Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
тие што имате вадено бугарски или тие што се во тек и подобро запознаени со ситуацијата, дали држи вода ова. И дали почна ова со проверка дали знаете бугарски или не?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
тие што имате вадено бугарски или тие што се во тек и подобро запознаени со ситуацијата, дали држи вода ова. И дали почна ова со проверка дали знаете бугарски или не?

Значи овај закон е скоро во секоја земја ако сакаш да земиш државјанство. Така да најверојатно е во сила.
Јасно беше дека претходниот процес немаше да трае долго.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Значи овај закон е скоро во секоја земја ако сакаш да земиш државјанство. Така да најверојатно е во сила.
Јасно беше дека претходниот процес немаше да трае долго.
и како би се одвивало вакво тестирање, лично немам уште поднесено барање за бугарски баш поради овие работи (за предците), а и да поднесам бугарски разбирам колку магаре пеење.
Овие работи за предците што ги пишува дали се точни или?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Многу бројчиња се вратени на дополнителна постапка поради фактот што косовари скриени зад македонското државјанство по различни основи си земале - бугарски производ. Е, тие се на мета.
Правосудството бара од агенцијата да му ги достави целосно документите и причините зошто му издала документ за бугарско потекло.
Ама бирократскиот ѕид помеѓу агенцијата за бугарите во туѓина и министерството за правда ја кочи процедурата.

Во исто време, на сите што биле на интервју и чекаат одговор, му е даден временски период да достават (АКО ИМААТ) доказ дека дедото или бабата имале бугарски корен. Таков документ скоро никој нема, И НЕ Е задолжителен. Убаво си пишува во протоколот, ако имаш - пожелно е да доставиш. Ако немаш, постапката нема да се стопира.
Даден е рок до кога можеш да го доставиш, и служи како гарант на твојот бугарски корен.
Имаше измени низ законите и повелбите од Хаг, па затоа бугарите бараат екстра документација за тие сега што аплицираат.

едит: не е чудо да треба да се полага јазикот, пошо сегде е тоа пракса.//

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
и како би се одвивало вакво тестирање, лично немам уште поднесено барање за бугарски баш поради овие работи (за предците), а и да поднесам бугарски разбирам колку магаре пеење.
Овие работи за предците што ги пишува дали се точни или?

То незнам да ти кажам, јас лично немам ни пасош извадено но 6 години живеев таму и сум одел со околу 10 тина пријатели да поднесуваат и така ја научив и цела процедура.
Никола веќе одговори на тоа за предците.
Инаку тестирањето би било нешто слично на тоа кога се запишваш Бугарија на факултет на кој што се учи на бугарски. Така да не би било нешто тешко.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
67
Поени од реакции
12
Многу бројчиња се вратени на дополнителна постапка поради фактот што косовари скриени зад македонското државјанство по различни основи си земале - бугарски производ. Е, тие се на мета.
Правосудството бара од агенцијата да му ги достави целосно документите и причините зошто му издала документ за бугарско потекло.
Ама бирократскиот ѕид помеѓу агенцијата за бугарите во туѓина и министерството за правда ја кочи процедурата.

Во исто време, на сите што биле на интервју и чекаат одговор, му е даден временски период да достават (АКО ИМААТ) доказ дека дедото или бабата имале бугарски корен. Таков документ скоро никој нема, И НЕ Е задолжителен. Убаво си пишува во протоколот, ако имаш - пожелно е да доставиш. Ако немаш, постапката нема да се стопира.
Даден е рок до кога можеш да го доставиш, и служи како гарант на твојот бугарски корен.
Имаше измени низ законите и повелбите од Хаг, па затоа бугарите бараат екстра документација за тие сега што аплицираат.

едит: не е чудо да треба да се полага јазикот, пошо сегде е тоа пракса.//
znaci kako so razbrav mozno e iako ne mu dostavis takov dokument do dadeniot rok da ti dadat pozitiven odgovor... ili samo nadez :)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338

Registriran

Professional
Член од
20 јули 2010
Мислења
42
Поени од реакции
44
Здраво на сите,
пред точно 1 година подадов документи, а пред 8 месеци бев на интервју. За тие плус документи што требаат, кај да ги најдам. Дедо ми служел војска во Софија, 3 години, околу (1940год). Освен дома, дали може пример бугарското министерство за одбрана да ми издаде нешто како потврда.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Здраво на сите,
пред точно 1 година подадов документи, а пред 8 месеци бев на интервју. За тие плус документи што требаат, кај да ги најдам. Дедо ми служел војска во Софија, 3 години, околу (1940год). Освен дома, дали може пример бугарското министерство за одбрана да ми издаде нешто како потврда.
во министерство немаш работа :свиркам:

http://www.archives.government.bg/10-За_контакт

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
koj има бг пасош изгледа комотно ќе може да си извади и Европски пасош за огнестрелно оружје кој е официјален, документ, што се издава на лице, кое добило дозвола за поседување оружје за носење и употреба , при преминувањето од територијата на една држава-членка на ЕУ, во друга.
http://society.actualno.com/Veche-shte-se-izdava-evropejski-pasport-za-ognestrelno-oryjie-news_5044.html

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
И мене не ми е јасно после поднесување на дополнителни документи кога од нивна страна ќе се произнесат, одобрено или одбиени, дали тоа ке го објават на интернет или....дали на некој му е одобрено или одбиено?
Излегува нов Протокол каде што го има твојот број : излезен . неизлезен пак на дополнителна проверка итн...
Зависи што си однел. -Што однесе дополнителен док. ?

Registriran

Professional
Член од
20 јули 2010
Мислења
42
Поени од реакции
44
Треба да излезе бројчето, или може и пред тоа да се однесат дополнителните документ ?

Член од
20 октомври 2013
Мислења
241
Поени од реакции
122
повеќе од месец дена од првите дополнителни документи а сеуште нема протокол во кој пишува дали се уважени ....????

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom