Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Интересно нешто што сум приметил дека возачите под дејство на марихуана возат повнимателно одколку во нормална состојба, имам пријател заљубен во автомото спортови, вози како да е на трки постојано, НО кога е напушен не мрда повеќе од 80 па незнам на каков автопат да е, не дека се плаши или има параноја од марихуаната, туку е максимално опуштен вози полека и ужива во возењето, ова сум го приметил и кај други..
Дефинитивно тревата знае да те направи далеку по фокусиран, но и обратно. Зависи...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.499
Интересно нешто што сум приметил дека возачите под дејство на марихуана возат повнимателно одколку во нормална состојба, имам пријател заљубен во автомото спортови, вози како да е на трки постојано, НО кога е напушен не мрда повеќе од 80 па незнам на каков автопат да е, не дека се плаши или има параноја од марихуаната, туку е максимално опуштен вози полека и ужива во возењето, ова сум го приметил и кај други..

Возат повнимателно поради преголемата концентрација на еден објект која предизвикува намалено внимание на останатите. Пример можи целата концентрација да ти се насочи на бас гитарата од Ред Хот Чили Пеперс, хармониката на Кекеноски, гајдата на Пеце Атанасоски зависи што музика слушаш во моментот па да заборајш дека возиш. Јас сум строго против управување со моторни возила под дејство на марихуана без разлика на искуството во возење или дување.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.004
Поени од реакции
83.388
Истражување: Повремена употреба на марихуана не штети на здравјето

Пушењето џоинт еднаш на ден, се чини, не штети на белите дробови, покажа истражувањето спроведувано во текот на 20 години и потврди дека марихуаната не е штетна како што се цигарите.

26.11.2013 12:55:45

Пушењето џоинт еднаш на ден, се чини, не штети на белите дробови, покажа истражувањето спроведувано во текот на 20 години и потврди дека марихуаната не е штетна како што се цигарите.
Резултатите од една од најголемите и најдолгите студии спроведени за последиците од марихуаната по здравјето, покажува штетност при зачестеното конзумирање, односно за оние кои џоинт конзумираат два или повеќе пати дневно во текот на повеќе години. Податоците покажуваат дека користењето марихуана толку често, може да предизвика пропаѓање на функциите на белите дробови.
Авторите, меѓутоа, препорачуваат „внимателност и умереност кога се работи за конзумирање марихуана“. Истражувањето на пет илјади испитаници во текот на 20 години го спроведоа истражувачите од Универзитетот Калифорнија во Сан Франциско и Универзитетот Алабама во Бирмингем, а го објави „Journal of the American Medical Association“.
Во студијата се наоѓаат и резултати од помали истражувања, со кои е докажано дека марихуаната содржи некои исти токсични хемикалии како и цигарата, но нема ист ризик кој би можел да поттикне заболување од болестите на белите дробови.
*Не е јасно зошто тоа е така, но можно е причина за главната состојка на марихуаната, ТХЦ, која го предизвикува „она high чувство“. ТХЦ исто така, помага во борбата против воспаленија и може да ги неутрализира ефектите на многу поиритирачки хемиски споеви кои се наоѓаат во дрогата, изјави др. Доналд Ташкин, професор по медицина на Универзитетот Калифорнија.
Експертите одвоено го анализирале дејството на цигарите и марихуаната кај конзументите кои ги земаат и двете и кај оние кои пушат само марихуана или само цигари.
Анализата на резултатите покажува дека марихуаната не штети на работата на белите дробови, а дека цигарите имаат негативни последици. Иако „џоинтот“ има речиси иста количина токсини како и цигарата, тие во текот на денот сепак се пушат многу помалку, а и начинот на вдишување е поблаг, што на белите дробови, во однос на цигарите, им дава релативна заштита, велат научниците.
Испитувањата затоа покажале постојано слабеење на функциите на белите дробови кај пушачите на цигари во текот на дваесетгодишното истражување.

P

parvati

Гостин
Иам појјаки бели амазонски дробови од сфи пушачи на цигаре

Поздраф до сфи пушачи на џоинт кои не палиф цигаре !
Кашљање е составан дел од дување нели, ако е појјака на укус и поише гребе на грло увек кд се дува чуе се кашљање.А и кд се ставља помалце тутун док се ситни и тк су исти резултати. Ја неам крајници а и иам јаки бели дробови и такој да никад до ск не сам се закашљаја од џоинт.За разлику од цигаре кд ке повлечу некој дим некад, увек ми се згади и дојде ми да кашљам.Затој и не пушу цигаре, а и нема никакаф ефект,осфен вртоглавица и гадење. Тија работе ги нема у џокофче нели Ч ) Живео Техаце, живео фас и фабрика за ризле у Францију, вива ла резистнссссссс

Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
Иам појјаки бели амазонски дробови од сфи пушачи на цигаре

Поздраф до сфи пушачи на џоинт кои не палиф цигаре !
Кашљање е составан дел од дување нели, ако е појјака на укус и поише гребе на грло увек кд се дува чуе се кашљање.А и кд се ставља помалце тутун док се ситни и тк су исти резултати. Ја неам крајници а и иам јаки бели дробови и такој да никад до ск не сам се закашљаја од џоинт.За разлику од цигаре кд ке повлечу некој дим некад, увек ми се згади и дојде ми да кашљам.Затој и не пушу цигаре, а и нема никакаф ефект,осфен вртоглавица и гадење. Тија работе ги нема у џокофче нели Ч ) Живео Техаце, живео фас и фабрика за ризле у Францију, вива ла резистнссссссс

чекај сега, јас не разбрав убаво изгледа - ти во Франција си? Или само фабриката е во Франција, што толку ја величиш :)
--- надополнето: 6 декември 2013 во 13:56 ---
Романија ја легализира марихуаната за медицинска употреба

Пред две недели и Франција ги отстрани од „црниот список“ производите кои содржат марихуана.

дај линк за Франција жити се!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.761
Поени од реакции
12.220
дај линк за Франција жити се!
На истиот линк од текстот од 9 октомври
Пред две недели и Франција ги отстрани од „црниот список“ производите кои содржат марихуана. Овие лекови, кои се даваат само на рецепта, во најбрзо време треба да се појават во аптеките

од јуни 2013
French law on pot-based medicine takes effect

France Legalizes Medical Marijuana Use

Marijuana Based Medicines Okayed in France
PARIS, FRANCE – At the behest of Social Affairs and Health Minister Marisol Touraine, France has modified its Public Health Code to allow for the use of marijuana-based medicines, apparently including raw marijuana itself.
Decree n° 2013-473 was published Friday, removing what had been a prohibition on all non-industrial use of the plant.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
вчера и денес хашиш. не беше лош, добар беше, ама сепак тревата поубава ми е!

P

parvati

Гостин
Иам пробано непалски хашиш донесен од Турцију летоска.
Дечки бесфа на некој псај опен еир фест и на наамо донесесфа разновидни шаренолики продукти : )
Беше црвен, растеглиф како смола,ја мислеше дека е некоја врчка,Мики врчка : ))))))))))
Мешасмо га малце сс тутун и запалисмо тој чудо.Не беше бш како наши очекувања,али не беше ни лош ударац.По пјур ефект од ганџу,пореални емоцие и размислувања, мала брејн губажа,у едн момент сфе ми беше црно бело па ми се вратисфа нормални сфетовни бое.Капилари ни ни бесфа крф црвени али познааше се на очи.Убисмо се смеајке за глупости,како и увек, и на сфесно ми се газимо од шљапање психоделични глупости

И така, ми смрзна деснава рака
додека ова го пишувам јас
ве поздравувам сите вас
само не оние што обожаваат прас

Иначе Мики Врчка е фрик од наше маало

Kajgana Shop

На врв Bottom