Тој е тој македонски синдром, „ќути, има и полошо“. Инаку и ова го има во Македонија, што е уште една причина за феминисткичко движење таму. Во борбата за еманципација на жената нема национална поделба. Патем, кога веќе ја спомна македонската жена и ја постави сликава, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?Ооо жена македонска, душа напатена. По само една ваква обука ќе и текне дека живее во еден прекрасен свет
не тоа е она што не прави неблагодарни, да не се задоволуваме со она кое го имаме, се додека не го изгубиме. Или да размислуваме дека секогаш нам ни е нај најлош животот. И четката за заби мислела дека има најлош живот, се додека не поразговарала со тоалет хартијата.Тој е тој македонски синдром, „ќути, има и полошо“. Инаку и ова го има во Македонија, што е уште една причина за феминисткичко движење таму. Во борбата за еманципација на жената нема национална поделба. Патем, кога веќе ја спомна македонската жена, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?
Со што треба да се задоволиме? Со патријархалните и сексистички размислувања на пола од популацијата во Македонија? Види ги само мислењава на форумов... На таков третман треба да бидам благодарна?не тоа е она што не прави неблагодарни себични кучкини синови, да не се задоволуваме со она кое го имаме, се додека не го изгубиме. Или себично да размислуваме дека секогаш нам ни е нанајлош животот. И четката за заби мислела дека има најлош живот, се додека не поразговарала со тоалет хартијата.
Кои се главните цели во борбата за еманципација на жената, што точно и фали во Македонија и како тие цели овие движења, нгоа итн ќе се остварат? Кој е планот? И уште едно прашање. Споменувате матријархат. Дали и кога постоел?
нормално е маж и жена поинаку да зборат и размислуваат. Се работи за хормони, функционирање на мозокот итн кои ниедна парола или феминистичка организација тоа нема да го промени, природата на размислување и однесување. Доколку побрзо сфатите дека има и мора да има разлика меѓу маж и жена, дотолку подобро за сите. Затоа што во некои теми споменуваме природа, однесување на животни, а во други како оваа сакаме истата да ја побиеме.Со што треба да се задоволиме? Со патријархалните и сексистички размислувања на пола од популацијата во Македонија? Види ги само мислењава на форумов... На таков третман треба да бидам благодарна?
Се работи за вечна борба и развој во природата, а не за желби кој каква улога би сакал да има. За жал природата не предвидела мажот да раѓа засега. Можеби за неколку стотици илјади години...Главните цели се еднаквост меѓу половите, ослободување од оковите на патријархатот, сексизмот итн. За планот секој може индивидуално да расправа, или секоја организација посебно. Според мене матријархатот никогаш не земал голем замав како патријархатот
Патем, кога веќе ја спомна македонската жена и ја постави сликава, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?
матријархатот никогаш не земал голем замав како патријархатот(можеби почнува да расте во Шведска, но времето ќе покаже како ќе се одвиваат работите) ...
Едно е мислење, друго е делување. Претходно пишував Шведска е лош пример за насилство врз жената. Затоа и не ја гледам баш како типичен пример за темава. Ова е од шведски медиум, за семејно насилствоВиди ги само мислењава на форумов...
само се претпоставува дека постоел пред илјадници години како што читав.факт е дека постоел и постои во некои семејства
Никој не сака да ја побиеме природата, не знам од каде си го добил тој впечаток. Потенцирај ми некое мислење, па да ти образложам подобро.нормално е маж и жена поинаку да зборат и размислуваат. Се работи за хормони, функционирање на мозокот итн кои ниедна парола или феминистичка организација тоа нема да го промени, природата на размислување и однесување. Доколку побрзо сфатите дека има и мора да има разлика меѓу маж и жена, дотолку подобро за сите. Затоа што во некои теми споменуваме природа, однесување на животни, а во други како оваа сакаме истата да ја побиеме.
Се работи за вечна борба и развој во природата, а не за желби кој каква улога би сакал да има. За жал природата не предвидела мажот да раѓа засега. Можеби за неколку стотици илјади години...
Искуство.само се претпоставува дека постоел пред илјадници години како што читав.
Но по што, на ниво на семејство заклучуваш дека сега во мнозински % семејства доминира таткото?
И заради што е потребно да се промени патријархат со матријархат? Што ќе се постигне со тоа?
Веројатно од лично искуство и/или од околината, ок. А во кој смисол доминира, како се препознава, кои се знаците на доминација или подреденост што и да е, во едно семејство?Искуство..
...ок ако треба да нагаѓам. Рамноправност можеби-рамноправност во што?И повторно, каде виде дека целта е матријархат? Прочитај ја подобро дискусијата и моите ставови, па да можеме да разговараме.
Нормално дека се различни по природа, различно реагираат и се однесуваат, различни функции извршуваат...Никој не сака да ја побиеме природата, не знам од каде си го добил тој впечаток.
Браниш ставови кои велат мажот и жената не се еднакви, жената е подредена.Прочитај ја подобро дискусијата и моите ставови
Мажот е тој што го има последниот збор, жената е таа која мора да чисти, пере, готви, се грижи за децата...под дифолт! Дури и кога и двајцата имаат работни обврски надвор од домот. Работите се поделени на машки и женски. Во глобала.Веројатно од лично искуство и/или од околината, ок. А во кој смисол доминира, како се препознава, кои се знаците на доминација или подреденост што и да е, во едно семејство?
Не, туку требаше да свртиш една страна назад. Еве штом те мрзи.можеме да дискутираме и на тој начин-прочитај ги моите ставови пред икс години...ок, треба да нагаѓам. Рамноправност можеби-рамноправност во што?
Значи потенцирав дека ниту матријархатот не е опција.Ни мене не ми се допаѓа фактот дека во некои земји жените имаат поголеми права над децата при развод, ниту пак оправдувам матријархат. Целта на еманципацијата не е да подлегнеш од една на друга експлоатација.
Јас смеам сѐ и не дозволувам да бидам дискриминирана, но не значи дека истиот случај е и со другите жени. Мило ми е што во твоето опкружување нема такви примери(дежа ву!), тоа што се далеку од тебе, не значи дека не постојат. Јас сеуште ги приметувам и ми сметаат.нели ти пречат мислењата на форумот. Браниш ставови кои велат мажот и жената не се еднакви, жената е подредена. Во која сфера не се еднакви? Што јас смеам на форумов, а ти не, што јас смеам на улица, а ти не или по дома или на работа...затоа ја постирав сликата, ставови како да сме Авганистан, а не Скопје. Јас во моето окружување вакви примери не гледам. Напротив, се повеќе или заедно го носат семејството или мажот и е подреден на жената. Дури би рекол жената има предност во многу нешта пред мажот.
Ако е тоа темата, во Македонија има што да се збори за жените. Затоа и споменав дека често подобро проаѓа жената отколку мажот. генерализираме, нели, како што генерализираме за перење и миење садови. Иако најчесто машината за перење пере, а машината за садови ги мие садовите.Мажот е тој што го има последниот збор, жената е таа која мора да чисти, пере, готви, се грижи за децата...под дифолт! Дури и кога и двајцата имаат работни обврски надвор од домот. Работите се поделени на машки и женски. Во глобала.
Зарем другите форумџики не смеат да постираат, не смеат во друштво да зборуваат, не смеат да, седнат на кафе, пиво, не смеат да облечат шорцеви панталони...да го прават она што го прават другите, мажите? Не добивам таков впечаток.Јас смеам сѐ и не дозволувам да бидам дискриминирана, но не значи дека истиот случај е и со другите жени.
Не е можно (повторно ради природата, емоции, предиспозиции, состојба на умот, афинитети...кои се дискутирале во оваа и други теми) да се еднакви во се.Рамноправност во сѐ, апсолутно во сѐ! Заедничко донесување одлуки и буквално никаква дискриминација.
Многу ми леташ од една тема, во друга, ме збунуваш и не знам на што попрво да ти одговорам.Ако е тоа темата, во Македонија има што да се збори за жените. Затоа и споменав дека често подобро проаѓа жената отколку мажот. генерализираме, нели, како што генерализираме за перење и миење садови. Иако најчесто машината за перење пере, а машината за садови ги мие садовите.
Да почнеме со воспитувањето од родителите дека -ќерка ми ќе си најде сопруг со голема плата, со куќа...па така случајно сеуште во 21 век се очекува мажот да обезбеди куќа, да има работа...а се почесто (тоа го нарекувам модерна проституција) жената оди во брак со личност заради пари, статус и недвижнини. Па потоа се случуваат тепачки, матретирања, т.н. семејни насилства...епа госпоѓо сами си го одбравте.
Дали знаеш што значи да двоиш цело детство за да утре ти и твоите браќа имате да обезбедите покрив за сопругите? Тоа е за тој дел од муабетот. Што се однесува до последниот збор, такво нешто одамна (од кога беа живи моите баба и дедо) видено, мажот да го има последниот збор.
Зарем другите форумџики не смеат да постираат, не смеат во друштво да зборуваат, не смеат да, седнат на кафе, пиво, не смеат да облечат шорцеви панталони...да го прават она што го прават другите, мажите? Не добивам таков впечаток.
Не е можно (повторно ради природата, емоции, предиспозиции, состојба на умот, афинитети...кои се дискутирале во оваа и други теми) да се еднакви во се.
Важи ако почнеме од возење и паркирање ?Во кои работи не можат да бидат еднакви?
Тоа е стереотип. Можам да ти најдам милион женски шофери кои возат совршено.Важи ако почнеме од возење и паркирање ?
Ти мене стереотип ?Тоа е стереотип. Можам да ти најдам милион женски шофери кои возат совршено.
сеуште не ми е јасно каде тоа и како жените се обесправени. На страна тоа кој пере/пегла, ќе забегаме во други муабети.Многу ми леташ од една тема, во друга, ме збунуваш и не знам на што попрво да ти одговорам.
Токму тоа го зборувам, дека сите сме „жртви“ на советите од постарите, ако ништо друго барем ќе ги слушаме нивните ретардирани убедувања, не значи дека мора да ги применуваме. Значи мора промена во воспитувањето на децата, на тој начин што ќе им укажеш на повозрасните дека грешат. Во секој случај темава е за феминизам и женска еманципација и ќе ставаме акцент на тоа, не на она што помалку или повеќе нѐ засега сите.
За семејни насилства да не зборувам, се случувале и се случуваат. Жените се исплашени да реагираат на било кој начин затоа што го гледаат мажот како супериорен. Еве ја улогата на феминизмот и фактот дека тој е потребен.
Јас не само што гледам семејства во кои мажите го имаат последниот збор, туку и мајката на мојот(за среќа) бивши дечко ме има советувано да му попуштам и да не се бунам многу, колку и да сум во право, затоа што бил маж(старите со нивните воспитувања кои ги пренесуваат од колено на колено). И тоа ова е само еден мал пример од многуте малоумни совети што сум ги добивала од постари.
Никогаш не можеш да знаеш како им е на другите форумџики. Да, може некоја не смее да носи шорц, не смее да седне во друштво затоа што не ѝ дава партнерот, може некоја јаде ќотек ако случајно пререче нешто, може и да не јаде ќотек, но не се противи за ништо затоа што така е научена дека треба. Никогаш не можеш да бидеш сигурен, затоа што, пак ќе повторам, не значи ако работите не се видливи, дека не постојат.
Во кои работи не можат да бидат еднакви? Ако ми даваш примери според она што си го ставил во заграда, тогаш имај на ум дека ако гледаш на тој начин, ниеден човек не е ист со останатите. .
човек сам си го бира партнерот од обете страни. Никој не го присилува да земе психопат. Посебно во поново време кога партнерот се бира и со него се живее прилично долго пред брак. Доколку и се покаже подоцна погрешна проценка во крајности, секогаш постои можност за развод.Да, може некоја не смее да носи шорц, не смее да седне во друштво затоа што не ѝ дава партнерот, може некоја јаде ќотек ако случајно пререче нешто, може и да не јаде ќотек, но не се противи за ништо затоа што така е научена дека треба.
јас не сметам ништо, тоа го пресметала природата. Ние сме дел од неа, а ако ти пречи, сакаш вештачки да го негираш и анулираш сето тоа што го пишав во заграда, ок. Можеби по половина милион години еволуција.Мислиш ли дека поради тој факт некои луѓе треба да бидат обесправени, а некои не? Ако сметаш дека тоа треба да биде така, тогаш немаме потреба за понатамошна дискусија, само ќе трошиме време и двајцата
не знам % за Македонија. Ако имаш извор повели. Инаку текстот беше и за САД.Ми вадиш статистики од либералната Шведска за семејно насилство, а не си се запрашал ли дека можеби истото(па дури и во поголем процент) важи и за Македонија?
Не знам како се пронајде компетентна и паметна да судиш за туѓите претстави, а немаш ни блага претстава за сознанијата и размислувањата на соговорникот, па уште си дозволуваш да квалификуваш дека некој живее во камена доба.Многу погрешна слика имате за еднаквоста меѓу полови. Еднакви права, слобода на говор, на донесување одлуки... да не набројувам.
А ова што ти си го спомнал уште од старт е дискриминација и ограничување на избор, како за мажите, така и за жените. Ништо не е изопачено, туку е нормален тек на настаните. Некои луѓе, за среќа, одамна се излезени од камено доба и функционираат одлично.