Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Не знам како е Русија бетер од САД кога Русиве еден метак терористички не испалија а Американциве со децении окупираа територии убиваја деца, пуцаја и бомбардираја по кинеска амбасада, нормално тоа е колатерална штета нели? А Русите само го одбранија народот у Осетија Абхазија итн кој е проруски настроен како Крим. Испрани мозоци, јбг!

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
So razlika sto vo Kosovo imase napadi protiv naselenieto i masovno begajne , nesto sto vo Krim nikojpat nema da se sluci. Ednostavno Rusija go preskokna Toj del od barajne opravduvajne.
Ако одевме по руски критериуми најверојатно да сега ќе требаше да ја срамниме со земја Софија Тирана и Атина.:D

R

Rigel Kent

Гостин
So razlika sto vo Kosovo imase napadi protiv naselenieto i masovno begajne , nesto sto vo Krim nikojpat nema da se sluci. Ednostavno Rusija go preskokna Toj del od barajne opravduvajne.
:rolleyes:
А што бегаа тие од Косово кај нас ? Бегаа од гранатите на полуписмените американски пилоти кои нема да препознаат воени сили или цивили. И уште тие жалопојките на граничниот премин , па разни комесари за човекови права како бараа да ги сместиме во хотел А- категорија. Тоа го забораваш ?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Не е точно, воглавно тоа беа паравоени Албански формации кој напаѓаа Српски села. Србите на Косово и Метохија тоа време беа 20 % па и помалце. Се другото беше намештаљка од нив за да се крене кон незавиност.

Во Крим и историски ситуацијата треба да се проследи. Значи, им бил доделен Крим, а не бил нивни. Ама дека СССР многу не се замарале, после добивањето на независност на Украина е интересно.
Крим, доделен на Украина во време на советската власт на Украинецот Никита Хрушчов, со статус на Република и 2 милиони жители, најавува отцепување од Украина што беше поддржано и од Москва.
Пред се во овој случај треба да се проследи и историјата, но и друго крупни прашања.
-Гасот и наоѓалиштата на нафта во тој дел.
-Јас за гасот предупредив дека ќе биде проблем, а приложив и докази дека Америка сака да ја сврти парата со гасот и дека они планираат крак од друго место. Епа сега има конфлик на интереси. За мене кривецот е гасот. Се што се прави мислете и за 30 години унапред.

Американскиот ќе му конкурира на рускиот гас во Европа
http://lider.mk/2014/02/23/amerikanskiot-ke-mu-konkurira-na-ruskiot-gas-vo-evropa/
Рускиот гас на европскиот пазар ќе добие сериозна конкуренција од течниот гас од САД кон крајот на оваа деценија. Ова го тврди извршниот директор на компанијата Коноко Филипс, Бергер Бејлскард.

Светското производство на ТНГ од оваа компанија ќе се удвои до 600 милиони тони до 2018 година , благодарение на новите бизниси во САД, Австралија, Источна Африка, Русија и Канада.

Течниот гас кој се произведува во Австралија и африканските земји ќе се продава на пазарите во Азија, а гасот од САД да се продава во Европа, најави Бејлскард.

Постои опасност да се појави голем јаз помеѓу понудата и побарувачката во Европа. До 2025 година овој јаз ќе биде 25 милијарди кубни метри на ден, што е доволно, смета менаџерот за ТНГ во Коноко.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
:rolleyes:
А што бегаа тие од Косово кај нас ? Бегаа од гранатите на полуписмените американски пилоти кои нема да препознаат воени сили или цивили. И уште тие жалопојките на граничниот премин , па разни комесари за човекови права како бараа да ги сместиме во хотел А- категорија. Тоа го забораваш ?
Ne go zaboravam toa sto Srbija so izbegnicite sakase da ja destabilizira Makedonija . I imase napadi protiv civili ne se prajte naudreni samo poradi toa sto Albanci bea zrtvite. Vo Krim nisto od ova nema. Ednostavno Rusite iskoristija sansa i vlegoa pa ajde sega koj e maz da gi izbrka .

M

Mario Gómez

Гостин
Засега неможат да извезуваат гас во европа, им треба еден куп дозволи и имаат забрана за слободна трговија, од владите на Америка и на европските држави. Јас сум за, мора да се спречи растењето на цената на гасот како енергенс, а тоа е само можно со конкуренција на Гаспром кој прават шо ќе им текне.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Според договорот од 1994 САД го гарантираат територијалниот интегритет на Украина. Така да легално правно САД мора да интервенира. Се разбира тоа нема да се случи ама од аспект на меѓународно право Тимошенко е 100% во право.
САД, Британија и Русија во замена за нуклеарното оружје потпишаа 94 дека го гарантираат територијалниот интегритет на Украјна. Инаку Украјна кратко време , неколку години беше 3 нуклеарна сила според арсеналот кој што го поседуваше.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.621
Поени од реакции
35.477
Конкретно во кратки црти за Украина може да се каже вака...
...
Значи прашањето е дали Американците ке сакаат да војуваат и како. Ако планираат да џафкаат од страна а Украинците да се борат, тогаш пиши пропало. А дека ке влезат воено чисто се сомневам.
Додуша ова нема ни да се заврши со класична војна како на филмовите ...
Владе, Американците да војуваат со Русите во Украина? :)

Зошто побогу, што можат да добијат?
Они главната цел си ја остварија, Украина дефинитивно не иде во Источната Унија (засега Русија, Белорусија, Казакстан (или така нешто)). За евтини пари си завршија работа, ги изрежираа страњата со убиствата во нередите само со неколку фрлените коски од МекКејн на неонацистите од Сводобода.

Ова што се случува сега понатамусе опортунистички обиди од страна на западот. Западот, на чело со САД сакаат да се закрват колку што е можно повеќе, Украина и Русија. И да се створи антируско расположение и во источната половина од Украина. И Украина да пропадне во калта колку што е можно подлабоко.
Да ја земат Украина во ЕУ нема теоретски шанси со огромниот долг и со 45те милиони (воглавно невработени) Украинци. Се што сакаат е Украина да не влезе во источниот сојуз и по можност да ја држат под контрола без да земаат обврски на своја страна.

Русија сега реагира со изнудени акции. Тие ова сега што го прават, реално можеа да го направат уште мноогу одамна, но Русите ја сакаа цела Украина во сојузот а не само Крим. Русија ќе излезе навидум како победник, ќе се осамостои Крим и можеби ќе се федерализира цела Украина... Но реално Русија повеќе изгуби во кризава со Украина, отколку што добива.

Американците сега ќе лаат за ако можат да зар'чкаат некакви оружени конфликти... ама тоа тешко со оглед на состојбата на украинската војска. Можеби ќе издејствуваат некакви (еднострани барем) санкции кон Русија и ќе претат да ги истераат од Г8... за да на крај се исценкаат за руска подршка во користењето на нивниот северен коридор од Европа кон Авганистан. За некоја година и за повлекување од Авганистан преку истиот тој коридор.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.577
Ne go zaboravam toa sto Srbija so izbegnicite sakase da ja destabilizira Makedonija . I imase napadi protiv civili ne se prajte naudreni samo poradi toa sto Albanci bea zrtvite. Vo Krim nisto od ova nema. Ednostavno Rusite iskoristija sansa i vlegoa pa ajde sega koj e maz da gi izbrka .
и во Македонија во 2001 година беше напаѓано и убивано невино македонско население,еве 12 души сеуште се исчезнати.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Од Правен Аспект тоа со укинувањето на рускиот јазик како малцински, угнетување итн. итн. Украина прекрши повеќе меѓународни права и конвенции. Нормално, ЕУ преќуте. Да се случеше во Македонија тоа со Албанците сега ќе бевме на прагот на распад, а ти преку гулаби писмоносци ќе комуницираше со роднините. Русија се повика дека тоа го направила за да го заштити народот што зборува Руски таму. Како НАТО со ЕУЛЕКС на Косове.
Украинците имаат голем проблем за да постигнат национална кохезија. Затоа сакаат да го укинат Рускиот јазик, не поради Русите него поради Украинците русофони. Ваков проблем имало и кај нас 1945. Настрана што тоа на Русите никако не им одговара поради нивните планови за Русификација.

R

Rigel Kent

Гостин
Очигледно перцепирајќи ја ситуацијата преку Дојче Веле и ние кои бевме присутни во тој период во Македонија , не доведува до различни констатации.
Прво во Источна Украина доминантни се Русите , а сите споредби со Косово се бесмислени во тој поглед .
Второ , во однос на "меѓународно право " Косоварите донесоа декларација за независност и скоро цела ЕУ и САД ја поддржаа , во Крим е закажан референдум за отцепување од Украина , дали лицемерите од ЕУ и САД ќе ја поддржат волјата на народот во Крим?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Не знам како е Русија бетер од САД кога Русиве еден метак терористички не испалија а Американциве со децении окупираа територии убиваја деца, пуцаја и бомбардираја по кинеска амбасада, нормално тоа е колатерална штета нели? А Русите само го одбранија народот у Осетија Абхазија итн кој е проруски настроен како Крим. Испрани мозоци, јбг!
Имаат правено они на долго и нашироко , етнички инжинеринг и пред и за време на СССР, селеле цели народи од едно на друго место, не знам дали има некој кој што бил поштеден од овие процеси за време на Сталин. Затоа Русите ги има насекаде, е сега и оние изгледа почнаа како Србите, Сите Руси во една држава.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Второ , во однос на "меѓународно право " Косоварите донесоа декларација за независност и скоро цела ЕУ и САД ја поддржаа , во Крим е закажан референдум за отцепување од Украина , дали лицемерите од ЕУ и САД ќе ја поддржат волјата на народот во Крим?
Истото сакаат да спречат и со Каталонија.
Украинците имаат голем проблем за да постигнат национална кохезија. Затоа сакаат да го укинат Рускиот јазик, не поради Русите него поради Украинците русофони. Ваков проблем имало и кај нас 1945. Настрана што тоа на Русите никако не им одговара поради нивните планови за Русификација.
Ако идеме по принципите на демократијата тогаш според статистиката треба да биде втор официјален Руски. Не може да наметнуваш или забрануваш некој јазик посебно кога имаш толку големи бројки т.е. население што го говори.
Имаат правено они на долго и нашироко , етнички инжинеринг и пред и за време на СССР, селеле цели народи од едно на друго место, не знам дали има некој кој што бил поштеден од овие процеси за време на Сталин. Затоа Русите ги има насекаде, е сега и оние изгледа почнаа како Србите, Сите Руси во една држава.
Не биле поштедени ни Русите затоа што идејата била да се збришат народностите, не нешто друго. Ги селеле сите, исто како и овде што правеле да збришат сите обележја и да формираат еден нов народ - Југословени.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.727
Тимошенко објавила дека кога Русија ги пратила војската на Крим тоа значело дека била објавена војна на Велика Британија и САД , можно е и украина да биде повод за трета светска војна , доколку не се смири ситуацијата помеѓу Украина и Русија , многу незрели глави има во Украина , не размислија што можат да направат дека може да дојде до нуклеарна војна ..Исто така и Украина има нуклеарни глави како Русија , сепак САД сака да изиграва полицаец и дека ја води политиката , треба Европска Унија да не ја потикнуваат Украина да прави глупости , нека не одат ни во ЕУ ни кон Русија , САД и ЕУ ја потикнува Украина за да дојде до војна помеѓу Русија и Украина , исто така украинците биле спремни за војна , усвитени глави..Доколку завојуваат Украина и Русија , би било повод за трета светска војна , ич не мислат што прават..

Kajgana Shop

На врв Bottom