Која е теоријата за настанување на светот и на постоењето на човекот според атеистите во детали?

• Креатор на темата Креатор на темата kralot
  • Време на започнување Време на започнување
Немам слободна волја. Немам избор. Ограничен сум од природни закони со кои не сум се согласил.
Не знам на кој друг начин да ти објаснам, иако е далеку покомплициран проблемот.

Зарем не е тоа доказ дека постои виша сила која само ти нуди опции?!

евего доказот во твоите зборови, поради тоа човекот не може да биде слободен, поради тоа има принципи на живот врз кои треба да се придржува!!
--- надополнето: 3 декември 2013 во 17:05 ---
Теорија на веројатност.....во 99.9% случаи е така.

Јас те прашав за мојот, бидејќи ти ме посочи мене, јас знам за себе дека доволно сум истражувал и од сето тоа сум го избрал она кое е во склад со она што сум го заклучил од резултатот, со тоа имам чиста совест.

Јас те прашав за мојот, бидејќи ти ме посочи мене, јас знам за себе дека доволно сум истражувал и од сето тоа сум го избрал она кое е во склад со она што сум го заклучил од резултатот, со тоа имам чиста совест.

Што сакаш да кажеш, не те разбирам...дека не се роди во муслиманско семејство?

евего доказот во твоите зборови, поради тоа човекот не може да биде слободен, поради тоа има принципи на живот врз кои треба да се придржува!!

Ноуп. Тоа е доказ дека постојат природни закони во универзумот. Не е тоа никаква виша сила.

Не. Не е доказ. И да постои некоја сила е во склад со законите на универзумот. Не знам зошто е “виша“.
Друго сакаше да ти каже членот ама ај....
Принципите на живот не зависат од боговите... ама и тоа ај... во друга прилика.
Сигурен си дека е така? Ај демантирај дека твоите родители (барем едниот) не е муслиман.
Значи имаш истражувано, ок, да ти веруваме. Зошто го одби будизмот? Или Хиндуизмот?

П.С. Што стана со кафето? Или на Бујрум сте само јаки, еееее знам јас страв ви е со ќафири да ве видат, а може да е заразно па ти ти е страв да не фатиш атеизам. :LOL:

Не. Не е доказ. И да постои некоја сила е во склад со законите на универзумот. Не знам зошто е “виша“.

Друго сакаше да ти каже членот ама ај....
Принципите на живот не зависат од боговите... ама и тоа ај... во друга прилика.

Сигурен си дека е така? Ај демантирај дека твоите родители (барем едниот) не е муслиман.
Значи имаш истражувано, ок, да ти веруваме. Зошто го одби будизмот? Или Хиндуизмот?

П.С. Што стана со кафето? Или на Бујрум сте само јаки, еееее знам јас страв ви е со ќафири да ве видат, а може да е заразно па ти ти е страв да не фатиш атеизам. :LOL:

Моите родители се муслимани, но јас сум за мене, кога сум станал способен да размислувам сум го сватил принципот и мојата логика се согласила со него, доколку се сомневав или пронајдев нешто поскладно можеби ќе го прифатев.

П.С: бујрум, јас сум во Охрид, ако наминеш кажи па да пиеме, или кажи каде си ти па да ти сторам абер штом дојдам па да се видиме.

Моите родители се муслимани, но јас сум за мене, кога сум станал способен да размислувам сум го сватил принципот и мојата логика се согласила со него, доколку се сомневав или пронајдев нешто поскладно можеби ќе го прифатев.

П.С: бујрум, јас сум во Охрид, ако наминеш кажи па да пиеме, или кажи каде си ти па да ти сторам абер штом дојдам па да се видиме.

Ако се родеше во христијанско семејство што ќе беше?
Пак, 99.9% родените си останале христијани, или отишле во овие нововерци-атеисти :LOL:
Само 0,1% преминале во муслимани.

Многу е лесно да се филозофира како настанал универзумот и се во него...
Мене пример, други работи ме мачат.. како ние го перцепираме просторот и времето, и каде всушност се "наоѓа" универзумот и се што гледаме во него.
Ете, во моментот на Биг Бенг се креирало времето и ова бескрајно пространство. Но тогаш се поставува прашањето, во кој простор се наоѓала таа масивна и густа "појава" што подоцна експлодирала и создала се живо и диво... Како таа го создала просторот, кога пред неа немало ни простор за таа самата да егзистира?
До каде е нашата фантазија?
Јас не гледам ништо чудесно во процесот на креација. Да речиме Бог напрајл Turn ON на животов:.. ОКЕЈ! Е сега, кај се наоѓал во тој момент бог? Егзистирал материјално? НЕ, духовна појава бил. ОКЕЈ. Кај се наоѓала таа духовна појава пред да креира се што гледаме? КАДЕ?
Е то е то...

Море пази ти да не се вратиш од кафето накај дома, со чергиче под мишка и мањак кожичка.

Пропушташ, да ги прочиташ постовите од почеток, нема потреба да биде створено нешто што постоело.

Епа тоа прашувам јас како настанало тоа што отсекогаш постоело?
Од ништо, нешто не бива. Тоа мислам дека ти е јасно.

А што е тоа ништо за тебе?
Вакумот е ништо да речеме?

А имаш нешто да кажеш за темава?

која тема?

овде нема тема ... има бош муабет ...

ограниченоста на „верниците“ (верниците можеш да си го замениш со христијани, муслимани итн) кои се затворени во рамката на една книга (модерно рамковен договор) не дозволува да се дебатира на никаква тема од овој тип ... ниту наменета за атеисти ниту за „верници“

Оlmaya gerek yok, bir şey postoi yarattı
Пошто гледам на македонски не разбираш ете на турски. Не е настанато, отсекогаш било, вечно постои . Нема потреба да настанува кога го има.
А за од ништо нешто настанување само кај боговите има.

А сосем друга па работа е што е тоа “ништо“ што и Бодидарма те прашува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom