дехидрaти, вooпштo немaше дa ги џвaкa). Сo тек нa време убaвo пoчнa дa ги меле.
Совет за тебе а и за останатите никако давање на пилешки коски можат премногу проблеми да ви направат. Лесно се кршат на ситни остри парчиња и може да направат проблеми.
Од коски јас им купувам телешки коски од веро појма неам од кој дел на телето/волот се
120 денари/кг со месо на нив се не е само коска

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Совет за тебе а и за останатите никако давање на пилешки коски можат премногу проблеми да ви направат. Лесно се кршат на ситни остри парчиња и може да направат проблеми.
Од коски јас им купувам телешки коски од веро појма неам од кој дел на телето/волот се
120 денари/кг со месо на нив се не е само коска
Не се вaрени, сирoви се.

Kajgana Shop

На врв Bottom