Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
sto treba da ima lap top koj ke bide koristen 90% za internet ( otvoranje po 10-12 taba vo isto vreme ). Znam deka treba jak wireless, no dali i kompjuterot treba da ispolnuva nekoi minimumi? ram memorija i sl?

fala

Минимум и3 процесор и 6гб рам, пожелно и5 + 6/8гб рам.
Не е лошо да има и дедицирана (посебна) графичка да не иде све на терет на процесорот.

Минимум и3 процесор и 6гб рам, пожелно и5 + 6/8гб рам.
Не е лошо да има и дедицирана (посебна) графичка да не иде све на терет на процесорот.

fala na odogovorot, znaci najbiten e procesorot+ ram memorijata za ovie funkcii? SSD ke zabrza malku ili ne?

fala na odogovorot, znaci najbiten e procesorot+ ram memorijata za ovie funkcii? SSD ke zabrza malku ili ne?

Да процесорот е најважен за брзината на еден компјутер. На пример ако земеш од оние послабите целерони има шанса да ти засецнуваат HD филмовите и видеата на јутуб. Затоа сега има голем избор на лаптопи со и5 процесори и 6гб рам.
Рам меморијата над 6гб барем, за да може во исто време да отвориш повеќе програми а да не се искористи 100% рамот.
SSD најмногу ќе ти го забрза компјутерот :) инстантно отварање програми, бутрање за 10-15 секунди, итн.
Но секако и другите компоненти да бидат солидни.
Ако сакаш пиши ми порака колку пари планираш да потрошиш па ќе ти дадам конкретни предлози.

mislenje:

Processor: AMD A8-4500M APU @ 1.90GHz
# of CPU Cores: 4
Operating System: Microsoft Windows 8
OS Language: English/French Option
Memory: 8GB DDR3
Hard Drive: 750GB @5400 RPM
Recovery Partition: YES
Optical Drive: YES
Display: 15.6" LED
Video Card: AMD Radeon HD 7640G
Speakers: Integrated
Keyboard Type: Bilingual
Wireless: 802.11B/G/N
Communication: Web Camera, Bluetooth, DVD +/- RW, Card Reader
USB 2.0 Ports: 2
USB 3.0 Ports: 1
Other Ports:
VGA, HDMI, Ethernet

mislenje:

Processor: AMD A8-4500M APU @ 1.90GHz
# of CPU Cores: 4
Operating System: Microsoft Windows 8
OS Language: English/French Option
Memory: 8GB DDR3
Hard Drive: 750GB @5400 RPM
Recovery Partition: YES
Optical Drive: YES
Display: 15.6" LED
Video Card: AMD Radeon HD 7640G
Speakers: Integrated
Keyboard Type: Bilingual
Wireless: 802.11B/G/N
Communication: Web Camera, Bluetooth, DVD +/- RW, Card Reader
USB 2.0 Ports: 2
USB 3.0 Ports: 1
Other Ports:
VGA, HDMI, Ethernet

Освен хардот што е бавен, солидно е. AMD е поладен кога станува збор за лаптоп и помалку троши батерија.

vredi 17-18.000 den?

Ако е таа цената, земи го. Нема да згрешиш. Инаку брзина на хард диск ти е важна само, ако префрлаш огромни количини податоци, работиш со бази на податоци и слично. Во секој друг случај, доволен ти е за работа, нет, некоја игра...Јас би го земал, искрено.

se razbira poloven :) ne mi e bitna brzinata na transfer na podaoci, bitno e ok procesorot plus e quad core, i ram memorijata e solidna, a i grafickata ne e losa. Za ona za sto ke go koristam i poveke od dovolno....ima HDMI, usb porti i toa e toa, za taa cena top....vo nasive prodavnici za taa cena nemozes i3 so 4gb ram i krs graficka da zemes, najeftiniot e 22.000....sramota.

Ја имам оваа матична и ме интересира околу компатибилноста на RAM меморијата. На официјалниот сајт го пишува ова:

• Supports four unbuffered DIMM of 1.5 Volt DDR3 1066/1333/1600*/2000*/2133* (OC) DRAM, 16GB Max

Да не знае некој што им значат ѕвездичките кај 1600, 2000 и 2133? Не можев да најдам.

Ја имам оваа матична и ме интересира околу компатибилноста на RAM меморијата. На официјалниот сајт го пишува ова:

• Supports four unbuffered DIMM of 1.5 Volt DDR3 1066/1333/1600*/2000*/2133* (OC) DRAM, 16GB Max

Да не знае некој што им значат ѕвездичките кај 1600, 2000 и 2133? Не можев да најдам.

Ѕвездичките ваљда значат дека со оверклок може да се постигне таа фрекфенција.

Ide или Sata e ? :confused:
JEUwWvc.jpg
И што дел е ова?
FC7d8lv.jpg

Vmkamqp.jpg

IDE
--- надополнето: 10 декември 2013 во 22:35 ---
Dali znae nekoj od Skopje koj prodava tastatura za ACEE TRAVELMATE 5744Z. Nekoi velat deka se 20 evra a drugi velat deka se 40 evra i rabotna raka 10 evra se vkupno trosoci 50 evra. Kazete nekoja idea

Цената е негде околу 25-30 евра да ја купиш (20 евра е дилерска цена и ретко кој ќе ти ја даде без заработка)

Покрај тоа што го кажа olikomerc, исто е важно и што процесор користиш. Како што знам моментално intel користат 1600, а AMD 1866 (stock settings).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom