Потеклото на Албанците

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Друже, Lost In Translation гледам си :).

Си биле илирите, се ебеле се ебеле, настанале арбреши, дардани, и некои си други, се ебеле пак овие така непрестан, настанале албанците од арбрешите. Според мене, и тоа што го имам читано, албанците и дарданите само имаат заеднички предци. Не дека албанците се декларираат како илири, ем дардани...

Додуша, за мене сеуште е отворена опцијата да моментално сите на балканов сме една голема калакурница, ама ај...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
За калакурница да, ама работата што е интересна е автохтоноста на Албанците на овие простори, па и вклучувајќи го и Косово... :)

Јас сеуште барам докази за автохтоноста на Албанците во западна Македонија или Горан па и Косово...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Најстар историски детаљ за Косово и автохтоноста на Албанците во Косово, во моментов во главата ми се врти битката на Косовско Поле (Fushe Kosove) некаде во 14тиот век беше, каде што Србите се бореле против турците, а албанците се бореле грб до грб со србите. За пред тој век баш ќе видам ќе разлистам што како ќе можам да најдам.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас барав низ западна Македонија податоци за листови, или по Турски „тапии“ за поседништво на земја од страна на Албанско население, не најдов...Истотака барав архиви а и на лице место во Тетово и Тетовско за гробови постари од 80 години на кои е испишан епитаф на Албански, односно Албански гробишта, не најдов...Имаше Турски, но не и албански...Како се докажува автохтоноста на Албанците на овие простори?

Што се однесува за Косово, Албанскиот народ по масовно се стационира околу средината и крајот на 18ти век...Пред тоа, односно 15 век, низ Турските пописни листови се сретнува дека на цело Косово, имало само 44 Албански куќи, и тоа на христијани од над 2700 домови...Correct me if I'm wrong :)

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
За косово, посочуваш значи средина на 18ти век. Јас ти посочувам на битката во Косовско Поле, 14ти век, помеѓу албанците/србите/уатевер народи, и турците. Значи постаро е тоа. Заеби ондак 18ти век.

За Западна Македонија викаш не можеш да најдеш постари гробови од 80 години? Де бе? Баба ми од мајка ми е од Дебар, она за жал е почината, брат и па, не е. Можам да се консултирам со него, па да се прошеткаме до гробот на неговиот татко, што би бил пра-дедо на мајка ми. Тоа со сигурност би го задоволил твојот критериум од 80 години стар гроб. Ама сепак, тоа е тазе запис според мене. Имало албанци во овие предели и порано од тоа.
Без да барам никаде, ако толку нови записи бараш, некаде 1900та година, една емисија на МТМ мислам дека беше, за Старото Скопје, да те лажам не ми текнува како се викаше. Али шо убав документарец, ваљда си го гледал, а можда и не, ти препорачувам да го гледаш. Фино лепо со слики, скенирани турски записи, си стои таму точно колку граѓани имало во Скопје тогаш...смешна бројка беше, али факт е дека Скопје бил "мал" град тогаш. Имаше албанци, македонци, турци, цигани, власи и еден мал број на грци (или така нешто беше за последниве не сум 100% сигурен). Доминираа нормално турците, па идеа македонците и албанците со мала разлика.
Старци од по 100 и нешто години даваа интервју, како живееле во Скопје, со кого живееле, и кои народности биле присутни. Така да старциве имаат поише од 80 години "стаж" така да ако тоа е задоволен одговор на твоето барање од 80години стар доказ, ондак бујрум, гледај ја документарката, македонска редакција е, не е албанска, па да каже после некој "е, лажат у бројките". Ако бројките се лага, ондак јебеш га, самите македонци ондак не прават стари у Скопјево.
Исто така имаше факти од времето на Пиколомини кога го запалил Скопје, и тако даље и тако даље.

Да не го тупам. За Тетово искрено не знам да ти кажам, искрено ме заболе, Скопјанец сум, Скопје си го сакам, и за него сум читал. Али ете, иам корења у Дебар, па ако сакаш и од таму ќе најдеме нешто...

Само да бидеме објективни едни пред другите, дека само така се закопуваат секирите, а не со "смрт за овие, смрт за оние" скурца више, дежаву ми станало.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Не сакам да ме сфатиш погрешно, не пробувам да дискредитирам никого, конкретно јас во Тетово барав податоци ама не најдов...Што се однесува за Дебар, JD братче, ти не си Албанец душо, ти си ми Мијаче, немаш предиспозиции за Албанец(не ме сфаќај погрешно), Мијак, потомок на Кастриот. :)

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27
Распукала Шарпланина

Rymz, da bea brakava tvoi kako tebe lesno ke ja opraveveme rabotava, ama za zal .....

Јас ке дадам потполно друг тек на работите.

The ancient geographer, Ptolemy, gives an even more precise description of the boundaries of Macedonia, saying that in the north they reached the Sar (Skardos) Mountains, in the north-east the Pirin (Orbilos) Mountains and in the south the Peneos River.

The historian Arrian of Nicomedia says that Philip found the Macedonians wandering about without resources, many of them clothed in sheepskins and pasturing small flocks in the mountains, defending them with difficulty against the Illyrians, Triballians and neighboring Thracians.

Како што гледаме, границата е истата и денес, на истата планина се млатиме со милениуми, оставете ги странските историчари, кој бил и што бил. Проагале и доагале династии од сите кланови, но рајата си останува иста. Јазикот се менува, тоа е жива материја.

До пред 150 години, етничкиот состав на македонија се совпага со сите историски граници на Македонија.

А како се појавија нашите омилени, се знае, антиката ви кажува, упади нон-стоп во наша територија, за пљачкосување и зулум правење. Прифакаа муслиманство за подобри позиции и така имаа заштита од Турците во населувањето во Македонија. А наместо Турците гинеа Албанците и Македонците.

Се е гола вистина.

[/URL][/IMG]
Albanian irregulars in the Ottoman Turkish forces helped repress the Christian uprisings (photo: Alfred A. Knopf; copyright unknown)

Значи ништо не се променило, во зависност од позициите и можностите, етникумите си ги прошируваат границите, за потоа пак одново другите да ги повратат и така во круг.

Шар Планина, е природна граница, и таа требаше да се почитува, вака ке си имаме вечен проблем.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Па го кажав де истово, калакурница :):) само се повторуваме. Иначе за сликата само примедба, Albanina Irregulars не се ништо друго освен јеничери, деца кои се земени од дома на мала возраст за да се борат за турците, истото го има и кај македонците, истото и кај албанците. Тие не дека помагале на турците, туку просто биле brainwashed со тоа што им биле сменети имињата, и не ни знаеле што се, и нормално се бореле "за своите".

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Не сакам да ме сфатиш погрешно, не пробувам да дискредитирам никого, конкретно јас во Тетово барав податоци ама не најдов...Што се однесува за Дебар, JD братче, ти не си Албанец душо, ти си ми Мијаче, немаш предиспозиции за Албанец(не ме сфаќај погрешно), Мијак, потомок на Кастриот. :)
Не сфаќам погрешно не се секирај, крај краева се знаеме и се знаеш дека секогаш сум отворен за дискусија, објективна колку и да биде тоа болна за било кого. Јас не реков дека сум од Дебар :) од мајка ми мајка ехееееее тоа ти е 2-3 колена уназад значи. 100% ти тврдам дека сум Албанец :)

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Za linkot na Pjetr Prifti: ineresno, toj go kazhuva istoto toa shto jas go navedov vo mojot post za etimologijata na terminot Albanija/ci, no ne nudi nikakva vrska megju Ilirite i Albancite:

A curious item about Albania is her very name, that is, the etymology of the word "Albania." The country was known as Illyria in ancient times and until the eleventh century A.D. Since the name "Albania" appears in 13th century Latin dictionaries, the term was probably in use even earlier. During the Middle Ages the Albanians called their country Arb'r or Arb'n and referred to themselves as Arb'resh or Arb'nesh. To this day, there are communities of Albanians who migrated to Greece and Italy, in the wake of foreign invasions and pressures, who know themselves by those names (11). According to the Albanian scholar Konitza, the term "Albania" did not displace "Illyria" completely until the end of the fourteenth century (12). The term is believed to derive from "Albanoi," the name of an Illyrian tribe in what is now north-central Albania, which was first mentioned in the second century A.D. by Ptolemy, the Alexandrian astronomer. The term slowly spread to other Illyrian tribes until its usage became universal among all the Albanian people.

Znachi so celata pochit kon Albancite, nema istoriski izvori za niv sem navedenite od mene dva vizantiski izvori od 11. vek na Mihail Atalijat i na Ana Komnena. Vo niv, Albancite se spomenati kako vojnici vo odredite na Manijak i podocna na Basvalk. Izvorite upotrebuvaat tri termini, od koi samo eden prezhiveal od vremeto na imperatorot Kantakuzen - Αλβανοί.

Latinite pak go narekuvaat ovoj narod Arbanenses vo 12. vek, a zemjata Arbanum vo 13. vek. Duri podocna, se zacvrstuva terminot Albanenses i Albania vo 13 i 14 vek.

Samite "Albanci" ne se narekuvaat taka, tie ne go ni znaele toa ime, tuku taka niv gi oslovuvale site ostanati. Tie imaat dva naziva za sebe t.e. za svojata zemja: Shkiperija i Sjipenja. No zaradi edinstvo, se zaborava Sjipenja i "oficijalno" se usvojuva imeto Shiperija.

Shto se odnesuva do "lingua albanesesca", toj jazik se spomnuva prv pat vo Dubrovnik vo 1285 godina, nadvor od albanskoto govorno podrachje. Prvite pishani leksikalni izrazi se duri vo 15. vek od Arnold von Harf.

Spored kazhanovo, nevozmozhno e da se izvede vrska so Ilirite!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Мисир, самиот цитат што го имаш на англиски, особено делот у плаво, ти кажува дека нема ништо помеѓу албанците и илирите? Или ти стварно не знаеш англиски? :)

spm

Член од
12 јули 2007
Мислења
54
Поени од реакции
0
како што рековме се споменуваат во 11 век во исто време кога Печенезите и Куманите од исток навлегуваат на Балканот. Куманите биле номадско племе од Азија. Албанците биле помала етничка/племенска група која дошла заедно со нив на Балканот. Албанскиот јазик има голема структурална сличност со кавкаските јазици. најблиски јазици на Албанскиот јазик се Чеченскиот, Ингушетскиот и јазикот Уди.
izvini,brat,ali pojma nemash od istorija na jazicite.ne znam kakvi knigi chitash,ali se' vo glavata ti e izmeshano,odnosno kavkazkite jazici.ne postojat nikakvi istoriski svedoshtva za migracijata na albancite,vo edno so kumanite i pechenezite.megutoa,kumanite se tyurkizirano pleme,ali ne pripagat etnicheski kon tyurkite.istoto ne moje da se kaje za pechenezite.kakva vrska imaat kumanite i chechenite?i albancite so chechenite?nikakva.ali za slichnostite na albanskiot jazik i romanskoto narechie e verno.mojno e deneshnite albanci da poteknuvaat od dakite,ali nema sigurni dokazi za toa.samo opshti toponimi i drugi lexikalni slichnosti.pozdrav!

Член од
14 јули 2007
Мислења
939
Поени од реакции
27
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Key dates in Albanian religious history[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1st century: Christian presence in Albania.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1st-8th centuries: Church relates to Rome.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]8th-10th centuries: Church relates to Constantinople.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1054 Great Schism: Gradual distinction between Catholic North and Orthodox South.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]17th century: spread of Islam under Ottoman rule.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]19th century: Over 50% of Albanian population is Christian.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1967: Religion is outlawed in Albania.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]1991: Albanian government lifts ban on religion.[/FONT]​

Доколку сакаат да ме убедат дека биле мнозинство во регионите во Македонија кој се денес, ке мора да ми покажат Албанска црква во Македонија после 13 век. Пред 13 век е мешавина со Византија.

Како што кажав и во погорниот пост, се населуваат во Македонија со благослов на Турците и вршат тортура врз христијанското население, во последните 200 години.

Како што можеле Македонците со крв да пробуваат да градат цркви, зошто тие не граделе.

За Косово не ме интересира. За Македонија се' се знае. Трагично е што Тито ги прими уште повеке, а ова што се случува денес е големото благодарам од нивна страна.

Clarkii

Hold me,Thrill me,Kiss me,Kill me
Член од
13 август 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
"Једино по чему је та стара Албанија била позната јесу велики и опасни пси, такозвани кавкаски овчари. У време када је Александар Велики освајао Азију пред њега је изашао неки владар Албаније и поклонио му једног великог пса. Кавкаска Албанија је била једна врло кршевита и сиромашна земља па као таква није привлачила освајаче."

Многу интересен податок станува збор за Кавкаски Мастиф многу големи кучиња инаку овие кучиња се предци на нашите Шарпланинци што после ова шо го прочитав од темата доаѓам до заклучок дека Албанците кога се селеле од Кавказ ѓи донеле со нив.

П.С. Ова е само едно мое мислење и не сакам никој да навредам или испровоцирам со ова.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
A zoshto nekoj da se navredi od toa shto si postiral informacija, zoshto takov uchtiv no sepak ponizitelen ton?! Ako informacijata ne e tochna, treba da mozhe da bidesh opovrgnat - i toa jas prv bi go napravil.

Oва и ја сакам да го знам. Албанците тражат територија од времето дури и пред Римјаните да ја покорат истата. Барем ние, како Македонци, не идеме до тие екстреми и да го тражиме целото царство на Самуил или Александар.
Ne znam dali znaete, no shiptarskite istorichari vsushnost go albaniziraat celiot antichki period od Balkanskata istorija shto e vleguvanje vo fantastka.

Najreprezentativen primer za nivnite istorisko-akademski stavovi e broshurata Distortionism in Historiography: 19th Century Falsifications. A Contribution to the Historical Geography of Kosovo (Institute of Albanian Studies, New York, 1996) od albanskiot mislitel Muharem Cerabregu.

Cerabregu, koj inaku beshe profesor po geografija vo Prishtina i eden od prvite kosovski Fullbright Fellows vo SAD (ako ne i prv), pishuva deka mnozinstvoto od antichkata populacija na Makedonija e albanska i deka denes, 3 od 4 milioni Pravoslavni Albanci zhiveat vo Grcija.

Isto taka, Cerabregu izveduva jazichki konstrukcii kako toj Prifti pogore (koj pak ne vospostavuva nikakvi Ilirsko-albanski vrski tuku pretpostavuva takva vrska), za da dojde do odredeni zakluchoci. Na primer, za zborovite "Apolo" i "Aristotel", Cerabregu veli deka se albanski (Aristotel znachelo "rocky waterflow"). No kako Cerabregu doagja do takov zakluchok e mnogu teshko da se sfati.

Slichno argumentira i za imeto Kosovo, chija etimologija spored nego ne e "slovenska" tuku albanska i zhachi "visoko plato"? Ova moram da priznaam deka ushte povekje me iznenadi, posebno tvrdenjata deka Manastirot Dechani i samoto ime Dechani se albanski, izgradeni na zemjata na antichkata ilirska familija Gashi, i deka familijata Gashi ima udel vo Pravoslavnoto nasledstvo (Distortions, str. 84).

Ne bi sakal da zavleguvam vo diskusija za Kosovo tuka -- zoshto broshurata na Cerabegu i povekjeto ostanati knigi se vrzuvaat za taa tema -- no nuzhno vo svojata argumentacija za Kosovo, shiptarskite istorichari ja nudat kako adut zasega so nishto dokazhanata albanska antika.

Ova kolku da dademe kontekst za poimanjata vo shiptarskata istoriografija denes.

Kajgana Shop

На врв Bottom