Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Си ги помешал лончињата нешто... ;)

- Човек има право да не го трујат со тутунски чад, законски, а и по секоја логика.
- Човек со тутунска зависност, нема право од работодавецот да бара услови за во работното време да ја упразнува својата зависност за свое задоволство. Такво право нема во ниеден закон, устав.

Не можеш да споредуваш загарантирано право на живот, право на вода и на храна... со право на тутун. Не постои такво право.
Тутунот е легален, можеш да го консумираш дома, или на места што не се од јавен карактер. Но немаш загарантирано право работодавецот да ти обезбедува нешто посебно од тој аспект.

Од друга страна, со таков оглас: за работа во локал ЗА ПУШАЧИ го кршиш уставот, вршиш дискриминација по „пушачка основа„. ;)
Иначе секакви видови службени лица секојдневно имаат работа по локалите од јавен карактер, прави муабет со газда на кафич па увери се и сам. Тие службени лица исто имаат право да не ги трујат со тутун додека си ја работат работата.
болд: такво нешто НЕ постои. само водата е со закон загарантирана и тоа според правилата на обединетите нации
се' друго е опционално!!!
црвеното е сега терање инат, нели? од кај извади сега таква правна регулатива, по пушачкаоснова. то е исто ко да се каже дека се врши дискриминација за спасувачи на базен (дека мора да знаат да пливаат) дај те молам биди сериозен, затоа што ова ме тера да фатам и јас мајтап

Муабетов тргна: Китот е цицач, пушач или дудлач? :facepalm: Да знаеме дали им смета на другите риби, онака информативно

то е исто ко да се каже дека се врши дискриминација за спасувачи на базен (дека мора да знаат да пливаат) дај те молам биди сериозен, затоа што ова ме тера да фатам и јас мајтап
Шо, демек за келнери по „пушачките кафичи„ ќе се побарува сертификат за завршен курс за пушење давање прва цигара, како за спасувачите што се бара завршен курс за спасување и давање прва помош??!? ;)

Како бе, да не тераме на мајтап кога сами се местите вака со вакви глупи примери... :)
(а кога ќе видиш, и не може да не се местиш да те пеналат, кога браниш неодбранлив став)

Ова пошто коливе постојано возат ВНАТРЕ во кафичи/кафани/итн? ;)

Ако на отворено чадот или состојките на издувните гасови не ги гледаш или не ги мирисаш не значи дека не ти се лепат на бели дробови ;)

...мислам дека, собирањето пред врата, на цигарче, е понижувачко и деградирачко и дека на суптилен начин ги стигматизира пушачите (што не смее да се дозволи)...
Многу си мека лејди, па таа стигмата е повеќе за другите, посебно младите, да не почнат со пушење... плус и сегашните зависници треба да се мотивираат да престанат. Подобро суптилно стигматизиран отколку апла болен, нели?

Нели сме растени во токму спротивна атмосфера? Пушењето е кул, марлборо каубојот е кул, Џејмс Дин со цигара во устата е кул... Епа доста беше.
Сега треба да се поработи малку во спротивна насока. За доброто на идните генерации.

Си ги помешал лончињата нешто... ;)

- Човек има право да не го трујат со тутунски чад, законски, а и по секоја логика.
- Човек со тутунска зависност, нема право од работодавецот да бара услови за во работното време да ја упразнува својата зависност за свое задоволство. Такво право нема во ниеден закон, устав.

Не можеш да споредуваш загарантирано право на живот, право на вода и на храна... со право на тутун. Не постои такво право.
Тутунот е легален, можеш да го консумираш дома, или на места што не се од јавен карактер. Но немаш загарантирано право работодавецот да ти обезбедува нешто посебно од тој аспект.

Од друга страна, со таков оглас: за работа во локал ЗА ПУШАЧИ го кршиш уставот, вршиш дискриминација по „пушачка основа„. ;)
Иначе секакви видови службени лица секојдневно имаат работа по локалите од јавен карактер, прави муабет со газда на кафич па увери се и сам. Тие службени лица исто имаат право да не ги трујат со тутун додека си ја работат работата.

Ти бербат ги напрај лончињата не јас.
- Пушачот не бара од газдата да му ги удоволи потребите. Во случајов, газдата би барал од државата, и би платил лиценца, да му удоволи на гостинот, па и вработените(поефективни би биле ако пушачите работат на место кај што се пуши).
Не барам загарантирано право, барам право на избор.
Од друга страна не го кршам уставот, туку го прецизирам работното место. Ако не ти смета, повели да работиш, ако ти смета, најди си друга работа. Не е дискриминација, туку право на избор, дали сакаш да работиш под тие услови. Лоши, да, за непушачите, ама има милијарда примери за лоши услови за работа, па се легални.

Последно. Истите тие службеници имаат работа со еден куп претпријатија од јавен карактер, што се штетни. Прост пример ти е бензиски. Така да ова не ти држи вода. ;)

Шо, демек за келнери по „пушачките кафичи„ ќе се побарува сертификат за завршен курс за пушење давање прва цигара, како за спасувачите што се бара завршен курс за спасување и давање прва помош??!? ;)

Како бе, да не тераме на мајтап кога сами се местите вака со вакви глупи примери... :)
(а кога ќе видиш, и не може да не се местиш да те пеналат, кога браниш неодбранлив став)
па сега ти се местиш. за спасувачи има дискриминација, нели тие посебни курсеви и сл. но види чудо, за ова нема ништо:confused: ни курс, ни лиценца, само добра воља.

Ако на отворено чадот или состојките на издувните гасови не ги гледаш или не ги мирисаш не значи дека не ти се лепат на бели дробови ;)
Така де, точно е дека треба да се биде свесен и за другите загадувања. Но тоа не го менува фактот дека за директна споредба на автомобилски чад на отворено со тутунски чад на затворено... треба пушењето да го споредиме со смукање ауспух. За истата концентрација на чадот. Ти текнуе? ;)
--- надополнето: 13 ноември 2013 во 18:56 ---
тие службеници имаат работа со еден куп претпријатија од јавен карактер, што се штетни. Прост пример ти е бензиски. Така да ова не ти држи вода. ;)
Бензински (станици ваљда?) vs пушачки кафичи??
Moжеш да го дообјасниш ова? :)

не ми се верува колку сте само задоени со “западњачките“ реклами. а воедно и “кој ги ебе другите кога јас знам што е најдобро за тебе“.
сакам и јас да се осетам убаво, комотно, опуштено во ресторан, со ракијата во лева и цигарето во десна рака. но НЕ, јас и сличните ко мене не сме луѓе и немаме право на уживење. ни треба да правиме ко што другите сакаат.
поубаво да направат и цели градови/гето каде што ќе бидат сместени сите пушачи и раат да си, него вака да те третираат ко да не си човек. а ми прокламираат човекови права, лицемерие

чисто за инфо, во англија пред неколку год имаше еден кафич кој цело време плаќаше казни за пушење во неговиот локал. значи човекот фино лепо не бегал од казните. но кога дошло време за продолжување на лиценцата ...... градот не му ја продолжил. му нашле некоја ситна работа, но факт е дека било заради пушењето

Бензински (станици ваљда?) vs пушачки кафичи??
Moжеш да го дообјасниш ова? :)

Шо да дообјаснам, на бензиски станици колку се испуштаат штетни гасови, плус шо испарува бензин. плин, нафта... како не ти е жал за службените лица што одат на бензиски станици, да прават контроли и сл, а жал ти е да одат по кафичи кај што се пушело.
А бе ајде бегај од инает зборуваш. Признај дека ти го браниш законов, само заради то дека сите, а најмногу женските, че оделе во кафичи кај шо се пуши, и че треба да одиш таму и ти. И сеа као измислуваш факти.
Ко така нека донеса закон и за кај треба да излегуваат дечко и девојка. На дечкото му се јади пица, на женската палачинки. И сега?

Така де, точно е дека треба да се биде свесен и за другите загадувања. Но тоа не го менува фактот дека за директна споредба на автомобилски чад на отворено со тутунски чад на затворено... треба пушењето да го споредиме со смукање ауспух. За истата концентрација на чадот. Ти текнуе? ;)

Заошто да не споредуваме кога веќе ни вие не смукате цигара вака
smoking.gif
. Зошто на пример не се буневте и протестиравте, или не отваравте теми за дискриминација кога законот не постоеше? Сега демек има закон и сите вие масовно се освестивте за штетноста на пасивното т.н. пушење. Добро, верувам дека законот влијае на свеста и затоа еве кога веќе сите се освестивме, ние дека сме ви пречеле (иако верувам дека не е така, оти ако беше така ќе се буневте затоа што за здравје (како што тврдите, а тоа е сериозен ишју) станува збор а не за политички инат) или дека сега законот ни пречи нам, зошто сега сите заедно и објективно да не заклучиме дека е дискриминирачки и да се обидеме да извлијаеме за негова недискриминирачка промена :icon_lol:

Шо да дообјаснам, на бензиски станици колку се испуштаат штетни гасови, плус шо испарува бензин. плин, нафта... како не ти е жал за службените лица што одат на бензиски станици, да прават контроли и сл, а жал ти е да одат по кафичи кај што се пушело.
А бе ајде бегај од инает зборуваш. Признај дека ти го браниш законов, само заради то дека сите, а најмногу женските, че оделе во кафичи кај шо се пуши, и че треба да одиш таму и ти. И сеа као измислуваш факти.
Ко така нека донеса закон и за кај треба да излегуваат дечко и девојка. На дечкото му се јади пица, на женската палачинки. И сега?
:pos: цар си!!!

А бе сам си кажа, јас не измислив нешто

И после ти објансувај му 5 сати ако сакаш, џабе е.
.
знам, и мене ми текна прееска, али не сакав така да ја терам дискусијата, али си ме изнасмеал за сите пари (y)
сега ОН, ...... пошто имам алергија и не секој ароматизер (зависи од производителот) можам да го поднесам (кијам ко луд) а во принцип сега скоро секаде има ароматизери. и сега јас морам да го трпам тоа ако сакам да завршам таму работа. се трујам, но тоа е, кој те ебе. така да тоа со инспекции и сл глупости не држи вода. али додека не се смени законот, ќе трпиме. иако ..... јас не трпам, чекам пролет:P

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom