Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
кога збориме за традиција НАДВОР од религија тогаш може да се следи ако некој тоа го сака. ама кога една традиција е врзана за религија треба да се испита и види. зашто има многу работи што се пагански а христијаните ги прават. па тоа и те како не е добро. никаде не ни е речено да фарбаме јајца, да палиме оган, и ред др работи. тоа е од луѓето и е погрешно.
Државите и општествата не се од Саудиски или Ирански тип - скроени според религиски закони, што значи неможе да ја земаш единствено твојата религија како апсолутен репер за исправно и погрешно. Ако вие сакате соживот, неможе да ги посочувате традициите на другите како погрешни.
Зарем не е тоа отворен и бесрамен говор на омраза и поттикнување на нетрпеливост? Дали ти го одобруваш односот на неколкуте муслимани тука, кои плукаат по традициите што не се исламски а плачат кога некој ќе го критикува исламот?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
OK togas...moram vaka.... Amerika e otkriena pred 250 godini i e naselena od cel svet bukvalno.Vo nea ziveeat Evrojpani, Juzno Amerikanci,Domorodci,Indiijci,Azijci,....etc...Znaci Histijani,Evrei,Muslimani,Budisti,Hindu etc....Sea prasanjeto e site li tie necinat zosto imaat plav pasos?
епа истото прашање е. сите ли муслимани нечинат ради одредена група??
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 17:39 ---
Државите и општествата не се од Саудиски или Ирански тип - скроени според религиски закони, што значи неможе да ја земаш единствено твојата религија како апсолутен репер за исправно и погрешно. Ако вие сакате соживот, неможе да ги посочувате традициите на другите како погрешни.
Зарем не е тоа отворен и бесрамен говор на омраза и поттикнување на нетрпеливост? Дали ти го одобруваш односот на неколкуте муслимани тука, кои плукаат по традициите што не се исламски а плачат кога некој ќе го критикува исламот?
друже јас сум христијанин на папир. и ти кажувам дека ова што они го прават е погрешно. затоа што викаат дека го прават во име на Бог. си создаваат нова вера а ја нарекуваат христијанство. и тоа не можам да го преќутам зш го навредуваат она што е Божјо. додека за адети и традиции пример што се прават на свадби не ми е гајле. никој муслиман не треба да ги навредува другите традиции иако не смее да ги практикува. ама овде збориме дека оваа не е ни намлалку ни христијански

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
епа истото прашање е. сите ли муслимани нечинат ради одредена група??
Jas te prasav prasanje povrzano so tvojot prethoden post za amerite. Ti mi repliciras so tvoe prasanje sto nema nikakva vrska so postovite. Se zbunil moze nesto ajde pak ke prasam.

OK togas...moram vaka.... Amerika e otkriena pred 250 godini i e naselena od cel svet bukvalno.Vo nea ziveeat Evrojpani, Juzno Amerikanci,Domorodci,Indiijci,Azijci,....etc...Znaci Histijani,Evrei,Muslimani,Budisti,Hindu etc....Sea prasanjeto e site li tie necinat zosto imaat plav pasos?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Jas te prasav prasanje povrzano so tvojot prethoden post za amerite. Ti mi repliciras so tvoe prasanje sto nema nikakva vrska so postovite. Se zbunil moze nesto ajde pak ke prasam.
ок муабетот ми беше. еве тој еден или повеќе луѓе што ја водат америка и ги прават сите срања а не се муслимани, можат ли да бидат причина да речеме дека верата на која и припаѓаат е лоша??

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
друже јас сум христијанин на папир. и ти кажувам дека ова што они го прават е погрешно. затоа што викаат дека го прават во име на Бог. си создаваат нова вера а ја нарекуваат христијанство. и тоа не можам да го преќутам зш го навредуваат она што е Божјо. додека за адети и традиции пример што се прават на свадби не ми е гајле. никој муслиман не треба да ги навредува другите традиции иако не смее да ги практикува. ама овде збориме дека оваа не е ни намлалку ни христијански
Како може вера да биде погрешна или исправна? Вера е! Верување! Не е знаење, не е наука, не е факт!
Ако јас верувам во самовили а ти во еднорози, кој има погрешно а кој исправно верување?

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
они нивната вера ја нарекуваат христијанство. што значи следбеници на Исус ХРИСТОС. Исус не правел такви работи а и никаде во библијата (книга која е основа на христијанството) нема нешто такво забележано. и соодветно тоа е погрешно. а ако тоа го прават во име на буда или кришна или кој год ондак неможам да коментирам иако во мои очи секад е погрешно

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
ок муабетот ми беше. еве тој еден или повеќе луѓе што ја водат америка и ги прават сите срања а не се муслимани, можат ли да бидат причина да речеме дека верата на која и припаѓаат е лоша??
Koe e toa "sranje" ? Kade toa ima verski vojni ili motivi potiknati od Amerite ili bilo koja druga EU drzava ? Od kade znaes deka lugeto sto ja vodat taa politika se verniici voopsto i na koja vera pripagaat ? Verata ne e pricina za vojna pametot na lugeto e. Zemi ja primer Sirija. Sekoj normalen sto ima malku pamet i razum ke ja osudi vojnata i banalnata pricina za nea, no za zalost tuka na forumov imame clenovi koi gi podrzuvaat Al Kaeda grupite i nivnite akcii vo imeto na alah pritoa propovedajki spored niv "cista miroljubiva vera".
E tie se koi pravat omraza pomegu narodite.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 17:56 ---
они нивната вера ја нарекуваат христијанство. што значи следбеници на Исус ХРИСТОС. Исус не правел такви работи а и никаде во библијата (книга која е основа на христијанството) нема нешто такво забележано. и соодветно тоа е погрешно. а ако тоа го прават во име на буда или кришна или кој год ондак неможам да коментирам иако во мои очи секад е погрешно
Palenjto ognovi e tradicija(slavenje) postara i od hristjanstvoto. Toa bile obicai na mnoguboscite narodi vklucuvajki gi i Rimjanite.Lugeto sto go primile hristijanstvoto si ja zadrzale taa tradicija.Pagnastvoto e vo peenjeto pesni (koledarski) sto nemaat nikakva dopirna tocka so slavenjeto.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.891
Тоа е така затоа што вашиот однос кон Исламот е однос кон религија на формата. Затоа и има толку злоупотреби на Исламот, затоа што го доживувате како религија на формата. Затоа и идиотиве тука на форумот мислат дека Алах ќе ги награди ако ги подржуваат сите овие кои тврдат дека тој зулум што го прават, го прават во име на Исламот. Суштински, тоа е причината за сите зла кои Муслиманите ни ги донесоа.
Православието е религија на суштината. Затоа вие формаџии секогаш ќе наоѓате глупости од типот: не ставај гранче, не слави тогаш, истовремено додека вашите колат, сечат, бесат, попаруваат со киселина, дигаат во воздух, палат, каменуваат... и сето тоа наводно во име на Алах. Затоа што суштината на Исламот сте ја загубиле во формата. Затоа не ни можете да ми најдете пост, во кој зборувам против Исламот, а антагонизмот кон починителите го претставувате како антагонизам кон Исламот.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Тоа е така затоа што вашиот однос кон Исламот е однос кон религија на формата. Затоа и има толку злоупотреби на Исламот, затоа што го доживувате како религија на формата. Затоа и идиотиве тука на форумот мислат дека Алах ќе ги награди ако ги подржуваат сите овие кои тврдат дека тој зулум што го прават, го прават во име на Исламот. Суштински, тоа причината за сите зла кои Муслиманите ни ги донесоа.
Православието е религија на суштината. Затоа вие формаџии секогаш ќе наоѓате глупости од типот: не ставај гранче, не слави тогаш, истовремено додека вашите колат, сечат, бесат, попаруваат со киселина, дигаат во воздух, палат, каменуваат... и сето тоа наводно во име на Алах. Затоа што суштината на Исламот сте ја загубиле во формата. Затоа не ни можете да ми најдете пост, во кој зборувам против Исламот, а антагонизмот кон починителите го претставувате како антагонизам кон Исламот.
ништо од тоа не е ни христијански ни муслимански. а ако сакаш повеќе да знаеш прочитај
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 18:14 ---
Koe e toa "sranje" ? Kade toa ima verski vojni ili motivi potiknati od Amerite ili bilo koja druga EU drzava ? Od kade znaes deka lugeto sto ja vodat taa politika se verniici voopsto i na koja vera pripagaat ? Verata ne e pricina za vojna pametot na lugeto e. Zemi ja primer Sirija. Sekoj normalen sto ima malku pamet i razum ke ja osudi vojnata i banalnata pricina za nea, no za zalost tuka na forumov imame clenovi koi gi podrzuvaat Al Kaeda grupite i nivnite akcii vo imeto na alah pritoa propovedajki spored niv "cista miroljubiva vera".
E tie se koi pravat omraza pomegu narodite.
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 17:56 ---

тоа и јас го викам
Palenjto ognovi e tradicija(slavenje) postara i od hristjanstvoto. Toa bile obicai na mnoguboscite narodi vklucuvajki gi i Rimjanite.Lugeto sto go primile hristijanstvoto si ja zadrzale taa tradicija.Pagnastvoto e vo peenjeto pesni (koledarski) sto nemaat nikakva dopirna tocka so slavenjeto.
значи не е дозволиво да еден христијанин тоа го прави

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А ти го познаваше Исус лично, па знаеш што правел што не? Не ми одговори, како може верување да биде погрешно или исправно? Не е знаење, не е наука, не е факт - ВЕРУВАЊЕ Е!!

П.С. Велиш дека си христијанин, а изјавуваш цитирам: "они нивната вера ја нарекуваат христијанство".

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.891
ништо од тоа не е ни христијански ни муслимански. а ако сакаш повеќе да знаеш прочитај
Јас не велам дека е муслимански да запалиш црква. А сепак, повеќето Муслимани (тука на форумов) наместо осуда ќе побрзаат да кажат дека тоа сами кафирите си го направиле. Со тоа даваат јасен знак за кафирите, но и за починителите и идните починители. И така секогаш, кога некој во Египет ќе помисли дека Алах му гарантира 72 девици ако дигне во воздух црква со кафири или пак секогаш кога некој на Јаја паша после петочна молитва ќе си замисли дека е богоугодно да се каменува црквата таму. И така за сите вакви вести. Смилковско Езеро на врвот.

Тоа јас не сметам дека е муслимански, но многу добро приметувам дека починителите и нивните адвокати тука себеси се нарекуваат муслимани.

П.С. Велиш дека си христијанин, а изјавуваш цитирам: "они нивната вера ја нарекуваат христијанство".
r u nutz?
кај рекол дека е христијанин? или кај рекол дека не е муслиман?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Ако човек не се почитува себеси и своите принципи,како да очекувам да ме почитува мене и моите принципи.
кратко ми е времто, па да ти спомнам ..................... од прва ти имам кажано дека иако сум атеист, ги ПОЧИТУВАМ приајтелите и се радувам со нив кога им е верски празник. затоа и споманав, и христијани, и муслимани и будисти. ги имам од сите три групи пријатели . и поради мојата почит кон нив, се радувам со нив кога празнуваат. тоа е нешто што на една друга тема јас и ти не се разбравме, а и никогаш нема за жал, дека според мене, прво човекот, па после тоа верата. за човек да биде добар, (ова сите го имаме заклучено) не мора да е верник. а и ако е верник, не значи дека е и добар, нели? така да моите принципи не ги поттурам под нос на секого во секоја прилика. тоа се мои, лични убедувања, но ако некој сака да слави и му причинува задоволство, тогаш јас сум прв за добро расположение и позитивна енергија.
а тоа што тебе не ти се допаѓа дека сум објективен и ги напаѓам сите религии, тоа е твое право, не ти се бунам. иако приметив дека ги спомна за прави атеисти лет3 и ставро, ........... само затоа што најмногу го напаѓаат христијанството? некако ги нема на оваа тема, па затоа?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
значи не е дозволиво да еден христијанин тоа го прави
Verata e veruvanje nema zabrani, zakoni ili dozvoli.Toa go ima samo vo muslimanstvoto.Tamu gi imas site tie veruvanja i tvrdenja deka ako ne veruvas vo nivniot si nevernik i bla bla stvari. Seto toa e so druga cel znaes koja. I again ne znaci ako nekoj zapalil ogin deka e pomal hristijanin od nekoj sto odi vo crkva i se moli vo toa vreme. Obicai, tradici i veruvanja se toa. Pred nekolku godini na nikoj ne mu smetase bozik,ognovi,bajram ili dedo mraz. Otkako se pojavia muslimanskite sekti pocna i omrazata na versko nivo. Toa odi samo vo prilog na tie sto ti gi spomnav pogore .Spored mene tie ne se pravi vernici tie se resultat na dobro ispran beskapaciteten mozok.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.891
Да. Да. Да.

Ги знам ја тие "Христијани", што ете биле Христијани али увиделе дека Муслиман е мноооогу боље и сеа дошле на форумов да го покажат тоа.
Еве, и ја бев Муслиман али видов дека е срање и преминав у Христијанство. Ми верувате?

има еден збор - Пропаганда.

Да ги имавме тие пари и ние, ќе платевме некој по медиуми да глуми изгубена муслиманска душа, која во нашето верување добила засолниште и го напуштила погрешното нивно верување, па ете од некакви причини се појавила на форумов да сведочи. (кога велам ние, мислам на НИЕ - било кои)

Ипсисимус, Ако некој решил да стане АлКаеда ќе иде тамо на исламски центар форумот, кај што не се ни кријат ни преправаат, како тука. Да, он решил да стане Муслиман и на Кајгана дошол да прашува а не таму у изворот.:pos:
Не е он Христијанин, ни на хартија, ни на ништо. Си има работа тука. Гарант има долгостажно членство таму на тој боард.

Kajgana Shop

На врв Bottom