Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 јануари 2015
Мислења
37
Поени од реакции
22
Колку најдолго се чекало до сега за издавање на указ од вицепремиерот.Еве веке 50 дена и нема указ.

Член од
28 ноември 2012
Мислења
91
Поени од реакции
46
Добро да прашам ако еден од родителите поседува Бугарска лична карта,пасош и државјанство дали доколку би аплицирал би можел за побрзо време да добијам и јас и што документи ми требат фала :D

Член од
1 декември 2014
Мислења
217
Поени од реакции
247
Добро да прашам ако еден од родителите поседува Бугарска лична карта,пасош и државјанство дали доколку би аплицирал би можел за побрзо време да добијам и јас и што документи ми требат фала :D
Можеш да добиеш, но процедурата трае од 1 до 2 години (ако си над 14г). Потребната документација е:
  1. твој извод - нов
  2. лекарско
  3. потврда за неосудуваност од суд
  4. извод од родителот кој има државјанство
  5. копија од лична карта или пасош на родителот заверена во Бугарија на нотар.
Документите треба да се легализирани и заверени на нотар во Бугарија.

Има на темава за потребните документи..врати се назад и прочитај

Позз и среќно

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
skroz prviot pat koga se ide vo agencijata,togas samo izjava se podnesuva ili togas treba dopolnitelnite dokumenti da se podnesat?

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
skroz prviot pat koga se ide vo agencijata,togas samo izjava se podnesuva ili togas treba dopolnitelnite dokumenti da se podnesat?
При првото одење во ДАБЧ се носат и дополнителните документи, легализирани и заверени на нотар во Бугарија.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
При првото одење во ДАБЧ се носат и дополнителните документи, легализирани и заверени на нотар во Бугарија.
Чекај чекај. Ем преведени, ем легализирани, ем заверени на нотар????

Член од
22 октомври 2014
Мислења
1.187
Поени од реакции
694
до пред 1 недела викаше: не може да се воспостави контакт.
После тоа исклучуваше, а овие 2-3 дена ѕвонеше, но не креваа. Одвај денес ги добив, Бројот е 100% тој, не го менуваат, амбасада е.
Jas vo ponedelnikot dvapati zvonev i odma mi krenaa nemase nikakov problem.

Член од
20 февруари 2015
Мислења
92
Поени од реакции
79
Поздрав на сите.Знаете ли работе ли во ДАБЦ и изадају ли произходе ?

Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
luge samo kopii se zaveruvaat
Па затоа се изненадив. Јас пред некој ден се јавив во ДАБЧ. Ми рекоа преведени и легализирани. И ништо повеќе од тоа. Заверување кај нотар на преведен и легализиран документ е нелогично.
Заверувањето на нотар е логично само ако поднесуваш копии од македонски документи, тогаш ги заверуваш, но на македонски нотар, и тоа пред преводот и легализацијата.

Член од
21 јули 2010
Мислења
352
Поени од реакции
320
Па затоа се изненадив. Јас пред некој ден се јавив во ДАБЧ. Ми рекоа преведени и легализирани. И ништо повеќе од тоа. Заверување кај нотар на преведен и легализиран документ е нелогично.
Заверувањето на нотар е логично само ако поднесуваш копии од македонски документи, тогаш ги заверуваш, но на македонски нотар, и тоа пред преводот и легализацијата.
Погрешно пишав, изводите се легализираат и преведуваат ( оригинал ), а доколку се има книшка или сведителство, заверка на копијата на нотар..... дечко ми не сакаше оригиналот да го остави....... инаку доколку се предаде оригиналот мислам дека во тој случај заверка не е потребна.

i lekarsko i neosuduvanost se nosi skroz prviot pat vo DABC?
Јас ги однесов при првото одење, но ги предадов на посредникот.....дали ги поднесов и тие во ДАБЧ стварно не ми текнува.......нека ти кажа некој што знае поточно.

Последно уредено:
Член од
13 февруари 2012
Мислења
826
Поени од реакции
1.322
Има некој вадено дупликат од произход? Дали се чека исто долго како за прво вадење?

Член од
24 јануари 2013
Мислења
273
Поени од реакции
316
Dokumentot koga go nodis vo ambasada na legalizacija, treba da se nosat na prevod i oni? Ili samo se fotokopiraat?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom