Што добиваат и што губат оние кои ја напуштаат Македонија?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
.....:)
Насмевки... ја кога зборам и барам од тебе да се изразиш, ти одма сакаш да ме дисквалификуваш. Каде е твоето мислење, еве кажи. Твој став каде е убавината на запад, а каде во Македонија. Ако еве математичарите би имале допирна точка со општествениот инжинеринг ???. Каде се наоѓаш ти во тој случај. Ти како безбедна единка мислиш ли дека имаш простор за маневар во револуција ?
Што ако мене ме негираш на форум и културно викаш дека нема потреба да излезам од Македонија. Што ако јас и ти пиеме пријателско кафе, или пиво некаде низ Скопје и ти ја доловам вистината за твоето немилосрдно негирање и црнење на Македонија, мислиш ли дека ќе успееш во намерите. ???.
Ставоите и успешноста на луѓето се должат на удобен живот, добро образование, улична доминација, прошетаност и комуникација со сите слоеви на луѓе, не само со елита. Сето тоа ти дава можност да си успешен секаде.
Став е мој личен дека и вонземјани да дојдат, Македонец останувам и ќе се борам за Македонија. :uzi:
Напишав пост како тоа можно е да се живее во странство и да се има добра кариера и општествен живот. Ми реплицираше дека не е возможно Македонец да има пријатели од други раси. Ми одговори со некое шлаење, пишуваш за маневри во револуција (!?), улична доминација (молам?), вонземјани, прошетаност и комуникација со други луѓе (наводно имаш комуникација со разни слоеви а не можеш да замислиш да имаш пријател од различен етникум - контрадикција ипол), и некакво си 'борење'. Како сето ова има врска со моето првично прашање?

Се читаш ти себеси воопшто што пишуваш?
Не ја црнам Македонија ниту Македонците. Задоволен сум од тоа што сум од македонско потекло и пораснав таму каде што пораснав. Не си ја црнам државата, всушност те оцрнувам тебе зашто ни самиот не знаеш што кажуваш.

M

Mario Gómez

Гостин
Оние што не ја напуштаат Македонија заштедуваат многу пари на нотари и судски преводи, зборувам за сума од 200-300 долари. Нека си ебе матер, ме одраа.

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
И јас сум патриот и си ја сакам земјава и народот. Ама не повеќе од мене и мојата фамилија. Не доаѓа во предвид да работам јас за туѓа неспособност и за профит на некој друг, а за сметка на тоа да си скратувам себе и на моето семејство. Не дека овде ни е лошо и неподносливо, напротив живееме ретко лагоден живот за македонски услови. Кога веќе овде не можеме да смениме нешто ко поединци или ко дел од мала група зошто да не си приуштиме уште полагоден живот во поздрава, поцивилизирана и помирна средина каде ќе имаме помалку стрес и несигурност, а децата ќе ми имаат подобри услови за растење и развивање?

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
И јас сум патриот и си ја сакам земјава и народот. Ама не повеќе од мене и мојата фамилија. Не доаѓа во предвид да работам јас за туѓа неспособност и за профит на некој друг, а за сметка на тоа да си скратувам себе и на моето семејство. Не дека овде ни е лошо и неподносливо, напротив живееме ретко лагоден живот за македонски услови. Кога веќе овде не можеме да смениме нешто ко поединци или ко дел од мала група зошто да не си приуштиме уште полагоден живот во поздрава, поцивилизирана и помирна средина каде ќе имаме помалку стрес и несигурност, а децата ќе ми имаат подобри услови за растење и развивање?
А каде е тоа.. ??? Каде е поубаво, од тоа да се развиваш и да создаваш за твоите деца во твојата татковина ??? Не ми одговарај само, секаде само не во Македонија, пошто така се откриваш која е позадината на мубетов.

Еве лепотицава @Magde. пиша за Норвешка ама заборави да каже што останатите мислат за таа држава и дали е така. Ја сум бил таму, ама еве и други биле што не се Македонци и еве они што мислат, да не биде дека еве ја патриотски размислувам и ја црнам Норвешка.... :)
  1. The bureaucracy! I hate the way if you do decide to settle in Norway, you have to wait an eternity to get a loan for an apartment or house. They have their own credit worthy rating and by the time your loan is approved, let me tell you, you will no longer want it as you will probably be ready for a retirement home by then.
  2. It's really expensive. What I hate about Norway is that whatever exorbitant prices you have heard about in Norway, it is absolutely true, and you pay tax on everything.
  3. I keep hearing that people of Norway think they are a cut above the rest of the world, and holds their noses pretty high up in the air. Criticizing them is one of the 10 things you should not do in Norway.
  4. I hate the fact that the Norwegians take their well-to-do lifestyles for granted. Things can get pretty lazy for some Norwegians when it comes to student life - and they know that even if they end up doing nothing, it doesn't matter because they get money from the generous welfare system, misusing public funds and making no effort. Norway more or less helps those people be lazy.
  5. I love taking vitamins; the food we eat is highly processed these days and no longer has much goodness in it, and I feel the need for supplementation, but apart from ridiculous prices that make this impossible in Norway, high-dose vitamins require a prescription. Ugh! Can you believe anything so ridiculous as having to go the doctor so you can get good quality vitamins?
  6. I hate the fact that Norway, just like Denmark and Sweden, has a comparatively high number of incidents involving bestiality. Uncouth and demonic; that is what I call people who indulge in such behavior.
  7. I hate Norway for having such a soft stance against criminals. Norwegians have to abide by fewer laws than many other countries in the first place, and for rape and murder, you can go to Bastoy prison island in Norway and live a cushy and luxurious life there.
  8. I can't stand the way the Norwegians blame the weather for their being miserable, whiny and depressed much of the time. What kind of lives do they live that they actually let the weather dictate their feelings? Get a daylight lamp for light therapy and some vitamin D (well, try to - see above, ha!) and get over the bad weather!
  9. Speaking of the weather, its true that while you can't let it influence your moods, it rains a lot and is cold, and coming from a sunny, sport loving country, this is the pits.
  10. This country's annual whale hunt (in my opinion, a barbaric tradition) is both cruel and unnecessary, but a bunch of greedy and mindless people are - to this day - good at defying regulations and don't mind hearing that some whale species are nearing extinction.
Да се вратам и да ти оговорам @^Exotic^. Ти еве се си кажа ама не кажа ништо за општествениот инжинеринг, кај си ти во тој дел, дали правиш да е подобро во Македонија или полошо ???. Дали пример некоја невладина организација е присутна тука и е финансирана да прави да им биде поубаво на граѓаните. Еве спонзорирана невладина организациа или глупавиот израз ЕНЏИОАТА ! :D, даваат огромна сума на пари за ЛГБТ и да се форсираат нивните права, а не дава пари да бидат стипендирани децата без родители и да добијат образование во странство на пример, или да платат дел од набавката за вакцини, или да не подучат како од шкрилци да правиме навта. М ;). Затоа џабе се трудиш да градиш генерално мислење и негативност, живот во беда и мизерија. Ја си ја сакам дебата и уживам во неа, сакам да сум победник и сакам да се борам со попаметни, ама и сакам да се спротиставувам на луѓе како тебе што им е криво што и другите може да имаат и да создаваат ама на друг начин од твојот. Дали се во странство или во Македонија. Виртуелен свет е едно, ралност е друго.
Инаку @SuBZerO , улична доминација е кога ти си ја применувал или ја применувале на тебе, односно кога избива тепачка и ти не одиш да бараш помош од други ;). А за фрустрациите да кажеме дека не сум ја тој со смешниот фалбаџиски псевдоним под никот :D. Кога сме кај латинскиот може да ти кажам: "Delphinum natare doces"

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Сериозно цитираш некојаси разгалена Американка демек професионален блогер како сериозен извор за информации? Некој што нит е купил нит ќе купи недвижнина во Норвешка.
Второ, половина од нештата за која оваа јаде трици се случуваат во Македонија.

Ти реков јас, или си премногу добро платен да јадеш гомна, или најверојатно си ја наебал на психичка основа.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Сериозно цитираш некојаси разгалена Американка демек професионален блогер како сериозен извор за информации? Некој што нит е купил нит ќе купи недвижнина во Норвешка.

Ти реков јас, или си премногу добро платен да јадеш гомна, или најверојатно си ја наебал на психичка основа.
Даде, на психијатриски случај му дале се бори со вас Избраните револуционери лефучарски :). Значи за до долку ве сметаат дека вредите:vozbud:[DOUBLEPOST=1426067770][/DOUBLEPOST]

Си кажав....
А каде е тоа.. ??? Каде е поубаво, од тоа да се развиваш и да создаваш за твоите деца во твојата татковина ??? Не ми одговарај само, секаде само не во Македонија, пошто така се откриваш која е позадината на мубетов.

Еве лепотицава @@Magde. пиша за Норвешка ама заборави да каже што останатите мислат за таа држава и дали е така. Ја сум бил таму, ама еве и други биле што не се Македонци и еве они што мислат, да не биде дека еве ја патриотски размислувам и ја црнам Норвешка.... :)
  1. The bureaucracy! I hate the way if you do decide to settle in Norway, you have to wait an eternity to get a loan for an apartment or house. They have their own credit worthy rating and by the time your loan is approved, let me tell you, you will no longer want it as you will probably be ready for a retirement home by then.
  2. It's really expensive. What I hate about Norway is that whatever exorbitant prices you have heard about in Norway, it is absolutely true, and you pay tax on everything.
  3. I keep hearing that people of Norway think they are a cut above the rest of the world, and holds their noses pretty high up in the air. Criticizing them is one of the 10 things you should not do in Norway.
  4. I hate the fact that the Norwegians take their well-to-do lifestyles for granted. Things can get pretty lazy for some Norwegians when it comes to student life - and they know that even if they end up doing nothing, it doesn't matter because they get money from the generous welfare system, misusing public funds and making no effort. Norway more or less helps those people be lazy.
  5. I love taking vitamins; the food we eat is highly processed these days and no longer has much goodness in it, and I feel the need for supplementation, but apart from ridiculous prices that make this impossible in Norway, high-dose vitamins require a prescription. Ugh! Can you believe anything so ridiculous as having to go the doctor so you can get good quality vitamins?
  6. I hate the fact that Norway, just like Denmark and Sweden, has a comparatively high number of incidents involving bestiality. Uncouth and demonic; that is what I call people who indulge in such behavior.
  7. I hate Norway for having such a soft stance against criminals. Norwegians have to abide by fewer laws than many other countries in the first place, and for rape and murder, you can go to Bastoy prison island in Norway and live a cushy and luxurious life there.
  8. I can't stand the way the Norwegians blame the weather for their being miserable, whiny and depressed much of the time. What kind of lives do they live that they actually let the weather dictate their feelings? Get a daylight lamp for light therapy and some vitamin D (well, try to - see above, ha!) and get over the bad weather!
  9. Speaking of the weather, its true that while you can't let it influence your moods, it rains a lot and is cold, and coming from a sunny, sport loving country, this is the pits.
  10. This country's annual whale hunt (in my opinion, a barbaric tradition) is both cruel and unnecessary, but a bunch of greedy and mindless people are - to this day - good at defying regulations and don't mind hearing that some whale species are nearing extinction.
Да се вратам и да ти оговорам @^Exotic^. Ти еве се си кажа ама не кажа ништо за општествениот инжинеринг, кај си ти во тој дел, дали правиш да е подобро во Македонија или полошо ???. Дали пример некоја невладина организација е присутна тука и е финансирана да прави да им биде поубаво на граѓаните. Еве спонзорирана невладина организациа или глупавиот израз ЕНЏИОАТА ! :D, даваат огромна сума на пари за ЛГБТ и да се форсираат нивните права, а не дава пари да бидат стипендирани децата без родители и да добијат образование во странство на пример, или да платат дел од набавката за вакцини, или да не подучат како од шкрилци да правиме навта. М ;). Затоа џабе се трудиш да градиш генерално мислење и негативност, живот во беда и мизерија. Ја си ја сакам дебата и уживам во неа, сакам да сум победник и сакам да се борам со попаметни, ама и сакам да се спротиставувам на луѓе како тебе што им е криво што и другите може да имаат и да создаваат ама на друг начин од твојот. Дали се во странство или во Македонија. Виртуелен свет е едно, ралност е друго.
Инаку @@SuBZerO , улична доминација е кога ти си ја применувал или ја применувале на тебе, односно кога избива тепачка и ти не одиш да бараш помош од други ;). А за фрустрациите да кажеме дека не сум ја тој со смешниот фалбаџиски псевдоним под никот :D. Кога сме кај латинскиот може да ти кажам: "Delphinum natare doces"

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Даде, на психијатриски случај му дале се бори со вас Избраните револуционери лефучарски :). Значи за до долку ве сметаат дека вредите:vozbud:
Не си ти бе писихијатриски случај, те лажат.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
[1] Даде, на психијатриски случај му дале се бори со вас Избраните револуционери лефучарски :). Значи за до долку ве сметаат

[2] А каде е тоа.. ??? Каде е поубаво, од тоа да се развиваш и да создаваш за твоите деца во твојата татковина ??? Не ми одговарај само, секаде само не во Македонија, пошто така се откриваш која е позадината на мубетов.
[1] Секој нормален човеќ ќе добие нагон за повраќање ако пишува и една десетина од речениците кои ги пишуваш.

[2] За создавање за сопствените деца и иднина. Ќе создавам на било кое парче на Земјината топка. Не сум будала да се ограничувам териториски и умствено.

пс. Прочитај ги моите постови во темата за Дрекселмајер, и ќе ти стане јасно колку луѓе и фамилии живеат од мојата работа.

ппс. Барем миљон пати сум повеќе ориентиран кон десницата отколку ти.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Истите фаци со истите аргументи на сите теми. Гаро, Валво, е само Владе ви фали за да сте дрим тим.
Како бе не ви здодеа? Времето, патлиџаните, аргат, канализација.... тоа па тоа.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.861
Поени од реакции
4.805
Инаку @SuBZerO , улична доминација е кога ти си ја применувал или ја применувале на тебе, односно кога избива тепачка и ти не одиш да бараш помош од други ;). А за фрустрациите да кажеме дека не сум ја тој со смешниот фалбаџиски псевдоним под никот :D.
:) A Bravo...! Fala na odgovorot. Podrugo e koga nekoj ke ti ja obajsni edna od povaznite covecki osobini za uspeh.

Кога сме кај латинскиот може да ти кажам: "Delphinum natare doces"
Nego ne razbrav zosto mi pisis na latinski? Izmesa brzina ili sakase da se pofalis?[DOUBLEPOST=1426080414][/DOUBLEPOST]
Истите фаци со истите аргументи на сите теми. Гаро, Валво, е само Владе ви фали за да сте дрим тим.
Ne be druze oni ko Diazepam ni se...Ko ne udira nostalgija u glava...Ideme na temava citame po nekoi niven post i odma magicno isceznuva sve! :D

Последно уредено:

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
[1] Секој нормален човеќ ќе добие нагон за повраќање ако пишува и една десетина од речениците кои ги пишуваш.

[2] За создавање за сопствените деца и иднина. Ќе создавам на било кое парче на Земјината топка. Не сум будала да се ограничувам териториски и умствено.

пс. Прочитај ги моите постови во темата за Дрекселмајер, и ќе ти стане јасно колку луѓе и фамилии живеат од мојата работа.

ппс. Барем миљон пати сум повеќе ориентиран кон десницата отколку ти.
Ептен ППС, десница и модивикувана капа шајкача не идат заедно, и јас сум против лефучари и одпадоци на кумунизмот :)
Мора да се работи секаде, и како дрим тим и како поединци секогаш ќе бидеме тука за Македонија, макар и на форум :)

:) A Bravo...! Fala na odgovorot. Podrugo e koga nekoj ke ti ja obajsni edna od povaznite covecki osobini za uspeh.

Nego ne razbrav zosto mi pisis na latinski? Izmesa brzina ili sakase da se pofalis?[DOUBLEPOST=1426080414][/DOUBLEPOST]
Ne be druze oni ko Diazepam ni se...Ko ne udira nostalgija u glava...Ideme na temava citame po nekoi niven post i odma magicno isceznuva sve! :D
За да се пофалам, треба да видишш :rolleyes:

S

Samurai_Sk

Гостин
Оние кои што ја напуштаат Македонија губат сиромаштија,робство, а што добиваат??? живот добиват, многу едноставно

Prestapnik

Кондураџија
Член од
10 јануари 2015
Мислења
418
Поени од реакции
342
А каде е тоа.. ???
На многу места, сеуште не сум ги открил сите за да можам да ти дадам комплетен одговор.
Каде е поубаво, од тоа да се развиваш и да создаваш за твоите деца во твојата татковина ???
Ако ти мислиш дека твојата татковина е најубавото место на живеење во светот тогаш многу веројатно имаш тешкотии со перцепцирање и расудување.

Не ми одговарај само, секаде само не во Македонија, пошто така се откриваш која е позадината на мубетов.
Не можеш да ме ограниш што да ти одговорам. а и што и да ти одговорам ако има некаква позадина нема да знаеш која е. Нејсе, мислев дека темава беше за потенцирање на предностите и недостатоците за оние кои размислуваат да ја напуштат земјава и споделување на искуство со оние кои веќе ја напуштиле, а не за да се суди зошто некој размислува поинаку од тебе.

Еве лепотицава @Magde. пиша за Норвешка ама заборави да каже што останатите мислат за таа држава и дали е така. Ја сум бил таму, ама еве и други биле што не се Македонци и еве они што мислат, да не биде дека еве ја патриотски размислувам и ја црнам Норвешка.... :)
Тие што не биле во Македонија можат да зборат само од нивна преспектива но не и од преспектива на македонец кој се преселил во Норешка. Но дури и да беше компетентна дотичната да зборува за нашето сценарио сепак тоа е само едно мислење. Тоа не значи дека сите размислуваат исто како неа и дека треба да го земеме здраво за готово како аксиома.
The bureaucracy! I hate the way if you do decide to settle in Norway, you have to wait an eternity to get a loan for an apartment or house. They have their own credit worthy rating and by the time your loan is approved, let me tell you, you will no longer want it as you will probably be ready for a retirement home by then.
Ова во Македонија помножи го со 15.
It's really expensive. What I hate about Norway is that whatever exorbitant prices you have heard about in Norway, it is absolutely true, and you pay tax on everything.
Норвешка има највисока GDP per capita во светот. Во моментов покрај планираните трошоци за наредниве 5 години во буџетот има вишок од околу 1000 миљарди евра на кои не знае што да им прави. Македонија има буџет за цела 2015 од 2 миљарди евра.
I keep hearing that people of Norway think they are a cut above the rest of the world, and holds their noses pretty high up in the air. Criticizing them is one of the
Стереотип и генерализација е ништо повеќе од типичен булшит.
I hate the fact that the Norwegians take their well-to-do lifestyles for granted. Things can get pretty lazy for some Norwegians when it comes to
student life - and they know that even if they end up doing nothing, it doesn't matter because they get money from the generous welfare system, misusing public funds and making no effort. Norway more or less helps those people be lazy.
Не се слагам со дотичнава. Но дури и да е така, кај нас е дамбетер со разлика што кај нас никој не им дава пари на невработените, а има едно чудо вработени што не земале плата со месеци.
I love taking vitamins; the food we eat is highly processed these days and no longer has much goodness in it, and I feel the need for supplementation, but apart from ridiculous prices that make this impossible in Norway, high-dose vitamins require a prescription. Ugh! Can you believe anything so ridiculous as having to go the doctor so you can get good quality vitamins?
Јака причина за да не се селиш во Норвешка. Кај нас не ти треба рецепта затоа што не ни можеш да ги најдеш витамините кои ги бара дотичната.
I hate the fact that Norway, just like Denmark and Sweden, has a comparatively high number of incidents involving bestiality. Uncouth and demonic; that is what I call people who indulge in such behavior.
Не ја сватив што сака да каже госпожата со тоа висок број на инциденти, ако има некој статистички извор од таму и овде би сакал да споредиме. Патем последен пат кога полицијата употребила огнено оружје во Норвешка е пред 20 или 25 години.
I hate Norway for having such a soft stance against criminals. Norwegians have to abide by fewer laws than many other countries in the first place, and for rape and murder, you can go to Bastoy prison island in Norway and live a cushy and luxurious life there.
Норвешка им овозможува лагоден и луксузен живот на криминалците во затворите. Овде никој не ги затвара па мораат да шетаат по улици.
I can't stand the way the Norwegians blame the weather for their being miserable, whiny and depressed much of the time. What kind of lives do they live that they actually let the weather dictate their feelings? Get a daylight lamp for light therapy and some vitamin D (well, try to - see above, ha!) and get over the bad weather!
Од овде можам да заклучам дека госпожата има подпросечен коефициент на интелегенција и сиромашно образование. Се покајав што и ги коментирав глупостиве.
Speaking of the weather, its true that while you can't let it influence your moods, it rains a lot and is cold, and coming from a sunny, sport loving country, this is the pits.
Само потврда за надпросечната глупавост.
This country's annual whale hunt (in my opinion, a barbaric tradition) is both cruel and unnecessary, but a bunch of greedy and mindless people are - to this day - good at defying regulations and don't mind hearing that some whale species are nearing extinction.
Таму барем ги убиваат китовите. Овде убиваат луѓе.

И сега како од пишанове глупости на госпожава дојде до заклучок дека во Македонија е подобро да се живее отколку во Норвешка?
Понатаму, дали Норвешка е репер за цел свет освен Македонија па кога ќе се каже живот во странство се мисли на животот во Норвешка па макар и да зборуваме за Еритреа, Зимбабве, Бангладеш и слично?

Kajgana Shop

На врв Bottom