Насилства во Македонија

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Решение мора да се најде а тоа едноставно може да реши повеќе проблеми, дури и тие што се далеку од меѓуетнички.

Зголемувања на казните за секако вид на насилство и за секаков вид на етничка нетрпеливост. Играње ринге-ринге-јаја со невладиниве организации се покажа како некорисно. Многу години се создава нетрпеливост и ќе биде потребно многу време ако се има желба за тргање на тоа, а останаа многу малце млади луѓе кои може да чекаат...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Детето нека почива во мир, сочуство до семејството и упатувам повик за најбрзо расчистување на случајот од страна на МВР и најстрога казна за сторителот/сторителите.

За разлика од другите јас нема да повикувам на етничко чистење и слично. Оправдувам граѓанска непослушност и покажување на незадоволство кон Полицијата и другите институции.
Тоа што се случи вечерва во Ѓорче Петров, палењето, кршењето и уништувањето на објекти во приватна сопственост на Албанци, никако не го оправдувам.

Слободата која им е дадена на Албанците да носат оружје и да прават што ќе им дојде на ум доаѓа од негрижата на институциите. Додека во бивша ЈУ постоеле закони и се спроведувале (и тогаш имало Албанци, не заборавајте!) од '91 па наваму се е тргнато надолу.

Причина? Лични интереси. Ќе ве оставам сами да размислите кои се тие.

Да ги натераме институциите да си ја вршат нивната работа како што треба и да го поправиме судството и никаквиот правен систем. Ова се идеалите за кои се залагам.
Додека сме кај оружје - чести контроли по куќите, комбињата со кои вршат превоз, средните училишта и затворски казни.

Наместо полицијата да пие кафиња, јаде буреци и седи во локалната биртија - секогаш да има ангажман и да брка криминалци.

Сигурен сум дека кога би имале доверба во правниот систем, судството и полицијата, наместо сами да го бркаат сторителот ќе го пријавеле во Полиција кои треба да си ја завршат нивната работа. Бидејќи тоа не е случај односно полицијата и сите други наведени институции не функционираат, ќе се случуваат вакви немили настани.
Друже џабе млатиш слама, државава е отидена у курац уште од 2001. 13 години тоне во гомна и ретко дека нешто ќе се среди. Во без излезна ситуација сме, и што и да направиме - пак губиме.

@ MONKEY @

ultras
Член од
12 декември 2007
Мислења
280
Поени од реакции
153
http://press24.mk/node/89993 Току беше, сценарио видено неколку пати, секое чудо за три дена, деновиве очекувам мали протести, убиецот осуден на 10год затворска казна (за на 7 години одлежани да биди пуштен), за два три дена ко ништо да не било, истото со Мартин Нешкоски, Смилковско езеро и тнт, сценариото е исто Македонецот нема моќ во оваа политичка ситуација да стори нешто повеќе

Член од
14 август 2006
Мислења
45.436
Поени од реакции
84.789
Детето нека почива во мир, сочуство до семејството и упатувам повик за најбрзо расчистување на случајот од страна на МВР и најстрога казна за сторителот/сторителите.

За разлика од другите јас нема да повикувам на етничко чистење и слично. Оправдувам граѓанска непослушност и покажување на незадоволство кон Полицијата и другите институции.
Тоа што се случи вечерва во Ѓорче Петров, палењето, кршењето и уништувањето на објекти во приватна сопственост на Албанци, никако не го оправдувам.

Слободата која им е дадена на Албанците да носат оружје и да прават што ќе им дојде на ум доаѓа од негрижата на институциите. Додека во бивша ЈУ постоеле закони и се спроведувале (и тогаш имало Албанци, не заборавајте!) од '91 па наваму се е тргнато надолу.

Да ги натераме институциите да си ја вршат нивната работа како што треба и да го поправиме судството и никаквиот правен систем. Ова се идеалите за кои се залагам.
Додека сме кај оружје - чести контроли по куќите, комбињата со кои вршат превоз, средните училишта и затворски казни.

Наместо полицијата да пие кафиња, јаде буреци и седи во локалната биртија - секогаш да има ангажман и да брка криминалци.

Сигурен сум дека кога би имале доверба во правниот систем, судството и полицијата, наместо сами да го бркаат сторителот ќе го пријавеле во Полиција кои треба да си ја завршат нивната работа. Бидејќи тоа не е случај односно полицијата и сите други наведени институции не функционираат, ќе се случуваат вакви немили настани.
Иако начелно точно, сепак доволно шупљо (и плитко) за да биде класифицирано кај останатите амеби.
Затоа што (намерно?) не ја допира, ниту препознава суштината на проблемот.

N

Nessa Alcarin

Гостин
уште ова ... Утре „бркот“ ќе излезе пред камерите на Шител и сл. и ќе даде изјава нешто слично на ова Поради „брзата“ интервенција на полицијата, убиецот е фатен, и случајот е разрешен/затворен ....
Ах да ја фатат „браќата“, па да ја рендат со сунетирани, под јајцата на Буќефал, а Шител директен пренос да прави - тоа ми е желба!

Verdict

Galadriel
Член од
21 мај 2012
Мислења
2.197
Поени од реакции
2.114
"Убиството НЕ Е РАСЧИСТЕНО ! Двајца се во бегство ! НЕКА НЕ НИ МАЧКААТ ОЧИ ! "
"seuste ne e rascisteno, bidejki e faten samo eden, a ucestvuvale trojca na."
Коментари од фејсбук...

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Дека не ги читам сите постови од почеток, затоа прашав.Душичка изгледа крвнички и со многу удари бил боден.Жално за него,а уште повеќе за неговите најблиски.Нека му е лсена земјата .
Jaс како што успеав да прочитам од темава, пошто провладини сајтови не ме интересираат, само ми го креваат притисокот, дечкото бил усмртен од неколку убоди од нож во пределот на срцето.

Него сега си размислувам нешто, се ми иде мисла дека пред неколку години исто имаше вакво убиство со нож во срце.

Член од
22 јули 2011
Мислења
248
Поени од реакции
267
Димче сине грешка си, ние остаивме институциите да си ја работат работата и еве до кај не доведоа. Во мекедонија дефинитивно треба да се либерализира оружјето и да се применат америчките закони. Ако некој ти влезе дома да можеш да го кокнеш ко бубашваба и ич мува да не те лази.

Z

zmej gorjanin

Гостин

И тогаш мраморецот ја виткаше чоколадата... Добро бе кај живеете вие? Полицијата е свесна за сите криминали кои ги прават Албанциве во државава, еден куп беспилотни летала имаат кои снимаат што се дешава по границата со Косово, дури и ги знаат поединците кои учествуваат во тој криминал/шверц и пак не реагираат. Знаеш ли што ќе се случи ако почнат да реагираат? Така да не сме оставени со многу опции.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Алоооооо ДА ЈА РАБОТЕА РАБОТАТА ИНСТИТУЦИИТЕ СЕГА ОВОЈ НАСЕР Е ЌЕ БЕШЕ ВО ЗАТВОР И ЌЕ ГО ТУЦАА ВО АНУСОТ СЕКОЈДНЕВНО А АНГЕЛ ЌЕ БЕШЕ НА ТРЕТА ВЕЧЕР МАТУРА, дали сфаќате бре луѓе или не сфаќате дека се работи за лице со криминално досие? ДАЛИ ЧИТАВТЕ КОГА ПИШАВ ДЕКА СОКОЛ 84294839248390284932 ПАТИ Е ИНФОРМИРАН ЗА ПРОБЛЕМИВЕ ВО НАСЕЛБАВА? Дека милион пати на отворен ден се идело да се жали за криминалот, да се жали за тоа што пешачиот е само за украс, за тоа што браќата после 10 навечер се трчаат со гољфовите со затемнети стакла?

Аман....

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
А кај да кружат кога несмеат во Сарај да одат , мора негде да кружат а Центар очигледно е најбезбеден за кружење.
Џабе што Ѓорче и 4ти Јули по ново Борис Сарафов се затворени кога Радушка и Црногорска се слободни за сообраќај

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.873
Поени од реакции
21.779
Кончита Јанкуловска утре излага на прес и ќе ги реши сите проблеми и дилеми нема што да се секираме !!!!!

Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
Jaс како што успеав да прочитам од темава, пошто провладини сајтови не ме интересираат, само ми го креваат притисокот, дечкото бил усмртен од неколку убоди од нож во пределот на срцето.

Него сега си размислувам нешто, се ми иде мисла дека пред неколку години исто имаше вакво убиство со нож во срце.
Јас се сеќавам имаше еден ваков настан уште пред 4-5 години , знам во школски двор меѓу себе се заклаа албанци, на тоа се сеќавам многу добро зошто не можев да поверувам како некој може толку суров да биде, еј дете да прободе со нож друго дете. Тоа само кај нив го има, во племенски заедници.

Lu5

Som la gent Blaugrana!
Член од
30 ноември 2011
Мислења
4.225
Поени од реакции
7.312
Кои институции бе? Институции вика маме му ебам. Кај се институциите кога треба превентивно да се реагира? Чуле за претрес? Јасно им е дека над 12 години ножеви носат а за полнолетство Беретки им купуваат?

Kajgana Shop

На врв Bottom