LordDragonII
Dr.Strangelove
- Член од
- 15 август 2008
- Мислења
- 10.995
- Поени од реакции
- 5.726
Јас не читам некаде дека Роман учествува, ако мислиш на Rome тоа се преведува Рим.аууу види она што е напишано за битката кај Трајановa врата во која учествуваат, Бугарскиот цар Роман, главниот војсководец на бугарската војска Самуил и неговиот брат Арон, годината 17 August 986 кога според македонската историографија треба Самоил да е самостоен цар Македонски и да е независен од ,,Бугаро-Татарите'' и Василиј 2 Бугароубиец (от македонската династија ).
Even if the sun would have come down, I would have never thought that the Moesian [Bulgarian] arrows were stronger than the Avzonian [Roman, Byzantine] spears.
... And when you, Phaeton[Sun], descend to the earth with your gold-shining chariot, tell the great soul of the Caesar: The Danube [Bulgaria] took the crown of Rome. The arrows of the Moesians broke the spears of the Avzonians.
John Geometres on the Battle of the Gates of Trajan
значи Самуил е водач на војската на бугарскиот цар Роман и сите се наречени Мизи!!!
Околу Мизите;
Никофор Фока vs Бугарите (968 г) =
- Лав Ѓакон за прв пат го употребил новото име за Бугарите:
"Кога Никифор стигнал пред падините на Стара Планина... тој ја разгледал земјата и скалестите предели, бидејќи, за да се изразиме поетски, во земјата на Мизите, само зла извирале... и за да не ја предаде (својата војска) на Мизите да ја исколат..." тој го прекинал походот". (ГИБИ, 5. том, стр. 247).
Рус vs. Бугарија во 968 и 969 год =
Лав Ѓакон пишува за смртта на бугарскиот цар Петар;
"Велат дека тогаш водачот на Мизите Петар... соочен со неочекуваната несреќа, добил апопклептичен удар и недолго потоа го напуштил овој свет" (Исто, стр. 248-249).
Од овие цитати гледаме дека уште пред уништувањето на бугарската држава, на Бугарите им било дадено ново, политичко име, па нивниот последен реален цар кој 42 години владеел со Бугарите од "цар на Бугарите" наеднаш се престорил во "цар на Мизите".
Шест децении по Лав Ѓакон, Георги Кедрин, соопштувајќи за навлегувањето од север на Печенезите (кои биле сродни со Турко-Бугарите) во 1032 година, исто така го користи политичкото (а не етничкото) име на остатоците од Аспаруховите Бугари, кои останале во нивната земја.
Тој пишува:
"...Печенезите го преминале Истар и ја опустошиле Мизија" (исто, стр. 299). За повторните напади на Печенезите, Кедрин повторно го користи политичкото име на оваа земја, па вели: "Печенезите повторно ги нападнаа Мизија, Тракија и Македонија" (исто, стр. 200).
Друг византиски писател - Скилица Кедрин исто така пишува за Мизи и за Мизија, а не за Бугари и за Бугарија (ГИБИ, том 6., стр. 293-294).
Убаво се дистанцираат Мизи (вие) од темата Бугарија и вулгароите. Збрки и збунки има колку сакаш.
Друго околу потеклото на комитопулите (Κομητόπουλοι - млади кнезови, вие имате ХАНОВИ);
Kнез на Берзитската Склавинија, една од најголемите, бил таткото на Самоил, комитопулот, те. кнезот Никола. (Vgl. Annales Patherbrunn und Annales Magdeburg. zum Jahr 1136;
Bernhardi, Lothar, S. 600 f. zum folgenden vgl. v. Giesebrecht, Wendische Geschichten, III, 39)
Берзитија плаќала данок прво на Византија, за да од 9 век биде покорена од Бугарија и вазалски од тогаш данокот го плаќала на Бугарија = не се исто (не се плаќа данок сам на себе си)
Златарски кој во една реченица тврди дека Берзитите сакале да влезат во бугарскиот сојуз и да докажедека така станале Бугари, бидејки не може никако бугарската историографија логично да објасни како Македонците, со свои кнежевства, држави кои се бореле против бугарите (прабугарите) и бугарските словени (да не се Анти, од иран?) и биле непријатели,станале бугари како нив.Во следната реченица пак самиот се негира и вели дека бугарскиот хан Телериг во 773 г. испраќа 12 000 војска против Берзитија, за да ја опљачкаат, а населението како робови да го пренесат во Бугарија, но Византија ја спасува Берзитија со 80.000 војска.
(Васил Н. Златарски "Историја на П'рвото б'лгарско Царство... I. Епоха на хуно-б'лгарското надмоштие (679—852)" I изд. Софија 1918, стр. 303, 302)
Уште во времето на бугарскиот кнез? т.е. предходно хан Борис, Македонија добила посебен статус на автономна провинција, со свои кнезови и свои епископи. (Периодическо списание, 1898 год., кн. 55-56, стр. 85.)
Папата кој во 866 г. наредил на бугарскиот цар? бивши хан секој народ во Бугарија да добие своја црква и свој епископ по тнр. папско правило кое гласи:
”...Episcopos gentium singularum scire convenit, quis inter eos primus habeantur, quem velut caput existiment et nihil amplius praeter eius conscientiam gerant etc...”;
to be continued...[DOUBLEPOST=1405871792][/DOUBLEPOST]
Gospels of Otto III - 990 год.
хмм, интересно.
Последно уредено: