Заложничка драма во Сиднеј!

• Креатор на темата Креатор на темата iksimkd
  • Време на започнување Време на започнување
Друже Ванлок,секоја чест.
Ти си доволен за цела оваа евроталибанска братија.
Така ќе биде и во евентуален судир со нивните господари.:)

Последната реченица не ја разбрав сосема... :)
Нејсе, секогаш кога дискусијата ќе дојде до моментот „Не вреди да си го комплицираш животот и да се замараш со некакви си конспирации и теории на заговор„... Живеј си го животот, купувај ај-пад мај-пад џиџи миџи, телефони, таблети, денгуби на видео игри (сеедно дали WoW или фејсбук ретардирани игри во стилот на Фармвил), гледај шпански/индијски серии, сонувај за скапи коли и/или заглупувај се со разни ретардирани „риалити„ шоуа...

Секогаш во вакви ситуации добивам желба да го линкам неповторливиот Карлин, чиј светол лик и дело е доказ дека дури и за зомбифицирана нација како ’мериканците, има надеж за будење:

Настанов што ти го нарекуваш „будала која успеа да утепа дури 2ца„, е уште едно нешто во ланецот настани што го формираат јавното мислење во државите ширум светот (но најмногу членките на НАТО).
Е тука е разликата во моето мислење и твоето,сметам дека тој ланец на настани не може да ги опфати сите можни луѓе на планетата.Поедноставно ако ја решам вечер да влезам во кафуле и убијам 2ца во Македонија(која е исто дел од мозаикот),Америка може што сака да прави ама нема да ме спречи :) И не сум испрограмиран или подложен на западни медиуми,читам се.Ама ако во се бараш конспирација и си убеден дека ја има не значи дека си во право,а аргументи можеш да најдеш и за и против.
Иначе кој проблеми му се случуваат на светот денес а не се случувале претходно?Прашај го мнозинството во Америка дали има проблеми со начинот на кој они работат,дали би мењале они да напаѓаат или некој нив да ги напаѓа за 50 години?
И како ти ги неовозможуваш овие проблеми(или кој било балканец како најголеми побивачи на конспираси теориите):icon_lol:

Не љубам мултицитати, пошто имаат тенденција да ја однесат дискусијата во офтопик... ама некогаш мора да се осврнеме на повеќето различни аспекти.

...Иначе кој проблеми му се случуваат на светот денес а не се случувале претходно?Прашај го мнозинството во Америка дали има проблеми со начинот на кој они работат,дали би мењале они да напаѓаат или некој нив да ги напаѓа за 50 години?
Затоа пред неколку поста реков дека дури и самиот американски народ не е целосно невин. Премногу удобно им е да живеат на туѓ грб.
Целиот нивни висок стандард на живот е заснован на екплоатација на светското население преку манипулации со доларот како светска и петровалута (но тоа е веќе друга, и долга приказна).

...ако ја решам вечер да влезам во кафуле и убијам 2ца во Македонија(која е исто дел од мозаикот),Америка може што сака да прави ама нема да ме спречи :) И не сум испрограмиран или подложен на западни медиуми,читам се.
Погрешно си разбрал. Не велам дека западната меинстрим медија те „програмира„ да нападнеш некој, или да те спречи во тоа.
Ти велам дека западната меинстрим медија те учи да не размислуваш критички... те учи да бидеш некритички консумент на нивните производи, без разлика дали тоа се разни гаџети, телефони, таблети, или дури и идеологија, некритички начин на размислување и прифаќање на губењето на слободите и правата.

Побогу, направи си услуга и погледни го видеото со Џорџ Карлин два поста погоре.
Како тоа мајку му од западот го прифаќате само шљамот и шундот а никако и културата и критичкото размислување?? :cautious:

...
И како ти ги неовозможуваш овие проблеми(или кој било балканец како најголеми побивачи на конспираси теориите):icon_lol:
Зарем мислиш дека страдам од грандиозни илузии за себе како спасител на светов?
За мене е доволно да не ги овозможувам окупаторите со давање морална подршка на нивните злосторства. Доволно е што имам мирна совест со самото тоа што сум свесен за светот окулу мене, и со тоа што се обидувам и другите да ги направам посвесни.

Промената што е потребна е во свеста на луѓето.
Биди ја промената што сакаш да ја видиш.

Едно прашање, доколку овој стендап комедијант, ги буди луѓето, тогаш зошто свемоќните куклари контроли на светските текови, сеуште не му режирале сообраќајка?

Човекот е покоен веќе некое време.
И наспроти сарказмот ќе одговорам, контролата не е толкава да се замараат со секој еден дисидент. Сите се слободни да прават што секаат... се додека премногу не засметаат. Дури тогаш ги јаде мракот, буквално или не-толку-буквално.

Контролата на масите преку пропаганда не е нешто што е измислено со сателитите, прислушкувањето и современата техника. Во денешницата е тоа само пресликано преку технолшките достигнувања, имајќи во предвид дека се помалку има верници меѓу луѓето.
Со еден збор Орвеловиот Голем брат, во цивилизацијата треба да служи како замена за Господ, во контролата на масите спрема сопствените проекции.

Ниту некој може да контролира што некој рандом човек мисли и прави, ниту може да ги контролира неговите акции. На крајот тој што ја шири пропагандата, го постигнува ефектот не со контролата на масите, што наводно го нуди технолошкииот напредок, туку со самиот страв, што пропагандата за таа контрола го направила (навидум на нивна штета).

Па така, некој човек, попут Сноуден, шири пропаганда дека САД ги прислушкува сите луѓе во САД, дека ги прислушкува сите светски политичари и така натака, тоа треба да ни влее страв за нашите постапки. И така ние стануваме заложници на манипулацијата и на нашиот страв и се покоруваме на нашите тирани.

Е сега кога пропагандата неможе да ја изигра улогата во целост, тогаш е тука економската и воената машинерија.

Твоите куклари не се ништо друго, туку вешти манипуланти со тој страв. Вешти мајстори на пропагандата.

Но имај во предвид, дека секоја власт(не Империја туку буквално секоја власт) наоѓа модус за сопствена верзија на големиот брат за да може да создаде самоконтрола кај масите. Доколку и ти утре бидеш владетел, за да бидеш успешен во тоа твое владеење ти мора да најдеш начин на самоконтрола на масите. Сега можеби ќе речеш благосостојба и така натака, но верувај дека не постои подобро средство за зачувување на редот, мирот и спокојството во едно општество од стравот.

Нема да спорам ништо од погоре напишаново. Но ќе покажам на аголот од кој јас ги гледам работите:
Колку човештвото е поедуцирано и посвесно за реалност, толку подобри и поедуцирани одлуки ќе носи.

Нема оправдување за незнаењето, ниту за тие што не знаат ништо, ниту за тие што можеби знаат понешто а не се обидуваат да ги едуцираат ближните свои.

Нема да спорам ништо од погоре напишаново. Но ќе покажам на аголот од кој јас ги гледам работите:
Колку човештвото е поедуцирано и посвесно за реалност, толку подобри и поедуцирани одлуки ќе носи.

Нема оправдување за незнаењето, ниту за тие што не знаат ништо, ниту за тие што можеби знаат понешто а не се обидуваат да ги едуцираат ближните свои.
А имаш ли во предвид дека едукација е дел од пропагандата на едно општество.

Науката е пропаганда?
Јас зборував за едуцирање, не за индоктринација.

Науката е пропаганда?
Јас зборував за едуцирање, не за индоктринација.
Па не директно науката, туку едукативниот процес, кој делува на децата пропагандно, на пример преку помодарството.

Во Македонија на пример поместувањето на моралните вредности, не беше направено на постарите луѓе како целна група, туку на помладите. Каде, ако не преку едукативниот процес.

Хммм... во право си за тоа дека едукативниот процес за новата генарација е лош.
Уште една причина да НЕ ги оставаме сите обврски за едукација на државниот образовен процес.

Уште една причина да НЕ ги оставаме сите обврски за едукација на државниот образовен процес.
Разјасни ја мислата, не ја разбирам баш.

Сакав да објаснам дека едукацијата е должност на сите припадници на едно општество, не само на државните установи и органи.

Да, ке ги едуцираме со тоа што ке му пуштаме клипчиња од најголемиот деген во светов Џорџ карлин.

Прекини да се брукаш, прајш споредба на претседатели, лидери кој имале милиони следбеници со некој ретардиран ебач на кози, на Америка ова му требало за да влезит во Иран без дозвола на НАТО...
Шо не ке прочитам по форумиве... страшно е ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom