- Член од
- 14 април 2008
- Мислења
- 1.257
- Поени од реакции
- 914
Го прескокна ова и мислам најосновното:Дали да се дејствува родољубно е должност или само право (слободен избор)?
//Право на слободен избор
- Дали припадник на еден народ има легитимно право да врши притисоци кон другите припадници на неговиот народ за да ја исполнат својата родољубна должност?
//Нема право да врши притисок
- Дали додека посвесни и несебични поединци жртвуваат вредности од својот живот за нечија безбедност, дали другите имаат право да бидат незаинтересирани и да ги уживаат плодовите на нивната жртва?
//Да, имаат право, животот во една земја зависи од многу фактори
- Можеби не за себе, но дали поради жртвата на другиот до мене, или жртвата на оние од минатото, како и поради неопходноста од што поопшто заедничко дејствување за опстанок и напредок на заедницата дали тоа не не задолжува дури и принудува да се врши притисок врз незаинтересираните, лежерните, себичните?
//Никој нема право да врши притисоци
Дали национално незаинтересираните имаат право да ги користат националните благодети стекнати со нечии жртви?
//Да имаат право
- Дали на пасивните имаме право да им ги одземиме благодетите стекнати со заложбите и жртвите на нечие родољубно делување за доброто на заедницата?
//Несмееш ниту пак имаш право да одземаш нешто во име на „заедницата“
- Што со оние кои не само што се пасивни дури и работат против патриотизмот, а не се води како криминал? Каква патриоски однос би бил соодветен кон нив?
// Патриотизмот не е нешто што е задолжително ниту пак нешто што треба да се форсира
- Ако се постави дека родољубието е само право, дали воопшто можи да се постигни некое позначајно и помасовно родољубно дело и со тоа дали нацијата би можела така да напредува?
//Може, без патриотизам многу побрзо се напредува
- Можеби не за себе, но дали поради жртвата на другиот до мене, или жртвата на оние од минатото, како и поради неопходноста од што поопшто заедничко дејствување за опстанок и напредок на заедницата дали тоа не не задолжува дури и принудува да се врши притисок врз незаинтересираните, лежерните, себичните?[DOUBLEPOST=1450055890][/DOUBLEPOST]
Но имаме право да притискаме и уценуваме во свое име за своите лични односи кон таквите. За што впрочем и зборував.[DOUBLEPOST=1450056663][/DOUBLEPOST]//Несмееш ниту пак имаш право да одземаш нешто во име на „заедницата“
Колку поимперијални толку повеќе се издигнуваат делата на оној кој ја брани империјата со цел да бидат поттикнати на такви дела. Додека кај слабите држави природно поради слабоста на свеста на народот или наметнато од страна многу малку се почитуваат делата на родољубна жртва. Но ако некој сака да напредува тогаш треба да го развива империјалниот пример затоа што оди во прилог на моќна нација.На пример во кои земји не им е дозволено тоа на политичарите?
Така е, ама прашањето во оваа тема дали не се доведовме дотаму што во својата свест мислиме дека патритизмот е слободен избор, наместо да си го наметнуваме едни на други како должност.Тука уште и ќе им се одземе на семејството, а не да им се даде нешто од лично искуство ти го кажувам ова.
Сега не можиш да знаеш дали нема да ти значи. Кога би погинал како патриот и би ти направиле споменик би знаел. Можеби и ако на секој 10 илјади поминати покрај споменикот некој се помоли за твојата душа или те спомени со добро, и ако тоа и прави добро на твојата душа во другиот свет може и да ти значи.Мене не ми значи дали каменот на средселото ќе се вика по мене ако сум загинал таму, ниту пак на некој друг што умрел. На пцовисано магаре и нов самар да му купиш тоа не станува.
Во секој случај корисно е за оние што остануваат, посебно за семејствата на погинатите, да има правилно вреднување на нечии жртви.
Последно уредено: