Србија во шок: Младата Тијана пронајдена мртва, убиецот фатен

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Ова е твоето "морално" решение?
Па да.
Технички моето предлог решение е многу повеќе морално, отколку да киднапираш, силуваш, давиш и убиваш девојчиња.

Едноставно, ако направиш такво свирепо убиство тогаш те чека казна: влегување во Шродингеровата кутија.
Егзекуција технички нема, никој не го егзекутира никој. Не е ни на тајмер, па да се каже дека е одложено. Случајност е, и тоа таква со мала веројатност.

Дури сите идни починители на вакви (зло)дела однапред ќе знаат каква е казната, и дека сами натаму се движат (во Шродингеровата кутија). Тијана на пример, немала толку избор. Не знаела однапред дека позајмување на дуксер, или закаснето враќање на истиот, може да доведе до таа судбина што ја дочекала...

Значи технички, законскиот дел го „решивме„. Морален проблем никаде не гледам.
Ајде, покренувајте иницијатива за референдум и да го гласаме ова.

Оти да не. Ако имаме 120 преставници на државата на кои им дадовме овластување да одлучуваат за многу работи во наше и за наше име, можи ваљда и да одлучат дека некој докажан злосторник кој со своите дела ја покажа својата бескорисност за доброто на општеството - биди отстранет од категорија - човек. Тоа и не е така неприродно, нели и самите имаме израз за човечно - нечовечно, значи знаеме да правиме разлика меѓу двете категории.
Прво на суд ќе се изведат сите докази, ќе се видат и оценат и ако судот донесе одлука дека сторил тешко недело - може да му се отстрани титула “човек“ и по тоа да му се изрече содветна казна како за некој (нешто) што не е дел од човечката раса.
,

Грешна премиса имаш и све градиш на нејзина основа. Тие права се загарантирани. Они се родиле луѓе, имаат апсолутно право на психофизички интегритет и не постои институција која може да им ги одземе без да ги прекрши по дефиниција. Нема член кој вели овие начела важат освен во случај на.
Човечно/Нечовечно е лизгав терен. Луѓето постојано убивале други луѓе низ историјата. Убивале за земја. Убивале за природни богатства. Убивале од омраза, завист итн.
По овој основ, убивање е човечна карактеристика, бидејќи ја прават луѓето. Али од друга страна не е пожелна.
Апропо овие две претходни тези, иако човекот е непожелен за општественото добро, сепак е човек.[DOUBLEPOST=1407619862][/DOUBLEPOST]
Па да.
Технички моето предлог решение е многу повеќе морално, отколку да киднапираш, силуваш, давиш и убиваш девојчиња.

Едноставно, ако направиш такво свирепо убиство тогаш те чека казна: влегување во Шродингеровата кутија.
Егзекуција технички нема, никој не го егзекутира никој. Не е ни на тајмер, па да се каже дека е одложено. Случајност е, и тоа таква со мала веројатност.

Дури сите идни починители на вакви (зло)дела однапред ќе знаат каква е казната, и дека сами натаму се движат (во Шродингеровата кутија). Тијана на пример, немала толку избор. Не знаела однапред дека позајмување на дуксер, или закаснето враќање на истиот, може да доведе до таа судбина што ја дочекала...

Значи технички, законскиот дел го „решивме„. Морален проблем никаде не гледам.
Ајде, покренувајте иницијатива за референдум и да го гласаме ова.

Пак ќе повторам, според уставот на Република Македонија и Декларација за Човекови Права физичкиот и морален интегрирет на човекот се загарантирани.
Тоа значи дека се неприкосновени. Значи дека се забранува секаква форма на мачење и нечовечно однесување према секој човек.
Ова што ти го предлагаш е чиста психолошка тортура и е вон морални граници дефинирани со погореспомнатите актови.

Грешна премиса имаш и све градиш на нејзина основа. Тие права се загарантирани. Они се родиле луѓе, имаат апсолутно право на психофизички интегритет и не постои институција која може да им ги одземе без да ги прекрши по дефиниција. Нема член кој вели овие начела важат освен во случај на.
Човечно/Нечовечно е лизгав терен. Луѓето постојано убивале други луѓе низ историјата. Убивале за земја. Убивале за природни богатства. Убивале од омраза, завист итн.
По овој основ, убивање е човечна карактеристика, бидејќи ја прават луѓето. Али од друга страна не е пожелна.
Апропо овие две претходни тези, иако човекот е непожелен за општественото добро, сепак е човек.
Со самото тоа што убил друг човек, тој се откажал од гарантираноста на човечки права. Гаранцијата важеше и за Тијана па е мртва. Јас не велам дека кога ќе му се одземе назив “човек“ автоматски може или треба да биде убиен, може на пример да се искористи во добри цели, медицински и научни истражувања и експерименти...

Пак ќе повторам, според уставот на Република Македонија и Декларација за Човекови Права физичкиот и морален интегрирет на човекот се загарантирани.
Тоа значи дека се неприкосновени. Значи дека се забранува секаква форма на мачење и нечовечно однесување према секој човек.
Ова што ти го предлагаш е чиста психолошка тортура и е вон морални граници дефинирани со погореспомнатите актови.
Погрешно го интерпретираш предлог решението со Шродингеровата кутија.
Тоа не е ниту мачење (се инстантно кога ќе се случи), ниту нечовечно однесување. Добива соба за себе, без друштво од влакнести љубители на насилен секс со особи од ист пол.

Токму стандардниот затвор е чиста психолошка тортура и е вон морални граници (дефинирани како сакаш). Зошто не се бунтуваш против постојните решенија, сосема се против овие вредности што ни ги промовираш.

Do sad je odgovarao za teške krađe i razbojništva a nikad za krvne i seksualne delikte.
Мене само ова ме заинтригира. Ако некој треба да си ја работи работата во една држава, тоа е полицијата. Кога веќе бил познат по разбојништва, зошто не се превземале мерки да му се направи психолошка анализа и навреме да се открие дали е способен за убиство или не. Или полесно им е на институциите да ги затворат 2-3 месеци и да ги пуштат пак на слобода, и завршена работа.
Имам многу случаи и во нашата држава, каде насилници шетат слободно, а по некое време и убиваат. Секоја година читаме по 2-3 (може и повеќе) случаи на убиство/самоубиство, и мислам дека е само поради тоа што сме корумпирани кретени. Смртна казна не е решение, сега веќе ништо не е решение. Требало да се спречи на време. (Мinority report)

Не ми се верува каква дискусија читам. Имале човечки права кои им биле загарантирани. :pos:

Реков јас еднаш во една тема , кога дува ветар од запад не излегувај од дома , заразен е.

Пишав и ја у драгана кајгана. Пишав и тука. Ко да му бев у кожата. Горан за се:(

Juče smo sahranili našu Tijanu. Došlo je mnogo ljudi sa svih strana da je isprate i pruže podršku. Želim da se zahvalim svima na tome. Naročito želim da se zahvalim svima koji su pomagali onako kako su mogli da Tijana bude pronađena - ne mogu vam svima pojedinačno zahvaliti iako ste to zaista zaslužili. Hvala svakome ko je podelio njenu sliku sa podacima, objavu, članak u novinama. Hvala svima na saučešću i rečima podrške i ohrabrenja - ne postoje te reči koje mogu utešiti, ali zahvalni smo na iskrenoj nameri onih koji su ih uputili. Želim da se zahvalim i onim čestitim novinarima koji su pomogli da se stvori dovoljno medijske pažnje da pronalaženje Tijane postane prioritet. Želim da se zahvalim i policiji koja je zaista uložila maksimum da ona bude pronađena, a verujem da bi se do rezultata i brže došlo da ih nije kočila birokratija.

Hvala i onim drugima - hvala novinarima pojedinih tabloida koji su nam svima zagorčali život maltretirajući na prvom mestu Tijaninu porodicu, pa onda i nas rodbinu i prijatelje. Naročito hvala gospođi iz jednog tabloida koju neću imenovati jer još uvek nemam dozvolu da to učinim, a koja je ucenjivala Tijaninu porodicu tako što je uslovljavala objavljivanje njene slike davanjem izjave porodice za njihov list. Hvala svima koji su širili dezinformacije i svesno sipali so na otvorenu ranu svima nama. Hvala bezdušnicima koji su u komentarima pametovali i sprdali se sa celom situacijom. Hvala svim urednicima portala koji su preneli svaki najužasniji i najbolniji detalj ovog slučaja i zadovoljno trljali ruke dok su brojali tiraž, broj poseta i klikova. Hvala im što su još jednu tragediju naše familije pretvorili u rijaliti šou i pružili željnoj publici jedan neponovljiv spektakl. Pogotovo hvala fotografima koji su se poput hijena sručili na Tijaninu skrhanu porodicu i prijatelje škljocajući fotoaparatima kao gladnim čeljustima dok nam se svaki zvuk zatvaranja blende zarivao u dušu poput kljuna lešinara, a oni su slikali, unosili nam se u lica kako bi uhvatili svaki grč, svaki jecaj, sve i jednu prolivenu suzu, radujući se svakom ovekovečenom urliku bola, patnje i nemoći njenih najbližih (kada sam ih najkulturnije zamolio da prestanu da slikaju u crkvi, pognuli su glavu dok se nisam vratio do njenog sanduka i onda nastavili da škljocaju, znajući da nikome od nas nije do života, a kamoli do pravljenja scene pred sandukom ubijenog deteta). Pratili su čitavu povorku škljocajući bez grama saosećanja ili razumevanja prema mukama u kojima smo se nalazili. Okupili su se oko iskopane rake i škljocali, škljocali, škljocali...Hvala im i što će toliku bezdušnost da pravdaju profesionalnošću i što će mirno spavati čak i ako pročitaju ovo što je napisano. Svi ovi ljudi imaju duše koliko i stvor koji nam je oduzeo Tijanu, samo što njima za to niko nikada neće suditi.

Imam i jednu molbu za sve vas - nemojte pričati o smrtnoj kazni i metodama mučenja koje biste primenili na monstrumu. Većina vas bi nehajno prošla pored siledžije koji šamara devojku na ulici - pravili biste se da niste to videli jer to nije vaša stvar. Onda, kada biste pročitali u novinama da je ta ista devojka pronađena mrtva, navalili biste svom silinom na tastaturu, da hitno zatražite smrtnu kaznu za zločinca. Zbog vas koji okrećete glavu, zbog vas koji smatrate da ništa loše što se dešava u vašem prisustvu nije vaša stvar, zbog vas koji se posle svega pitate u kakvom to društvu živimo - zbog vas i živimo u ovakvom društvu. I ko će izvršiti tu smrtnu kaznu? Vi? Pa većina vas nema hrabrosti da se suprotstavi kakvoj gospođi koja ide do šaltera preko reda, a kamoli bezdušnom ubici i silovatelju. Država da uradi nešto? Vi ste, ljudi, država. Vi da uradite nešto. Većina vas ništa neće učiniti, nikada i ni za koga sem za baš najbliže. Ova će se priča pričati još koji dan i onda ćete svi zaboraviti na sve što se desilo i nastaviti po starom - dok opet ne strada neki maleni anđeo. Za većinu vas se sve završilo još juče - za nas više ništa i nikada neće biti isto.

Za kraj želim da vam poručim ovo - volite. Govorite jedni drugima da ih volite, ali najbitnije - pokazujte ljubav jedni prema drugima. Ne odlažite posete, ne uzimajte jedni druge i vreme koje vam je preostalo zdravo za gotovo. Nikada ne znate kada bi mogao doći vaš poslednji zajednički trenutak. Tijana je živela okružena ljubavlju svih nas, svoj kratak život je provela u ljubavi koju je od svih nas dobijala i koju je svima nama pružala. Ako postoji neki lepši svet, teško da je iko više od nje zasužio da se tamo preseli. Za nas koji ostajemo, ovaj naš svet je njenim odlaskom postao hladnije, sumornije i surovije mesto.

Илјадници години постоела смртната казна во цивилизациите и илјадници години ни покажаа колку неефиктивна е смртната казна.
Не само што секогаш постои шансата невино лице да биде осудено на смртна казна, туку и смртната казна е толку патетична што не успева ни во својата главна намера, да спречи убијци/силувачи итн.
Ако некое лице сака да изврши убиство, не постои закон, смртна казна или тортура што ќе го спречи во намерата. Ниту еден криминалец не извршува дело мислејќи дека ќе биде фатен.

Правниот систем е поправен систем, а не систем на одмазда.

Патем, 4 проценти од случаите во кои била досудена смртна казна во Америка, испаднало дека убиените се невини.
http://www.nature.com/news/death-penalty-analysis-reveals-extent-of-wrongful-convictions-1.15114

Илјадници години постоела смртната казна во цивилизациите и илјадници години ни покажаа колку неефиктивна е смртната казна.
Не само што секогаш постои шансата невино лице да биде осудено на смртна казна, туку и смртната казна е толку патетична што не успева ни во својата главна намера, да спречи убијци/силувачи итн.
Ако некое лице сака да изврши убиство, не постои закон, смртна казна или тортура што ќе го спречи во намерата. Ниту еден криминалец не извршува дело мислејќи дека ќе биде фатен.

:facepalm::facepalm::facepalm:

На мене моментално никој неможе да ме спречи да одам во дневната , и да ја искасапам баба ми на фотелјата кај што си гледа индиски серии. Да постои смртна казна , ќе немам шанси после 20 и кусур години да и го направам истото на некоја друга баба , со тоа што автоматски и се зголемуват шансите да го изгледа крајот на малата невеста.

Смртната казна е баш за вакви како овој Џурич , кои не покажуваат ни трошка каење за тоа што го сториле , и шансите да го повторат делото ако излезат од затвор се големи. Баш од архивата на Србија излегоа повеќе случаи кои ја разбрануваа јавноста , личности кои пред 20-25 години искасапиле некој , па биле пуштени и за неполна година дена го повториле делото. Да имаше смртна казна , повторените дела немаше да се случат. Баш тоа е улогата на смртната казна , превентива од повторување на делото.

Правниот систем е поправен систем, а не систем на одмазда.

Патем, 4 проценти од случаите во кои била досудена смртна казна во Америка, испаднало дека убиените се невини.
По иста логика и затворски и парични казни треба да се укинат. Голем број на затвореници - пак завршиле во затвор, исто како што и повеќе пати луѓе плаќаат парични казни.
А кога сме кај невиност, сигурно многу повеќе невини се убиени од страна на злосторници од колку невини што завршија во затвор

Мене само ова ме заинтригира. Ако некој треба да си ја работи работата во една држава, тоа е полицијата. Кога веќе бил познат по разбојништва, зошто не се превземале мерки да му се направи психолошка анализа и навреме да се открие дали е способен за убиство или не. Или полесно им е на институциите да ги затворат 2-3 месеци и да ги пуштат пак на слобода, и завршена работа.
Имам многу случаи и во нашата држава, каде насилници шетат слободно, а по некое време и убиваат. Секоја година читаме по 2-3 (може и повеќе) случаи на убиство/самоубиство, и мислам дека е само поради тоа што сме корумпирани кретени. Смртна казна не е решение, сега веќе ништо не е решение. Требало да се спречи на време. (Мinority report)
како ќе го изведеш ова?Како можеш да откриеш дали човек е способен за убиство ако не убил или пробал да убие претходно.
Џабе толку дискусија на темава,не мора секогаш да се бара кривица насегде.Кога некој е психопат и решил да убие нема некој што може да го спречи,полицијата си ја завршила работата го нашла и е крива едино ако убил претходно а они не го спречиле да го пофтори делото.

како ќе го изведеш ова?Како можеш да откриеш дали човек е способен за убиство ако не убил или пробал да убие претходно.
Џабе толку дискусија на темава,не мора секогаш да се бара кривица насегде.Кога некој е психопат и решил да убие нема некој што може да го спречи,полицијата си ја завршила работата го нашла и е крива едино ако убил претходно а они не го спречиле да го пофтори делото.
Би требало да се жигосуваат сите престапници, ко ќе излезе од затвор да му се втисне жиг на образ или чело или да му се сечи нос.... така ќе знат луѓето дека имаат работа со предходно осудуван криминалец.

Луѓето постојано убивале други луѓе низ историјата. Убивале за земја. Убивале за природни богатства. Убивале од омраза, завист итн.
А овој убил од курташак.Не глеам зашто некакво право би му било загарантирано,нема никакво фајде од човеков да живее.Најкорисна работа што може да направи е да му се искористат органите,барем ќе спасат некој човек кој не е штетен за опшеството.[DOUBLEPOST=1407663577][/DOUBLEPOST]
Би требало да се жигосуваат сите престапници, ко ќе излезе од затвор да му се втисне жиг на образ или чело или да му се сечи нос.... така ќе знат луѓето дека имаат работа со предходно осудуван криминалец.
Не е исто да украдеш новчаник и да убиеш човек.Дури и едно убиство се разликува од другото,тоа што ќе го обележиш секој што е осуден е само непотребно проширување на кругот.

Нема ресурси за превентива, мора да се чуваат и негуваат
Ова! ^^
Aјде на референдум, да се гласа... гласање, гласање, ГЛАСАЊЕ, ГЛАСАААЊЕЕЕЕ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom