Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не.

Кога велам атеизам мислам на скептичните умови ограничени со она што денес се нарекува наука.
Значи проблемот е од семантичка природа. За мене науката и скептичноста исто така не претставуваат пречка за духовност.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.779
Значи проблемот е од семантичка природа. За мене науката и скептичноста исто така не претставуваат пречка за духовност.
Зависи што подразбираш под наука, а што под духовност.
Ти можеш да бидеш духовен скептик, но да веруваш во астрални битиа да речеме, е малку потешко.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зависи што подразбираш под наука, а што под духовност.
Ти можеш да бидеш духовен скептик, но да веруваш во астрални битиа да речеме, е малку потешко.
Наука се знае што е, нема што да ја подразбираш. Објективни методи на испитување, истражување, набљудување и споредување. Процес кој нема предходно зацртани граници што смее а што не смее да биде вистина или исход во одредено испитување.
Било кој духовен концепт што го има горенаведеново, нема проблем со скептицизмот од било кој вид.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.946
Поени од реакции
12.546
Атеистичките телемити, кои мислат дека све ти е у глава и имаат атеистички пристап кон овие проблематики, мора да имаат многу проблеми со Телемата.
Знам дека мојот пристап е: постоењето какво што го знаеме е манифестирана креативна идеја (енергија, Креатор, Архитект, Бог итн. ах терминиве) во повеќе агрегатни состојби, вибрации, познати и некои (сеуште) непознати на човекот (посматрачот). За другите незнам, хиљаду људи хиљаду чуди.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Зошто благодарност брате Хептаграме!? :)
Бидејќи на првите страници од оваа тема ги најдов текстовите за црн брат и црн магичар, внесени од тебе тука, како цитати од кроулиевите книги. Ме спаси од премногу пишување :)

Последно уредено:

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.946
Поени од реакции
12.546
Бидејќи на првите страници од оваа тема ги најдов текстовите за црн брат и црн магичар, внесени од тебе тука, како цитати од кроулиевите книги. Ме спаси од премногу пишување :)
Сум забораил, и благодарност до тебе што ги употреби и ме потсети на таа тематика (y)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195

Малку инфо околу Телема и музиката денес на официјалниот сајт на О.Т.О. Норвешка. [линк]

П.С. Добра идеја за M.M.M.( Mysteria Mystica Maxima, овде малку за ова, а и тука има нешто), а новрежаните го поврзале со M.agick M.usic M.useum :) Интересно :)

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
О тајно над тајните сокриена во битието на сè што живее, не те обожуваме Тебе, оти она што обожува си исто така Ти. Ти си Тоа, и Тоа сум Јас. Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта. Јас сум сам: нема Бог каде што сум јас.

Од Гностичката Миса.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
О тајно над тајните сокриена во битието на сè што живее, не те обожуваме Тебе, оти она што обожува си исто така Ти. Ти си Тоа, и Тоа сум Јас. Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда. Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта. Јас сум сам: нема Бог каде што сум јас.

Од Гностичката Миса.
Треба можеби да биде достапен целиот ритуал на Мисата на официјалната страница на О.Т.О. Македонија... хм, треба да се разговара.[DOUBLEPOST=1412259806][/DOUBLEPOST]Цел ден зјапам по видеава, некои се навистина интересни... ако имате време, слободно погледнете, поточното слушнете...

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
The Magician must be wary in his use of his powers; he must make every act not only accord with his Will, but with the properties of his position at the time. It might be my Will to reach the foot of a cliff; but the easiest way — also the speediest, most direct least obstructed, the way of minimum effort — would be simply to jump. I should have destroyed my Will in the act of fulfilling it, or what I mistook for it; for the True Will has no goal; its nature being To Go.
Aleister Crowley - Liber ABA, Appendix VI : A few principal rituals – Liber Reguli

P.S. Превземено од мојата драга Сестра @Shakti

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Не се сведува на таа реченица што ти ја напиша.
На сосема друга реченица се сведува се. Поточно тоа се две реченици. ;)
Но бидејќи е повторувано многу пати (како што велиш ти), ќе оставам да си пронајдеш тука на темава каде е зборувано за тие две реченици! За да научиш за иднина.

А другото е простачки обид да ме навредиш мене... тоа ќе го оставиме да виси во „воздухот“:)

Jugop

The Hobbit
Член од
27 декември 2012
Мислења
295
Поени од реакции
43
Се се сведува на таа реченица што ја напишав. Откако ќе се зачлениш во клубот, по некое време страста ќе пројде но сеуште ќе треба да го правиш она што некогаш си сакал да го праиш.

Ако се пронајде ти во реченицата, не е мој проблем. Јас само сакав да објаснам како функционираат ваквите клубови и луѓето што се обидуваат да привлечат други прости луѓе, на пример како што јеховинте сведоци привлекуваат прости луѓе. А не ни мислам дека ти си газа на ОТО, незнам како ти се пронајде во реченицата.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ако чекав ти да ми објасниш за О.Т.О. или A.'.A.'. ! Клубови барај на друго место...
За тебе секој е прост човек,знам тоа... како што вели Кроули: The world of Magick is a mirror, wherein who sees muck is muck. Не мора да ме навредуваш, ако може, немаш причина за тоа...

Неуки луѓе за езотерија и иницијаторски Редови, напалени на „клубови“ од документарки , кои дефинираат непознати луѓе и непознати организации какви се, па и кои мешаат сешто поврзано со Телема и О.Т.О. за да бидат интересни, тоа ме привлече да ти одговорам - воопшто неточно како функционира О.Т.О. ! Не така во иднина. Тоа таму кај масоните во подфорумот Мистерии, не тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom