ОБНОВЕНО: По нападот во Гошинце, пукање во Куманово

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.431
Поени од реакции
7.136
На едно прашање барам одговор. Ако 8 месеци се знаело за оваа група зашто баш на 9 мај е преземена акција? Зашто баш тој ден?
Те бараа тебе да те прашаат кога да тргнат во акција ама не те најдоа и решија на 9-ти да биде.
100 луѓе напишаа веќе зошто така било, а имаше и изјави од МВР. Не замарај веќе, досаден си.

Ф

Флеш

Гостин
инсајдерски информации
Малиов имал нешо покана,вишол шо вишол куќата и им кажал на некои свои луѓе шо се у контскт до мвр .Па биде шо биде,важно биднало шо биде ќе биде . Па на овој начин ќе бидеме сигурни како ќе реагираа првиов човек на Куманово или било кој ?Поважно му е гзот отколку сите заедно е навистина грозно како се однесува.Опозиција,позиција,дјути прва му е да алармира цело време,ако треба и ко будала ќе урка ко шо може за својата партија.Абе контактирал, пффф. Начинот и менталитетот е ужасен на реакција.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
5000-10000 евра за учесниците во акцијата?Годишна и повеќе плата за нешто што се смета како дел од редовното работење на овие лица?Јас разбирам дека тие лица имаа голема опасност по нивните животи и голем ризик за тешки повреди али тие лица никој ги нема натерано на сила да ја изберат оваа професија.Нека бидат наградени со една или две месечни плати али 5000 и 10000 евра?Мајка ми за тоа што работи 20 години веќе во МВР не и беше ништо дадено.Немам ништо против исплатите за семејствата на починатите и за тешко повредените па и за учесниците општо али ова е преголема награда за нешто што се смета како дел од редовното работење и ова ми е класично купување на гласови.Нашиве поголеми платеници да не испаднат од платениците што беа на другата страна.
Се плаши грујо да не му одкаже послушност полицијата зашто само така може да ја изгуби власта бидејќи не дава оставка.

Второ, за една врба во вардар дадоа 250.000 евра а за погинат човечки живот 70.000. Така да и ова е многу болна споредба.

V

viktora

Гостин
ФОТО: Додека Заев го прегрнуваше Алиу тој ги издаваше позициите на хероите кои гинеа за Македонија

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
ФОТО: Додека Заев го прегрнуваше Алиу тој ги издаваше позициите на хероите кои гинеа за Македонија

Сакаш да кажеш дека Заев бил во Куманово додека се пукаше?

W

wicked_1

Гостин
Добро, ОК. Ти им веруваш на Албанците, кога се работи за нивни цели дека ќе зборуваат искрено. Во ред е, твое право е - повели иди тикви да садиш со нив (јави за бербата).
Ти ме упати да прашам албанец за симболиката на моментот, и од коа ти реков и според нив има исто значење, сега испаѓа дека не им веруваш.. гледаш ли како шизофрено делуваш, среди си ја психата малце.

Најсмешно е што, во твојот црно бел свет - сам себе се порекнуваш: Ти мене можеш да ме фарбаш црн, но ти никако не е можно да си исфарбан бел.
Заеби логика и размислување, заеби го фактот што јас за разлика од тебе ги критикувам и двете страни (и сите други), заеби го тоа што ти само една страна плукаш а во исто време се испенави од бранење на зајко и неговите.... Заеби се, ти си ја видел вистината - јас сум само уште еден „заслепен подржувач на власта“ а ти си свесен и либерален борец за демократија. Ајде тогаш, што да ти кажам... живеј!
Нема за мене црно бел свет, од прееска го дробиш истото за биполарност, поделби итн. а ти си најголемиот курир овдека со предрасуди кон сите, и истите ги праиш на слепо како што ми ја набаци тезата за сценариото на власта за која неам ни збор напишано. После тоа нормално дека ќе се извиниш коа ќе те фати некој у тесно, по тоа се гледа како прејудицираш за повеќето работи без предтоа да имаш фактичка проверка
А кога ти ги побиваат срање тезите плачеш овдека како средношколка, бедоќа.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.881
Поени од реакции
11.597
Кога успеаа две карикатури од човечиња да не искараат и да ја направаат работатa "смрт или слобода" УЧК може слободно да преземе власт.
Така. Плус додај ги браќата срби за кого 20 и кусур години нашите власти работат како шпиуни, бугарите и грците. Онака распарчување, генг бенг, не ми текнува некој таков брутален збор што може да не снајде.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
И Русија има интерес заедно со србија за дестабилизација на регионот и не случајно што во претходните неколку недели е забележан зголемен број на дипломати во руската амбасада во скопје, и не е случајно што руска амбасада се јави со неколку соопштенија и руското мнр што е за прв пат после 10-15 години.
Па од сите соопштенија, само Руското беше предупредувачко, западните медиуми јавуваа за полициска бруталност на уапсените борци за човекови права, чувај боже тоа да не чини.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
ne e prv slucaj, imavme nekolkuod2001 navaka..imase vo vreme namandatot na sdsm 2 slucki, edna vo z.makedonija i druga kondovo, a po toa i brodec 2007...pak ke potsetam na situacijata vo Albanija, slicna kako kaj nas, nivnatavlada ima najgolema korist odovakvi raboti kaj nas
Тоа не го менува фактот дека ова е мештаљка, е прашање е само од кого, а лично мое мислење е дека ми мириса на криминалната влада што ја имаме...

Raynor

Mr.Terrible
Член од
16 април 2014
Мислења
384
Поени од реакции
583
инсајдерски информации

Ова градоначалничево на Куманово изгледа е поголем борец за албанската кауза и од цела учк заедно,но ништо не е чудно тука ,ако се потсети на фактот како масовно излагааа албанците во вториот круг на локалните избори за да гласаат за него...Инаку тој знаел тој видел ,бил до комплексот куки во кои биле сместени терористиве..
Прво ниту знаел ниту имал поим што се случува,самиот беше исплашен и изненаден на пресот за медумите дента.После настанот сите знаеле кој 10 дена,кој 8 месеци кој 2 годиниии.....После војната - сите Генерали.
Второ,еве и да претпоставиме дека типов знаел,кој е таа непрофесионалост отишол лично да види што се случува во куките - според ова негово тврдење излегува дека тој индиректно и ненамерно ги предупредил терористиве дека нивната локација е веке откриена, ставете се во улога на терористиве,ти доага у маало еден државен функционер,градоначалникот на градот во кој си направил упориште,поголемо предупредување за да се припремиш за напад од полицијата Здравје!!
Заклучок,сакајки да ќари политички поени на ситуацијава се избламира и направи еден своевиден гаф,но сепак тоа не е нешто чудно и неочекувано од лик како него

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Те бараа тебе да те прашаат кога да тргнат во акција ама не те најдоа и решија на 9-ти да биде.
100 луѓе напишаа веќе зошто така било, а имаше и изјави од МВР. Не замарај веќе, досаден си.
ФАКТИ И КОНТРАДИКЦИИ

Што знаеме, а што не знаеме за случувањата во Куманово? Што се фактите, а што се дезинформациите кои се пласираат пред јавноста?

Факт е дека има загинато луѓе.
Премногу за полициска акција.

Дезинформации/контрадикторности
Наместо барање одговорност од оние кои единствено можат да
бидат одговорни (претставници на државните структури и високи функционери во власта) се бараат и се нудат оправдувања, и, се лоцираат надворешни кривци./оправдувања

Факт е дека во историјата на Република Македонија нема
ниту една полициска акција во која за така краток временски
период изгинале толку многу луѓе.

Дезинформации/контрадикторности
Власта ја пласира тезата дека случувањата во Куманово се
резултат/последица од барањата на граѓаните за оставка на
актуелната владеачка структура.Од пораките кои ги испраќаат
министерката за внатрешни работи,премиерот и претседателот
на државата произлегува дека ова ни се случува заради тоа што граѓаните побараа оставка од министерката за внатрешни работи, заради тоа што побараа јавното обвинителство да си ја врши работата, затоа што се побуни ја против крадењето и мамењето.

факт е дека ниту еден од функционерите во власта не
спомнува истрага или барање одговорност на оние кои се на
власт, кои ја подготвувале и спроведувале оваа акција,
за смртта на толкавиот број загинати луѓе.

Контрадикторност – зошто се собрале?

Цело време како цел на наводната терористичка група се
спомнува “дестабилизација на Македонија“.Спречена е намерата за координирани терористички напади на различни локации во државата, кои имаа за цел предизвикување сериозна дестабилизација, хаос и страв.Меѓутоа, нема ниту еден проглас на наводната терористичка група, така што за евентуалните цели и/или намери може само да се шпекулира.

целиот текст тука факти и контрадикторности

http://kvadraturanakrugot.crnaovca.mk/wp-content/uploads/2015/05/ФАКТИ-И-КОНТРАДИКЦИИ.pdf

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.345
Поени од реакции
5.460
Поздрав пријатели

јас живеам 30м од малото која беше уништена со земјава овој викенд. Не се работеше за терористи ни за чуда. На денон на случувањето на војна јас до 3:30 сум бил надвор и до тој момент не сум видел никаков униформиран или маскиран терорист како се каже МВР.

Само закам да ви кажам реално што се случувало таму..

У 6:00 сум станал од пукањето а до 14:00 сум бил заробен во подрумот со цела фамилјија вклучувајки 2 деца 4-7 години. И не знам до тој момент како сум поминал бидејки стварно беше нешто како во сон а кока ги слушнав децата да плачат знаев дека е тажна реалност.
Со живот ке и бидам благодарен на двајца полицајци еден албанец еден македонец на моментот кока сум излезел пред пукање и сум и викал или убијтеме или извадете ме од тука. После тие двајца дојдоа ме зема мене и цела фамилјија и со хермелин ме однесоа до градскиот пазар каде беше помирно.

И гледам дека тука се водел дискусија што како бил, да бидам искрен не сум видел никаков сомнителен човек во тоа мало дека ке стори такво нешто не само јас туку никој од тој регион не видел, не знаел дека постојат само МВР и ДБК ги знаел. Е па неможе бре луѓе така како е можно некој во оваа време да измислува терористички акцији врз македонија ?
Па кој е заинтересиран да врши напад врз нас? Што сме ние ? Кои сме ние? Што имаме за да ни се одмаздат?
Зошто ама стварно од сите држави во регионот само кај нас се случуват вакви местенки кои за жал носат жртви. Јас со се срце им се заблагодарам на македонска полиција и тие се главно „виновници„ што сум јас жив и сите цивили.
Но многу ми е жал што има убиени од полицајците, и тие кутрите никој не знае што игра е во таа акција.

Никој од куманово не е заинтересиран да војува, ни албанци ни македонци, гледам некој цитирал некој весници медиуми, и самам само да ви кажам дека Мухамед Зекири - (медиумски покривател на ДУИ) само после 10 минути о почнувањето на акција пишал статус за овој напад. Јас живеам 30 од епицентарот на нападод и дури во 6 слушнав и видов што се случува додека МУКИ 20минути пред мене напишал статус за Куманово. Од ова се гледа дека каков е Латас кај вас, кај нас е МУКИ. Значи некој знаел на време што и како се случува додека го јаде секогаш.

И извинте на јазикот и граматичките грешки но сакамв да исказам само за вас да не бидеет знаете како веше живо.
Све ти е наместо само да е имало терористи имало е тој колко сакамо можемо да зборимо не смо виделе. Сс неколко људи што зборев се иселиле уште вечерта кога забележале сомнителни лица еве можеби ти не си ама има кој ги видел.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.905
Поени од реакции
21.897
Тоа не го менува фактот дека ова е мештаљка, е прашање е само од кого, а лично мое мислење е дека ми мириса на криминалната влада што ја имаме...
Има могуќе брат.
Они за невино дете викаф, абе се десило, умрело умрело сеа што, се случува(читај Мартин Нешкофски). А не па за некој вооружен конфликт. Планирале су си, ајде бе ке завиемо неколко фамилие у црно и готово. У туј смислу стфарно може да е сфе овој сценарио на овуј владу, али мора да има и албански фактор умешан.
Стфарно е чудно што Хорхе вика знаесмо дека има некоја група вооружена, али ништо не превземале. Има неколко работе што се поклапаф. И плус сфе овој се дешава у Куманоо, куде што никад вмро не е победило.
Кој и да стои зад сфе овој, крф да пљука, срче да сере, сестру ли му ебу предавничку. Упропастисфа ни га мирно Куманоо, па сами знаемо какф миран соживот имамо сс албанци. Не ги дирамо, не не дираф. За разлику од Скопје куде што се тепаф и брцаф сс ножеви. Па ја миљон пут сам прошја сам у туј населбу и никој никад ништо не ми е кажаја лошо.

А можда па и странско сценарио, а? Сфе е могуќе

Све ти е наместо само да е имало терористи имало е тој колко сакамо можемо да зборимо не смо виделе. Сс неколко људи што зборев се иселиле уште вечерта кога забележале сомнителни лица еве можеби ти не си ама има кој ги видел.
Е да, и тато ми кажа дека некој што га познаваја од туј населбу, албанац, кажаја му дека дн два пред тој приметија некои сумњиви фаце и шушкало се дека су вооружени и дека неколко фамилие се отселиле куде роднине.

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.345
Поени од реакции
5.460
Што ти е сомнително со амбасадата?

Они не ги следат медиумите и тоа што пишува во нив, туку ги следат комуникациите на полицијата.
Сомнително е тоа што иако сите знаеја дека има жртви додека нема офицојално информација не се издава такво официјално соопштение тоа е намерно направено.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Сомнително е тоа што иако сите знаеја дека има жртви додека нема офицојално информација не се издава такво официјално соопштение тоа е намерно направено.
Тоа е намерно направено, ти реков, они ја следат комуникацијата на полицијата и знаат што се дешава во секој момент.

Kajgana Shop

На врв Bottom