- Член од
- 11 декември 2013
- Мислења
- 20
- Поени од реакции
- 15
Мислам дека сите знаете за Арсо и Глигор, ликовите од ,,Пустина". Еве мало потсетување... Тие се единствените преживеани од Солунските Атентатори. Арсо жали за тоа што се спасил, не сака повеќе да живее, смета дека нивното преживување е најголема казна и не гледа никаква поента во тоа да се биде жив затоа што дал заклетва за татковината и на крајот се обесува... а Глигор смета дека ако е мртов или ако е во затвор не може никако да и помогне на татковината, може да и помогне само ако преземи нешто зашто на Организацијата и требаат живи а не мртви луѓе, па врши бегство од затвор и се спасува.
Прашањето е: Доколку вие би биле на нивно место, како би постапиле, како Арсо или Глигор? Ќе умревте за татковината затоа што сте дале завет и ќе го почитувате, или пак ќе бевте радосни што успеавте да се спасите и би продолжиле со животот? Јас најверојатно ќе постапев како Глигор, но ќе ја имав совеста на Арсо.
п.с. Нова сум тука оваа ми е прва тема, се надевам дека немало досега некоја слична на оваа и се надевам дека ќе ви биде интересна за дискутирање.
Прашањето е: Доколку вие би биле на нивно место, како би постапиле, како Арсо или Глигор? Ќе умревте за татковината затоа што сте дале завет и ќе го почитувате, или пак ќе бевте радосни што успеавте да се спасите и би продолжиле со животот? Јас најверојатно ќе постапев како Глигор, но ќе ја имав совеста на Арсо.
п.с. Нова сум тука оваа ми е прва тема, се надевам дека немало досега некоја слична на оваа и се надевам дека ќе ви биде интересна за дискутирање.