Прашања за Исламот III

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
:ROFLMAO::lolzz::pos: Следно ќе испадне дека и Александар Велики бил муслиман:yid:

Sandžački muftija Muamer Zukorlić tvrdi da je Nikola Tesla bio musliman

March 13th, 2015

BALKAN

Neposredno prije smrti Tesla je primio islam, a kosti jednog muslimana ne smiju se unositi u crkvu – rekao je Zukorlić
U vječnu prepirku ‘je li Nikola Tesla bio Hrvat ili Srbin’ uključila se i treća strana. Javio se i sandžački muftija Muamer Zukorlić koji tvrdi da je slavni znanstvenik bio – musliman!
– Nedavno je izbila rasprava oko pokušaja da se prenese Teslina urna iz muzeja u Hram Svetog Save. Oni će se očito nastaviti svađati oko toga, ja im moram poručiti da je Nikola Tesla musliman! Neposredno prije smrti Tesla je primio islam, a kosti jednog muslimana ne smiju se unositi u crkvu – rekao je Zukorlić koji je, kako tvrde Večernje novosti, bio vidno nervozan zbog pretresa na crnogorskoj granici i uskraćivanja boravka u Crnoj Gori njegovim sljedbenicima.

http://balkanbreakingnews.com/sandzacki-muftija-muamer-zukorlic-tvrdi-da-je-nikola-tesla-bio-musliman/

Изгледа не го погледнал видеово овој Зукорлиќ, јас гледам дека го внесуваат во црква (односно во катедралата свети Јован Богослов во Њујорк),а на ковчегот се ставени американското и југословенското знаме, а на Никола Тесла последната желба му била на погребот да му се свири песната "Тамо Далеко" покрај виолинската изведба на "Аве Марија"

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
:ROFLMAO:Следно ќе испадне дека и Александар Велики бил муслиман:yid:
Не занеш дека е и Александар бил муслиман?!

Зулкернеј (Zulqarnain) е по исламските книги и учење бил Александар Македонски кој е бил муслиман и се борил против многобошците.

Yusuf Ali, еден од главните исламски книжевници и научници во 20 век и преведувачот на Куранот вели дека Зулкернеј всушност Александар

"Personally, I have not the least doubt that Zul-Qarnain is meant to be Alexander the Great, the historic Alexander, and not the legendary Alexander..."

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Добро супер...Пред да те прашам нешто на Арапски не ми одговори на

Кој е Сојузник со нив он е ист како тие..
Оваа не е погрдно и омаложувачки?

Ако направам сојуз со некој Хрват јас сум ист како него?!

А за булите и како Мухамед ја добил визијата да се кријат жените не одговори...

Изворно на арапски значи:
Ја ејјухел-ледине амену, ла те'текхидул јехуде ве-несара еулија'а бадухум еулијау б'ад. ве мејјтевеллехум минкум фе иннеху минхум. инналлахе ла јехдил кауме-залимин.

зборот Еулија(евлија) - кој е искористен во овој ајет значи ШТИТЕНИК, никако не може да биде пријател или сојузник, бидејќи истиот збор е спомнат и во други ајети и е преведен како штитеник/штитеници.

А ако муслиман бара заштитник во било кој друг освен во муслиманите па не е ништо поразличен од него.
Бидејќи докажано е многу пати дека штитениците на крајот испаднале најголеми кољачи во историјата.

Останатото е извадено од контекст и преведено и спакувано по своја мера, тоа не би го коментирал, ме навредува мене како муслиман.[DOUBLEPOST=1426262183][/DOUBLEPOST]
за вакви постови имаш тема: Верски вести.[DOUBLEPOST=1426263036][/DOUBLEPOST]
Ај да прашам и јас повторно.

Точно ли е дека на тие што ќе умрат како маченици, нели во име и заштита на муслиманскиот Бог:

- му се простуваат сите гревови од почетокот на животот;
- загарантирано место во рајот;
- заштитен е од казнување во гробот;
- заштитен е од ужасот на судниот ден, и на главата ќе има круна од скапоцен камен;
- во рајот ќе има 72 жени;
- ќе може пред алах да се застапи за седумдесет свои роднини..???

Другото прашање: со која цел го создал Господ човекот според исламот??
На првото прашање ќе ти одговорам со: ДА, иако ти ќе го поврзеш тоа со Исил, ал каеда, самоубици итн итн.
Второто: Во неколку ајети од Куранот, Аллах објаснува зошто го створил човекот:
Во еден ајет вели: Не ги створив џинните и луѓето освен да ме обожуваат.
Во друг ајет вели: О вие кои верувате, плашете се од Аллах со вистинска богобојазност и не умирајте освен како муслимани.

Па Аллах го создал човекот со една мисија: Да го обожува Него, Возвишениот, да не му припишува друг бог(политеизам) или ортак, или дете.(христијанство).
И Аллах дал упатство за тоа, Куранот и пратил пратеник Мухаммед с.а.в.с. како последен Божји пратеник да им биде пример на луѓето како да го обожуваат Аллах, и како да заработат џеннет.(рај)
Аллах го создал човекот да сведочи дека нема друго божество вредно за обожување освен Аллах, да се држи до упатството кое му е објавено од Аллах(Куранот) а пример за тоа има во последниот пратеник Мухаммед с.а.в.с.

Последно уредено:
Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Не занеш дека е и Александар бил муслиман?!

Зулкернеј (Zulqarnain) е по исламските книги и учење бил Александар Македонски кој е бил муслиман и се борил против многобошците.

Yusuf Ali, еден од главните исламски книжевници и научници во 20 век и преведувачот на Куранот вели дека Зулкернеј всушност Александар

"Personally, I have not the least doubt that Zul-Qarnain is meant to be Alexander the Great, the historic Alexander, and not the legendary Alexander..."
Имам погледнато пред неколку години нешто дека Александар бил спомнат во исламот, односно за Зулкернеј (Владетелот со Два Рога). Не ме интересира премногу религија, затоа и не го прочитав, видов дека некој го претставувале како Александар.

Значи испаѓа дека Исламот бил оформен уште пред христијанството односно пред 2000 години кога многубожците не ни знаеле дека ќе се формираат христијанство и ислам.

Aко е така, тогаш и Скендербег кој му го дале Турците името (турски: Искендер Беу) односно во превод Александар Велики бил тој.

Ова нема логика

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Веќе ти реков дека овие работи за мене се навреда, извадени од контекст со превод како што ти си замислил, односно ги преведуваш со свои зборови за да на најнизок начин и многу подло што би рекле старите "да ја свтриш водата на своја воденица", тоа кај мене нема да ти помине.[DOUBLEPOST=1426263301][/DOUBLEPOST]Околу дилемата дали Зулкарнејн е уствари Александар Македонски спомнат во Куранот.
Не е, односно нема докази дека е тој спомнатиот, сите овие мислења се само некоја аналогија помешана со логика, без конкретни докази.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
за вакви постови имаш тема: Верски вести
ЗНАМ!

САМО ТАМУ Е ЗАБРАНЕТО ДА СЕ КОМЕНТИРА НА ПОСТОВИ, а јас сакав да ја искоментирам глупоста која Муамер Зукорлиќ ја кажа за Никола Тесла, па затоа пишав тука.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
ЗНАМ!

САМО ТАМУ Е ЗАБРАНЕТО ДА СЕ КОМЕНТИРА НА ПОСТОВИ, а јас сакав да ја искоментирам глупоста која Муамер Зукорлиќ ја кажа за Никола Тесла, па затоа пишав тука.
Во ред, како и да е. Јас не би го коментирал тоа бидејќи е неважно според мене денеска.
Дали никола тесла или ајнштајн или толстој или не знам кој бил муслиман, можеби и бил..но тоа нема ништо да смени.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Второто: Во неколку ајети од Куранот, Аллах објаснува зошто го створил човекот:
Во еден ајет вели: Не ги створив џинните и луѓето освен да ме обожуваат.
Во друг ајет вели: О вие кои верувате, плашете се од Аллах со вистинска богобојазност и не умирајте освен како муслимани.

Па Аллах го создал човекот со една мисија: Да го обожува Него, Возвишениот, да не му припишува друг бог(политеизам) или ортак, или дете.(христијанство).
И Аллах дал упатство за тоа, Куранот и пратил пратеник Мухаммед с.а.в.с. како последен Божји пратеник да им биде пример на луѓето како да го обожуваат Аллах, и како да заработат џеннет.(рај)
Аллах го создал човекот да сведочи дека нема друго божество вредно за обожување освен Аллах, да се држи до упатството кое му е објавено од Аллах(Куранот) а пример за тоа има во последниот пратеник Мухаммед с.а.в.с.
Ништо. Мислев дека се работи за некоја повиша цел, а оно работата било да се задоволат егоистичните и нарцисоидни потреби на тој бог.

Сега ми е јасно зошто муслиманите се однесуваат така како што се однесуваат односно се посурови отколку било кој друг кога се работи за религијата. Затоа што системот (не го нарекувам религиски односно духовен затоа што се согласивме дека повеќе се работи за политички отколку за религиски систем) влева патолошки страв од неброени казни кои ќе се случуваат после смртта и безброј закани како например таа дека (парафразирам) "Тешкотиите што може да ги доживеете на земјата ќе ви се видат како ништо во споредба со тоа како јас можам да ве казнам вас". Јасно ми е се. Муслиманите се заробеници на стравот. Овој систем е прослава на робството и злоупотреба на луѓето. Овој систем освен што содржи говор на омраза спрема останатите тој има за цел да ја уништи човечката психа и способност за разумно расудување преку конечна потчинестост.
Нема елементи на слобода и љубов во неговата содржина.

Жалам што вистината најверојатно ќе ве навреди, но ве разбирам. Кон вас треба да се пристапува како кон жртва на стокхолмски синдром.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.656
Поени од реакции
9.260
Ништо. Мислев дека се работи за некоја повиша цел, а оно работата било да се задоволат егоистичните и нарцисоидни потреби на тој бог.

Сега ми е јасно зошто муслиманите се однесуваат така како што се однесуваат односно се посурови отколку било кој друг кога се работи за религијата. Затоа што системот (не го нарекувам религиски односно духовен затоа што се согласивме дека повеќе се работи за политички отколку за религиски систем) влева патолошки страв од неброени казни кои ќе се случуваат после смртта и безброј закани како например таа дека (парафразирам) "Тешкотиите што може да ги доживеете на земјата ќе ви се видат како ништо во споредба со тоа како јас можам да ве казнам вас". Јасно ми е се. Муслиманите се заробеници на стравот. Овој систем е прослава на робството и злоупотреба на луѓето. Овој систем освен што содржи говор на омраза спрема останатите тој има за цел да ја уништи човечката психа и способност за разумно расудување преку конечна потчинестост.
Нема елементи на слобода и љубов во неговата содржина.

Жалам што вистината најверојатно ќе ве навреди, но ве разбирам. Кон вас треба да се пристапува како кон жртва на стокхолмски синдром.
Постојат три степени на служење на Бог. Првиот степен е степен на робот - му служи на Бог од страв, вториот степен е степен на надничарот - му служи на Бог за награда (плата), додека третиот степен е степен на синот - му служи на Бог од љубов.[DOUBLEPOST=1426285615][/DOUBLEPOST]
Зошто клеветиш? Посочи ми во кој стих од Светото Писмо се тврди дека христијанскиот Бог има ортак или дете. Ако се сметаш за посветен верник, треба да се стремиш кон вистината. Доколку нешто не знаеш, не е срамота да прашаш. Срамота е да клеветиш и да пишуваш тенденциозни невистини.

Последно уредено:
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Зошто клеветиш? Посочи ми во кој стих од Светото Писмо се тврди дека христијанскиот Бог има ортак или дете. Ако се сметаш за посветен верник, треба да се стремиш кон вистината. Доколку нешто не знаеш, не е срамота да прашаш. Срамота е да клеветиш и да пишуваш тенденциозни невистини.
Па тоа е проблемот, Светото Писмо нигде не го тврди тоа. Јас пишав само што тврдат христијаните, односно официјалниот став на Црквата, концептот на светото тројство(татко, СИН, и свет дух)

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Веќе ти реков дека овие работи за мене се навреда, извадени од контекст со превод како што ти си замислил, односно ги преведуваш со свои зборови за да на најнизок начин и многу подло што би рекле старите "да ја свтриш водата на своја воденица",
Сега и Муслиманите од Босна не знајат да преведат Куран од Арапски?
И они лошо учат?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Сега и Муслиманите од Босна не знајат да преведат Куран од Арапски?
И они лошо учат?
Она што ти го напиша не беше Куранот, освен тој ајетот со пријателите... а тоа веќе ти објаснив зошто не е пријатели или сојузници туку штитеници, а и во босанскиот превод на Куранот стои Штитеници/Заштитници...
за другото, не сакам да се спуштам на твое ниво и да коментирам толку ниско и да се убедувам со тебе, кога ти веќе си убеден само овде си дошол да го изразиш тоа, ништо повеќе.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Она што ти го напиша не беше Куранот, освен тој ајетот со пријателите... а тоа веќе ти објаснив зошто не е пријатели или сојузници туку штитеници, а и во босанскиот превод на Куранот стои Штитеници/Заштитници...
за другото, не сакам да се спуштам на твое ниво и да коментирам толку ниско и да се убедувам со тебе, кога ти веќе си убеден само овде си дошол да го изразиш тоа, ништо повеќе.
Ако не можеш да ја прифатиш вистината за твојот пророк јас не сум ти крив.

Јас само приложувам тоа што пишувале за него..

Пак побегна и не ми одговори на следното..

Мухамед спиеше (имаше однос) со мртвата тетка Фатима?
Narrated by Ibn Abbas:

"I (Muhammad) put on her my shirt that she may wear the clothes of heaven, and I SLEPT with her in her coffin (grave) that I may lessen the pressure of the grave. She was the best of Allah’s creatures to me after Abu Talib"… The prophet was referring to Fatima , the mother of Ali.
Kanz Al Umal" Hadith 34424

"Јас [Мухамед], ја ставив мојата кошула на неа да биде облечени на небото.Потоа, јас спиев [имаше секс] со неа во кивчегот [гробот], да се олесни нејзиното мачење во roбот."

[Id'tajat
(اضطجع - збор кога легнеш со некого поради секс] со неа во гробот. "

"Не ја бањајте пофторно умрената особа со која сте имале секс .Нема граници за секс со мртва жена."
АL Sharwani во. 1 стр. 263
-------------
Арапски научник Demetrius објаснува:
"Арапскиот збор за спиење е" Id'tajat "буквално значи да се легне со некој со цел да имаат сексуален однос.

-------------

Reference: Sahih al-Bukhari 1285
حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ، حَدَّثَنَا أَبُو عَامِرٍ، حَدَّثَنَا فُلَيْحُ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ هِلاَلِ بْنِ عَلِيٍّ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ ـ رضى الله عنه ـ قَالَ شَهِدْنَا بِنْتًا لِرَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ وَرَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم جَالِسٌ عَلَى الْقَبْرِ ـ قَالَ فَرَأَيْتُ عَيْنَيْهِ تَدْمَعَانِ قَالَ ـ فَقَالَ " هَلْ مِنْكُمْ رَجُلٌ لَمْ يُقَارِفِ اللَّيْلَةَ ". فَقَالَ أَبُو طَلْحَةَ أَنَا. قَالَ " فَانْزِلْ ". قَالَ فَنَزَلَ فِي قَبْرِهَا.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Пак побегна и не ми одговори на следното..

Арапски научник Demetrius објаснува:
Веќе ти реков многу ти е ниско нивото за да се спуштам до толку.
Уште ова црвеното кога го прочитав... :)

Stojna7

професорка пред хотел
Член од
2 декември 2013
Мислења
69
Поени од реакции
89
Веќе ти реков многу ти е ниско нивото за да се спуштам до толку.
Уште ова црвеното кога го прочитав... :)
А како сакаш, балијо, да го викаат, Шемсудин? Имаш иљадници латинизирани имиња на арапи низ историските записи.

Kajgana Shop

На врв Bottom