Градски паркинзи Битола ( срамота )

• Креатор на темата Креатор на темата Keepitreal
  • Време на започнување Време на започнување

Keepitreal

И сега ?....
Член од
18 септември 2012
Мислења
386
Поени од реакции
371
Внимание! Вашето возило е блокирано со механичко средство – лисица. За деблокирање обратете се кај контролорот или на телефонот за информации. Оваа порака од Друштвото за посебна намена Градски паркинзи, денес изненади многумина возачи низ Битола, кои своите возила ги паркирале на пешачка патека или на зелена површина во сопственост на Општина Битола. Граѓани кои паркирале далеку од зоните на паркирање со кои стопанисуваат Градски паркинзи, а сепак добиле лисици на тркалата од своите возила, се обратија во Телевизија Орбис за информација на што се должи непријатната новина. Изненадени што овластувањето на полицијата и комуналната инспекција да казнуваат непрописно паркирани возила, сега преминува во надлежност и на Градски паркинзи, граѓаните револтирано бараа објаснување за новонастанатата ситуација.

Е сеа малце да продискутираме што вие мислите за овој би го нарекол гнасен чекор на битолската полиција, општината и друштвото за посебни намени ГНАСНИ ПАРКИНЗИ...

Значи убаво ти е наведено погоре... Незнам дали прочита. Друштво за посебни намени " Градски паркинзи " пишува казни на места кои не се во нивна сопственост ( концесија во случајов ). Или ај нека биде попросто,исто како продавач од продавница за автоделови да ти пише казна оти не носиш зимска опрема.... Мислам нема никаква логика ова што се случува. Полиција да, ама овие да изиграват шерифи...

Па непрописно паркираните возила треба да се казнуваат без разлика дали се во рамките на паркингот или не. Не треба да паркираш на пешачка патека/зелена зона.

Луѓе целта не ми е тоа дека не треба да се казнува. Секое непрописно паркирање треба и тоа строго да де казнува. Но зошто тоа да го право некој, кој ни малце не е негова надлежност. Исто како јас дома да ти дојдам и да те приведам пошто си направил некаков прекршок. Пак ќе речам полицијата да во ред е да казнува и тоа треба строго и за секого. Но овие.... И згора на тоа фискалната која ја издават како платен наллог, пишува ЗАГУБЕНИ 2 БИЛЕТИ.... Алоо тоа не е прекршок ????[DOUBLEPOST=1426235086][/DOUBLEPOST]Да ви разјаснам пошто гледам се фаќате за скрос друга работа...

Дел од експеритите по сообраќај што ги консултиравме, тврдат дека казнувањето за непрописно паркирано возило се наоѓа во надлежност на македонската полиција и ниту една одлука на локална самоуправа, не може да предвиди поинаку. Друштвото Градски паркинзи може да казнува и става лисици на возилата кои се паркирани исклучиво на просторот наменет за зонско паркирање, велат експертите.

На исто мислење е и претседателката на Советот на Општина Битола, Силвана Англевска, која во телефонски разговор за Телевизија Орбис, изрази сомнеж дека некој погрешно ја протолкувал одлуката на Советот на општината.

Ова ми е целта драги мој...

Последно уредено:
Колку што разбирам, човеков се жали за неморалниот чин на делегација на полициско/инспекциските обврски, на цивилна компанија - која не подлежи на стандардите за кои се обучени и за кои со закон се обврзани полицијата и инспекциските служби. Услугата за наплатата сигурно се наплаќа од наш џеб, а веќе ни земаат даноци за да функционираат државните органи. Потоа, кој ќе ги контролира овие дилетантите од приватните фирми, дека нема да лупаат секакви измислени додатоци на казните. Или дека нема да вршат услуги на „пријатели„. Не подлежат на никакви стандарди. Рецепт за хаос и корупција.

Иако се согласувам и за уште построги казни за сељачиштата што се паркираат на пешачки патеки и на тревни површини... Сепак мора да е нагласи дека забелешката на ОП му е на место, и ова е опасен претседан. Што е следно, приватни фирми за обезбедување - наместо полиција и војска?

Колку што разбирам, човеков се жали за неморалниот чин на делегација на полициско/инспекциските обврски, на цивилна компанија - која не подлежи на стандардите за кои се обучени и за кои со закон се обврзани полицијата и инспекциските служби.
Иако се согласувам и за уште построги казни за сељачиштата што се паркираат на пешачки патеки и на тревни површини... Сепак мора да е нагласи дека забелешката на ОП му е на место, и ова е опасен претседан. Што е следно, приватни фирми за обезбедување - наместо полиција и војска?
Колку што разбирам, човеков се жали за неморалниот чин на делегација на полициско/инспекциските обврски, на цивилна компанија - која не подлежи на стандардите за кои се обучени и за кои со закон се обврзани полицијата и инспекциските служби.
Амин... Имало некој кој ме свати.
Фала :)

Не сум сигурен и на самите паркинзи колку е уставно правото на приватни компании (со примарно занимање - собирање арач), да имобилизираат (практично да одземаат) возила. Тие би требало само да можат да евидентираат докази за прекршок и да проследуваат, а понатаму работата си е на државните органи. Има милион случаи каде е извршено плаќање со испратен СМС, и наплатен од системот, но не дошол повратен СМС или нешто кај нив во системот се „заебало„. И го наоѓаш возилото со лисици, и треба да платиш невиден арач на арамиите... Казна мораш да платиш, а приговор само во канцелариите на компанијата - каде што кадија те тужи, кадија те суди.
Манипулативно-коруптивен систем кој е на штета на граѓаните. Внимавајте следните локални избори, бидете спремни што да барате од вашите кандидати за пратеници.

Конкретно мене тоа ми се деси со повратна порака. Самиот "сјебан" систем на компанијата ми активираше и деактивираше паркинг сезони. Негде околу 20 сезони и фино си платив 600 денари. Али како што си кажа, кадија те тужи, кадија те суди. Помина замина, ќе ми даваа ваучери па ете уште чекам. Али да не драпам оф-топик сеа, муабетот останува. А ете и сообраќајни инспектори тврдат дека исклучиво само полицијата може да казнува. И ниеден совет не може тоа да го промени. Тоа значи дека во нашата драга, тешко ранета која живее на апарати Битола, е препловена со ТЕЖОК КРИМИНАЛ...

Прво не се работи за непрописно или забрането паркирање, за тоа казнува полиција и нема заебанции, се работи што некое ДООЕЛ зеде право да наплаќа паркирање по улици и места кои не се забранети за паркирања.
Е сега законски тие НЕ СМЕАТ да го блокираат возилото со механички справи, зато што ти одземаат право на користење на сопственост, и комотно може со бонсек да ја исечеш и си заминеш. Наплата на паркирања е одлука на општина и ја нема во закон, на суд судијата суди по закон а не по одлука на општини така да и на суд не ти можат ништо што си им исекол блокадата.
Ова е само уште еден начин со сила да им се исцицаат парите на луѓето од џеп. Тој може да ти напише ливче дека треба да платиш, али не и да ти одзема право да си ја користиш колата. И тие знат па затоа и нудат секакви спогодби за плаќање на паркирањето (ако платиш одма, упола и слично)

Прво не се работи за непрописно или забрането паркирање, за тоа казнува полиција и нема заебанции, се работи што некое ДООЕЛ зеде право да наплаќа паркирање по улици и места кои не се забранети за паркирања.
Е сега законски тие НЕ СМЕАТ да го блокираат возилото со механички справи, зато што ти одземаат право на користење на сопственост, и комотно може со бонсек да ја исечеш и си заминеш. Наплата на паркирања е одлука на општина и ја нема во закон, на суд судијата суди по закон а не по одлука на општини така да и на суд не ти можат ништо што си им исекол блокадата.
Ова е само уште еден начин со сила да им се исцицаат парите на луѓето од џеп. Тој може да ти напише ливче дека треба да платиш, али не и да ти одзема право да си ја користиш колата. И тие знат па затоа и нудат секакви спогодби за плаќање на паркирањето (ако платиш одма, упола и слично)
Значи сепак ние сме во право доколу има ваква ситуација. Слободно дисарм на клештата и терај ?

Луѓе целта не ми е тоа дека не треба да се казнува. Секое непрописно паркирање треба и тоа строго да де казнува. Но зошто тоа да го право некој, кој ни малце не е негова надлежност. Исто како јас дома да ти дојдам и да те приведам пошто си направил некаков прекршок.
Ова ми е целта драги мој...
Епа ако не се надлежни за тоа едноставно не ги плаќајте казните.
Или викни полиција да ти ја извадат клештата.

Што не е тука јасно?o_O

ова е дефинитивно проблем, колку што сум информиран Советот на општина Битола одлучи да им даде право на Паркинзи да казнуваат и надвор од површините кои им се дадени да наплаќаат паркинг, па ја повлекле одлуката на разгледување и дополнување(можеби целосно отповикување и повлекување на одлуката- ќе видиме)

возилата паркирани на пешачки зони и зелени површини се непрописно паркирани,но за тоа тука е сообраќајната полиција да решава,а не некое приватно претпријатие[DOUBLEPOST=1426238679][/DOUBLEPOST]
Значи сепак ние сме во право доколу има ваква ситуација. Слободно дисарм на клештата и терај ?
ако си надвор од нивната зона на делување зошто да не ? нема никаква дефинитивна одлука на законодавно тело да можат тоа да го прават.

ако си надвор од нивната зона на делување зошто да не ? нема никаква дефинитивна одлука на законодавно тело да можат тоа да го прават.
Законодавно тело вели дека не може некое ДООЕЛ или поединец да ти ограничи употреба на сопственост.
Си има начини да си наплати побарувања преку суд али да ти блокира возило - не смее

Па то
Епа ако не се надлежни за тоа едноставно не ги плаќајте казните.
Или викни полиција да ти ја извадат клештата.

Што не е тука јасно?o_O
Па тоа и сакав да знам. Темата е отворена да дискутираме за тоа. Не само да се правиме паметњаковци.. Sorry

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom