Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Дали јас не гледам убаво но никаде не најдов да се споменува Водата во Гностичкото кредо.
Мислам дека не го разбираш Кредото... ниту пак Телемитските симболи.
Има се таму... една целина.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Херметирање = нешто што е тотално изолирано од надворешниот свет (он топик па ај бришете!?) Добредојде, значи, во тотално изолирање од светот околу тебе, од реалноста во еден затвореен нереален живот околу себе при што лесно стануваш плен на птиците грабливци и останати демначи.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
Херметирање = нешто што е тотално изолирано од надворешниот свет (он топик па ај бришете!?) Добредојде, значи, во тотално изолирање од светот околу тебе, од реалноста во еден затвореен нереален живот околу себе при што лесно стануваш плен на птиците грабливци и останати демначи.
Воопшто не се доследни. Во Гностичкото кредо им е нагласена улогата на природата и вегетацијата кон која треба да тежнеат, како во религиите на северноамериканските Индијанци, а тие одржуваат миси во затворена просторија без прозорци што автоматски ги дисквалификува за секој понатамошен сериозен разговор.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Читај ги „Исповедите“ од Кроули и коментарите.
Треба да сме недоследни за неиницирани и за оние кои не го прифаќаат Законот на Телема. Зарем ќе даваме тајни туку така? Мора Светилиштето да биде скриено од профаните !!!

Разбери ја Гностичката Миса на EGC - и земскиот концепт ќе исчезне за момент.
Не знам колку ти ги разбираш симболите, или прочита од тука и сега се ти е јасно? :)

Гностичката миса е мултидимензионален ритуал, и секој го разбира според својата иницијација и искуство.

Тебе друго те турка да се обидуваш да ме дисквалификуваш по се изгледа, а тоа не е ништо од наведеното погоре ;)

И што ти реков?

Не знам. Зависи што значи за тебе разбирање.
Пробај, истражувај, учествувај во Гностичка Миса :)
И да биде појасно: hermetic. Не мислам да се расправам за се и сешто тука.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
Читај ги „Исповедите“ од Кроули и коментарите.
Треба да сме недоследни за неиницирани и за оние кои не го прифаќаат Законот на Телема. Зарем ќе даваме тајни туку така? Мора Светилиштето да биде скриено од профаните !!!
Само изговори изнаоѓаш да не ми кажеш:). Ако е вистинска тајна и да ми ја откриеш ако сум неупатен, нема да ја разберам, ако сум малку упатен ќе ја разберат површно, ако сум сѐ повеќе и повеќе упатен ќе ја разбирам сѐ подобро. Значи, треба да поседува повеќеслојност.

Nа пример, како C. За некои претставува кирилична буква с, за некои - латинична буква це, за некои витамин Ц, за некои - јаглерод, за некои - брзина на светлината, за некои -хипотенуза, за некои - полумесечина итн. Значи, секому му се открива според неговите аспирации.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Само си стојам на мојот даден збор, во однос на тајноста на некои работи. Нема тука ништо лошо нели.
Гностичката миса не се разбира од читање, ами со учествување во истата. Кредото е дел од Мисата на EGC. А Гностичката миса е Централна Церемонија на О.Т.О. , тоа го знаеме веќе, нели.

Не е исто кога гледаш натпревар и кога си на теренот со се што те опкружува. Ако веќе сакаме да разложиме со едноставен јазик.

Ете за тебе Кредото е врзано за природата и вегетацијата, ако ти кажам има нешто повеќе од тоа, ќе морам да објаснувам, а симболите нели, ви се дадени за да ги мешате и сами да ни ја чувате тајната според вашето разбирање. :)
Како што напиша и ти при крајот на постот.

Ете јас ќе кажам дека Гностичката Миса ги надминува сите земски концепти на постоењето, разбирањето на Законот на Телема, самата иницијација, и тоа преку алегории и симболи, кои имаат вакво или онакво значење во зависност од оделните универзуми на учесниците во таа Миса, или пак аутсајдери кои на ваков или онаков начин се привлечени кон нашиот Ред и нашите мистерии.

А ете гледам што си напишал (и навистина ми е чудно).
Ти велиш, според твоето искуство и разбирање на Мисата и Редот, ова: „тие одржуваат миси во затворена просторија без прозорци што автоматски ги дисквалификува за секој понатамошен сериозен разговор.“
Кога беше ти на Миса и каде, па не виде прозорци, не виде сонце, месечина и ѕвезди?

Не е добро веднаш дисквалификација... 4 прочитани страници за нашите мистерии се малку за тоа. :)

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
Само си стојам на мојот даден збор, во однос на тајноста на некои работи. Нема тука ништо лошо нели.

Kaко мислиш, кога би ми објаснил, би ги оддал тајните на некои работи? Зарем ти самиот сметаш дека можеш да ми објасниш и дека јас можам да сфатам. Ти или било кој долгогодишен иницијант во редот и јас како тотален лаик. Зарем мислиш дека ќе го имам истото ниво на осознавање? Ако е така, тогаш или мене максимално ме преценуваш, или себе си максимално се потценуваш. Инаку, која би била причината за таинственоста?

А ете гледам што си напишал (и навистина ми е чудно).
Ти велиш, според твоето искуство и разбирање на Мисата и Редот, ова: „тие одржуваат миси во затворена просторија без прозорци што автоматски ги дисквалификува за секој понатамошен сериозен разговор.“
Кога беше ти на Миса и каде, па не виде прозорци, не виде сонце, месечина и ѕвезди?

Не е добро веднаш дисквалификација... 4 прочитани страници за нашите мистерии се малку за тоа. :)
Не сум бил на Миса, но го видов олтарот што Ипси го постирал.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Причината за таинственост е заради вас. :)
Исто така и заради нас кои сме тргнале по Патот.

Се може да се објасни кога ќе се направат вистински паралели помеѓу навидум различнисте системи.
Првото прашање што секогаш ми се појавува кога муабетам со некој и бара објаснувања е: зошто да му објаснам на човеков?
Ако најдам доволно причина, ќе објаснам и ќе разбереш иако си лаик, нормално - тоа што можам да објаснам а да не направам збрки заради симболи или лажни атрибуции на истите .
Сите започнавме како лаици... но издржавме до крајот :) Не го потценувај човекот - лаик, може да направи таква штета што 1000 години поправање и сеуште ќе има нерамнини :)

И, што со тој олтар што си го видел, не разбрав добро? Од таа слика ти не дискредитираше нас како недостојни за разговор за... Телема или иницијации или езотерија и сите нејзини науки? :)
Чудно.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
И, што со тој олтар што си го видел, не разбрав добро? Од таа слика ти не дискредитираше нас како недостојни за разговор за... Телема или иницијации или езотерија и сите нејзини науки? :)
Чудно.
Погрешен и површен заклучок. Сликата веднаш си ја поврзав со многу негативни работи по човештвото.
Ако мислиш дека христијанското гледиште е пристрасно, можеш да го видиш мислењето на оваа групација и ќе се сложиш дека тоа што е напишано и што планираат да спроведат веќе е наша реалност

http://www.4dportal.com/hr/zavjere/3362-najmocniji-covjek-na-svijetu-crni-papa

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Тоа што имаш во себе, со тоа ќе поврзеш - со ништо друго и да сакаш не можеш.
Такво ти е искуството и знаењето.
.
За христијанството имаш тема, таму имам пишувано каков став имам за истото.

Овој линк што го сподели - нема ништо со Редот (Ordo Templi Orientis) и Законот на Телема. А и не сакам теории на заговори јас. Го заморуваат умот и ништо полезно не произлегува освен негативни размисли.

Misleading.... батали вакви линкови тука.Има мистерии подфорум, таму може слободно.

Од една слика ти пресуди без да си бил на ниту една Гностичка Миса дека
тие одржуваат миси во затворена просторија без прозорци што автоматски ги дисквалификува за секој понатамошен сериозен разговор.
Пак ќе кажам, чудно. И сосема неточни информации од твоја страна. Прочитај нешто за Законот на Телема и Редовите кои го прифаќаат овој Закон. Има книги и на македонски јазик. Па потоа дојди и кажи: јас не прифаќам. Нема да ти се налутиме ако Законот на Телема не е за тебе, но барем да знаеш што не е за тебе како Ѕвезда. :)
[DOUBLEPOST=1411310255][/DOUBLEPOST]

И за да не биде ова напразно муабетење, еве еден линк што објаснува што е Телемата, а овој линк пак е собрани работи од форумов што сум зборувал за Телемата и Магиката.

Се надевам ќе падне некому во очи ова :)

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
Тоа што имаш во себе, со тоа ќе поврзеш - со ништо друго и да сакаш не можеш.
Такво ти е искуството и знаењето.
.
За христијанството имаш тема, таму имам пишувано каков став имам за истото.

Овој линк што го сподели - нема ништо со Редот (Ordo Templi Orientis) и Законот на Телема. А и не сакам теории на заговори јас. Го заморуваат умот и ништо полезно не произлегува освен негативни размисли.

Misleading.... батали вакви линкови тука.Има мистерии подфорум, таму може слободно.
Теории на заговор не сакам ни јас. И викаш дека такво ми е искуството и знаењето и тука си потполно во право. Земи го примерот со Украина. До пред една година легалноизбраната влада не смееше на демонстрантите на плоштадот во Киев да примени сила, полицијата мораше да се воздржува и мораше реципрочно да одговара (пази мајката!), инаку ќе следеа разно-разни санкции од западните душебрижници, а можеби ќе им го пратеа и "милосрдниот ангел" хуманитарно да ги бомбардира.

Кога овие демонстранти направија пуч и го урнаа легалноизбраниот претседател изберен на избори, за нив ова не важеше. Тие веќе можеа и бомбардери да пуштат на својот народ во Доњецк и Луганск и живи луѓе да запалат во Одеса и нескриено да се изјаснуваат како фашисти. И за нив нема никакви санкции, западните душебрижници како во земја да пропаднаа. ЗНАЕШ ЛИ ЗОШТО?

И кој е тука виновен? Сигурно хуманоидите од Андромеда?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.081
Поени од реакции
12.054
Се загубивме. Темата е Телема. Ќе мора малку да се запознаеш со Законот на Телема. До тогаш нема што да коментираме, ќе ја расипеме темата со секакви муабети кои се офтопик.

На темата:

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.329
Поени од реакции
8.933
Кој е Црниот Брат? Дали е црниот папа и ако не е, дали воопшто е човек? Дали е ентитет од астралната рамнина?

Kajgana Shop

На врв Bottom