Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Значи во секој случај слободната волја е одговор на парадоксот! Веќе образложив зошто.
Не е. Слободната волја е можност да бираш од опциите што ти се на располагање, може да имаш само неколку опции, можеш да имаш милион и во двата сличаи слободната волја си постои. Ако од аспект на Бог, некој исход не требало да постои, едноставно можел да го елиминира, ти пак ќе имаш слободна волја.[DOUBLEPOST=1419431622][/DOUBLEPOST]
Не сфаќаш. Господ Исус Христос е едно со Отецот. Тие заедно владеат. Но си имаат посебна свест. Затоа и Господ Исус Христос ни кажува дека тој бил створен внатре во свеста на севишниот. Јас овака го разбирам тоа - На почетокот постоела свест, мисла. Знаеш кога си сам и си мислиш на разни работи, само сега ако можеш да сватш дека не постои ништо, ниту материјално туку постои мисла, интелегентна свест која како таква внатре ствара друга свест, и таа друга свест е едно, исто со првата свест. Да речеме првата свест била како дете, па станала средновечна и поодоцна како некој 60-70 години човек свест, мудра. Е сега таа свест од 33 години свевишниот ја ствара како посебна а е исто тој кога бил на таа свест. И подоцна кога почнало све да се ствара и материјално и духовна, таа свест си добива и облик и форма и кога дошла во нашиот материјален свет и тело. Тоа е отприлика објаснувањето зашто Господ не е еден.
Во стиховите што ги постирав јасно се гледа дека кога свештениците сакаат да го каменуваат за богохулие, Исус се повикува на Псалм 82:6 каде стои дека сите се богови и синови божји.

Кое чување Господ човеку? Кај да го чувам? Да го скријам? Па не сум окултист за да мутам бистри води! КАј мене се е јасно и на виделина. Спасение во Вистината за СИТЕ! Е пак ќе те прашам да ми докажиш реинкарнација и како тоа човештвото низ вековите менувало број. Колку што знам денес сме најбројни. Да не има и увоз на души за реинкарнирање случајно?

Има и души кои се млади, кои се прв пат на земјата. Се додека човекот се размножува ќе има и толку души. Јас не знам што не толку тоа не јасно.

Да вие кажувата еден дел од вистината. Еве хипотетички да верниците знаат за реинкарнација, во кој правец ќе се развива нивната свест дали знаеш? Јас говорам од моја гледна точка колку мене свеста ми се промени со таа виситна, и погледот и начинот на живеење.

[DOUBLEPOST=1419374285][/DOUBLEPOST]
Кажува, но кога го обвинуваат за Богохулие и сакаат да го каменуваат еве што вели:

Јован 10:
30.Јас и небесниот Татко сме едно.“
31.Еврејските верски водачи повторно грабнаа камења, за да Го каменуваат.
32.Исус им рече: „По упатство на Мојот небесен Татко направив многу добри дела со кои им помогнав на луѓето. Поради кое од тие добри дела Ме каменувате?“
33.Еврејските водачи Му одговорија: „Не Те каменуваме поради добрите дела, туку поради богохулство, зашто, иако си човек, се правиш Бог!“
34.Исус им одговори: „Зар не е запишано во вашиот Закон дека Бог вели за народните водачи: ,Јас реков, богови сте‘?

Во случајов се повикува на Псалм 82:6, каде стои следново:

6.Навистина реков: „Вие сте богови и сите сте синови на Сèвишниот!

Значи Исус во своја одбрана вели - јас не реков ништо што не го пишува во тората, а таму пишува дека сите ние сме богови и синови на севишниот.
Јасно ми е тоа,тоа е кажано во друга смисла.Всушност тоа важи за сите нас,Исус не рекол изричито на луѓето вие сте грешници,за вас нема спасение,Јас сум Бог,само мене треба да ме обожавате и да ми се поклонувате.Не, Тој јасно им кажува,зошто мене ме обвинувате за богохулие,секој од вас може да биде бог,само ако се усовршува на начинот кој Јас го правам.Тој бил Голем Човек,не бил фарисеј,ниту некој свештеник,кој вршел ритуали.Тој бил Кабалист,ги познавал најголемите тајни,бил високо на скалилото на усовршувањето.Ама бил погрешно разбран од обичниот народ на Израилот,а уште попогрешно од Неевреите кои подоцна се нарекле Христијани кои го издигнале до степен на Бог,и учество во некое си Тројство,а покасно и со приклучување на Богородица во Тројството.Целата Небесна Хиерархија е пореметена од Христијанството.Јасно пишува во Повторениот Закон 6 глава 4 стих-Чуј Израелу!Господ е Наш Бог,Господ е Еден!Затоа љуби го Господа,својот Бог,со сето свое срце,со сета своја душа и со сета своја сила. Кој е Тој Бог,Исус,Отецот,Тројството?Не и Исус нему му се молел,кога бил на крстот.Ако е Исус Бог,зар самиот на себе би се молел.Би глумел ли дека е пророк,син човечки,на никој тоа не им текнало.Туку покасно Павле тоа го сватил и им кажал на сите дека всушност Исус бил Бог.

а покасно и со приклучување на Богородица во Тројството.
На каков начин е Богородица вклучена во Светото Тројство? Тројството го чинат Отецот, Синот и Светиот Дух, така што исказов ќе да ти е неточен.

Јасно ми е тоа,тоа е кажано во друга смисла.Всушност тоа важи за сите нас,Исус не рекол изричито на луѓето вие сте грешници,за вас нема спасение,Јас сум Бог,само мене треба да ме обожавате и да ми се поклонувате.Не, Тој јасно им кажува,зошто мене ме обвинувате за богохулие,секој од вас може да биде бог,само ако се усовршува на начинот кој Јас го правам.Тој бил Голем Човек,не бил фарисеј,ниту некој свештеник,кој вршел ритуали.Тој бил Кабалист,ги познавал најголемите тајни,бил високо на скалилото на усовршувањето.Ама бил погрешно разбран од обичниот народ на Израилот,а уште попогрешно од Неевреите кои подоцна се нарекле Христијани кои го издигнале до степен на Бог,и учество во некое си Тројство,а покасно и со приклучување на Богородица во Тројството.Целата Небесна Хиерархија е пореметена од Христијанството.
Тројството не е ексклузива на христијанството, ниту кабалата го исклучува тројството....
Тројството е присутно како концепт во многу езотериски системи, розенкројцерите, алхемичарите, телемитите...кај сите е присутно како концепт. Но тоа е друга тема, муабетот ми беше дека Исус кажувал за себе дека е бог и син божји, но кога бил обвинет за богохулие, се повикал на стих од еврејскиот закон кој вели дека сите се богови и синови на севишниот.

На каков начин е Богородица вклучена во Светото Тројство? Тројството го чинат Отецот, Синот и Светиот Дух, така што исказов ќе да ти е неточен.
За тоа прашај ги католиците,тие се отидени подалеку од православците.Тие сметаат дека и Богородица е во најтесна врска со Отецот,Синот и Светиот Дух.Додека останатите небесни суштества -херувими се едно скалило подолу од Богородица.[DOUBLEPOST=1419438321][/DOUBLEPOST]
Тројството не е ексклузива на христијанството, ниту кабалата го исклучува тројството....
Тројството е присутно како концепт во многу езотериски системи, розенкројцерите, алхемичарите, телемитите...кај сите е присутно како концепт. Но тоа е друга тема, муабетот ми беше дека Исус кажувал за себе дека е бог и син божји, но кога бил обвинет за богохулие, се повикал на стих од еврејскиот закон кој вели дека сите се богови и синови на севишниот.
Види ако зборуваме за езотериските школи што се развиваат во Европа,тие и те како имаат христијански одлики.Но истотака и херметичката кабала која ја користел Кроули,содржела во себе христијански елементи.Додека ортодоксната Кабала,има значителна разлика.Таа е базирана исклучиво на јудаистички елементи.За нив Новиот завет не постои,не му обрнуваат никакво внимание.Додека во Тората,тројството никаде не се споменува.

Последно уредено:
Види ако зборуваме за езотериските школи што се развиваат во Европа,тие и те како имаат христијански одлики.Но истотака и херметичката кабала која ја користел Кроули,содржела во себе христијански елементи.Додека ортодоксната Кабала,има значителна разлика.Таа е базирана исклучиво на јудаистички елементи.За нив Новиот завет не постои,не му обрнуваат никакво внимание.Додека во Тората,тројството никаде не се споменува.
Тројството како концепт е постаро од христијанството, не се само западните езотериски школи случај, има религии што се со илјадници години постари од него а го имаат вклучено тој концепт.

Тројството како концепт е постаро од христијанството, не се само западните езотериски школи случај, има религии што се со илјадници години постари од него а го имаат вклучено тој концепт.
Тоа ми е јасно,и во Хиндуизмот,и во Египет секаде имало Тројство.Но јас споменувам дека како концепт Тројството никогаш не влегло во Јудаизмот.Само они и Исламот се базирани исклучиво на тоа дека има само Еден Бог.

А, очекував најгоре да биде 4-тата опција.

Прегледај го приврзокот 110173
:LOL:А четвртата опција може да значи и како да се конвертира во педер.И тоа е сега најполуларно и би требало да биде најгоре,со оглед на тоа што има директни физички искуства,за разлика од останатите опции,јудаизам,ислам.

10405229_10153068942237150_6116512336691662584_n.jpg

Ако е без памет..... :P
Па нели таа власт е избрана за целиот народ,без разлика на својата верска или етничка припадност на граѓанинот.Но Граѓанинот си ја внесе својата црква во Уставот.Ако Ипси допре до некоја државна функција,ќе ја внесе и Телемата во Уставот.Така фунционира денешното општество.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom