- Член од
- 28 јануари 2007
- Мислења
- 9.850
- Поени од реакции
- 1.559
тие што имате вадено бугарски или тие што се во тек и подобро запознаени со ситуацијата, дали држи вода ова. И дали почна ова со проверка дали знаете бугарски или не?
и како би се одвивало вакво тестирање, лично немам уште поднесено барање за бугарски баш поради овие работи (за предците), а и да поднесам бугарски разбирам колку магаре пеење.Значи овај закон е скоро во секоја земја ако сакаш да земиш државјанство. Така да најверојатно е во сила.
Јасно беше дека претходниот процес немаше да трае долго.
и како би се одвивало вакво тестирање, лично немам уште поднесено барање за бугарски баш поради овие работи (за предците), а и да поднесам бугарски разбирам колку магаре пеење.
Овие работи за предците што ги пишува дали се точни или?
znaci kako so razbrav mozno e iako ne mu dostavis takov dokument do dadeniot rok da ti dadat pozitiven odgovor... ili samo nadezМногу бројчиња се вратени на дополнителна постапка поради фактот што косовари скриени зад македонското државјанство по различни основи си земале - бугарски производ. Е, тие се на мета.
Правосудството бара од агенцијата да му ги достави целосно документите и причините зошто му издала документ за бугарско потекло.
Ама бирократскиот ѕид помеѓу агенцијата за бугарите во туѓина и министерството за правда ја кочи процедурата.
Во исто време, на сите што биле на интервју и чекаат одговор, му е даден временски период да достават (АКО ИМААТ) доказ дека дедото или бабата имале бугарски корен. Таков документ скоро никој нема, И НЕ Е задолжителен. Убаво си пишува во протоколот, ако имаш - пожелно е да доставиш. Ако немаш, постапката нема да се стопира.
Даден е рок до кога можеш да го доставиш, и служи како гарант на твојот бугарски корен.
Имаше измени низ законите и повелбите од Хаг, па затоа бугарите бараат екстра документација за тие сега што аплицираат.
едит: не е чудо да треба да се полага јазикот, пошо сегде е тоа пракса.//
znaci kako so razbrav mozno e iako ne mu dostavis takov dokument do dadeniot rok da ti dadat pozitiven odgovor... ili samo nadez![]()
во министерство немаш работаЗдраво на сите,
пред точно 1 година подадов документи, а пред 8 месеци бев на интервју. За тие плус документи што требаат, кај да ги најдам. Дедо ми служел војска во Софија, 3 години, околу (1940год). Освен дома, дали може пример бугарското министерство за одбрана да ми издаде нешто како потврда.
Излегува нов Протокол каде што го има твојот број : излезен . неизлезен пак на дополнителна проверка итн...И мене не ми е јасно после поднесување на дополнителни документи кога од нивна страна ќе се произнесат, одобрено или одбиени, дали тоа ке го објават на интернет или....дали на некој му е одобрено или одбиено?