За косово, посочуваш значи средина на 18ти век. Јас ти посочувам на битката во Косовско Поле, 14ти век, помеѓу албанците/србите/уатевер народи, и турците. Значи постаро е тоа. Заеби ондак 18ти век.
За Западна Македонија викаш не можеш да најдеш постари гробови од 80 години? Де бе? Баба ми од мајка ми е од Дебар, она за жал е почината, брат и па, не е. Можам да се консултирам со него, па да се прошеткаме до гробот на неговиот татко, што би бил пра-дедо на мајка ми. Тоа со сигурност би го задоволил твојот критериум од 80 години стар гроб. Ама сепак, тоа е тазе запис според мене. Имало албанци во овие предели и порано од тоа.
Без да барам никаде, ако толку нови записи бараш, некаде 1900та година, една емисија на МТМ мислам дека беше, за Старото Скопје, да те лажам не ми текнува како се викаше. Али шо убав документарец, ваљда си го гледал, а можда и не, ти препорачувам да го гледаш. Фино лепо со слики, скенирани турски записи, си стои таму точно колку граѓани имало во Скопје тогаш...смешна бројка беше, али факт е дека Скопје бил "мал" град тогаш. Имаше албанци, македонци, турци, цигани, власи и еден мал број на грци (или така нешто беше за последниве не сум 100% сигурен). Доминираа нормално турците, па идеа македонците и албанците со мала разлика.
Старци од по 100 и нешто години даваа интервју, како живееле во Скопје, со кого живееле, и кои народности биле присутни. Така да старциве имаат поише од 80 години "стаж" така да ако тоа е задоволен одговор на твоето барање од 80години стар доказ, ондак бујрум, гледај ја документарката, македонска редакција е, не е албанска, па да каже после некој "е, лажат у бројките". Ако бројките се лага, ондак јебеш га, самите македонци ондак не прават стари у Скопјево.
Исто така имаше факти од времето на Пиколомини кога го запалил Скопје, и тако даље и тако даље.
Да не го тупам. За Тетово искрено не знам да ти кажам, искрено ме заболе, Скопјанец сум, Скопје си го сакам, и за него сум читал. Али ете, иам корења у Дебар, па ако сакаш и од таму ќе најдеме нешто...
Само да бидеме објективни едни пред другите, дека само така се закопуваат секирите, а не со "смрт за овие, смрт за оние" скурца више, дежаву ми станало.