Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Uste pointeresno e tie najgolemite promotori na *zapadot* uste si se tuka i nikako da gi spakiraat kuferite.

Ќе ти реплицирам само да ти кажам дека нема повеќе да ти реплицирам. Ти си изгубен во времето и просторот. Не знаеш каде е лево, каде е десно, не разбираш ништо што се случува околу тебе. Претпоставувам дека сам и во продавница не одиш, бидејќи ќе се збуниш од бројките на производите...

Да се убедува човек со тебе е бесмислено како да се обидува да ја врати пастата за заби назад во тубата...

Па зависи на пример Америка ,Австралија, Канада има огромен процент би рекол дека се повеќе од 70 % затоа што има премногу кој што се втора -трета генерација таму.
Доколку некој штотуку се иселил без грам искуство мали се шансите да добие таква работа исто како што се мали шансите кај нас да добие добра работа :)
Доколку оди некој со солидно искуство барем 5-6 години добро го знае јазикот без проблем би добил високо квалификувана позиција.

Според мене има три типа на иселеници, едни се оние кој одат да спасат глава и немаат неколку години работа кај нас и одат да работат што било колку да пуштат дома нешто да ја нахранат фамилијата или пак да ја повлечат таму.
Втори ти се оние кој работеле кај нас добро образовани и сертифицирани зборуваат 2-3 странски јазици и одат за да се пробијат и да напредуваат со нивната кариера. (се повеќе ги има од овој тип)
И трети се кој што работеле една иста државна работа кај нас и немаат кузнеј какво искуство но гледаат дека нивните деца немаат никаков просперитет па замунуваат фамилијарно со зелени карти и слично, и најчесто почнуваат од нула во странство на најниски позиции но напредуваат пополека па доодека направат 50-60 години ќе има обезбедат добри услови на децата кој се веќе втора генерација таму и веќе се добро квалификувани.

А дали ти мислиш дека во странство пример Американците не работат чистачи, или пак Англичаните сите се принцови и лордови и само негрите од источна европа работат најниски работи? Реално премалку си живеел надвор и твоето мислење за како се живее во странство не е воопшто репер.
Ти можи да кажуваш само колку е добар животот во македонија ако препродаваш автомобили. (y)
Znaci po napisanovo i samiot kazuvas deka guster gurbetliite gi ceka pasenje treva. Kaj nas iskustvo se znae kakvo se ima,veenje na partiski znaminja i kladenje na sportska. Ke se slozis deka ova mnogu nema da im koristi. Ama na decata genem posle poarno ke im bide.
:tapp:

Avtohtonite domakini ne rabotat amalski raboti. Ova ti garantiram 100%. Ke sedi doma i ke ceka socijalka, pa makar od taa umrel za leb. Germanec, Anglicanec, Svajcarec itn ne go gledas be druze so lopata ili metla vo rakata. Nema teorije. Se znae zasto se strancite tamu.[DOUBLEPOST=1395825314][/DOUBLEPOST]
Uste pointeresno e tie najgolemite forumski promotori i bajaci za *zapadot* uste si se tuka i nikako da gi spakiraat kuferite.
легендо, сите кои те цитираат во темава пишуваат од странски IP адреси.

Ќе ти реплицирам само да ти кажам дека нема повеќе да ти реплицирам. Ти си изгубен во времето и просторот. Не знаеш каде е лево, каде е десно, не разбираш ништо што се случува околу тебе. Претпоставувам дека сам и во продавница не одиш, бидејќи ќе се збуниш од бројките на производите...

Да се убедува човек со тебе е бесмислено како да се обидува да ја врати пастата за заби назад во тубата...
Izgubeni se tie sto ne rabotat nisto, cel svet im e kriv posebno Makedonija so za kur ne gi biva. Ovakvi se izgubeni i tuka i tamu, od muabeti nema fajde.

:icon_lol:

Valvoline е симпатичен дечко, секогаш се случува нешто смешно околу неговите постови...
страшно е ова што се дешава, не знаев дека може до ова ниво некој да западне.

страшно е ова што се дешава, не знаев дека може до ова ниво некој да западне.

Не е со него страшна работата, повеќе е смешна. Ако му се направи психолошки профил, баш забавни работи излегуваат. Мене ми е смешен неговиот хејт спрема луѓето со високо образование, неговото величење на "уличниот факултет" (продавање на половни возила :icon_lol:) и неговата омраза спрема запад која најверојатно е поттикната од некој краткотраен престој во "Немачка" и тоталното неснаоѓање таму...

:)

Не е со него страшна работата, повеќе е смешна. Ако му се направи психолошки профил, баш забавни работи излегуваат. Мене ми е смешен неговиот хејт спрема луѓето со високо образование, неговото величење на "уличниот факултет" (продавање на половни возила :icon_lol:) и неговата омраза спрема запад која најверојатно е поттикната од некој краткотраен престој во "Немачка" и тоталното неснаоѓање таму...

:)
посебно поглавје во некои книги постои за тоа, се вика проектирање на фрустрации. :)

п. с. коли со изминати 200,000 км се далеку од половни :icon_lol:

Темава е за сите што отишле на Запад да може да ни кажат глупи сте што останавте во Македонија додека дремат на интернет и чекаат да се уклучат на скајп за да се видат со роднините. Факт е дека за одредени професии подобро е да се исели човек ама од друга страна не е се до парите и така.....

Темава е за сите што отишле на Запад да може да ни кажат глупи сте што останавте во Македонија додека дремат на интернет и чекаат да се уклучат на скајп за да се видат со роднините. Факт е дека за одредени професии подобро е да се исели човек ама од друга страна не е се до парите и така.....
Hehe, gospod zdravje da mu dade na toj so go izmislil skajpot....
:pos::tapp:

Не е се до парите, точно е тоа. Има нешто и во средената инфраструктура, средениот јавен превоз, непартизирано судство, висококвалитетени Универзитети и такви некои слични тракатанци. Ама што е сето тоа во споредба со благодетот да дремеш на кафе секој ден по два саата на исто место и да претураш од шупливо во празно: Ех брат, го нема ова на запад, таму како роботи живеат... :)

Премногу генерализации....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom