Конфликтот во Сирија

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Тешко Израел не е Македонија.
Па дрн дупки да си играат со нив.
Обединети Нации се собираат наското за д го решат тоа прашање, наводно по мирен пат, со признавање на самостојност од страна на членките (тоест, која членка ја признава Палестина, која не), слично како со Македонија. Не знам дали Израел е дел од ОН, али изгледа не го бараат за консултации :D.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.312
Можеби ќе те изненади овај факт, но од 2011 има војна во Сирија.
Ајде? Кога ќе заврши со успех на тие што ја почнаа војната, а се Амерички пулени, ќе протече мед и млеко? За тоа ли била војната, па како не ми текна еве жив пример на мед и млеко е Либија.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.147
Поени од реакции
22.704
Reports of New Syrian Force Equipment Being Provided to Al Nusra Front
U.S. Central Command was notified at approximately 1 p.m. today that a commander of a New Syrian Forces element operating in Syria surrendered some of his unit's Coalition-issued equipment to a suspected Al Nusra Front intermediary purportedly in exchange for safe passage within their operating area.

"Today the NSF unit contacted Coalition representatives and informed us that on Sept. 21-22 they gave six pick-up trucks and a portion of their ammunition to a suspected Al Nusra Front intermediary, which equates to roughly 25 percent of their issued equipment," said Col. Patrick Ryder, U.S. Central Command spokesperson. "If accurate, the report of NSF members providing equipment to Al Nusra Front is very concerning and a violation of Syria train and equip program guidelines."

Earlier this week, Al Nusra Front tweeted an image of a Coalition-issued rifle and claimed that the newest NSF members had handed over all their weapons upon re-entering Syria last week. Central Command conducted an analysis of the image depicted in the Tweet and determined the claim to be false. This determination was based on NSF members reporting that all personnel and equipment were under NSF control and because the tweeted image was an old picture repurposed from the Facebook page of a previously deployed NSF fighter from a different training class.

"In light of this new information, we wanted to ensure the public was informed as quickly as possible about the facts as we know them at this time," said Col. Ryder. "We are using all means at our disposal to look into what exactly happened and determine the appropriate response."

Инаку се збори дека има офанзива од страна на САА јужно од Рака каде што ослободиле неколку села и дека е можно да го повратат Палмира назад од Даеш/ИСИС.

Western backers end support for Syrian rebels attempting to seize Daraa
Southern Syria’s mainstream opposition has had – and lost – its last chance at forcing Bashar al-Assad’s troops out of the city of Daraa, according to a source close to opposition backers.

A source who was inside the secretive Military Operations Centre (MOC) in Amman during a meeting this week said the opposition’s American and Jordanian supporters have “closed the folder” on any operation to oust Syrian government forces from the capital of Daraa province. The opposition’s at-times chaotic and inept approach was cited as the primary reason behind backers’ frustration.

The city of Daraa has long been a trouble spot in Syria’s south.

For more than four years, Syrian government forces have held about half of the city where Syrian anti-government uprisings first spiralled into brutal violence back in 2011. The mainly secular opposition, a collection of Free Syrian Army (FSA) brigades including the Southern Front group, has launched a series of offensives on the government’s positions in the city, but each time failed to deliver results.

Изби "тепачка" помеѓу Курдите и Нусра во Алепо откако вториве го бомабрдираа Курдскиот дистрикт каде што загинаа две деца. Постигнат е договор помеѓу Курдите и САА за отварање на премини а истовремено Курдите почнаа да отвараат оган на Нусра и останатите бунтовници. Мапа од регионот:

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.414
Ајде? Кога ќе заврши со успех на тие што ја почнаа војната, а се Амерички пулени, ќе протече мед и млеко? За тоа ли била војната, па како не ми текна еве жив пример на мед и млеко е Либија.
Неверојатно е колку наивно размислуваш.

Исто цело време ме копка не те прашав кој е тој турски знак на пакистанското знаме?

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.021
Поени од реакции
1.018
Обединети Нации се собираат наското за д го решат тоа прашање, наводно по мирен пат, со признавање на самостојност од страна на членките (тоест, која членка ја признава Палестина, која не), слично како со Македонија. Не знам дали Израел е дел од ОН, али изгледа не го бараат за консултации :D.
Aj ke vidi me.:angel:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.312
Неверојатно е колку наивно размислуваш.

Исто цело време ме копка не те прашав кој е тој турски знак на пакистанското знаме?
It is based on the original flag of the Muslim League, which itself drew inspiration from the flag of the Sultanate of Delhi, the flag of Ottoman Empire and the Flag of the Mughal Empire.

Иако многумина го поистоветуваат со Исламот, месечинката и ѕвездата се Турски симбол.

997- 1160 биле под Турската Газнавид династија.
1160 - 1526 се под таканаречениот Делхи Султанат, исто така Турско владение.
1526 - 1707 под турската Мугхал империја заедно со цела Индија.

Тоа ти е 800 години Турско ропство. Турците ги изламизирале, што мислиш какви знамиња се веат во нашите села кај што има Македонци муслимани?

А еве ти башка погледај какво е знамето на Турскиот совет.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkic_Council

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.414
It is based on the original flag of the Muslim League, which itself drew inspiration from the flag of the Sultanate of Delhi, the flag of Ottoman Empire and the Flag of the Mughal Empire.

Иако многумина го поистоветуваат со Исламот, месечинката и ѕвездата се Турски симбол.

997- 1160 биле под Турската Газнавид династија.
1160 - 1526 се под таканаречениот Делхи Султанат, исто така Турско владение.
1526 - 1707 под турската Мугхал империја заедно со цела Индија.

Тоа ти е 800 години Турско ропство. Турците ги изламизирале, што мислиш какви знамиња се веат во нашите села кај што има Македонци муслимани?

А еве ти башка погледај какво е знамето на Турскиот совет.
https://en.wikipedia.org/wiki/Turkic_Council
Ко така клај ја и Иран во турските држави, зар ќе прајме муабет за уште една плус минус :)

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.312
Ко така клај ја и Иран во турските држави, зар ќе прајме муабет за уште една плус минус :)
Модерен Иран не мафта Турски знамиња. И не се празни на приказни за Турските империи. Персија е поширока приказна и тука можеме да праиме муабет вклучително и за Азербејџан, кај што зборат Турски, а се генетски блиски со Иранците. Незнам колку си запознат со историјата на Турските империи, меѓутоа по ова што го пишуваш, многу малку си. Јаничарството не го применувала само Отоманската империја и претежно асимилацијата идела со јаничарство. Приказните иделе слично како што биле на Балканот. Санџак и Босна, асимилацијата успеала повеќе, Во Бугарија, Македонија и Србија помалце. Персија била под владение на разни Турски империи скоро 1 милениум, и кога ќе видиш на повеќе од половина од нејзината територија денеска постојат држави со Турски обележја.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.439
Поени од реакции
18.414
Модерен Иран не мафта Турски знамиња. И не се празни на приказни за Турските империи. Персија е поширока приказна и тука можеме да праиме муабет вклучително и за Азербејџан, кај што зборат Турски, а се генетски блиски со Иранците. Незнам колку си запознат со историјата на Турските империи, меѓутоа по ова што го пишуваш, многу малку си. Јаничарството не го применувала само Отоманската империја и претежно асимилацијата идела со јаничарство. Приказните иделе слично како што биле на Балканот. Санџак и Босна, асимилацијата успеала повеќе, Во Бугарија, Македонија и Србија помалце. Персија била под владение на разни Турски империи скоро 1 милениум, и кога ќе видиш на повеќе од половина од нејзината територија денеска постојат држави со Турски обележја.
Гледаш и сам си објаснуваш во муабетот, не ми е јасно како можиш да влечиш такви заклучоци.

На пример Иран(Персија) која била скоро милениум под некоја од бројните турски империи, не е турска држава иако имало турски султани кои ја прифатиле персиската култура, ама Пакистан кој бил во пократок период под турски империи, е турска држава затоа што имала турски симболи во знамето (кои патем се муслимански, ама ја) иако, моментално нема во Пакистан никакво турско племе, ниту се зборува некаков турски јазик. За таа разлика во Иран има народи кои се со турско потекло и кои зборуваат некој од групата на турски јазици.

Како и што ти реков претходно ја познаваш историјата, ама тотално погрешно ја толкуваш во поглед на денешниве состојби.

Муабетиве кои ги правиш се нешто како приказните на Ристо Никовски.

Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.299
Поени од реакции
1.806
Многу брзо се движат работите во Сирија. После формирање на коалицијата од слободниот дел на човештвото Иран, Русија, Кина којшто се поканети од легитимната власт на Асад, Новиот Светски Ред и ционистите пуштат во играта нов играч- Франција.
Франција официјално започнува да бомбардира некого во Сирија, иако по ООН Сирија е суверена држава и тоа на практика е агресија, нас ни е добро познат тој метод од бомбардирањето на Белград 1999.
Крајниот резултат ќе е ослободување на Сирија од Асад и сојузниците, но НСР ќе гледа на секоја цена след победата да влезе во следвоениот мир, преку ООН, ОБСЕ, хелсиншки комитет, црвен крст, набљудудатели, миротворци, НВО-та, МВФ, ситуација слична на македонската 2001, со разни воено политички договори, ќе гледаат да направат предуслови за идно преземање и анексирање на Сирија од НСР.
Значи НСР ја организира портокаловата револуција и граѓанската војна во Сирија, тие ја формираа исламска држава, додека САД се "броеја" против ИД таа се напредуваше и ја зголеми контролираната територија 400%. Сега БРИКС и легитимната власт за кратко време ќе ја ослободат Сирија, но светот е повеќеполарен, тие стари начини кој ционистите ги ги користеа за раширување на окупираната територија на НСР, веќе се минато, Југославија, Македонија, Ирак, Либија, се последните придобивки на ционистите, Путин тогаш не беше готов да противдејства, но за 15 години ја создаде и консолидира целата таа конструкција и веќе ќе помагаат државите да не бидат преземени или окупирани од НСР, а во иднина ќе има и ослободување на веќе покорените.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.312
Гледаш и сам си објаснуваш во муабетот, не ми е јасно како можиш да влечиш такви заклучоци.

На пример Иран(Персија) која била скоро милениум под некоја од бројните турски империи, не е турска држава иако имало турски султани кои ја прифатиле персиската култура, ама Пакистан кој бил во пократок период под турски империи, е турска држава затоа што имала турски симболи во знамето (кои патем се муслимански, ама ја) иако, моментално нема во Пакистан никакво турско племе, ниту се зборува некаков турски јазик. За таа разлика во Иран има народи кои се со турско потекло и кои зборуваат некој од групата на турски јазици.

Како и што ти реков претходно ја познаваш историјата, ама тотално погрешно ја толкуваш во поглед на денешниве состојби.

Муабетиве кои ги правиш се нешто како приказните на Ристо Никовски.
Баш напротив јас ја учам историјата на блискиот и средниот исток од муслимански автори, било тоа да се Турци, Арапи или Персиски, додека ти ја гледаш хронолошки. Персија не е само денешен Иран. Персија е нешто пошироко, а тоа се Пашту населението, дел поарабено, дел потурчено, а дел и генетски измешано (Казахстан, Узбекистан, Туркмекистан и Киргистан), понатаму на средниот исток е Таџикистан, Авганистан и дел од западен Пакистан (Нели Паштуните доаѓа од Пашту). Исто така под Персија спаѓаат и кавакските републики попут Ерменија, Чеченија, Азербејџан, Дагестан, Ингушетија, Грузија.
А на блискиот исток Курдистан, Сирија , Ирак, Кувајт, Палестина и делумно Јордан, Сите освен Курдистан во голема мера Арабизирани. Како и голем дел Источна Турција (надвор од Курдистан).

Кога ќе видиш поголемиот дел од Персија уствари и има Турско влијание. Речиси сите Турски империи опфаќаат делови од Персиската територија.

Ти ја гледаш историјата црно бело, слично како што им ја сервираат на Американците преку CNN. Меѓутоа кога ќе навлезеш малку подлабоко ќе видиш дека ситуацијата во муслиманскиот свет е далеку покомплицирана одколку што се мисли. Токму 16 Турски империи ја искомплицирале таа ситуација и на крај печат ставила Отоманската империја. Во голема мера, најголема одговорност за заостанатоста на муслиманскиот свет кој од најрпосперитетен за време на Омејадите е во постојано опаѓање се токму Турците. Бидејќи со нивното освојување почнал тој регрес во муслиманскиот свет.

И не е Муслимански симбол месечината со ѕвезда, земи пролистај малце посериозно и ќе видиш, во историјата пред 20 век, тој симбол го користат само Турците.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Јамајка претеруваш и ти со тоа колку Турците имале моќ и влијание.Нивното влијание во централна азија било минимално ( единственото влијание им било најмувањето на платеници ),додека во Персија и посебно Индија никакво влијание немале ниту пак можеле да се надеваат дека ќе имаат.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.312
Јамајка претеруваш и ти со тоа колку Турците имале моќ и влијание.Нивното влијание во централна азија било минимално ( единственото влијание им било најмувањето на платеници ),додека во Персија и посебно Индија никакво влијание немале ниту пак можеле да се надеваат дека ќе имаат.
200 Години владееле со Индија, 400 Години владееле со Кина. Речиси не постои место во Азија која што не била под власт на една од 16 Турски империи. 2000 години Турците биле неприкосновени освојувачи. Од денешен аспект не изгледаат толку опасно, а она што Ердоан го сонува е да изгради 17та Турска империја. Јас не тврдам дека Ердоан има директно влијание во Пакистан, меѓутоа Турското културно наследство ите како е врежано таму, голем број на луѓе сеуште чувствуваат блискост со Турците, што е исто како и кај муслиманското население кај нас. Јас само пробувам да објаснам дека на Ердоан не му е во глава паносманизам, туку пантурцизам. Тој се фаќа за тие сламки што ги кажувам јас. Надевајќи се дека во еден поширок судир, ќе се надева дека одредени држави ќе ја завземат неговата страна.

Сепак претпоставката не е наивна. Неможеш ниту да се посомневаш дека некоја од Турските републики ќе застане против него, а во сите без исклучок симпатиите на народот ќе бидат на негова страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom