Феминизам!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Ооо жена македонска, душа напатена. По само една ваква обука ќе и текне дека живее во еден прекрасен свет

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.887
Поени од реакции
25.171
Ооо жена македонска, душа напатена. По само една ваква обука ќе и текне дека живее во еден прекрасен свет

Тој е тој македонски синдром, „ќути, има и полошо“. Инаку и ова го има во Македонија, што е уште една причина за феминисткичко движење таму. Во борбата за еманципација на жената нема национална поделба. Патем, кога веќе ја спомна македонската жена и ја постави сликава, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Тој е тој македонски синдром, „ќути, има и полошо“. Инаку и ова го има во Македонија, што е уште една причина за феминисткичко движење таму. Во борбата за еманципација на жената нема национална поделба. Патем, кога веќе ја спомна македонската жена, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?
не тоа е она што не прави неблагодарни, да не се задоволуваме со она кое го имаме, се додека не го изгубиме. Или да размислуваме дека секогаш нам ни е нај најлош животот. И четката за заби мислела дека има најлош живот, се додека не поразговарала со тоалет хартијата.

Кои се главните цели во борбата за еманципација, што точно и фали во Македонија и како тие цели овие движења, нгоа итн ќе се остварат? Кој е планот?
И уште едно прашање. Споменувате матријархат. Дали и кога постоел?

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.887
Поени од реакции
25.171
не тоа е она што не прави неблагодарни себични кучкини синови, да не се задоволуваме со она кое го имаме, се додека не го изгубиме. Или себично да размислуваме дека секогаш нам ни е нанајлош животот. И четката за заби мислела дека има најлош живот, се додека не поразговарала со тоалет хартијата.

Кои се главните цели во борбата за еманципација на жената, што точно и фали во Македонија и како тие цели овие движења, нгоа итн ќе се остварат? Кој е планот? И уште едно прашање. Споменувате матријархат. Дали и кога постоел?
Со што треба да се задоволиме? Со патријархалните и сексистички размислувања на пола од популацијата во Македонија? Види ги само мислењава на форумов... На таков третман треба да бидам благодарна?

Главните цели се еднаквост меѓу половите, ослободување од оковите на патријархатот, сексизмот итн. За планот секој може индивидуално да расправа, или секоја организација посебно. Според мене матријархатот никогаш не земал голем замав како патријархатот(можеби почнува да расте во Шведска, но времето ќе покаже како ќе се одвиваат работите), факт е дека постоел и постои во некои семејства.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Со што треба да се задоволиме? Со патријархалните и сексистички размислувања на пола од популацијата во Македонија? Види ги само мислењава на форумов... На таков третман треба да бидам благодарна?
нормално е маж и жена поинаку да зборат и размислуваат. Се работи за хормони, функционирање на мозокот итн кои ниедна парола или феминистичка организација тоа нема да го промени, природата на размислување и однесување. Доколку побрзо сфатите дека има и мора да има разлика меѓу маж и жена, дотолку подобро за сите. Затоа што во некои теми споменуваме природа, однесување на животни, а во други како оваа сакаме истата да ја побиеме.
Главните цели се еднаквост меѓу половите, ослободување од оковите на патријархатот, сексизмот итн. За планот секој може индивидуално да расправа, или секоја организација посебно. Според мене матријархатот никогаш не земал голем замав како патријархатот
Се работи за вечна борба и развој во природата, а не за желби кој каква улога би сакал да има. За жал природата не предвидела мажот да раѓа засега. Можеби за неколку стотици илјади години...
Патем, кога веќе ја спомна македонската жена и ја постави сликава, ќе зборуваме за тоа колку од нив се жртви на семејно насилство?
матријархатот никогаш не земал голем замав како патријархатот(можеби почнува да расте во Шведска, но времето ќе покаже како ќе се одвиваат работите) ...
Види ги само мислењава на форумов...
Едно е мислење, друго е делување. Претходно пишував Шведска е лош пример за насилство врз жената. Затоа и не ја гледам баш како типичен пример за темава. Ова е од шведски медиум, за семејно насилство
Sweden stands out in domestic violence study
A new EU review of violence against women has revealed that one in three European women has been assaulted, and one in twenty has been raped, with the Scandinavian countries at the top of the league tables.

И за САД
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/23/domestic-violence-statistics_n_5959776.html
The number of American troops killed in Afghanistan and Iraq between 2001 and 2012 was 6,488. The number of American women who were murdered by current or ex male partners during that time was 11,766.
факт е дека постоел и постои во некои семејства
само се претпоставува дека постоел пред илјадници години како што читав.
Но по што, на ниво на семејство заклучуваш дека сега во мнозински % семејства доминира таткото?
И заради што е потребно да се промени улогата? Што ќе се постигне со тоа?

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.887
Поени од реакции
25.171
нормално е маж и жена поинаку да зборат и размислуваат. Се работи за хормони, функционирање на мозокот итн кои ниедна парола или феминистичка организација тоа нема да го промени, природата на размислување и однесување. Доколку побрзо сфатите дека има и мора да има разлика меѓу маж и жена, дотолку подобро за сите. Затоа што во некои теми споменуваме природа, однесување на животни, а во други како оваа сакаме истата да ја побиеме.
Се работи за вечна борба и развој во природата, а не за желби кој каква улога би сакал да има. За жал природата не предвидела мажот да раѓа засега. Можеби за неколку стотици илјади години...
Никој не сака да ја побиеме природата, не знам од каде си го добил тој впечаток. Потенцирај ми некое мислење, па да ти образложам подобро.

само се претпоставува дека постоел пред илјадници години како што читав.
Но по што, на ниво на семејство заклучуваш дека сега во мнозински % семејства доминира таткото?
И заради што е потребно да се промени патријархат со матријархат? Што ќе се постигне со тоа?
Искуство.
И повторно, каде виде дека целта е матријархат? Прочитај ја подобро дискусијата и моите ставови, па да можеме да разговараме. Инаку се чувствувам „обврзана“ да одговарам на прашања за ставови кои не ги поддржувам, како да се мои.

• Ми се допаѓа
Reactions: DL5
Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Веројатно од лично искуство и/или од околината, ок. А во кој смисол доминира, како се препознава, кои се знаците на доминација или подреденост што и да е, во едно семејство?
И повторно, каде виде дека целта е матријархат? Прочитај ја подобро дискусијата и моите ставови, па да можеме да разговараме.
...ок ако треба да нагаѓам. Рамноправност можеби-рамноправност во што?
Никој не сака да ја побиеме природата, не знам од каде си го добил тој впечаток.
Нормално дека се различни по природа, различно реагираат и се однесуваат, различни функции извршуваат...
Прочитај ја подобро дискусијата и моите ставови
Браниш ставови кои велат мажот и жената не се еднакви, жената е подредена.
Во која сфера не се еднакви? Што јас смеам на форумов, а ти не, што јас смеам на улица, а ти не или по дома или на работа...затоа ја постирав сликата, ставови како да сме Авганистан, а не Скопје. Јас во моето окружување вакви примери не гледам нешто посебно. Напротив, се повеќе или заедно го носат семејството или мажот и е подреден на жената. Дури би рекол жената има предност во многу нешта пред мажот.

Последно уредено:
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.887
Поени од реакции
25.171
Веројатно од лично искуство и/или од околината, ок. А во кој смисол доминира, како се препознава, кои се знаците на доминација или подреденост што и да е, во едно семејство?
Мажот е тој што го има последниот збор, жената е таа која мора да чисти, пере, готви, се грижи за децата...под дифолт! Дури и кога и двајцата имаат работни обврски надвор од домот. Работите се поделени на машки и женски. Во глобала.

можеме да дискутираме и на тој начин-прочитај ги моите ставови пред икс години...ок, треба да нагаѓам. Рамноправност можеби-рамноправност во што?
Не, туку требаше да свртиш една страна назад. Еве штом те мрзи.

Ни мене не ми се допаѓа фактот дека во некои земји жените имаат поголеми права над децата при развод, ниту пак оправдувам матријархат. Целта на еманципацијата не е да подлегнеш од една на друга експлоатација.
Значи потенцирав дека ниту матријархатот не е опција.
Рамноправност во сѐ, апсолутно во сѐ! Заедничко донесување одлуки и буквално никаква дискриминација.

нели ти пречат мислењата на форумот. Браниш ставови кои велат мажот и жената не се еднакви, жената е подредена. Во која сфера не се еднакви? Што јас смеам на форумов, а ти не, што јас смеам на улица, а ти не или по дома или на работа...затоа ја постирав сликата, ставови како да сме Авганистан, а не Скопје. Јас во моето окружување вакви примери не гледам. Напротив, се повеќе или заедно го носат семејството или мажот и е подреден на жената. Дури би рекол жената има предност во многу нешта пред мажот.
Јас смеам сѐ и не дозволувам да бидам дискриминирана, но не значи дека истиот случај е и со другите жени. Мило ми е што во твоето опкружување нема такви примери(дежа ву!), тоа што се далеку од тебе, не значи дека не постојат. Јас сеуште ги приметувам и ми сметаат.
И за останатото искоментирав, една страна поназад. ;)

• Ми се допаѓа
Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Мажот е тој што го има последниот збор, жената е таа која мора да чисти, пере, готви, се грижи за децата...под дифолт! Дури и кога и двајцата имаат работни обврски надвор од домот. Работите се поделени на машки и женски. Во глобала.
Ако е тоа темата, во Македонија има што да се збори за жените. Затоа и споменав дека често подобро проаѓа жената отколку мажот. генерализираме, нели, како што генерализираме за перење и миење садови. Иако најчесто машината за перење пере, а машината за садови ги мие садовите.
Да почнеме со воспитувањето од родителите дека -ќерка ми ќе си најде сопруг со голема плата, со куќа...па така случајно сеуште во 21 век се очекува мажот да обезбеди куќа, да има работа...а се почесто (тоа го нарекувам модерна проституција) жената оди во брак со личност заради пари, статус и недвижнини. Па потоа се случуваат тепачки, матретирања, т.н. семејни насилства...епа госпоѓо сами си го одбравте.
Дали знаеш што значи да двоиш цело детство за да утре ти и твоите браќа имате да обезбедите покрив за сопругите? Тоа е за тој дел од муабетот. Што се однесува до последниот збор, такво нешто одамна (од кога беа живи моите баба и дедо) видено, мажот да го има последниот збор.
Јас смеам сѐ и не дозволувам да бидам дискриминирана, но не значи дека истиот случај е и со другите жени.
Зарем другите форумџики не смеат да постираат, не смеат во друштво да зборуваат, не смеат да, седнат на кафе, пиво, не смеат да облечат шорцеви панталони...да го прават она што го прават другите, мажите? Не добивам таков впечаток.
Рамноправност во сѐ, апсолутно во сѐ! Заедничко донесување одлуки и буквално никаква дискриминација.
Не е можно (повторно ради природата, емоции, предиспозиции, состојба на умот, афинитети...кои се дискутирале во оваа и други теми) да се еднакви во се.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.887
Поени од реакции
25.171
Ако е тоа темата, во Македонија има што да се збори за жените. Затоа и споменав дека често подобро проаѓа жената отколку мажот. генерализираме, нели, како што генерализираме за перење и миење садови. Иако најчесто машината за перење пере, а машината за садови ги мие садовите.
Да почнеме со воспитувањето од родителите дека -ќерка ми ќе си најде сопруг со голема плата, со куќа...па така случајно сеуште во 21 век се очекува мажот да обезбеди куќа, да има работа...а се почесто (тоа го нарекувам модерна проституција) жената оди во брак со личност заради пари, статус и недвижнини. Па потоа се случуваат тепачки, матретирања, т.н. семејни насилства...епа госпоѓо сами си го одбравте.
Дали знаеш што значи да двоиш цело детство за да утре ти и твоите браќа имате да обезбедите покрив за сопругите? Тоа е за тој дел од муабетот. Што се однесува до последниот збор, такво нешто одамна (од кога беа живи моите баба и дедо) видено, мажот да го има последниот збор.
Зарем другите форумџики не смеат да постираат, не смеат во друштво да зборуваат, не смеат да, седнат на кафе, пиво, не смеат да облечат шорцеви панталони...да го прават она што го прават другите, мажите? Не добивам таков впечаток.
Не е можно (повторно ради природата, емоции, предиспозиции, состојба на умот, афинитети...кои се дискутирале во оваа и други теми) да се еднакви во се.
Многу ми леташ од една тема, во друга, ме збунуваш и не знам на што попрво да ти одговорам. :D
Токму тоа го зборувам, дека сите сме „жртви“ на советите од постарите, ако ништо друго барем ќе ги слушаме нивните ретардирани убедувања, не значи дека мора да ги применуваме. Значи мора промена во воспитувањето на децата, на тој начин што ќе им укажеш на повозрасните дека грешат. Во секој случај темава е за феминизам и женска еманципација и ќе ставаме акцент на тоа, не на она што помалку или повеќе нѐ засега сите.

За семејни насилства да не зборувам, се случувале и се случуваат. Жените се исплашени да реагираат на било кој начин затоа што го гледаат мажот како супериорен. Еве ја улогата на феминизмот и фактот дека тој е потребен.

Јас не само што гледам семејства во кои мажите го имаат последниот збор, туку и мајката на мојот(за среќа) бивши дечко ме има советувано да му попуштам и да не се бунам многу, колку и да сум во право, затоа што бил маж(старите со нивните воспитувања кои ги пренесуваат од колено на колено). И тоа ова е само еден мал пример од многуте малоумни совети што сум ги добивала од постари.

Никогаш не можеш да знаеш како им е на другите форумџики. Да, може некоја не смее да носи шорц, не смее да седне во друштво затоа што не ѝ дава партнерот, може некоја јаде ќотек ако случајно пререче нешто, може и да не јаде ќотек, но не се противи за ништо затоа што така е научена дека треба. Никогаш не можеш да бидеш сигурен, затоа што, пак ќе повторам, не значи ако работите не се видливи, дека не постојат. Ми вадиш статистики од либералната Шведска за семејно насилство, а не си се запрашал ли дека можеби истото(па дури и во поголем процент) важи и за Македонија?

Во кои работи не можат да бидат еднакви? Ако ми даваш примери според она што си го ставил во заграда, тогаш имај на ум дека ако гледаш на тој начин, ниеден човек не е ист со останатите. Мислиш ли дека поради тој факт некои луѓе треба да бидат обесправени, а некои не? Ако сметаш дека тоа треба да биде така, тогаш немаме потреба за понатамошна дискусија, само ќе трошиме време и двајцата.

• Ми се допаѓа
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
Тоа е стереотип. Можам да ти најдам милион женски шофери кои возат совршено.
Ти мене стереотип ?
Дај биди озбилна , ако сакаш да ми кажаш дека Јас не сум Јас и дека тоа што гледам уствари и не го гледам , тогаш само напред !

Член од
28 март 2006
Мислења
17.746
Поени од реакции
12.202
Многу ми леташ од една тема, во друга, ме збунуваш и не знам на што попрво да ти одговорам. :D
Токму тоа го зборувам, дека сите сме „жртви“ на советите од постарите, ако ништо друго барем ќе ги слушаме нивните ретардирани убедувања, не значи дека мора да ги применуваме. Значи мора промена во воспитувањето на децата, на тој начин што ќе им укажеш на повозрасните дека грешат. Во секој случај темава е за феминизам и женска еманципација и ќе ставаме акцент на тоа, не на она што помалку или повеќе нѐ засега сите.

За семејни насилства да не зборувам, се случувале и се случуваат. Жените се исплашени да реагираат на било кој начин затоа што го гледаат мажот како супериорен. Еве ја улогата на феминизмот и фактот дека тој е потребен.

Јас не само што гледам семејства во кои мажите го имаат последниот збор, туку и мајката на мојот(за среќа) бивши дечко ме има советувано да му попуштам и да не се бунам многу, колку и да сум во право, затоа што бил маж(старите со нивните воспитувања кои ги пренесуваат од колено на колено). И тоа ова е само еден мал пример од многуте малоумни совети што сум ги добивала од постари.

Никогаш не можеш да знаеш како им е на другите форумџики. Да, може некоја не смее да носи шорц, не смее да седне во друштво затоа што не ѝ дава партнерот, може некоја јаде ќотек ако случајно пререче нешто, може и да не јаде ќотек, но не се противи за ништо затоа што така е научена дека треба. Никогаш не можеш да бидеш сигурен, затоа што, пак ќе повторам, не значи ако работите не се видливи, дека не постојат.

Во кои работи не можат да бидат еднакви? Ако ми даваш примери според она што си го ставил во заграда, тогаш имај на ум дека ако гледаш на тој начин, ниеден човек не е ист со останатите. .
сеуште не ми е јасно каде тоа и како жените се обесправени. На страна тоа кој пере/пегла, ќе забегаме во други муабети.
Да, може некоја не смее да носи шорц, не смее да седне во друштво затоа што не ѝ дава партнерот, може некоја јаде ќотек ако случајно пререче нешто, може и да не јаде ќотек, но не се противи за ништо затоа што така е научена дека треба.
човек сам си го бира партнерот од обете страни. Никој не го присилува да земе психопат. Посебно во поново време кога партнерот се бира и со него се живее прилично долго пред брак. Доколку и се покаже подоцна погрешна проценка во крајности, секогаш постои можност за развод.
Мислиш ли дека поради тој факт некои луѓе треба да бидат обесправени, а некои не? Ако сметаш дека тоа треба да биде така, тогаш немаме потреба за понатамошна дискусија, само ќе трошиме време и двајцата
јас не сметам ништо, тоа го пресметала природата. Ние сме дел од неа, а ако ти пречи, сакаш вештачки да го негираш и анулираш сето тоа што го пишав во заграда, ок. Можеби по половина милион години еволуција.
Ми вадиш статистики од либералната Шведска за семејно насилство, а не си се запрашал ли дека можеби истото(па дури и во поголем процент) важи и за Македонија?
не знам % за Македонија. Ако имаш извор повели. Инаку текстот беше и за САД.

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
Многу погрешна слика имате за еднаквоста меѓу полови. Еднакви права, слобода на говор, на донесување одлуки... да не набројувам.
А ова што ти си го спомнал уште од старт е дискриминација и ограничување на избор, како за мажите, така и за жените. Ништо не е изопачено, туку е нормален тек на настаните. Некои луѓе, за среќа, одамна се излезени од камено доба и функционираат одлично.
Не знам како се пронајде компетентна и паметна да судиш за туѓите претстави, а немаш ни блага претстава за сознанијата и размислувањата на соговорникот, па уште си дозволуваш да квалификуваш дека некој живее во камена доба.
Еднаквите права, слободата на говор и право на донесување одлуки не ги прават и не можат да ги направат мажите и жените еднакви, ниту пак мажите и мажите еднакви. Секоја индивидуа е различна и има различни особини и перформанси и во услови на еднакви права, услови и ресурси ќе постигнат различни резултати за одредени работи. Кај мажите и жените постојат дополнителни физички и психички разлики поради кои дополнително за различни работи постигнуваат различни успеси и резултати. И тоа не е само кај луѓето туку кај сите животни во природата. Едноставно, факт е дека женките и мажјаците се разликуваат. Луѓето само пробале тие разлики дали ги минимизираат, но до сега не успеале и не верувам дека ќе успеат да ги неутрализираат. Кога тоа би се случило луѓето ќе станат хермафродити, т.е. нема да постојат мажи и жени туку само едно–полови суштства.

Kajgana Shop

На врв Bottom