Законот на Телема

Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74
Ај научи се да ги делиш постовите и тоа што сакаш да цитираш и да ми кажеш кажи ми...
И разбери дека мене не ме интересира твоето мислење за симболите..
Секако јас нема отворено да зборувам за работи што ги знам а би можеле да се разберат погрешно...

Pa koj te prasa dali te interesira nikakov faktor ne si pa da te interesira :)
pa nema otvoreno da zboruvas bidejki se plasis a ako sakas da te razberat onsivaj si svoja religija so isto mislenici klonovi pa tamu nikoj nema da te razbere pogresno ke bides nad sedmi krak:)

Од каде тоа дека луѓе кои се педофили, канибали, кои јадат фекалии, силувачи, оргии и жртвување на животни се сатанисти? Демек ако се христијани не може да имаат тајни работи кои „ги палат“? :)
Pa hristijani oficijalno na dokument ali u pozadina satanisti taka da edno te isto,Nemora da se svestenici moze i vojnici i doktori i akteri i bankari :)

Не ги оправдувам педофилите, канибали и силувачи од проста причина што сигурно одат против волја на друг човек - тоа не ми оди дека е Телема! :)
За жртвување животни - секаде го има тоа! Крвта е света работа, ако не си знаел...
Sveta rabota za vampiri i za Saturn e sveta rabota da go pobedi vremeto jadejki gi svoite deca da ne go prestignat i da ne umre :)
Krv mensturalna,zitvotinska,plava,od bebe se znae koj ja koristi i za kakvi svhri bez razlika na opravduvanje ili prikazni taka da ako opravduvas toa onda veke imas satanisticka ideologija u svoja glava cak i ako pies krv od ritualno zrtvuvani zivotni :)

За хиерархијата на „небесата“ - веруваш во тоа или знаеш дека е можно нешто такво? Си читал некаде, признај... :)

Niti veruvam niti neveruvam i iskreno me zabole :)

И што има врска ова со Телема, ако смеам да прашам?
Pa zborite kako dole taka i gore neli toa vi e stara ideologija epa ako e taka padnati zvezdi se ednakvi so dignati :)

П.С. Исус за мене е само симбол... така да, можеби и него погрешно со погрешна „фреквенција“(што и да ти е тоа) вибрира кај народот наш насушен...
не знам со сигурност да ти кажам :)
Vibrira de :)[DOUBLEPOST=1405609688][/DOUBLEPOST]
Абре ова сите сатанисти испаднаа....на крај само ти ќе испадне дека си олицетворение на доброто. Браос.

Ako ne ti odgovara idi i ti so niv u crkva posto misata masterot ti ja zemal del od ruska pravoslavna crkva ,del ima raboti od katolicka taka da furaj si i ne me umaraj ali ako mi dojdes lice na lice i znam deka pravis nesto protiv volja veruj mi ke ti zastanam na pat dodeka ne te dovrsam :)
Не барам потврда, ти правам паралела за да видиш колку ти чини аргументот.

Ако Љубовта во случајов ја поистоветуваш со сентименталност а волјата со желба или намера, тогаш да, сулудо е. Но Љубовта во телемата не е емоција или сентименталност. Зошто ти го посочив Liber II? Човек ви објаснува, вие го занемарувате и игнорирате објаснувањето и потоа доаѓате на темава да кажувате што и како било сулудо.
Љубовта во случајов е концептот што стои зад привлекувањето како универзална карактеристика. На пример гравитацијата, хемиската, електромагнетната, атомската привлечна сила.....сите тие сили се базираат на метафизичкиот концепт што ние го нарекуваме Љубов. Волјата пак е исто така метафизички концепт што стои позади динамичките својства на физичките закони.
Пример што најчесто го користам за да објаснам како љубовта по волја функционира во природата е обичното атомско јадро. Привлечната сила помеѓу јадрото и електронот постои поради концептот на "љубов", а таа љубов е подредена на динамичката активност на системот - орбитирањето на електронот. Електронот нема дестинација каде што треба да стигне, самото орбитирање е неговата цел (волја) тој е динамичкиот аспект на системот наречен - атом.
Zalosno e objasnuvanjevo

Ljubov imalo vrska so fizicki zakoni za da ja opravdas voljata nad ljubov hahahahaha

Do ova dojde pretpostavuvam deka si mnogu dobar posmatrac i naucnik :)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
СО која фреквенција? :)

Интересен момак - не ти чинат и тебе Телемити и Телема, нели? :sneaky:

П.С. Во врска со „Љубов е законот љубов под волја.“ - Книга на Законот ете тука еден коментар за тој стих.[DOUBLEPOST=1405617727][/DOUBLEPOST]
:facepalm: Ок, догматичари сме.
Знаев дека сте по догмите... :D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.093
Љубовта во случајов е концептот што стои зад привлекувањето како универзална карактеристика. На пример гравитацијата, хемиската, електромагнетната, атомската привлечна сила.....сите тие сили се базираат на метафизичкиот концепт што ние го нарекуваме Љубов. Волјата пак е исто така метафизички концепт што стои позади динамичките својства на физичките закони.
Пример што најчесто го користам за да објаснам како љубовта по волја функционира во природата е обичното атомско јадро. Привлечната сила помеѓу јадрото и електронот постои поради концептот на "љубов", а таа љубов е подредена на динамичката активност на системот - орбитирањето на електронот. Електронот нема дестинација каде што треба да стигне, самото орбитирање е неговата цел (волја) тој е динамичкиот аспект на системот наречен - атом.
Дали таа љубов има крајна цел, дали ултимативниот резултат на таа љубов треба да биде унијата на поларитети, што би рекле розенкројцерите - алемхиско венчавање, односно светиот грал од артуријанските легенди?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали таа љубов има крајна цел, дали ултимативниот резултат на таа љубов треба да биде унијата на поларитети, што би рекле розенкројцерите - алемхиско венчавање, односно светиот грал од артуријанските легенди?
Не би користел термин "крајна цел".....самото постоење и искуството кое го генерира е таа "крајна цел". Овој цитат многу добро ја доловува поентата на прашањево:

Understanding that Stability is Change, and Change Stability, that Being is Becoming, and Becoming Being, is the Key to the Golden Palace of this Law.
"De Lege Libellum"

Оваа унија во окултизмот е позната како Големото Дело - Magnum opus, во алхемијата како Solve et Coagula...итн, итн.

Љубовта во телемата е принципот - концептот позади сите физички сили и закони што се базираат на привлекување. Дури и љубовта во сентиментална - емоционална смисла е еден од аспектите на Љубовта за која зборува телемата.[DOUBLEPOST=1405703410][/DOUBLEPOST]"The Holy Guardian Angel is the spiritual Sun of the Soul of the Adept."

Aleister Crowley

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Подобро е вака, за разлика од првичниот одговор :) Like it, иако може цела книга да се напише за ова философско прашање кое има голема практична примена (или би требало да има во животот на секој човек), на чија патека има пак премногу препреки, од секаков вид... :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.542
Поени од реакции
85.093
Се сложувам комплетно со тоа дека изразот крајна цел, е несоодветен во мојот пост.
- Дали една од ултимативните манифестации на љубовта на дело, е веќеспомената унија.
вака можда беше боље

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Според вас зошто последните зборови на Кроули (на смртната постела) биле "Ништо не ми е јасно, страв ми е..."?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според вас зошто последните зборови на Кроули (на смртната постела) биле "Ништо не ми е јасно, страв ми е..."?
Тоа не биле последните зборови на Кроули.
I'm perplexed. Ова се неговите зборови. А еве што значат:

Definitions of perplex
adjective
completely baffled; very puzzled.
"she gave him a perplexed look"

verb
(of something complicated or unaccountable) cause (someone) to feel completely baffled.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тоа не биле последните зборови на Кроули.
I'm perplexed. Ова се неговите зборови. А еве што значат:

Definitions of perplex
adjective
completely baffled; very puzzled.
"she gave him a perplexed look"

verb
(of something complicated or unaccountable) cause (someone) to feel completely baffled.
Значи тој што ја пишувал биографијата за Кроули изнел неточни зборови.

Но, и ова што ти го пишуваш во слобоен превод е тотална необјаснива збунетост.

Што го натерало да ги каже овие зборови?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.335
Тајна.
Како може да знае некој што значело сето тоа кажано од човек што умира?
Прашуваш глупости...

Може @Ipsissimus пак знае зошто, се си бидува...

За смртта на Кроули [тука] и [тука]. Можеби ќе знаеш нешто поеќе за Големиот Ѕвер од твоето „Откровение“ :)

Мислам дека ова е доволно за овој форум во врска со Кроули и неговото непостоење на Земјата...

P.S. Мислам дека тебе ти се допаѓа идејата нашиот O.H.O. умрел сам, мизерен и сиромашен... бесцелно ти одговараме :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи тој што ја пишувал биографијата за Кроули изнел неточни зборови.
Можам слободно да ти посочам неколку негови автобиографи и тврдам дека сите до еден ќе ти го кажат истово. Незнам од каде се информираш и кого сметаш за релевантен извор, но тоа што ти го посочи не се негови последни зборови. Ти ги пренесов на англиски и ти постирав додатно објаснување што значат.
Но, и ова што ти го пишуваш во слобоен превод е тотална необјаснива збунетост.

Што го натерало да ги каже овие зборови?
Земи си речник и барај што значи тој збор, штом мислиш дека ова е мој слободен превод.
П.С. За болдов....од каде да знам што го натерало?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Тајна.
Како може да знае некој што значело сето тоа кажано од човек што умира?
Прашуваш глупости...

Може @Ipsissimus пак знае зошто, се си бидува...

За смртта на Кроули [тука] и [тука]. Можеби ќе знаеш нешто поеќе за Големиот Ѕвер од твоето „Откровение“ :)

Мислам дека ова е доволно за овој форум во врска со Кроули и неговото непостоење на Земјата...

P.S. Мислам дека тебе ти се допаѓа идејата нашиот O.H.O. умрел сам, мизерен и сиромашен... бесцелно ти одговараме :)
Ако е бесцелно, тогаш зошто одговараш?

Не може со сигурност да знае, но ако го познава неговиот живот, неговите стравови, неговите дела, тогаш со голема веројатност може да претпостави од што бил толку збунет.

А тој претпоставил:)[DOUBLEPOST=1405714958][/DOUBLEPOST]
Можам слободно да ти посочам неколку негови автобиографи и тврдам дека сите до еден ќе ти го кажат истово. Незнам од каде се информираш и кого сметаш за релевантен извор, но тоа што ти го посочи не се негови последни зборови. Ти ги пренесов на англиски и ти постирав додатно објаснување што значат.

Земи си речник и барај што значи тој збор, штом мислиш дека ова е мој слободен превод.
П.С. За болдов....од каде да знам што го натерало?
Не ми треба речник да знам што значи некој збор од англиски. Тоа е мојот превод на тоа што го постираше.

Ти не знаеш што го натерало сигурен сум. Што велат другите за тоа, од твоите сознанија?

Kajgana Shop

На врв Bottom