Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно не треба многу мислење за ова, а вероватно мислењето и не е најсилна страна ако се што мислиш во животот е бегање.
Кога ќе се свртиме околу себе и ќе видиме кај се наоѓаме нозете сами по себе забрзуваат.

Не трескај глупости оди види какво ни е здраството оти немаш отидено затоа така викаш знаеш ли дека под цефки од гомна работат професори ? Знаеш ли дека неможат да прават повеќе операции за да им се помогне на народот ? Немаш појма какво ни е здраството затоа чути си таму . Од операција каде што несмеиш да се мешаш со народ те носат едно 2 км да ти направат потребното снимање те трескаат по убавите улици во Државна болница . Каде се тиа пари до сега на кој се дадени нели требеше да се изградат патиштата зошто се плаќа паркингот во државна болница за да немаш место каде да се паркираш ? А да и повеќето што прават од нашиве што останале доктори има корупција корупција и само корупција и не е само тоа туку си ги туркаат и своите синови ќерки има некои што знаат што прават ама има некои појма немаат што прават ама пошто тате е главен во хирургија не именувам кој е и што е си замина од таму пошто ги претиснаа почнаа да ги фаќат за корупција и он фана да работе во приватното . Е заради тоа бегаат некои што мака мачеле со испити што поради некој како овој погоре што го спомнав мака мачеле за еден потпис па потоа поради негов син да неможат да си ги покажат квалитетите во Македонија затоа бегаат и уште ќе бегаат .

...не можеш на мало дете да му објасниш дека дедо мраз не постои, не можеш!
Џабе се обидуваш валволин..
Претпоставувам дека ова за мене се однесува, прочитај ги мислењата твои и негови па потруди се да дискутираш со аргументи, патем штом дојде време ти и валволин да објаснувате за во каква состојба живееме, јасно станува каква иднина имаме овде и нашите поколенија.

Bravo, sekoja cest, ete toa ti e "stolb na edno opstestvo" Magister za 200ev plata, a nekoi ne odi ni na rabota a "pod drzavna kapa" zema duplo od tebe so sredno...., ama zaradi boldiranovo penzionerite ke imaat pokacuvanje i site drugi povolnosti i raskos.
Секој за себе си одговара, мојот глас кога не прашуваат не го оставам да оди залудно

Македонија е една од најсиромашните земји во Европа. Во Македонија со минимална плата и со онаа реална плата не можеш да си го дозволиш она што на Запад го сметаат за основно, а да не зборувам за стан/куќа при 30 годишна исплата на рати со ѕвездичка - да живееш од воздух додека истото го правиш.

Да, каков народ, таква држава. Читав погоре - македонецот не се замарал. Па, кај ќе се замара знаејќи дека ама баш ништо нема да смени? Баш ништо. Поисплатливо е да замине нагоре и АКО се врати, да инвестира нешто и така да смени нешто. Ама не сум сретнал таква инвестиција без некое мито или корупција да поминала. Значи, пиши пропало.

Зошто народов заминува? За да си го исполни сонот. Добивме држава, имаме држава (што е поточно?) но ја укакавме истата. Ние си сме криви, да, 20+ години ништо не научивме.

Младите заминуваат? Полесно им е. Старите (родители/баби+дедовци) тогаш кога требало да се менат нештата ништо не превземале. Нивната битка е изгубена. Ние гледајќи ги нив, што би? Да се бориш за нешто за што однапред знаеш дека нема да успее?

И направивте паралела со Израел. Ние не сме ниту малку слични со Израел. Ниту трошка, во било која смисла.
Тие што останале тука гледам умираат за леб и се убија давајќи мито да корумпираат некого
Неработник односно човек научен тато носи мама меси и во Швајцарија да отиде ќе најде некоја мана.

Никогаш не е касно, ете јас не би одел во странство за да бидам келнер или да чистам. Не можам да си замислам така да живеам па макар и неколку години.

Соберете искуство во било кое поле што ве интересира па потоа шансите за да се пронајде некоја солидна работа се добри. Колку што гледав јас огласи кај арапите секој беше со барем 2 години искуство.

Инаку овде тоа е животот, јас ете речиси ќе магистрирам потрошив 7 години и преку 10 000 евра за сега да сум задоволен што работам на струката за 200 евра плата со речиси 2 месеци каснење.

Ќе речеш ајде има толку невработени магистри и дипломци, а ти имаш работа. Убаво. Ама не те плаќаат 2 месеци и ти уште викаш си задоволен? Да не го оправдуваш и газдата случајно? Жален менталитет е овој.

Сите што не се отидени надвор а имаат на ум им посакувам што побрзо да извадат карта во еден правец

Овие што кукаат како тешко било на запад, ме потсетија на еден другар што ми беше пред неколку години кога студирав Скопје.
Имаше некој роднина во Чешка и замина во Прага да поработи, прво преку летото, а после ако тргни и да остани. Работа смешна, да продава на тезга нешто. Ама тој кутриот таква мрза беше, што и таа работа му беше тешка за него. И по 2-3 недели си дојде ко попче назад. Дома научен си беше, неговите го ранеа, тој лежи и уживај.
И некој после таквите за репер ќе ги земи и ќе речи нема работа на запад, тешко е многу не се живее, дури и нашите бегаат од таму.
Тешко е за мрзиштата што цел живот од компјутерски маус потешко не поместиле.

Boldiranovo vazi skoro sekade vo EU, nemoj da mislis deka ima nekoja razlika. Vo site drzavi imas luge so plava krv (javna administracija,drzavni monopolisti itn) i magarinja sto prethodnive gi javaat
О, секако дека има. Разликата е во тоа што таму некаде во дражвите со развиен капитализам не те ебат за секое парче хартија и замисли можело на пример и успешен стартап да отвориш пошо даноците не го задушуваат стопанството. Исто замисли можело и да се издигнеш со работа и без врски.
Не е проблем администрацијата ако се случуваат работи и ако функционираат работи. Проблем е кога тоа е единствениот начин да (пре)живееш и нема алтернатива.

Сите што не се отидени надвор а имаат на ум им посакувам што побрзо да извадат карта во еден правец

Изгледа мислиш дека лошо им посакуваш, ама всушност-ги благословуваш. Од моите блиски луѓе 2/3 се веќе во странство. СИТЕ што заминаа отидоа не само за поголема плата, туку и заради условите за живот. Не се мери. Една од другарките ми кажува „Кога ќе дојдам на гости тука и се гледам со драги луѓе, малку ми доаѓа криво што сум заминала. Но само 2 недели тука убаво ме потсетуваат зошто всушност си отидов и едвај чекам да си одам ДОМА.“ Да не кажувам примери, тоа се реализирани луѓе кои и тука убаво живееја, ама за себе и за децата си посакуваа поквалитетен живот. Таму живеат уште поубаво. Веројатно е важен и фактот што сите се со факултети кои се таму барани и платени. Но, истите ми кажуваат дека и со помала плата таму може да се живее солидно и поквалитетно од тука.
И има изрека една, не знам чија, вели-паметниот живее каде што му е убаво, будалиот таму каде што е роден... Дај Боже на сите што терате инает да ви е тука навистина толку убаво, немам јас против, супер, ама јас со малку поголемо животно искуство можам да кажам дека тука се живее сѐ полошо и полошо, парите вредат ужасно помалку, а квалитетот на живот е очаен (иако не е на ниво на централна Африка, секако) туку споредуваме со Европа-зашто тука се наоѓаме. Јас можам да споредам малку повеќе и не е на арно споредбава. А јас би си заминала оттука најмногу заради моите деца. Јас бев оној тип кој иако имаше убава можност да бега од тука, постојано велев-во странство само на одмор. Е тоа се вика со свој камен-по своја глава. Не биди толку категоричен, голема е веројатноста ако продолжи овој тренд на тонење дека еден ден и ти ќе смениш мислење (од себе тргнувам). Еден ден ќе посакаш поквалитетен живот и подобра иднина не толку за себе-туку за своите деца. А тоа е многу поразлична ситуација.

во таа пуста Германија не верувам дека санитарните јазли на државните болници се како кај нашите во Козле, државна или градска на абдомен. Или да се чека простум за терапија на физикална оти нема пациентите каде да седнат...Оти не се ни само платите во прашање, не сме животни

Е па за тоа зборав.
Ти сметаш дека ако младите немаат 1500 евра плата треба да заминат. Скраја да е да им следеше инвазија од сите соседни држави, скраја да е да мораја да служат воен рок, скраја да е да им паѓаат ракети на главата.
Демек ние сме покурнази од нив, поталентриани од нив сме, ние помалце сакаме да се замараме од нив или ние имаме само еден живот а тие девет и ние неможеме да си дозволиме да го поарчиме така за џабе додека тие можат. Лузерска логика до коска. Ништо чудно што разликата помеѓу нас и Израел е таква каква што е.
И вака ме копка да те прашам а ако некој зема 1499 евра и тогаш ке му се исплати или ?
А ако зема 1399 или 1299 евра плата. Или мора стриктно да биди 1500 евра.
А ако зема на пример 5000 евра плата но секој момент може да му падни една ракета во дворот или утре да го мобилизираат да оди на фронт. Малце а?
Добро 10000 евра доволни ке бидат. Можеби за 20000 ке се исплати ризикот.
Или пак ако размислиш доволни се и 200 ама да знаеш дека ке поминиш мирен живот без многу турбуленции.
Ете веќе кога почна со лицитација ајде да видиме колку тебе ти чини газот и за колку пари тебе ти се исплаќа нешто да направиш или да не направиш. Ете на пример за колкава месечна плата би живеел во ризичен регион во некоја држава каде секој ден ти е бонус од животот.
Многу прашања. Не знам што да ти кажам пошо не знам ни што сакаш да ми кажиш.
Накратко: Бројката 1500 беше приближна. Тоа е некоја компензација за работата и сите заебанции што треба во македонијава да ги трпиш за да ти се исплати да останиш.
Што се однесува до Израел, не би го мешал во муабетов. Знам само дека евреите се ептем работлив и образован народ и нивниот успех се должи токму на тоа. Истотака се прилично успешни и во америка каде се едни од најобразованите.

Последно уредено:
Сите про-емиграција само зборат за тоа колку било лошо во МК, а не зборуваат како им е на нашите таму - Што работат и како живеат?

Добро, поминаа избори идат нови, поминаа многу избори до сега, во овие 20 години, имаше неколку парламентарни, претседателски, општински, дојдоа нови, некои останаа, а некои изгубија. Сакам да ве прашам колку од тие што изгубија и се повлекоа, имаат деца што останаа да живеат и да работат во државава? набројте ми некој, од нив...дали и они како што вели валво немаат пари за убав живот овде....мислам дека имаат и за динче на лето и за гуми на секои 40 000 да сменат, ама си ги испратија децата надвор зошто??? оти овде кога ќе те види сабајле комшијата ке те викне ела да пиеме по една ракија??? овде е изгубена работа. јас само им се дивам на тие што собраа храброст и заминаа.
Decata na corbagiite i begovite ke se *nabildaat* so diplomi od poznatite univerziteti i posle koga ke se vratat ke bidat prvi na partiskite spisoci za visoki funkcii i zagarantirani fotelji do smrt. Diplomata ke si ja naplatat so prviot tender sto ke im se *pokloni* za uspesno diplomiranje.Sto tuka ne ti e jasno? Da ne im se budali decata tamu da argatat slucajno koga tuka gi ceka dobro plateno lezenje do krajot na zivotot?

Последно уредено:
Проблемот е што нашиве не сваќаат дека и на запад си има чорбаџии и бегови... а нашите таму се - робови!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom