Прашања за Исламот III

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.994
Не станува збор за верување и неверување. Фикцијата =/= со нечие верување. Тоа е измислена приказна која може да биде критички настоена кон нешто, но може да биде и од неутрална гледна точка. Што значи дека тие работи сепак можат да идат заедно. :)

И дали тоа значи дека во светот и да нема муслимани? Еве Мухамед Али, суфист ако не се лажам. Во една негова книга, ги повикува сите црнци муслимани во Америка на војна во Виетнам. Да, страна со државата му е сосем погрешна, но повикување на војна!?

И што е тука проблемот? Јас на оваа тема можам јасно да го изразам своето критичко размислување во врска со Исламот, и ти тоа не треба да го сфатиш за навреда. Можеби поентата ми е корегирање на она што ми пречи, а е поврзано со Исламот. Како на пример минарето во заедници каде популацијата е 50- 50! Или сфаќањето на Исламот во блискиот исток. Па и позицијата на Исламот во врска со Кашмир и сл. Мој проблем не е ако ти се најдеш навреден, а мојата идеа не била таква. Тоа е само твој затоа што си дозволил погрешно да бидеш разбран. :)

И околу злоупотребата на слободата на говор. Ок, да се злоупотребува, но и тука, не значи дека ако нешто оди контра традицијата е навреда. Нова генерација значи нови мислења. Зошто нешто да се наметнува со сила, кога во нормални околности тоа така не би било?
Кога веќе се сложуваме дека не го прават муслиман само делата (нели едно е да мислиш дека си, друго е да бидеш), кажи нешто за позицијата на христијанските малцинства во тие општеста. Тоа е токму за она за што зборуваме. Не смеат да излезат и да кажат дека се малтретирани. Пр. во Египет има 10% христијани и за време на претходниот режим беа во неповолна позиција. Или истата држава 20-тина г. порано. Беше нападната од Израел само затоа што сакаа да имаат долга рака! Ако ти како муслиман (и тука ќе ти нагласам, второто лице еднина не значи дека ти се обраќам тебе лично) сакаш да те почитуваат т.е. да не те навредуваат, треба малку да го корегираш светогледот.
Не значи дека со тероризам ќе го освоиш светот. Исламот е била вака замислена религија. Ако Куранот е доктрина, тогаш треба логични да се размислува, нели? А логиката ќе ти биде успешна само ако си соочен со агрументите и фактите на 2-те страни. Ако и забрануваш на едната страна да збори, тогаш ништо не си постигнал.
Твојот другар рече дека ако нема шеријат, ќе нема ниту Ислам. И тоа не е точно. Дади и на жената интелектуално да се развива. Индија, Германија, претходно и Англија имале (т.е. има) одлични ледери на своите народи. Дозволи права на жената, права на детето, права на човекот. Без тие права, цел свет ќе те презира. Презирањето е затворени граници како С. Кореја, Венецуела, Виетнам или Куба. И таму има права и слободи но политиката си го прави своето. Не е исто денес С. Арабија да биде со Америка, а Пакистан со Русија. Има многу омрази во тие народи. Шеити со курди, арапи со шеити и сл. Не е тоа тоа. :)
И погледни какви држави биле пред “арапската пролет“. Економски и политички многу подобри него што се денес. Доказ, повеќе од 50.000 луѓе избегале од Либија и сега уште 100.000 луѓе од Сирија. Сирија уште не е влезена во таа грозна фаза (за среќа) но режимот ќе падне и братството ќе дојде на власт и прво што ќе направи ќе убие неколку илјади луѓе приврзаници на режимот.
Ти можеш да го туркаш автомобилот, но додека другите трошат пари и време на напредок ти сеуште ќе го туркаш својот автомобил. Ослободи се од него, најди нов затоа што работите вакви какви што се не одат во корист на Исламот и на муслиманите. Права и слободи, тоа е суштината на развитокот на едно општество.:)[DOUBLEPOST=1431825311][/DOUBLEPOST]
Поголема реченица во животот не сум прочитал. :)

Ок. Тука стриктно збориш само за Исмалот од спектар на шеријатот. Шеријатот е всушност власт на Исламот. Дали треба и дали е возможно тој да носи смртни пресуди на лица кои критички гледаат кон него? Ако го убиеш, ќе треба и тебе да те убијат, ако те убијат и тебе, ќе треба и твојот убица да го убијат и така се до оној момент кога ќе остане еден убиец. Што со него? Ќе замоли некој “неверник“ да го убие?! Нели, Исламот го забранува убиството и самоубиството затоа што тоа е лична и директна навреда за Аллах и Аллаховото дело- човекот?!
 
Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Јас на оваа тема можам јасно да го изразам своето критичко размислување во врска со Исламот, и ти тоа не треба да го сфатиш за навреда. Можеби поентата ми е корегирање на она што ми пречи, а е поврзано со Исламот.



!
Tocno deka mozes jasno da go izrazis svoeto kriticko razmisluvanje vo vrska so islamot i sekoj musliman ili verska islamska zaednica se podgotveni da gi slusnat site tie jasni kritiki na nivna smetka bes ogled na toa dali tie zabeleski doagaat od sopstevnite redovi ili od nadvor ,tvoeto kriticko razmisluvanje treba da postoi do stepen do koj nema da ja suspendira slobodata na veroispoved, i taa sloboda na govor treba da ja pocituva slobodata na veropispoved , a ne da ja zlopupotrebuvas za sopstevni celi i razdor kon taa verska zaednica i skvernavenja na svetite knigi i potsmevanje na bozjite verovesnici ,zatoa treba da razlikuvas sloboda na govor i izrazuvanje i govor na omraza.
sto misls sto e za tebe dali e sloboda na govor ili omraza objavuvanjeto na 12 crtezi na bozjiot verovesnik ili koga sakaa javno da ja izgorat svetata kniga kuran vo florida ? dali e sloboda na govor ili govor na omraza ?
me prasuvas Дали треба и дали е возможно тој да носи смртни пресуди на лица кои критички гледаат кон него?
jas kako musliman go osuduvam sekoj onoj koj poradi tie navredlivi sodrzini izvrsuva ubistva ili nosi smrtni presudi vrs tie koi go vrsat toj govor na omraza sekoj musliman treba javno da go osudi govorot na omraza objavuvanje karikaturi ili palenje na kuranot , i na site ovie predizvici sekoj musliman mora da go podigne svojot glas a vo isto vreme da ostane nepredizvikan i da bide trpeliv no nikako da se pravi nasilstvo ili da se izvrsuva odmazda sekoj onoj koj povikuva na ubistvo poradi navredi pouka imaat vo samiot bozji verovesnik Muhamed,a,s kako dostoinstveno i blagorodno odgovaral i gi podnesuval site napadi navredi povredi i ponizuvanje i losi postapki kon nego od strana na musricite koj ukazuval da se ceni covekot negovoto dostoinstvo negovata sloboda i cest,
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.209
Поени од реакции
8.842
Како го објаснувате ајетот 4:171?

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega;

http://islamawakened.org/quran/4/171/default.htm

Дали се сложувате дека:

Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото.
Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος.
 
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Како го објаснувате ајетот 4:171?

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega;

http://islamawakened.org/quran/4/171/default.htm

Дали се сложувате дека:

Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото.
Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος.
Не се сложуваме, бидејќи некогаш само треба да го цитираш ЦЕЛИОТ ајет, а не дел од него и тука лежи целото објаснување.
Ќе ти помогнам во цитирање на целиот ајет :)
"O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu!
Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je
Merjemi dostavio, i život mu dao;
zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je!
Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?! Njegovo je ono što je na
nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik."/171/

ете го комплетниот ајет на сура Ен-Ниса(Жени), и тоа е воедно објаснување на она што сакаш итро да го подметнеш со Словото :)
Да ти дообјаснам за да си немаш забуни:
A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih;
on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit",-
ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako", - reče -, "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: "Budi!" - i ono bude."
I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tevratu i Indžilu,
i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: "Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Allahovom, prava ptica. I iscjeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;

Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi.

Ова се ајети од сура Али Имран, за раѓањето на Иса а.с., муслиманите веруваат во неговото чудесно раѓање, итн итн...
и го сметаат за Аллахов пратеник, и ништо повеќе од тоа што луѓето после него му припишале, а тој сигурно не бил тоа.
Впрочем и библијата, ти го кажува тоа... ама кој да прочита нели. :)
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.209
Поени од реакции
8.842
Не се сложуваме, бидејќи некогаш само треба да го цитираш ЦЕЛИОТ ајет, а не дел од него и тука лежи целото објаснување.
Ќе ти помогнам во цитирање на целиот ајет :)
"O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu!
Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Riječju Njegovom, koju je
Merjemi dostavio, i život mu dao;
zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je!
Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?! Njegovo je ono što je na
nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik."/171/
Не го цитирав целиот ајет од причина што прашањето што ме интересираше се наоѓаше во првиот дел од реченицата одделен со точка и запирка од вториот дел кој го изоставив. Од друга страна, дадов линк каде што е даден целиот ајет со повеќе преводи од исламски учењаци, па дури и превод збор по збор. Не виде?:)


Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi.
Aко случајот на Исус е исти како на Адам, најди ми ајет од Куранот кадешто за Адам се вели дека е Реч Негова и Дух од Него. Доколку нема таков ајет, тогаш како можеш да тврдиш дека се работи за исти случаи?

П.С.: Чекам одговори и на претходните прашања:).
 
Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Како го објаснувате ајетот 4:171?

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega;

.
Vo ovaa sura se objasnuva za sledbenicite na indzil
i veli ;"O,sledbenici na Indzil! Ne precekoruvajte go vistinskoto ubeduvanje vo vasata vera i zboruvajte za Allah samo vistina i ne pripisuvajte Mu sopruga i dete.Mesih,Isa,sinot na Merjem,e Allahov Pejgamber kogo Allah go isprati so vistina.Go sozdade so ZBOROT sto go isprati preku DZEBRAILA vo Merjem,a toa bese:"BIDI" i toj,tokmu,bidna.Toa e vdahnuvanje od Allah,sto go vdahna DZebrail vo Merjem po naredba na svojot Gospodar.Potvrdete deka Allah e Eden i predadete Mu se;potvrdete go ona sto vi go donesoa pejgamberite od Allah.Ne smetajte gi Isa i negovata majka za bozestva pokraj Allah.Prestanete da mislite deka tie se bozestva,zasto toa e podobro za vas.Allah,subhanehu ve teala,e EDEN BOG.Negova sopstvenost e se ona sto e na nebesata i na Zemjata.Pa,kako togas ON da ima sopruga ili dete?Allah e dovolen Zastitinik i Zakrilnik vo upravuvanjeto so ludjeto i so rakovodenjeto so nivnite zivoti.Potprete se edinstveno na Nego,TOJ vie dosta!
 
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.209
Поени од реакции
8.842
Vo ovaa sura se objasnuva za sledbenicite na indzil
i veli ;"O,sledbenici na Indzil! Ne precekoruvajte go vistinskoto ubeduvanje vo vasata vera i zboruvajte za Allah samo vistina i ne pripisuvajte Mu sopruga i dete.Mesih,Isa,sinot na Merjem,e Allahov Pejgamber kogo Allah go isprati so vistina.Go sozdade so ZBOROT sto go isprati preku DZEBRAILA vo Merjem,a toa bese:"BIDI" i toj,tokmu,bidna.Toa e vdahnuvanje od Allah,sto go vdahna DZebrail vo Merjem po naredba na svojot Gospodar.Potvrdete deka Allah e Eden i predadete Mu se;potvrdete go ona sto vi go donesoa pejgamberite od Allah.Ne smetajte gi Isa i negovata majka za bozestva pokraj Allah.Prestanete da mislite deka tie se bozestva,zasto toa e podobro za vas.Allah,subhanehu ve teala,e EDEN BOG.Negova sopstvenost e se ona sto e na nebesata i na Zemjata.Pa,kako togas ON da ima sopruga ili dete?Allah e dovolen Zastitinik i Zakrilnik vo upravuvanjeto so ludjeto i so rakovodenjeto so nivnite zivoti.Potprete se edinstveno na Nego,TOJ vie dosta!
Прочитај што ми одговараш, па потоа прочитај што те прашувам:). Те прашувам зошто Исус во оваа сура е наречен Реч Негова и Дух од Него.

http://islamawakened.org/quran/4/171/default.htm

http://corpus.quran.com/wordbyword.jsp?chapter=4&verse=171
 
Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Прочитај што ми одговараш, па потоа прочитај што те прашувам:). Те прашувам зошто Исус во оваа сура е наречен Реч Негова и Дух од Него.
evego celiot aet prevedeno i kako bi glasel; za da razberes podobro .
O, sledbenici na knigata , ne zastranuvajte vo svoeto veruvanje i za Allah zboruvajte ja samo vistinata! Mesih,Isa, sinot merjemin e samo Allahov pratenik, sozdaden e so zborot negov koj na merjem i go dostavi , i zivot mu dade; zatoa veruvajte vo Allah i vo negovite pratenici i ne velete trojca se! prestanete, podobro e za vas , Allah e samo eden bog , slaven neka e toj zarem toj da ima dete ? negovo e toa stoe na nebesata i toa stoe na zemjata , i Allah e dovolen zastitnik.

vo site kranski citati kade sto se spomnuva zborot duh vo kontekst na merjeminoto zacnuvanje se odnesuva na melekot dzebrail(gabriel) koj imal zadaca da go dostavi bozjiot zbor so koj merjem zacnala necepnata od niedna covecka raka nitu od melekot dzbrail a toj zbor glasi bidi.

melekot DZebrail e spomnat vo kuranot i kako:RUHUL KUDUS i RUHUL EMIN,; vo nekoi prevodi moze da se najde tekst kako te pomognav so duhot svet a vo drugi prevodi so dzibril te pomognav ,ili so RUHUL KUDUSom, vsunost stanuva zbor za melekot dzibril.


vo sura el maida 110 glasi;

o isa sine merjemin seti se na blagodata moja kon tebe i kon majkata tvoja ; koga so dzibril te pomognav pa so lugeto uste vo kolevka i kako srel maz razgovarase ;;;;; itn.

vo drug prevod na el maida 110 na kuran kerim glasi;

“О Иса, сине Мерјемин, сети се на благодатот Мој кон тебе и кон твојата мајка, кога те поддржав со Духот свет! И кога разговараше со луѓето в крошни ,,,,,i t n
vo prevod na milvin el maida 110 kuran glasi;

Kad Allah rekne; o Isa sin merjemin! sjetise blagodati moje prema tebi i majci tvojoj, kad sam te ojacao :RUHUL KUDUSom a govorio si s ljudima u besici ,,,,,,,, i,t,n
 
Последно уредено:
Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Dali na zenata i e dozvoleno da vojuva? I kako se postapuva koga vo redovite na protivnikot ima i zeni?
 
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.209
Поени од реакции
8.842
Исламот нема ништо со национализам и борци за голема албанија.
Прилично сум изненаден од овој одговор и тоа позитивно со оглед што Исламот е религија која е најтесно поврзана со политика и овоземни работи, како што и ти самиот рече:

Hattab1 напиша:
Исламот е концепт и начин на живот, што во себе вклучува и духовно и световно. Односно и верување и општествено уредување.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-iii.66309/page-444#post-7157853
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.726
Поени од реакции
82.650
Исламот нема ништо со национализам и борци за голема албанија.
Може тоа кај тебе у глава или у некоја книга. Ама во пракса....

Во пракса поглаварот на Муслиманите во Македонија вели дека алахова воља било Албанците да се обединат во една држава, т.е. алахова воља била Голема Албанија.
Ако е алахова воља, ние кафирите тука не можеме ништо.
 
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Прилично сум изненаден од овој одговор и тоа позитивно со оглед што Исламот е религија која е најтесно поврзана со политика и овоземни работи, како што и ти самиот рече:
http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-за-Исламот-iii.66309/page-444#post-7157853
Па таа изјава воопшто не е контрадикторна со ова што го реков за национализмот и голема албанија.
Прво,да бидеме реални, за било која "Голема" дали е тоа албанија, македонија, србија, или било која држава треба да се пролее многу крв. А тоа не ни е потребно.
Второ: Јас како муслиман немам ништо со голема албанија бидејќи таа нема да биде заснована на исламско право и исламски принципи, мене како муслиман ме интересира држава која е заснована на исламско право и принципи, па макар тоа бил "Велики Мадагаскар" :)[DOUBLEPOST=1432477735][/DOUBLEPOST]
Може тоа кај тебе у глава или у некоја книга. Ама во пракса....

Во пракса поглаварот на Муслиманите во Македонија вели дека алахова воља било Албанците да се обединат во една држава, т.е. алахова воља била Голема Албанија.
Ако е алахова воља, ние кафирите тука не можеме ништо.
Тој може да биде поглавар кај неговите дома, во пракса е далеку од поглавар на муслиманите :)
А таквите изјави се нарачани, и ти самиот го знаеш тоа. :)[DOUBLEPOST=1432482645][/DOUBLEPOST]
Dali na zenata i e dozvoleno da vojuva? I kako se postapuva koga vo redovite na protivnikot ima i zeni?
Убаво прашање. :)
Во основа, не е обврска на жената да учествува во џихад(борба), односно да војува.
Услов за да некој учествува во борба е да е муслиман, физички способен и полнолетен.
Во едно предание е забележано дека Аиша вели: О Аллахов Пратениче, дали џихадот е должност на жената? А тој одговори: Да, но џихадот во кој нема војување а тоа е Хаџџ и Умра"

На жените не им е дозволено учество во борба заради нивната физичка спремност, и затоа што на непријателот тоа може да делува мотивирачки кога ќе види дека се бори против војска во која има жени.
Но, како што во секоја ситуација има исклучоци, и овде има исклучок, а тоа е кога Муслиманска држава е нападната од надворешен непријател, тогаш ако нема друг избор, тогаш мора да учествуваат и жените.

А како се постапува во редовите каде што има жени...
Исламскиот кодекс на војување во основа забранува убивање на жени, деца, изнемоштени(стари) луѓе и свештени лица,да не се уништуваат посеви и слично..
Значи овие категории се поштедени ако се воздржат од борба.
 
Последно уредено:
Член од
9 април 2013
Мислења
270
Поени од реакции
51
Дали овие luftëtarët e lirisë (борци за слобода) и dëshmorëve të Kosovës (маченици за Косово) се воедно и маченици за Исламот?
A dali site tie ustaski i cetnicki hristijanski katolicki pokreti se (macenici za srbija i za hrvatska) se voedno i macenici za hristijantvoto?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom