- Член од
- 7 јануари 2014
- Мислења
- 1
- Поени од реакции
- 0
Здраво! Знаете ли некој факултет за мастер архитектура во странство (европа), но програмата да биде на англиски?
skoro site zemji vo evropa osven francija i germanija(mada i tamu se naogaat programi na eng), norveska i danska se free za skolarina i slicno ama se skupi za zivot, svedska zavisi od toa koj fax sakas ima razlicna cena od 10 do 15k evra godina samo za studii.na google pisi studyineurope nemozam da ti baram od telefon sum obicno e prv lonk imas informacii za site zemji skoroЗдраво! Знаете ли некој факултет за мастер архитектура во странство (европа), но програмата да биде на англиски?
vrska nema prosekot so izborot, prosek gledaat ako ima mn prijaveni za programata sto si apliciral. preku erasmus obavezno e toefel, a moze i drug test zasto ne sekade imas studii na angliski za dodiplomski studiiИма ли некој што е запознаен со Ерасмус, дали се бара висок просек да имаш па да те примат, или не е толку битно тоа, покрај другите фактори?пошто нее ми се напиња за оценки, со 8.0 да може топ и сертификат за англиски мора, или зависи од факултетот кај што аплицираш, да си прашаш и видиш посебно?
Нема потреба од висок просек. Доволно е да си мотивиран, да најдеш место каде што сакаш да одиш, и малку повеќе среќа. Инаку, ако програмата на универзитетот во земјата каде што сакаш да одиш на размена е на англиски, ќе ти треба ТОЕФЛ. Ако е на германски, ДеЕсХа, или барем Ц1 ниво на познавање на германски јазик.Има ли некој што е запознаен со Ерасмус, дали се бара висок просек да имаш па да те примат, или не е толку битно тоа, покрај другите фактори?пошто нее ми се напиња за оценки, со 8.0 да може топ и сертификат за англиски мора, или зависи од факултетот кај што аплицираш, да си прашаш и видиш посебно?
Мислам дека во Шведска Göteborg/Uppsala University важат за подобри во економија ама не сум 100% сигурен. Да прашуваше за инжениерските струки како од пушка ке ти го пишев Chalmers University и КТХ (ова ти е кратенка од Royal Institute of Technology). За другите земји незнам, ама може да ти биде од корист податокот што во Шведска ке мораш да плакаш за студиите, а во другите две земји ти се бесплатни.Ме интересира дали некој знае кој е најдобар факултет за мастер студии по Економија во скандинавските земји, било да е Данска/Норвешка/Шведска, сеедно, ама на англиски да биде програмата?
Не го знаев тоа, фала ти, додуша мене Данска најмногу ме привлекува, иако ми е рано за мастер студии, би го одбрал Универзитетот во Копенхаген или АрхусЗа другите земји незнам, ама може да ти биде од корист податокот што во Шведска ке мораш да плакаш за студиите, а во другите две земји ти се бесплатни.
зависи од програмата на која си аплицирал, земјата во која сакаш да одиш/ќе ти одобрат да одиш. Имаш мн фактори кој влијаат на твоиве прашања. Биди по прецизен за да може да ти се одговори. Иначе имаш можност да одиш. И јас сум на финки па ете бев исто нема којзнае колку голем просекСтудент сум на Финки, 3та година, и незнам ништо во врска со студирање во странство
Прашања: Има можност за стипендија за одење во странство за време на додипломски (нареднава година и пол), или дискутирате само за постдипломски? Дали тешко се добиваат стипендиите, зашто немам некој просек? И најважно, за колкави стипендии зборуваме, full платено школување, нешто престој, или? Отприлика колкава сума би ми требала?
Нити знам конкретни програми, нити имам зацртано земја во која сакам да одам. На темава дојдов со цел да си ги решам филмовите што ми се вртат низ глава и желбата за излегување од државава и докажување, барем на кратко. Ако стипендиите се делумни, или покриваат само школарина па да ти требаат многу пари, ги бришам филмовите, барем за годината одма после дипломирање.зависи од програмата на која си аплицирал, земјата во која сакаш да одиш/ќе ти одобрат да одиш. Имаш мн фактори кој влијаат на твоиве прашања. Биди по прецизен за да може да ти се одговори. Иначе имаш можност да одиш. И јас сум на финки па ете бев исто нема којзнае колку голем просек
Ај уште две follow-up прашања, откако исчитав доста за Euroweb.
Убаво е да си имаш план уште од сега затоа ти викам убаво разгледај си ги можностите и види каде би ти одговарало најмногу. За данска викаат дека е најнепријателска од сите тие таму. Да не бидам погресно сватен него дека данците биле ладни (иако и за шведите ми викаа ладни се ова она па јас супер си поминав една година таму). Исто да знаеш дека Шведска е најефтина за живот од сите тие зборам за секојдневни трошоци што ќе ги имаш за јадење кафе и слично.
Ако те интересира нешто повеќе инфо ама за Шведска збориме пиши ке споделам какво искуство имав јас.