Младите сакаат надвор од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Meh
  • Време на започнување Време на започнување
Добро, само мене ли ми оди на нерви веќе темава? Ок, сфативме, младите сакаат да живеат надвор, има одлив на мозоци. Ама наместо сите експертски да дрднаат и САМО да дрднаат, нека преземат конкретни мерки. Сите само кукаат, никој ништо не прави. Да, огромен е проблемот со администрацијата и партиските книшки, hello captain Obvious, али дај нека кажат (пошто повеќето се самодекларирани експерти) со помош на нивната ценета експертиза што да се направи, некој КОНКРЕТЕН предлог за подобрување на ситуацијата, а не само да пишуваат колумни и да продаваат ветер и магла.
И искрено, исто муабетите со просеците ми е преку глава. Во систем каде се наградува само учењето на памет, во еден катастрофален образовен систем како нашиот, не гледам што има воодушевувачки во висок просек. Лично сум сведочела дечки и девојки со пониски просеци како попродуктивно и поуспешно работат од оние со висок просек.
Сега знам дека ќе биде непопуларно мислењево и сите ќе ми се фрлат со контра-реплики, али ич не ми е гајле.

Хмм, и јас би сакал да знам кое решение би било одлично и применливо за да речеме, најпрвин, минималната плата биде тродупло повисока него денешната, да има работа за (скоро 90%) сите, да не се натегаме секојдневно за политички теми, да не поделува населениево што повеќе на екстра богати и просечно до екстремно сиромашни.

Еве, кое е решението?

Stranskite kompanii,
sega za sega uste sramezlivo ama eme mrdnue rabota. Zošto spiea dosega prethodnite vladi, celta im bese bez pari da go privatiziraat i prisvojat drzavniot imot, oni si ja zavrsija rabotata ama na narodot mu ja ebaa mamata. Poarno site fabriki uste odma po osamostojuvanjeto gratis da gi dadea na stranski renomirani firmi, site ke si gi zadrzea rabotnite mesta i denes nemase da ima vakva bezrabotica. Namesto toa firmite za bespari gi lapnaa domasni komunisticki vampiri bez troska ekonomska vizija sto so firmite ponatamu. Rabotata se svede na masovno otpustanje na rabotnici, rasprodazba na placevi,izdavanje na magacini i rasprodazba na masini. Ete vaka ja poebaa Makedonija, i SDSM i bivsite VMRO

Ја сакам оваа година да ја посетам Англија , може и да се поработи , не е лошо ...само со отворен ум и срце , мисли локално делувај глобално , никој нема да дојде дома да ти даде мора сам/а да се снајде човек
Во Мк ми е преку она од политика , стресови , некултура , озборување , сиромаштија во државата -општество , ПП (политички педери), . . .плата од 100или 200 евра , кој а некогаш може да не ја добиеш .... ...ФУЦК алл... ФУК

Мк во Европа хахаа. . . .

Tie 40% od mladite sto se gledaat nadvor mislat deka tamu ke paradiraat vo sako so kosulja i kravata,deka nisto nema da rabotat i deka za lezenje ke bidat odlicno plateni. Brgu ke se otreznat koga ke dojde vreme za toa.
:D

Tie 40% od mladite sto se gledaat nadvor mislat deka tamu ke paradiraat vo sako so kosulja i kravata,deka nisto nema da rabotat i deka za lezenje ke bidat odlicno plateni. Brgu ke se otreznat koga ke dojde vreme za toa.
:D

Работата е таа дали во МК или во странство е иста, разликата е во платата и во тоа што законите бар на запад функционираат и не може некој да ти се чатали и да фаќа кривини.
--- надополнето: 27 декември 2013 во 17:11 ---
Neka odat vo stranstvo da cistat vecinja , namesto da si sedat ovde , kakvi dincinja ima ovde prsti da si izlizes mh mh mh a ne takvi bezvkusni kako vo evropa , i toa sirenjeto im e uzasno nesto ko feta .

Тука не си у право, ако купуеш ефтино сирење тоа е друго, ама има и убаво сирење, не си прошетал повеќе бе :pos:

Тука не си у право, ако купуеш ефтино сирење тоа е друго, ама има и убаво сирење, не си прошетал повеќе бе момче бе :pos:

Jas cela evropa sum ja prosetal , nosev koli na vremeto , ama obavezno si nosev sirenje so mene so lebce , tamu lebot e skap , ovde e raj .

Jas cela evropa sum ja prosetal , nosev koli na vremeto , ama obavezno si nosev sirenje so mene so lebce , tamu lebot e skap , ovde e raj .

Се гледа дека само си шетал а слабо си гледал, се набрзина :)

Лебот само за нијанса е поскап ама барем поквалитетен ;)

Abe ovoj neranimajko mi ja mazna znackata.
:icon_lol:

Neka napravi admin edna anketa, eve za mladive,znaci anketno prasanje.....sto bi poprvo, vo javna administracija i nisto da ne rabotis so plata 500 evra, ili jabana pa tamu so ke dade gospod.

Деца не одете странство, лебот е скап :pos::pos::pos:.

@Rigel Kent :eek: Да си ебеш чоекот, се подвратив погоре да видам точно како е потпишан валволин и гледам ти си бил -.-.
Калакурница се темиве со аватариве бе :mad:.

Се гледа дека само си шетал а слабо си гледал, се набрзина :)

Лебот само за нијанса е поскап ама барем поквалитетен ;)
izvini ama eve pred 5-6 dena se vrativ od avstrija (donesov kola) plati po fabrikite vo okolinata na Grac se po 1000-1200 evra. 2000 evra samo u snu. Iako kao minimalec e 1000 evra ima i nekoi fabriki kade sto rabotat i za 800 evra na mesec. A Avstrija e megu najjakite vo EU.

Može nekoj programer ili slično da zima ubava plata, ama tie i kaj nas lapaat po 1000+ evra,tie sto gi biva.

ако бе нека идат ке видат кога сами ке треба да си ставаат бензин на пумпа и нешто таму даунтаун ова пто го викаат од кај да знам бе ја како се вика шасија на енглески

izvini ama eve pred 5-6 dena se vrativ od avstrija (donesov kola) plati po fabrikite vo okolinata na Grac se po 1000-1200 evra. 2000 evra samo u snu. Iako kao minimalec e 1000 evra ima i nekoi fabriki kade sto rabotat i za 800 evra na mesec. A Avstrija e megu najjakite vo EU.

Može nekoj programer ili slično da zima ubava plata, ama tie i kaj nas lapaat po 1000+ evra,tie sto gi biva.

Сигурно програмерите лапаат 1000 евра, ако лапаат толку тоа сигурно не е од тоа што работат за македонски фирми него за странски.

Да имаше диплома од фикусарски факултет може ќе те видеше во Грац, вака ништо од работата. И тоа 1200 евра ти е бруто плата, не летај многу нагоре, ни за кирија нема да ти стигне.

Сигурно програмерите лапаат 1000 евра, ако лапаат толку тоа сигурно не е од тоа што работат за македонски фирми него за странски.
80% od tie sto rabotat vo stranstvo se uste prijaveni kaj nas pod zavod zaradi zdravstveno. Da ne zborime kolku ima so smuglat na crno (ko mene). Realno vo MK nema poveke od 5-10% nevraboteni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom