Прашања за Исламот III

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
1.Зошто е проблем? Ти си Муслиман нели зошто ти е проблем на кого се поклонуваат Православните?
2.Крајно нечесно и недолично е да споредуваш кип,идол со мошти од Светци. Има многу примери за чудесата на моштите на некои Светци.
3.Јас пишав дека се поклонуваме по време на литургија кога се споменува Светата Тројца.
4. Аллах во превод од Арабски на Македонски значи Бог и како што пишав нему му се поконуваме. Всушност неможе да се поклонуваме на друг Бог кога БОГ Е ЕДЕН нели.
тапа сте!!!
10те божји заповеди во христијанството знаеш кои се?
очигледно незнаеш иако си христијанин.

еве ти
1. Јас сум Господ Бог твој, да немаш други богови освем Мене
2. Не прави идол или слика на она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата, не им се поклонувај и не им служи.
3. Не изговарај го напразно името на Господа, твојот Бог.
4. Спомнувај си за денот на одморот за да го празнуваш, шест дена работи и сврши ги сите работи, а седмиот ден посвети го на Господа, твојот Бог.
5. Почитувај ги таткото и твојата мајка за да ти биде добро и да поживееш долго на земјата.
6. Не убивај.
7. Не прави прељуба.
8. Не кради.
9. Не сведочи лажно против својот ближен.
10. Не пожелувај ништо што е туѓо.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
1.Зошто е проблем? Ти си Муслиман нели зошто ти е проблем на кого се поклонуваат Православните?
2.Крајно нечесно и недолично е да споредуваш кип,идол со мошти од Светци. Има многу примери за чудесата на моштите на некои Светци.
3.Јас пишав дека се поклонуваме по време на литургија кога се споменува Светата Тројца.
4. Аллах во превод од Арабски на Македонски значи Бог и како што пишав нему му се поконуваме. Всушност неможе да се поклонуваме на друг Бог кога БОГ Е ЕДЕН нели.
па не е еден нели Светата Тројца. а тоа не е проблем го реков у смисла, тука е разликата.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
тапа сте!!!
10те божји заповеди во христијанството знаеш кои се?
очигледно незнаеш иако си христијанин.

еве ти
1. Јас сум Господ Бог твој, да немаш други богови освем Мене
2. Не прави идол или слика на , не им се поклонувај и не им служи.
3. Не изговарај го напразно името на Господа, твојот Бог.
4. Спомнувај си за денот на одморот за да го празнуваш, шест дена работи и сврши ги сите работи, а седмиот ден посвети го на Господа, твојот Бог.
5. Почитувај ги таткото и твојата мајка за да ти биде добро и да поживееш долго на земјата.
6. Не убивај.
7. Не прави прељуба.
8. Не кради.
9. Не сведочи лажно против својот ближен.
10.Не пожелувај ништо што е туѓо.
Благодарам за етикетите.
А сега малку вкучи го разумот и подразмисли на вториот заповед, што може да се има предвид кога се вели’’она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата’’
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:08 ---
па не е еден нели Светата Тројца. а тоа не е проблем го реков у смисла, тука е разликата.
Еден е, Пресвета ЕДИНОСУШТНА и Неразделна Троица.
Ти велиш дека има многу Богови?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Благодарам за етикетите.
А сега малку вкучи го разумот и подразмисли на вториот заповед, што може да се има предвид кога се вели’’она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата’’
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:08 ---

Еден е, Пресвета ЕДИНОСУШТНА и Неразделна Троица.
Ти велиш дека има многу Богови?
ne jas tuku ti vikas, ili e eden ili sveta troica ne kommpliciraj.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
ne jas tuku ti vikas, ili e eden ili sveta troica ne kommpliciraj.
Каде сум рекол дека има многу? Јас цело време викам дека Бог е еден. А тоа што неможеш да ја сватиш ЕДИНОСУШТНОСТА на Пресветата Троица, тоа е затоа што ти одиш по пат различен од Православниот, нормално е за тебе да е комлицирано.

Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Ја сум христијанка но не се сметам за православна. И порано верував во света тројца но коа почнав да ја читам библијата сфатив дека тоа е измислено и додадено од паганите. Цело време ја читам библијата (веќе сум на страна 350) и нигде не го најдов зборот тројца, ниту пак некаде е напишано дека има 3 личности во 1 бог. Цело време Исус не учи и зборува дека неговиот Отец е тој кој што треба да му се молиме. Еве неколку цитати, (има многу повеќе но само тие можев да ги најдам моментално)

А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот".
(Марко 13:32, и Матеј 24:36);

Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил." (Јован 5:30);

Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?" (Мaтej 24:76); (ова го рекол кога го распнале на крстот)

А он му одговори: ,Зошто ме нарекуваш добар? Никој не е добар освен единиот Бог.'“ (Матеј, 19:16-17)

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
:pos: тие што ме судат/обвинуваат треба да докажат дека јас имам арсенал. и АКО докажат тогаш ќе имаат основа и да ме осудат. јас не треба да докажувам ништо
друже ај........комплициран си
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:30 ---
Ова е основа - фундаменлана логика си има и терминологија: "Burden of proof"
јес оф корс..........ако сакаш увери се
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:31 ---
Ја сум христијанка но не се сметам за православна. И порано верував во света тројца но коа почнав да ја читам библијата сфатив дека тоа е измислено и додадено од паганите. Цело време ја читам библијата (веќе сум на страна 350) и нигде не го најдов зборот тројца, ниту пак некаде е напишано дека има 3 личности во 1 бог. Цело време Исус не учи и зборува дека неговиот Отец е тој кој што треба да му се молиме. Еве неколку цитати, (има многу повеќе но само тие можев да ги најдам моментално)

А за тој ден и час никој не ни знае, ни ангелите небесни, ниту синот, а само Отецот".

Но јас ништо не можам да правам сам од себе. Како што слушам така и судам, и мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил." (Јован 5:30);

Боже мој, Боже мој, зошто Си ме оставил?" (Мaтej 24:76); (ова го рекол кога го распнале на крстот)

А он му одговори: ,Зошто ме нарекуваш добар? Никој не е добар освен единиот Бог.'“ (Матеј, 19:16-17)
и јас исто така ............ може да видиме дека идеата за тројцата доаѓа од Павле, во неговите посланиа
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:32 ---
него јас друго се запрашав.........зашто муслиманите не казуваат буква Х??? :)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
друже ај........комплициран си
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 17:30 ---
ЈОК, само ги запазувам логичко-дедуктивните техники со кои се запознаваме во 4 одделение.
него, да се навратам на ОВОЈ пост. од каде си ти сигурен дека е “второто“? ако ги прашаш нив ќе ти кажат “првото“. и ти и тие со цитати ќе си го браните своето. но останува прашањето “кој е во право“? а од страна гледано, како некој кој појма нема до куранот, ќе се запраша па дали воопшто е било кое од тие две вистина?
хатаб, кукавицо стара ;) го остави детето, младо, неискусно, зелено да те брани, а? :D
со тебе бар 4-5потега правев, овде со детево сосема се доволни и 2-3

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203

Цело време ја читаш и си стигнала до 350 страница а не си обрнала внимание на втората реченица од библијата.
Битие: 1:2 Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.
Излез: 31:3 Го наполнив со Божји Дух, кој му даде умеење, разбирање и способност за секакви работи:
35:31 Го исполни него со Божји Дух, мудрост, му даде разум и секаква вештина:

Ако не обрнеш внимание нема да најдеш иако го има на многу места.Понатаму ќе сретнеш и за Бог Христос(ако обрнеш внимание)и ќе ти стне појасно за СВЕТАТА ТРОИЦА

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
па не е еден нели Светата Тројца. .
nihilista,
hristijanite nikogas ne prestanaa da tvrdat deka bog e transcendenten , tie govorat za nego kako vistinski covek , koj cekorese po zemjata i gi pravese site nesta koi sto gi pravat lugeto,, vklucuvajki go i stradanjeto na agoniite na smrta, spored niv Isus e i bog i covek , tie nikogas ne zazedoa postojan stav okolu isusovata covecnost ili bozestvenost bez obvinuvanje za otpadnistvo ili eres, ,zato nivniot jazik sekogas e zbunuvacki ,faten vo nebrano , sekoj hristijanin ke mora da priznae deka negoviot bog e i transcendenten, i imanenten.
no negovoto tvrdenje za transcendentnosta, e bes osnova, za da se tvrdi sprotivnoto treba da se krene raka od zakonite na logikata.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
тоа е национален проблем :D
и не гледав добра причина да е друго :) , зашто баш мислев на зборовите машала, ишала, или алал да ти е, нигде нема х. овде така се изговараат.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
и не гледав добра причина да е друго :) , зашто баш мислев на зборовите машала, ишала, или алал да ти е, нигде нема х. овде така се изговараат.
Хехехе знам,јас немам проблем со тоа но како што реков национален проблем е тоа.
Арапскиот јазик има 3 х :)

Kajgana Shop

На врв Bottom