Прашање за Христијанството III

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
З
Ајде дај ми име и презиме на еден Православен свештеник кој вели дека Православната црква неделата ја прифатила,како што велиш ти поради паганскиот царски Рим.Ајде да видиме дали си во право или ти цело време фантазираш...
Aјде одговори ми на прашањата од предходниот пост.. чекам..
Jac ја прочитав цела библија, најдов заповед да се чува и пази Саботата како ден божји
Не најдов ни една заповед на Бог да се пази неделата како ден божји
Денес рисјаните ја пазат неделата (за што нема божја заповед) а не ја пазат Саботата (за која има заповед)
и кој поп ќе ми објасни тоа?? со негови човечки зборови и објаснувања ќе толкува божја реч?? тој смртник ќе ми објаснува шо сакал Бог а не каажл или не умеел Бог тоа да го каже или објасни??
Најди ми ти пиле заповед во Библијата дека наместо Сабота се слави Недела остај ти попови, за попви се пиши и весици како краделе лажеле проневерувале... тие се само луѓе во ишто поблик до Бог од колку јас и ти

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Jac ја прочитав цела библија, најдов заповед да се чува и пази Саботата како ден божји
Денес рисјаните ја пазат неделата (за што нема божја заповед) а не ја пазат Саботата (за која има заповед)
и кој поп ќе ми објасни тоа?? со негови човечки зборови и објаснувања ќе толкува божја реч?? тој смртник ќе ми објаснува шо сакал Бог а не каажл или не умеел Бог тоа да го каже или објасни??
Најди ми ти пиле заповед во Библијата дека наместо Сабота се слави Недела остај ти попови, за попви се пиши и весици како краделе лажеле проневерувале... тие се само луѓе во ишто поблик до Бог од колку јас и ти
Ти си пробал некогаш да се информираш зошто е тоа така ? Или за тебе важно е дека царскиот Рим стои позади се видливо и невидливо во универзумов ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ти си пробал некогаш да се информираш зошто е тоа така ? Или за тебе важно е дека царскиот Рим стои позади се видливо и невидливо во универзумов ?
Имаш ли ти заповед во Библија да се слави недела наместо Сабота или немаш?

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Имаш ли ти заповед во Библија да се слави недела наместо Сабота или немаш?
Кога ќе ми ги одговориш ти прашањата погоре јас ќе ти кажам зошто се слави Неделата.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Најде дека денот на избавување на Евреите од египетското ропство е поважен од денот кога било избавено целото човештво од Адот?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
К
Зошто денеска да се обрежуваме кога се крштеваме ? Обрежувањето било во времето на Мојсеј и другите избраници,денеска Христијаните се крштеваат.Каде во Новиот Завет се спомнува обрежување?
Ајде Лет.. читај Библија малце,едуцирај се.
Речта и заповедите на Бог се вечни, не е то закон на една земја па кој ќе му текне - ќе го менва со дополнувања и амандмани или како што се вели во писмото

34 Нема да го нарушам Мојот завет и нема да го изменам она, што излегло од устата Моја.
Псалм 88

Или Исус ко што рече
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеја 5. 17 - 19

И ти вечлиш некој поп ти каажал дека не требало појче да се слави Сабота (Божја заповед) и дека не треба да се обрежуваш (Божја заповед) и дека можеш да јадеш се и покрај Божји заповеди и забрани и дека трба да славиш Недела (која Бог не ја заповедал)

Е за такви Исус вели:
И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно

А ти појќе вервај му на попови од колку на Бог

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Речта и заповедите на Бог се вечни, не е то закон на една земја па кој ќе му текне - ќе го менва со дополнувања и амандмани или како што се вели во писмото

34 Нема да го нарушам Мојот завет и нема да го изменам она, што излегло од устата Моја.
Псалм 88

Или Исус ко што рече
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни се. И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно , а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно“
Матеја 5. 17 - 19

И ти вечлиш некој поп ти каажал дека не требало појче да се слави Сабота (Божја заповед) и дека не треба да се обрежуваш (Божја заповед) и дека можеш да јадеш се и покрај Божји заповеди и забрани и дека трба да славиш Недела (која Бог не ја заповедал)

Е за такви Исус вели:
И така оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се наречи во царството небесно

А ти појќе вервај му на попови од колку на Бог
Јас никаде не величам ниеден поп нити реков дека Православната црква отстапила од Библијата,не почнувај со твоето веќе видено лажење те молам... Ајде веќе одговори ми ги едно по едно прашањата и да ти одговорам зошто се слави неделата...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Јас никаде не величам ниеден поп нити реков дека Православната црква отстапила од Библијата,не почнувај со твоето веќе видено лажење те молам... Ајде веќе одговори ми ги едно по едно прашањата и да ти одговорам зошто се слави неделата...
Сите одговори ти се библијатати дадов и посочив таму и за недела - сабота и за обрежување и за закони и за вечноста на божијот збор
кој и да е одговор - во библијата е

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Сите одговори ти се библијатати дадов и посочив таму и за недела - сабота и за обрежување и за закони и за вечноста на божијот збор
кој и да е одговор - во библијата е
И секташите велат НИЕ САМО ОД БИБЛИЈАТА СЕ ВОДИМЕ па што заедничко со Библијата немаат освен што ја злоупторебуваат.A еве ти за неделта,да читаш и ти и сите овие окултисти кои пара-нормално ја разбирате Библијата.

Во четвртата заповед, под „ден за одмор“ се разбира „неделата“, а и сите други празници посветени на Бога, на Пресвета Богородица и на светиите. До Христовото воскресение саботата била ден за одмор, a пo воскресението Христово, христијаните започнале неделата да ја празнуваат како ден за одмор и во тој ден да се собираат на молитва, како што пишува во Светото писмо. Современите еретици - сектите, односно саботарите, се изјаснуваат против празнувањето на неделата како „ден Господов", ден посветен на Бога. Тие ја празнуваат саботата и тоа според еврејскиот обичај. Иако знаат дека еврејските првосвештеници и старешини Го убија Господа Исуса Христа, затоа што не ја празнуваше саботата, тие, сепак, се на страната на Христовите убијци и се против Христа. Бог не наредил да се празнува саботата, туку седмиот ден да биде ден за одмор. Сабота (сабат) е еврејски збор и значи одмор. За нашата душа вистински одмор е оној ден кога Господ Исус Христос воскреснал од мртвите, ја победил смртта и ни дарувал вечен живот, а тој Голем Ден - Велигден - Ден на воскресението е неделата. Неделата се празнува како седми ден, по секои шест работни дена, седмиот е празникот, но не како последен ден од седмицата, туку првиот ден од седмицата, во кој воскреснал Спасителот наш Господ Исус Христос и затоа во црковнословенскиот и рускиот јазик, овој ден се вика „воскресение", а на грчки јазик „Господов ден", денот што му е посветен на Бога. Неделата е денот кога воскреснал нашиот Спасител Господ Исус Христос и со Своето воскресение ја победил смртта и го завршил делото на спасението на луѓето. Затоа се вели дека „секоја недела е Велигден" и затоа Велигден секогаш е во недела. Во недела се случило и првото Христово јавување на апостолите по воскресението, како и слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, па затоа и Духовден секогаш е во недела. Затоа, неделата станува празник за верниците во Црквата Христова. Се спомнува ли во Светото писмо за празнувањето на неделата?

Во Светата Библија, во книгата Дела на светите апостоли се вели; „Во првиот ден од седмицата, кога се беа собрале учениците за да прекршат леб", т. е. за извршување на Светата тајна Евхаристија (Дела 20, 7), значи се собирале во неделен ден на богослужение и ја празнувале неделата. Дали во зборовите од четвртата Божја заповед, спомнувајќи си за „денот на одморот", се подразбираат и други денови за празнување? Да. Како што во Стариот завет под сабота се разбирале и други празнични денови, востановени за празнување, или за пост, како на пример, празниците: Пасха, Очистување и др., така и во Новиот завет, со оваа Божја заповед се опфатени и празнувањата на сите христијански празници и пости. Христијаните уште од најстари времиња ги прославувале најважните настани од животот на Господа Исуса Христа и Пресвета Богородица. Така се востановиле и првите црковни празници. Потоа, почнале да ги празнуваат и деновите на светиите, коишто биле луѓе во сé исти со сите луѓе, но со својот побожен живот, непоколебливата вера и добрите дела го здобиле блаженството и славата на светоста. Сите празници во Православната Црква се поделени на: Господови, Богородични, светителски и празници на ангелите и крстот. Во празничните денови Го прославуваме Господа, Мајката Божја и светиите. Позначајни православни црковни празници се:
■ВЕЛИГДЕН - Воскресение Христово. Тој е Празник над празниците.
■Дванаесет големи празници: Господови празници: • Рождество Христово (Божик), • Богојавление (Водици), • Влегувањето на Христа во Ерусалим, (Цветници), • Вознесение Христово (Спасовден), • Педесетница (Духовден), • Преображение Господово и • Воздвижение на чесниот крст (Крстовден)
. ■ Богородични празници: • Раѓање на Пресвета Богородица (Мала Богородица), • Воведение на Пресвета Богородица во храмот (Пречиста), 26 • Сретение Господово, • Благовештение (Благовец), • Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
■ Празници кои не се вброени во дванаесетте големи празници: • Обрезание Господово, • Велики Петок (ден на страдањата и смртта на Господа Исуса Христа), • Покров на Пресвета Богородица, • Раѓање на свети Јован Крстител (Иванден), • Светите апостоли Петар и Павле (Петровден), • Отсекување на главата на свети Јован Крстител.
■ Светителски празници: • Свети Климент Охридски • Свети Наум Охридски, • Свети Кирил и Методиј, • Свети пророк Илија (Илинден), • Света Петка (Петковден), • Свети Никола (Николден), • Свети Ѓорѓи (Ѓурѓовден), • Свети Димитриј Солунски (Митровден), • Собор на Свети Архангел Михаил (Арангеловден) и уште многу други. Како треба да ја празнуваме неделата или празниците, односно деновите посветени на Бога? Четвртата заповед вели во тие денови да не работиме, во смисла, да не ги вршиме секојдневните работи за да не се оттргнеме од богослужбата, односно од служењето на Бога во тие денови. Значи, во недела и во празник треба да отидеме во црква на богослужба, да посветиме грижа за душата, оти сите други денови работиме, главно, за телото, еве, тогаш е можност еден ден од седмицата да и дадеме особена предност на душата. Б
ез грижа за душата човекот духовно овенува и се суши. Затоа, во тие денови, треба духовно да се поткрепиме и да се освежиме, а тоа значи, да појдеме в црква на богослужение, да се помолиме на Бога, да ја читаме Библијата и други книги со душекорисна содржина. Во недела или празник треба да мислиме повеќе за Бога, да зборуваме за Бога, да водиме побожни разговори, да појдеме на посета кај болните и затворениците, да им помогнеме на немоќните, старците и сиромашните и да правиме и други добри дела. Ете, тоа значат зборовите: „тој ден посвети го на Господа твојот Бог". Се разбира, овие побожни дела можеме да ги правиме и во работните денови, ако не бидеме спречени од секојдневните животни обврски, грижи и проблеми, но затоа, пак, Бог ни ги дал неделата и празниците и со заповед ни одредил тие дни да ги посветиме на молитвата и на добрите дела. Ако постапуваме според оваа Божја заповед и ако ја исполнуваме правилно, тогаш, празнувајќи ја неделата со молитва кон Бога и со добри дела кон луѓето, ние ќе ја крунисаме со добро седмицата што изминала и ќе се чувствуваме духовно радосни - блажени. Само со од Бога благословена работа се постигнува потребното и тоа ни прави духовно задоволство и пријатни чувства, па ни служи за телесна и душевна корист. Така, честопати работењето во недела или во празник на луѓето им донело казна од Бога или пак, од сработеното во тој ден, место корист се добило штета.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Или Исус ко што рече
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам. Зашто, вистина, ви велам дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сè.
Дали ги исполнил Исус Законот или пророците? Дали се исполни сè? Доколку ги ИСПОЛНИЛ, тогаш која е причината да се повикуваш на нешто што веќе е исполнето?

Евангелие по Јован 19:30

А кога вкуси Исус оцет, рече: „Се сврши!” И кога ја наведна главата, го предаде духот.

ὅτε οὖν ἔλαβε τὸ ὄξος ὁ Ἰησοῦς εἶπε, τετέλεσται, καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκε τὸ πνεῦμα.

τετέλεσται - доведено до крај, комплетирано, исполнето

http://biblehub.com/greek/5055.htm

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И секташите велат НИЕ САМО ОД БИБЛИЈАТА СЕ ВОДИМЕ па што заедничко со Библијата немаат освен што ја злоупторебуваат.A еве ти за неделта,да читаш и ти и сите овие окултисти кои пара-нормално ја разбирате Библијата.

Во Светата Библија, во книгата Дела на светите апостоли се вели; „Во првиот ден од седмицата, кога се беа собрале учениците за да прекршат леб", т. е. за извршување на Светата тајна Евхаристија (Дела 20, 7), значи се собирале во неделен ден на богослужение и ја празнувале неделата. Дали во зборовите од четвртата Божја заповед, спомнувајќи си за „денот на одморот", се подразбираат и други денови за празнување? Да. Како што во Стариот завет под сабота се разбирале и други празнични денови, востановени за празнување, или за пост, како на пример, празниците: Пасха, Очистување и др., така и во Новиот завет, со оваа Божја заповед се опфатени и празнувањата на сите христијански празници и пости. Христијаните уште од најстари времиња ги прославувале најважните настани од животот на Господа Исуса Христа и Пресвета Богородица. Така се востановиле и првите црковни празници. Потоа, почнале да ги празнуваат и деновите на светиите, коишто биле луѓе во сé исти со сите луѓе, но со својот побожен живот, непоколебливата вера и добрите дела го здобиле блаженството и славата на светоста. Сите празници во Православната Црква се поделени на: Господови, Богородични, светителски и празници на ангелите и крстот. Во празничните денови Го прославуваме Господа, Мајката Божја и светиите. Позначајни православни црковни празници се:
■ВЕЛИГДЕН - Воскресение Христово. Тој е Празник над празниците.
■Дванаесет големи празници: Господови празници: • Рождество Христово (Божик), • Богојавление (Водици), • Влегувањето на Христа во Ерусалим, (Цветници), • Вознесение Христово (Спасовден), • Педесетница (Духовден), • Преображение Господово и • Воздвижение на чесниот крст (Крстовден)
. ■ Богородични празници: • Раѓање на Пресвета Богородица (Мала Богородица), • Воведение на Пресвета Богородица во храмот (Пречиста), 26 • Сретение Господово, • Благовештение (Благовец), • Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).
■ Празници кои не се вброени во дванаесетте големи празници: • Обрезание Господово, • Велики Петок (ден на страдањата и смртта на Господа Исуса Христа), • Покров на Пресвета Богородица, • Раѓање на свети Јован Крстител (Иванден), • Светите апостоли Петар и Павле (Петровден), • Отсекување на главата на свети Јован Крстител.
■ Светителски празници: • Свети Климент Охридски • Свети Наум Охридски, • Свети Кирил и Методиј, • Свети пророк Илија (Илинден), • Света Петка (Петковден), • Свети Никола (Николден), • Свети Ѓорѓи (Ѓурѓовден), • Свети Димитриј Солунски (Митровден), • Собор на Свети Архангел Михаил (Арангеловден) и уште многу други. Како треба да ја празнуваме неделата или празниците, односно деновите посветени на Бога? Четвртата заповед вели во тие денови да не работиме, во смисла, да не ги вршиме секојдневните работи за да не се оттргнеме од богослужбата, односно од служењето на Бога во тие денови. Значи, во недела и во празник треба да отидеме во црква на богослужба, да посветиме грижа за душата, оти сите други денови работиме, главно, за телото, еве, тогаш е можност еден ден од седмицата да и дадеме особена предност на душата. Б
ез грижа за душата човекот духовно овенува и се суши. Затоа, во тие денови, треба духовно да се поткрепиме и да се освежиме, а тоа значи, да појдеме в црква на богослужение, да се помолиме на Бога, да ја читаме Библијата и други книги со душекорисна содржина. Во недела или празник треба да мислиме повеќе за Бога, да зборуваме за Бога, да водиме побожни разговори, да појдеме на посета кај болните и затворениците, да им 27 помогнеме на немоќните, старците и сиромашните и да правиме и други добри дела. Ете, тоа значат зборовите: „тој ден посвети го на Господа твојот Бог". Се разбира, овие побожни дела можеме да ги правиме и во работните денови, ако не бидеме спречени од секојдневните животни обврски, грижи и проблеми, но затоа, пак, Бог ни ги дал неделата и празниците и со заповед ни одредил тие дни да ги посветиме на молитвата и на добрите дела. Ако постапуваме според оваа Божја заповед и ако ја исполнуваме правилно, тогаш, празнувајќи ја неделата со молитва кон Бога и со добри дела кон луѓето, ние ќе ја крунисаме со добро седмицата што изминала и ќе се чувствуваме духовно радосни - блажени. Само со од Бога благословена работа се постигнува потребното и тоа ни прави духовно задоволство и пријатни чувства, па ни служи за телесна и душевна корист. Така, честопати работењето во недела или во празник на луѓето им донело казна од Бога или пак, од сработеното во тој ден, место корист се добило штета.
Ништо одто не е поменето во Библијата
Овие се новотариски работи кои накнадно луѓето си ги воведувале како ќе им текне и од свои причини
То што треба да се слави и пази и ко , е шано во библијата
се друго е против бога и начин на којсатаната ги трга луѓето од божјиот пат

Славете ја сабота - не ние ќе си славиме недела
Обрежувајте се - не ние нема да се обрежуваме
Воздржувајте се од забранети јадења и нечисти животни - не нема ни да се воздржуваме ни да се пазиме
Не првете слики и не им се клањајте - ќе правиме слики и ќе им се клањаме
Принесувајте жртви во храмот - не ние нема да принсуваме жртви во храмот

Гледаш колку многу ја смненаве вистинскат религија и ојдовте по патот на нечастивиот?
Смртни луѓе да ви кажуват нови заповеди и укинуват божји, вечни зборови

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ништо одто не е поменето во Библијата
Овие се новотариски работи кои накнадно луѓето си ги воведувале како ќе им текне и од свои причини
То што треба да се слави и пази и ко , е шано во библијата
се друго е против бога и начин на којсатаната ги трга луѓето од божјиот пат

Славете ја сабота - не ние ќе си славиме недела
Обрежувајте се - не ние нема да се обрежуваме
Воздржувајте се од забранети јадења и нечисти животни - не нема ни да се воздржуваме ни да се пазиме
Не првете слики и не им се клањајте - ќе правиме слики и ќе им се клањаме
Принесувајте жртви во храмот - не ние нема да принсуваме жртви во храмот

Гледаш колку многу ја смненаве вистинскат религија и ојдовте по патот на нечастивиот?
Смртни луѓе да ви кажуват нови заповеди и укинуват божји, вечни зборови
Хахахахаха... ти кој не припаѓаш на Хриситјанството а питај бога дали си воопшто верник најде да не оправаш нас православните ? ајде не филозофирај туку пробај да ги побиеш со аргументиран факт двата текста што ти ги пратив.. кај мене секташтво не ти проаѓа.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Дали ги исполнил Исус Законот или пророците? Дали се исполни сè? Доколку ги ИСПОЛНИЛ, тогаш која е причината да се повикуваш на нешто што веќе е исполнето?

Евангелие по Јован 19:30

А кога вкуси Исус оцет, рече: „Се сврши!” И кога ја наведна главата, го предаде духот.

ὅτε οὖν ἔλαβε τὸ ὄξος ὁ Ἰησοῦς εἶπε, τετέλεσται, καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκε τὸ πνεῦμα.

τετέλεσται - доведено до крај, комплетирано, исполнето

http://biblehub.com/greek/5055.htm
Значи СЕ е исполнето и завршено? Така?? нема појќе шо с чека и очекува? спрема тебе е е завршено
еее дете...
Дали е исполнето доаѓањето на Исус повторно, страшниот суд и воспоставувањето на кралството божје??
не е.
Дали се уште постојат небото и земјата
Да
и сега шо прајме?

Матеја 5. 17 - 19

е сега обрни внимание на ова:
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам
Каде пиши дека од ко ќе ги исполни - законите ќе бидат поништени??
Исус исполнил но не поништил
Дојден беше да ги исполни а не да ги поништи
Најди каде вели ОД КО ЌЕ ГИ ИСПОЛНАМ - ЌЕ ГИ ПОНИШТАМ

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.713
Поени од реакции
9.309
Значи СЕ е исполнето и завршено? Така?? нема појќе шо с чека и очекува? спрема тебе е е завршено
еее дете...
Дали е исполнето доаѓањето на Исус повторно, страшниот суд и воспоставувањето на кралството божје??
не е.
Дали се уште постојат небото и земјата
Да
и сега шо прајме?

Матеја 5. 17 - 19

е сега обрни внимание на ова:
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или пророците, не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам
Каде пиши дека од ко ќе ги исполни - законите ќе бидат поништени??
Исус исполнил но не поништил
Дојден беше да ги исполни а не да ги поништи
Најди каде вели ОД КО ЌЕ ГИ ИСПОЛНАМ - ЌЕ ГИ ПОНИШТАМ
Еее дедо..., мене ли најде?

Исаија 1

13. Не принесувајте веќе суетни жртви; кадењето е одвратно за Мене; новомесечија, саботи и празнични собранија не можам да трпам: беззаконие – и празнувања…?
14. Душата Моја ги мрази вашите новомесечија и вашите празници: тие се товар за Мене, тешко Ми е да ги носам.

Осија 2

11. И ќе укинам при неа секаква веселба, празниците и новомесечијата нејзини, и саботите и сите нејзини прослави.

Матеј 2

23. И Му се случи во саботен ден да минува преку нивјето, и почнаа учениците Негови, врвејќи, да кинат класје.
24. А фарисеите Му рекоа: „Гледај, зошто го прават учениците во сабота тоа, што не треба да се прави?”
25. Но Он им рече: „Зар никогаш не сте читале што направи Давид, кога имаше потреба и огладне сам тој и оние, што беа со него?
26. Како влезе во домот Божји, при првосвештеникот Авијатар, ги изеде лебовите од жртвеникот, што не требаше да ги јаде никој друг освен свештениците, па им даде и на оние, што беа со него?”
27. Потоа продолжи: „Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата.
28. Па така, Синот Човечки е господар и на саботата.

Јован 9

14. А беше сабота, кога направи Исус кал и му ги отвори очите.
15. Го прашаа, пак, исто така и фарисеите: „Како прогледа?” Тој им одговори: „Ми кладе кал на очите и се измив, и гледам.”
16. Тогаш некои од фарисеите рекоа: „Не е од Бога Овој Човек, штом не ја уважува саботата.” Други рекоа: „Како може грешен човек да прави такви чудеса?” И настана расправија помеѓу нив.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Еее дедо..., мене ли најде?

Исаија 1

13. Не принесувајте веќе суетни жртви; кадењето е одвратно за Мене; новомесечија, саботи и празнични собранија не можам да трпам: беззаконие – и празнувања…?
14. Душата Моја ги мрази вашите новомесечија и вашите празници: тие се товар за Мене, тешко Ми е да ги носам.

Осија 2

11. И ќе укинам при неа секаква веселба, празниците и новомесечијата нејзини, и саботите и сите нејзини прослави.

Матеј 2

23. И Му се случи во саботен ден да минува преку нивјето, и почнаа учениците Негови, врвејќи, да кинат класје.
24. А фарисеите Му рекоа: „Гледај, зошто го прават учениците во сабота тоа, што не треба да се прави?”
25. Но Он им рече: „Зар никогаш не сте читале што направи Давид, кога имаше потреба и огладне сам тој и оние, што беа со него?
26. Како влезе во домот Божји, при првосвештеникот Авијатар, ги изеде лебовите од жртвеникот, што не требаше да ги јаде никој друг освен свештениците, па им даде и на оние, што беа со него?”
27. Потоа продолжи: „Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата.
28. Па така, Синот Човечки е господар и на саботата.

Јован 9

14. А беше сабота, кога направи Исус кал и му ги отвори очите.
15. Го прашаа, пак, исто така и фарисеите: „Како прогледа?” Тој им одговори: „Ми кладе кал на очите и се измив, и гледам.”
16. Тогаш некои од фарисеите рекоа: „Не е од Бога Овој Човек, штом не ја уважува саботата.” Други рекоа: „Како може грешен човек да прави такви чудеса?” И настана расправија помеѓу нив.
Значи сите се поважни и поверодостојни од Бог.
Збор на чоек е појак од збор бог?

Псалм 88

Kajgana Shop

На врв Bottom