Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Накратко кажано:
-Верник: лице кое верува во бог/богови и кое ги прифаќа верските учења(некое од верските учења) !
-Атеист: лице кое можеби сепак верува во нешто, но тоа нешто дефинитивно не е бог/богови, исто така Атеистите ги отфрлаат сите учења за постоењето на бог/богови !
Религијата нема врска со нацијата/етничката припадност(иако некои погрешно ги врзуваат двете работи во едно), ниту пак со расата, политичката припадност... ниту пак со било што друго во животот: образование, професија, работа, семејство и.т.н.
100% морален и чесен човек(било маж, било жена) на планетава нема. Исто така ако си верник(во било која религија) незначи дека по дифолт си почесен или поморален од некој ете што е Атеист, тие работи си зависат пред се од човекот/поединецот, а не од тоа дали е верник или не е верник, никогаш неможе и погрешно е да се генерализираат работите, постојат зли луѓе и верници и неверници, исто така постојат и хумани луѓе и верници и неверници, а и многумина денеска се само декларативни верници т.е. ’’верници‘‘, но во принцип во секојдневниот живот се Атеисти али ЈБГ средината што ќе им кажела !
Проблемот е во тоа што Атеистите се лица кои се на некој начин искачени на повисок цивилизациски степен, едноставно можеби биле верници некогаш, меѓутоа не ја пронашле вистината во религијата/религиските учења и се свртеле кон Атеизам !

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Причина да бидам атеист?
Пораснав.. Црвенкапа, Снежана, Бог, Петар Пан и другите од светот на бајките ги оставив да бидат само сеќавање од детството кога не знаев ништо за реалноста.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Подобро празна друша, отколку полна глава со глупсоти[/quote
Кои морални вредности ги имаш ти за животот и дали уствари ги знаеш кои се , кажими верата кои глупости ги проповеда учи на убиства на крадење на содомство , немие јасно само засто толку уверени сите во тоа што е напишано во библијата ....

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Бог ти предодредил Судбина и смртниот миг, во таа смисла надежта е иронија на судбината, Бог превише допушта за да биде валиден поимот дека е Семоќен Семилостив и Семудар!

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.699
Поени од реакции
31.756
,,,mha,,,da se bide ili ne,,,

,,,,za vas koi ne veruvate ni vo sebe a kamoli vo bog,,kolku samo onaka ,,,bog e i vo vas,,,taka da prazni vi se tralala,,,deka e potrebno da se bide ateist,,,:icon_mrgr:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Ко че видам што се се прави во името на бог...демек од лубоф, па и ја се думам више.

инаку офтопик, во црвенкапа уште верувам, уште сонувам да ја седнам онака цврсто, м'шки :cool:

Celeste

Егоист,курва,социопат.
Член од
6 јули 2014
Мислења
58
Поени од реакции
89
Исто како што не почитувам и не оправдувам религиски фанатици кои ми се траќат од земја дека Господ постои и дека гледа се и дека ќе горам во пеколот ако се омрсам у пекол,не ги поднесувам ни оние изживеани морони од по 16 години што немаат апсолутно никакво религиско познaвање ама цврсто се уверени дека горе нема ништо и без никакви аргументи,оти нели,сега е модерно да бидиш Атеист,тоа е толку badass и паметно и оспоруваш се што друг го прави среќен.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.699
Поени од реакции
31.756
,,,najgolemi vernici se ateistite,,,,tolku zakoraveni braniteli na svojata vera vo neveruvanje po odnos na religiskite i duhovnite prashanja nemam nit chueno nit videno,,,,

,,,kratko i jasno ,,,ateistite se najgolemi vernici,,,:icon_mrgr:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
,,,najgolemi vernici se ateistite,,,,tolku zakoraveni braniteli na svojata vera vo neveruvanje po odnos na religiskite i duhovnite prashanja nemam nit chueno nit videno,,,,

Најголеми незнајковци за духовноста се христијаните. Не знаат ни што е тоа духовност.
За атеизам да не зборувам, појма немате што е тоа. Какви бре црни верници биле атеистие? Во што тоа веруваат а? Или колку само да се каже нешто, онака зелена од памет, шутрачки?

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
,,,mha,,,da se bide ili ne,,,

,,,,za vas koi ne veruvate ni vo sebe a kamoli vo bog,,kolku samo onaka ,,,bog e i vo vas,,,taka da prazni vi se tralala,,,deka e potrebno da se bide ateist,,,:icon_mrgr:
Ивини, не значи дека некој ако не верува во бОГ и не верува во себе. Баш обратно. Верувам во себе, а не во бОГ, бидејќи верувам дека ЈАС сум тој што може да си ги соблечи гаќите, а не бОГ. Не верувам дека бОГ може да ми го изработи лозјето, туку ако не отидам јас и не ја изработам работата што сам си ја зададов, нема ништо да видам.[DOUBLEPOST=1408442017][/DOUBLEPOST]

Теист-верник. Атеис-НЕверник. Како можеш да кажеш дека некој НЕверник е бранител на својата ВЕРА?!?!

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192

Не пријателе.разликата помеѓу нас неверниците и вас верниците е во тоа што ние неверниците ја имаме светлината која доаѓа од рационалниот Ум.Кога живееш во темнина,јажето на патот ти личи дека е змија(бидејќи некој претходно така рекол,и на тоа му се верува),и ти му го даваш својот страв.И двајцата може да ја гледаме истата работа,ама мозокот ако рационално не расудува,тогаш сме заслепени.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601

Повели, прочитај го ова, и многу работи ќе ти станат јасни за кои вероватно не си ни бил свесен

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.699
Поени од реакции
31.756
,,,,aj toa što vistinata tolku ve boli/ĉitajte si gi zborovite,pogolem dokaz od niv nema/,,naednaš ste tolku nervozni od vistinata što ja potisnuvate vo vas pa morate so arogancija da ja dokažuvate vašata verba vo poslednata religija narečena ateizam,,,,koja li perverzija na potsvesta i baranje na religija i veruvanje no da gi nema napred tie atributi,,,
,,,ateizam mesto,,,kakoli beše ,,aha,,koja majka izgubila sina tamo ke go najde,,,mesto za se ona što ima prividna vrednost,,i zasolnište na oni što begaat od duhovnoto,,,
,,,i taka nesvesno sozdadena
ta nova religiozna sostojba e mesto pod sonceto što go odbiraat onie koi ednostavno ne sakaat da priznaat deka vo nešto
veruvaat,,,a poglednete se ,,ke se ispotepade dokažuvajki deka ne ste religiozni vernici tuku ste robovi na vašeto veruvanje apropo veruvanjeto,,,
,,,i ne se kolnete vo naukata bidejki i vo nea naogjate skrivalište i so najgolemo veruvanje go servirate vašiot um na osobeno taa nauka koja /povtorno/,,veruva vo svoite principi,a vie ste i sledbenici i vernici,,,,
,,,,,

Kajgana Shop

На врв Bottom