Прашања и одговори за и околу религијата

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ima ima i te kako ima....na tebe ne ti e dovolno jasen konceptot religija, zatoa shto ja zemash samo monoteistichkata religiozna shkola kako takva.
Ako poglednesh podobro i vo ovie shkoli ima vrska jas toa shto go zboruvam...eve ti i primeri.
Kako na neboto taka i na zemjata-Isus.
Trazejki se sebe si go najdov Bog, trazejki go Bog se najdov sebe si- Dervish Mua
Zapoznaj se sebesi kje go zapoznaesh univezumot-Sokrat
"I want to know God's thoughts. The rest is details. " - Albert Einstein.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ми го зема зборот:P

Ima ima i te kako ima....na tebe ne ti e dovolno jasen konceptot religija, zatoa shto ja zemash samo monoteistichkata religiozna shkola kako takva.
Ako poglednesh podobro i vo ovie shkoli ima vrska jas toa shto go zboruvam...eve ti i primeri.
Kako na neboto taka i na zemjata-Isus.
Trazejki se sebe si go najdov Bog, trazejki go Bog se najdov sebe si- Dervish Mua
Zapoznaj se sebesi kje go zapoznaesh univezumot-Sokrat
религиите ми се добро познати, особено ако збориме само за нивниот концепт. јудеизам, христи, ислам, будизам, хинду, абориџини, ............ сите тие имаат свои видувања и убедувања.
но од сите тие ако веќе треба да издвојам што ми е прифатливо, тогаш ќе ти кажам со еден збор: реинкарнација.
од ова твоево понудено (кое е погрешно од кого доаѓа) тешко да можам да прифатам нешто како вистина. делимична ДА, али не и целосна

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdji islamot religija li e?
Donaltcho, Islamot e monoteistichka religiozna shkola kako shto e i Hristijanskata,.I dvete shkoli rabotat na emotivniot centar kaj chovekot i vo "slepa verba" na dogmite dadeni vo shkolite.
E sega, tebe te iritira toa shto golem del od islamot e samo "slepa verba" i shto postoi ekstremisti kaj istite. Takvite ne se primeri na taa shkola, takvite se izrodi.
Jas gledam na drug nachin na taa shkola i voopshto ne me interesira nivniot ekstremizam. Imam dosta naucheno od dervishite, koi go prouchuvaat samo spiritualniot del na islamot.
--- надополнето: 25 декември 2013 во 22:47 ---
"I want to know God's thoughts. The rest is details. " - Albert Einstein.
Zoshto si mi ja ukral slikata?
--- надополнето: 25 декември 2013 во 22:57 ---
ми го зема зборот:P

религиите ми се добро познати, особено ако збориме само за нивниот концепт. јудеизам, христи, ислам, будизам, хинду, абориџини, ............ сите тие имаат свои видувања и убедувања.
но од сите тие ако веќе треба да издвојам што ми е прифатливо, тогаш ќе ти кажам со еден збор: реинкарнација.
од ова твоево понудено (кое е погрешно од кого доаѓа) тешко да можам да прифатам нешто како вистина. делимична ДА, али не и целосна
Ok, reinkarnacijata kako koncept e od Budizmot, megutoa mozam da ti kazam deka i vo hristijanstvoto postoele ezoterichni shkoli koi ja imale reinkarnacijata kako cel , za da potoa se prifati kako opshtoprifatliv za site hristijani konceptot za raj i za pekol.
Ako ja zemesh reinkarnacijata kako cel na religioznite shkoli, togash kje mora da go prouchuvash ova jas shto ti go kazuvam ovde, i da razmislish za prashanjata shto gi imam postaveno na temava...a toa se poimite: Volja,Ego, Svest;Dusha...
Koga kje gi razberesh ovie poimi vo nivnata sushtina , kje ti bide jasno i kako se postignuva reinkarnacija i dali e dostapna za site...najgolem del se pretvarame vo pepel.
Od pepel sme stvoreni i vo pepel kje se pretvorime.-Isus
Mnogu ateistichka ovaa od Isus, ali ako ja prodlabochish kje vidish deka i te kako e religiozna

Kako shto rekov porano, "ziveenjeto na zivotot" ne e samo uzivanje, mora da se ulozi "trud" i na duhoven plan za da se postigne reinkarnacija

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Donaltcho, Islamot e monoteistichka religiozna shkola kako shto e i Hristijanskata,.I dvete shkoli rabotat na emotivniot centar kaj chovekot i vo "slepa verba" na dogmite dadeni vo shkolite.
E sega, tebe te iritira toa shto golem del od islamot e samo "slepa verba" i shto postoi ekstremisti kaj istite. Takvite ne se primeri na taa shkola, takvite se izrodi.
Jas gledam na drug nachin na taa shkola i voopshto ne me interesira nivniot ekstremizam. Imam dosta naucheno od dervishite, koi go prouchuvaat samo spiritualniot del na islamot.

--- надополнето: 25 декември 2013 во 22:57 ---

Ok, reinkarnacijata kako koncept e od Budizmot, megutoa mozam da ti kazam deka i vo hristijanstvoto postoele ezoterichni shkoli koi ja imale reinkarnacijata kako cel , za da potoa se prifati kako opshtoprifatliv za site hristijani konceptot za raj i za pekol.
Ako ja zemesh reinkarnacijata kako cel na religioznite shkoli, togash kje mora da go prouchuvash ova jas shto ti go kazuvam ovde, i da razmislish za prashanjata shto gi imam postaveno na temava...a toa se poimite: Volja,Ego, Svest;Dusha...
Koga kje gi razberesh ovie poimi vo nivnata sushtina , kje ti bide jasno i kako se postignuva reinkarnacija i dali e dostapna za site...najgolem del se pretvarame vo pepel.
Od pepel sme stvoreni i vo pepel kje se pretvorime.-Isus
Mnogu ateistichka ovaa od Isus, ali ako ja prodlabochish kje vidish deka i te kako e religiozna

Kako shto rekov porano, "ziveenjeto na zivotot" ne e samo uzivanje, mora da se ulozi "trud" i na duhoven plan za da se postigne reinkarnacija
видиш, тоа е твое размислување и заклучок. моето е малку поедноставно, дека секој, без изклучок се реинкарнира

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Исламот е создаден од римокатоличката црква, со цел смирување на дивите арапски племиња кои претставувале закана за империјата, налик на веќе испробаниот рецепт 3 века порано, од страна на Константин, со Христијанството.

Затоа не може да биде школа, и да обучува за било каква спиритуалност. СОздадена е со друга цел, да служи за манипулација, а тоа се провлекува и до ден денес.

Освен дервишите кое те научиле на некаква спиритуалност, колку муслимани познаваш кои немат слепа верба и се совпаѓаат во твојот калап на религиозна школа за емотивниот центар.

Исто, колку хриситјани познаваш кои го имаат развиенотој емотивен центар, согласно твоите сознанија?

Јас мислам дека, не можеш ни на една рака да собереш од двете "школи".

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
видиш, тоа е твое размислување и заклучок. моето е малку поедноставно, дека секој, без изклучок се реинкарнира
Brat, abe ti mozesh da si mislish shto sakash, i jas nemam nikakov problem toa da go prifatam.
Eve malku poopshirno za da navlezesh podetalno vo poimot reinkarnacija.
Za da se postigne reinkarnacija najmalku trebe da go imash "napraveno" astralnoto telo... inaku pepel kje se stvorish brat..
Procitaj i razraboti go dobro ova...
Човекот е сличен на една запрежна кола, која има кола , коњ, возач и газда. Умот е шоферот, емоциите се коњот, телото на човекот е запрежната кола, свеста кај човекот е газдата на пајтонот. Умот е тој кој што управува со човекот таков како што е. И шоферот на пајтонот е тај кој што управува со истиот. Човекот цело време се труди да тие внатрешни промени кај него, таа борба помеѓу „да“ и „не“, да ја направи само со промена на начинот на мислење. Муѓутоа таа промена само во умот не е доволно, бидејки промената на мислењето е лесно но не не води до целта. До целта се доваѓа со промена на другите два дела од човекот. Тие два дела, телото и емоциите, не сакат да чујат за промена. Исто и кај пајтонот, ако шоферот не се грижи за колата и за коњот, можат лесно да дојде до кварови на делови од колата, и да се случи коњот да не го слуша шоферот ако истиот не се грижи за него со правилна исхрана и одмарање на истиот. Шоферот исто така требе и да го дресира коњот, за да тој може да го слуша и правилно да ги извршува командите. Меѓутоа овие два дела кај човекот , емоциите и телото, ниту имаат меморија , ниту сакаат да го слушаат умот. Така и коњот и колата, не можат правилно да ги обават своите функции затоа што шоферот не се грижел за доволно за нив. Јазикот на кој зборува шоферот е неразбирлив за коњот, тој не е правилно запрегнат со уздите и затоа не ги изведува правилно командите. Исто е и за колата, ако шоферот не знае како се понаша колата во кривина, ако не ги замене на време гумите ако се излижани, колата нема да ги слуша командите на шоферот. Нашиот ум воопште не се грижи за нашето тело и за емоциите. Тој е исто како и шоферот на пајтон седнат во кафана и само си фантазира дека работи. Затоа не е доволно да се работи само со умот ака се сака да се постигне нешто во таа внатрешна борба, него требе да се научи да се работи со сите делови од човекот, само така ќе се има една целина.
Човекот, како сложена целина, овие четири дела требе да ги поврзе како што требе. Кај некого тие се слабо поврзани , кај некого воопшто не се поврзани помеѓу себе. Кочијата требе да биде поврзана со коњот, и тоа цврсто. Коњот требе да биде поврзан со возачот преку уздите, значи полабаво со можност да се променува правецот, возачот требе да биде поврзан со газдата преку гласот и командата. Значи, возачот треба да го разбира јазикот на газдата, требе да знае како се управува запрежната кола и како се управува со коњот, како да ги поврзе уздите на коњот. Коњот требе да биде добро спрегнат со колата, таа спрега требе да биде доста цврста. Значи, сите овие спојки треба да бидат како што требе за да колата функционира како што требе. Исто така и кај човекот, неговите тела требе да бидат правилно поврзани кај него за да функционира како што требе. Ако само една од овие спојки не е како што требе, нема да биде целина, нама да може да функционира како што требе. Требе да обрне внимание не само на центрите кај него, него и на спојките, кои ќе овозможат правилна функција на тие центри. Возачот е мозокот кај човекот. Како таков тој мора да биде буден, да биде способен да ја одржува целата кола, да внимава на тоа да се фунцкионира се како што требе. Како прво требе да го разбира јазикот на газдата, за да разбере што очекува газдата од него. Требе да се грижи за коњот, да го нахрани, да го одмори кога требе, да го напои да не биде жеден, за да биде спремен кога ќе тргне на пат. Требе да знае правилно да го спрегне, за да може да го контролира правецот во кој тој сака да го води. Коњот е емоциите кај човекот. Мозокот кај човекот , требе да научи да ги контролира емоциите. Ако коњот не е најаден ако е жеден, ако не е одморен, тој нема да ги исполнува наредбите на возачот. Коњот е поврзан со кочијата, така и емоциите се поврзани со нашето тело. Тие го водат нашето тело. Кошијата исто така требе да биде одржувана од возачот. Тој требе да се грижи да нема пукната гума, да ги замени ако се излижани, да замени некој дел ако има скршен. Мозокот е тој, заедно со емоциите што го управуваат физичкото тело. Свеста кај човекот е газдата на пајтонот. Таа може да ги контролира сите други центри кај човекот, муот, емоциите и физичкото тело.

1 Прво тело

2 Второ тело

3 Трето тело

4 Четврто тело

1 Телото на човекот

2 Природно тело

3 Спиритуално тело

4 Боженствено тело

1 Возило

2 Коњ

3 Возач

4 Газда

1 Тело

2 Емоции, желби

3 Ум

4 Ја, свест, воља

1 Физичко тело

2 Астрално тело

3 Ментално тело

4 Причинско- последователно тело

На човекот, за еден нормален и здрав живот, доволно му е и само физичкото тело. Тој може да остава впечаток дека е интелуктуалец, да биде спиритуален, па дури и духовен, меѓутоа се лаже себиси и другите околу него. Астралното тело, како што реков и предходно многу луѓе мислат дека со самото раѓање, имаат стекнато и право на тоа тело. Меѓутоа , само мал дел од луѓето можат да си дозволат тај луксуз, да го имаат астралното тело. Основна разлика помеѓу луѓето што имаат сите тела и луѓето кои се командирани само од физичкото тело е во тоа што кај првите, кристализацијата на секое од овие тела е завршена и работи јасно и прецизно со сите тела во зависност од тоа што и како требе да прави, додека кај луѓето само со физичко тело сите тие функции се конзентрирани во еден дел а тој дел (физичкото тело) е командуван од надворешните влијанија.

За да ја сватите разликата, која е разликата помеѓу едниот и другиот човек, еве уште еден цртеж на кој јасно се гледа во која насока се движат едниот и другиот
Кај луѓе што се диригирани од физичкото тело:

Автомат кој работи само под надворешно влијание
Желби кои се производ на тие надворешни влијанија
Мисли кои се производ на тие желби
Разноврсни и противречни вољи кои ги ствараат тие желби

Кај луѓе што процесот на кристализација е скоро завршен:

Физичко тело кое ги следи зелбите што се под контрола на интелиѓенцијата

Желбите кои се резултат на мислата и интелиѓенцијата

Мисли кои се командани од свеста и вољата

Јас
Его
Свест
Воља

Разликата на тоа како функционира едниот а како другиот е очигледна. Автоматот кај првиот човек, кој е командуван од надворешните влијанија, е командуван од физичкото тело и сите други функции на останатите тела се во зависност од тоа тело и од надворешните влијанија. Желбата се јавува само како резултат на надворешните влијанија, мислата е само механицки процес на тие влијанија а вољата како да и воопште на постои кај таквите луѓе. Кај вториот човек, автоматизмот на физичкото тело скоро и да не постои, тоа зависи од работата на другите тела, пред се од умственото и емотивното тело кај човекот, а сите тие се командани од единственото ЈАС, од СВЕСТА и од ВОЉАТА. Вољата кај овој човек е резултат на постојаното ЈАС кај него, а не е резултата на желбите од различните ЈАС кои се променливи во зависност на надворешните влијанија.Само со таков тип на воља мозе да се каже дека човекот е „слободен“, дека не е зависен од надворешните влијанија, и дека не е управуван од надвор.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
гурџи, тоа е будистичкиот концепт, мојот не вика така ;) мојот не се задржува само на човекот, туку на природата. комбинација со абориџините.
мојот вика дека нашата животна енергија не може да ја снема, може единствено да се трансформира во друга, слична, .......... па дури и иста. реинкарнација е и ако се трансформираш во кактус, риба, школка, ....... енергијата преминала од една во друга форма.
затоа реков, дека АКО треба нешто од понудените религии да прифатам е само раинкарнацијата. и тоа според мои видувања. но тоа не значи дека СУМ ја прифатил таа идеја, него само како една од можните решенија.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Исто, колку хриситјани познаваш кои го имаат развиенотој емотивен центар, согласно твоите сознанија?

Јас мислам дека, не можеш ни на една рака да собереш од двете "школи".
Retki se takvite koi uspevaat vo postignuvanjeto na celta, vo golem del se samo "slepi vernici".
Za da se postigne celta, trebe vreme i mnogu ulagjanje na trud, a chovekot takov kako shto e saka samo da go "uziva " zivotot.
Pepel brat, pepel kje stanete...;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Retki se takvite koi uspevaat vo postignuvanjeto na celta, vo golem del se samo "slepi vernici".
Za da se postigne celta, trebe vreme i mnogu ulagjanje na trud, a chovekot takov kako shto e saka samo da go "uziva " zivotot.
Pepel brat, pepel kje stanete...;)

Ова закана ли е:confused::eek:

или пак повик за будење?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова закана ли е:confused::eek:

или пак повик за будење?
Ne e nishto, samo deka si mrzliv i deka sam si go "kroish" zivotot.
Ateistite me ubeduvaa deka religiite se gubenje vreme, deka zivotot trebe da se "uziva", a na mene mi e tolku smeshno ova...
Ne se ni svesni deka si go "troshat" zivotot na gluposti...:pos:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ne e nishto, samo deka si mrzliv i deka sam si go "kroish" zivotot.
Ateistite me ubeduvaa deka religiite se gubenje vreme, deka zivotot trebe da se "uziva", a na mene mi e tolku smeshno ova...
Ne se ni svesni deka si go "troshat" zivotot na gluposti...:pos:

Стварно се будали.

Секс, забава, дружење, алкохол.......

А треба, молитви по 5 пути на ден, прво со дланките доле, па со колената, медитација сам у планина, со птиците песнопојки, или покрај река со звукот на рибите......
--- надополнето: 25 декември 2013 во 23:46 ---
.
Шо викаш ти? Шо е? :unsure:

.

Шо, шо е бе Спирос:P

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Стварно се будали.

Секс, забава, дружење, алкохол.......

А треба, молитви по 5 пути на ден, прво со дланките доле, па со колената, медитација сам у планина, со птиците песнопојки, или покрај река со звукот на рибите......
Ova e ispod tvoite kvaliteti...mozesh ti i podobro.
Ne me razocharuvaj ...pliz

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ova e ispod tvoite kvaliteti...mozesh ti i podobro.
Ne me razocharuvaj ...pliz

Кои се глупостите Гурџи, на кои се троши животот?

А кои се работите, кои треба да ги правиме, место тие глупости?

Да не е случајно ова твоево - висок одбранбен гард;)?

Kajgana Shop

На врв Bottom