Анксиозност

A

AnFem

Гостин
Единствениот проблем е што не можеш засекогаш да се изолираш од грижите и одговорностите, стресот и проблемите, иако постојат и такви луѓе оперирани од срам, страв и грижа. И целата приказна може да почне одново...
Јас сум ја прифатила состојбата, јеби га, тоа сум јас.
Е мене единствениот проблем ми е што од нигде, од никаде и без никакви надворешни дразби знае да ми се слоши. И она лошење до степен што помислувам дека ќе се струполам. Мине од неколку секунди, до неколку минути. Значи грижа, депресија. што и да е, сум поминала сама, без никакви таблети, али ова со лошењево знае да ме тресне од земја, затоа што тогаш се појавува оној vicious circlе.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Јас сум ја прифатила состојбата, јеби га, тоа сум јас.
Е мене единствениот проблем ми е што од нигде, од никаде и без никакви надворешни дразби знае да ми се слоши. И она лошење до степен што помислувам дека ќе се струполам. Мине од неколку секунди, до неколку минути. Значи грижа, депресија. што и да е, сум поминала сама, без никакви таблети, али ова со лошењево знае да ме тресне од земја, затоа што тогаш се појавува оној vicious circlе.
Тоа лошење може да е испровоцирано од некoe минимално чувство на неудобност (нормално за секој човек) коешто мозокот го преобразува во нешто неверојатно тешко..
Chill out ...

A

AnFem

Гостин
Тоа лошење може да е испровоцирано од некoe минимално чувство на неудобност (нормално за секој човек) коешто мозокот го преобразува во нешто неверојатно тешко..
Chill out ...
Знам. Мозокот ми ја помножува таа неудобност х100.

Член од
13 април 2013
Мислења
156
Поени од реакции
30
posle 2 meseci pienje asantra i helex rezultat bez nikakvi napadi dali e mozno da sum celosno izlecen (nikogas poveke da nemam strav i napadi) apcinjata gi prekinav bez preporaka od lekar na svoja raka se osekam super

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
posle 2 meseci pienje asantra i helex rezultat bez nikakvi napadi dali e mozno da sum celosno izlecen (nikogas poveke da nemam strav i napadi) apcinjata gi prekinav bez preporaka od lekar na svoja raka se osekam super
Мислам дека два месеци се премалку... Но, самиот ќе видиш за некое време дали си излечен.
Искрено посакувам да е така.

B

babsyy

Гостин

Не смееш да ги прекинуваш на своја рака нагло, може повторно да ти се вратат симптомите! Тоа се прави со постепено намалување на дозата во консултација со докторот.
Јас речиси 4 ипол месеци ги пијам и се осеќам супер. Енергијата ја трошам на фитнес, зумба. Активирање на мозочето на курсеви и ни напад ни ништо не осеќаш.
Наскоро ќе почнам и јас да ги намалувам, меѓутоа постојано сум во контакт со докторот. Кога и да чувствувам некаква потешкотија си разговараме и ми поминува без никакви напади и нервози.
Смешкајте се, трчајте, сакајте се, уживајте си во животот без насочување на енергијата на непотребни работи и нервози. :)

Semiramida

A prayer for the wild at heart kept in cages
Член од
27 јули 2013
Мислења
97
Поени од реакции
120
Бидејки и јас го имав сличниот проблем и знам како е, мислам дека 2 месеци е таман в ременски период за да нападите се потсмират.. Мене лично асентрата не ми делуваше*исто и хелексот) и паничните напади ги смирив со едни апчиња на д, не ми текнува како се викаа..Ама ми помогнаа ептен , по неколку испиени апчиња бев преродена. Супер ако тебе ти е подобро од асентрата и ти делува, сепак секој организам е различен.

Член од
13 април 2013
Мислења
156
Поени од реакции
30
Бидејки и јас го имав сличниот проблем и знам како е, мислам дека 2 месеци е таман в ременски период за да нападите се потсмират.. Мене лично асентрата не ми делуваше*исто и хелексот) и паничните напади ги смирив со едни апчиња на д, не ми текнува како се викаа..Ама ми помогнаа ептен , по неколку испиени апчиња бев преродена. Супер ако тебе ти е подобро од асентрата и ти делува, сепак секој организам е различен.
pred kolku vreme gi piese se izgubi stravot i napadite voopsto ?

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Какво е вашето искуство со антидепресантите и здебелувањето?

B

babsyy

Гостин
@Semiramida депрозел се тие :)

Какво е вашето искуство со антидепресантите и здебелувањето?

Јас намалив со оброците,
секое сабајле консумирам исклучиво fun&fit мусли со овошен јогурт на Дукат (0.1%) со шумско овошје или на Вивис од јагода и ванила. А муслите се со многу вкусни, овошни парчиња.
Месо не консумирав и претходно, салати јадам често, и варен зеленчук за ручек. Меѓу оброци овошје од типот на мандарина, портокал. Значи цитрусно овошје најчесто.
Без физичка активност се покачува телесната тежина дефинитивно. Ако сакаш да си ја одржуваш линијата за време на терапијата, обавезно ќе си најдеш време за некаква физичка активност и ќе си направиш убав распоред за дневната исхрана.

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
@Semiramida депрозел се тие :)

Јас намалив со оброците,
секое сабајле консумирам исклучиво fun&fit мусли со овошен јогурт на Дукат (0.1%). Многу се вкусни, овошни.
Месо не консумирам, салати јадам често, и варен зеленчук за ручек. Меѓу оброци овошје од типот на мандарина, портокал. Значи цитрусно овошје најчесто.
Без физичка активност се здебелува, ако сакаш да си ја одржуваш линијата за време на терапијата, обавезно ќе си најдеш време за некаква физичка активност и ќе си направиш убав распоред за дневната исхрана.
Значи доколку си останеш на истата исхрана и физичка активност може да настане дебелеење?Јас од денес почнав да пијам Зепира,се мислев многу дали да почнам со антидепресиви,докторката ептен настојуваше па ајде сигурно она подобро знае.Инаку не осекам некоја голема аксиозност,ни па сум во некоја тешка депресија обично кога сум во пмс знам да бидам подепресивна.Ќе може ли да ми кажете искуство како е со прекинувањето,бидејки докторката ми рече дека ке морам да ги пијам една година без разлика што ке се чувствувам подобро за неколку месеци.Е сега ако нема нус ефекти би ги пила една година но ако има, а особено здебелување бидејки и онака имам проблем со тоа морам да ги откажам.

B

babsyy

Гостин
Значи доколку си останеш на истата исхрана и физичка активност може да настане дебелеење?Јас од денес почнав да пијам Зепира,се мислев многу дали да почнам со антидепресиви,докторката ептен настојуваше па ајде сигурно она подобро знае.Инаку не осекам некоја голема аксиозност,ни па сум во некоја тешка депресија обично кога сум во пмс знам да бидам подепресивна.Ќе може ли да ми кажете искуство како е со прекинувањето,бидејки докторката ми рече дека ке морам да ги пијам една година без разлика што ке се чувствувам подобро за неколку месеци.Е сега ако нема нус ефекти би ги пила една година но ако има, а особено здебелување бидејки и онака имам проблем со тоа морам да ги откажам.

Па да, одредени антидепресиви влијаат на расположението преку покачениот апетит.
Ако се двоумиш уште сега ќе ти кажам дека приоритет треба да ти биде психички да се стабилизираш, не е којзнае колку тешко да се намали или одржува иста, телесната тежина.
Значи ако чувствуваш зголемен апетит, веднаш ќе се консултираш со докторот, можеби ќе ти ја смени терапијата, а можеби сама ќе си направиш план како ќе си ги распоредиш оброците и активностите. Конкретен пример за зепирата не знам, ама многу анксиозни познаници, кои користеле асентра имале покачен апетит.
А лековите никако прекинување додека докторот не ти го каже тоа, значи постепено ќе се намалуваат на половинка, четвртинка па се' до завршување на терапијата.
Затоа што после долг период користење на ваков тип медикаменти и нагло престанување на истите, може да ти се вратат симптомите со ист или уште посилен интензитет.
Значи нормално е да чувствуваш подобрување и сето тоа, јас после втората недела се осеќав одлично, ама тоа не значи дека можеш да ги прекинеш.
Се мора да биде во консултација со докторот без нагло прекинување или пребрзо намалување на дозата.

Член од
6 февруари 2013
Мислења
37
Поени од реакции
4
Decki aj nekoj sovet ama ako moze negativni komentari da izbegnuvate.Treba krv od vena da mi zemaat a imam fobija od krv znaci pokraj anksot i panicnite napadi kako da pojdam da bidam opustena a ne da se pritresuvam samo sto ke pomislam na toa.Inace pisav trudna sum sega veke 8 mesec i mi treba neli krvna grupa da odredam.Se nadevam nema da ima komentari u stilot pa kako ke rajgas akp ti e strav od krv ispituvanje itn.

karan

Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Секој човек пати од различен степен на анксиозност, паника и страв. Тоа што кај еден се покажало ефикасно може кај друг нема да даде ист резултат.
Моето искуство покажа дека не треба да се прекинуваат веднаш и предвремено лековите. Во самите упатства на SSRI лековите пишува дека треба да се употребуваат најмалку 6 месеци за да се постигне некаков стабилен резултат. Тоа не значи дека кај сите резултатите ќе бидат во ред.
Сум си ја напишал личната медицинска историја многупати, но еве повторно, се надевам на некој ќе му послужи.
Значи пиев депрозел 8-9 месеци и бев супер, апсолутно ослободен од секаков страв и паничен напад, па своеволно ги прекинав. После 4 месеци повторно почнав д страдам од истото и тука направив голема грешка... Бидејќи мислев дека се работи за помал степен на анксиозност и страв почнав да земем Хелекс.. Така околу 6 месеци, но Хелексот не лекува, само моментално може да помогне и никако не треба да се зема подолго од 2 месеци. Кога ги прекинав ја доживеав најстрашната депресија до сега. Хелексот ми имаше создадено зависност и ако го земав во минимални дози. Од тогаш повторно земам SSRI еве веќе година и пол и во моментов е добро. Има повремени падови но тоа е тоа.. Животот продолжува понатаму.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Decki aj nekoj sovet ama ako moze negativni komentari da izbegnuvate.Treba krv od vena da mi zemaat a imam fobija od krv znaci pokraj anksot i panicnite napadi kako da pojdam da bidam opustena a ne da se pritresuvam samo sto ke pomislam na toa.Inace pisav trudna sum sega veke 8 mesec i mi treba neli krvna grupa da odredam.Se nadevam nema da ima komentari u stilot pa kako ke rajgas akp ti e strav od krv ispituvanje itn.
Диши длабоко ова ти е first aid, за целосна промена....е тоа ти е цела наука :D
Еве ти и едно видео http://www.youtube.com/watch?v=fJfFXyAi6T0
--- надополнето: 4 декември 2013 во 00:58 ---
P.S. Сега прочитав...си била во блажена состојба :) Незнам ова како би функционирало во твојов случај....пробај ако ништо друго.

Kajgana Shop

На врв Bottom