Господ и лагата

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Ете и да е така.
Дали бројките прво се броеле наназад па нанапред? :)
Дали Михала во еден стих умрела без пород,во друг стих имала 5 синови?
Дали Јоахин имал 8 или 18 год.?
Итн,итн..
Ако е потребно,уште да пишувам :)

Од причина што во Библијата има многу контрадикторности, слично како и во Тората, Куранот, Махабхарата и останатите религиозни четива.

Од причина што во Библијата има многу контрадикторности, слично како и во Тората, Куранот, Махабхарата и останатите религиозни четива.

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivriječnosti" (sura, En-Nisa; 82)

:)
Нешто многу за контрадикции во Куранот немам слушнато.

Ајдее, следбеник на мухамед тиранинот и педофилот дошол да дискутира за контрадикции во религија...

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivriječnosti" (sura, En-Nisa; 82)

Epa kako da cues kontradikcii, koga e pun so naucni cuda.

Темата не е КОНТРАДИКТОРНОСТИ. Темата е дали невистината или лагата се особености на Бог, дали има капацитет да лаже, да ја каже невистината, дали лагата е една од особините Негови.

Темата не е КОНТРАДИКТОРНОСТИ. Темата е дали невистината или лагата се особености на Бог, дали има капацитет да лаже, да ја каже невистината, дали лагата е една од особините Негови.

Знам,но муабетот ми е дека ако човек ја чита библијата може да се збуни поради горенаведените особености :)
Па затоа библијата не е мерило и не е некаков доказ дека Бог може да ја каже невистината.
Знам дека ќе има луѓе сега што ќе мрчат дека и Куранот имал контрадикторности,еве 1400 години ги бараме и никако да ги најдеме.
Ќе се најдат некои привидни контрадикторности,кои порано или подоцна во минатото и денес биле побивани.
Но вакви груби математички контрадикции и слично,Бог е чист од тоа,и апсолутната вистина е една од Неговите особености.
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 10:54 ---

Нормално дека не.
Одам на џума,а ти ако најдеш контрадикторности,јави :D

Знам,но муабетот ми е дека ако човек ја чита библијата може да се збуни поради горенаведените особености :)
Па затоа библијата не е мерило и не е некаков доказ дека Бог може да ја каже невистината.
Знам дека ќе има луѓе сега што ќе мрчат дека и Куранот имал контрадикторности,еве 1400 години ги бараме и никако да ги најдеме.
Ќе се најдат некои привидни контрадикторности,кои порано или подоцна во минатото и денес биле побивани.
Но вакви груби математички контрадикции и слично,Бог е чист од тоа,и апсолутната вистина е една од Неговите особености.
--- надополнето: 1 ноември 2013 во 10:54 ---

Нормално дека не.
Одам на џума,а ти ако најдеш контрадикторности,јави :D

Toj tvojot bog neli bese eden i ist so toj Hristijanskiot?

......а ти ако најдеш контрадикторности,јави :D

библлијата е пишувана од 30+ автори во период од 2000+ години, со многу интервенции.....логично е да има недоследности, контрадикторности и нелогичности меѓу различните автори

Куранот од друга страна е книга напишана по диктат на еден човек во период не подолг од 50 години.....логично е да биде поорганизиран и без контрадикторности

Ако некој пред 3000 или пред 1500 години слушал гласови и имал привиденија бил сметан за светец или пророк или основач на нова религија, а и денешните верници се согласуваат со тоа

но ако некој денес слуша гласови (а нема блутут слушалка), има привиденија и разговара со имагинарни пријатели....веднаш му се дијагностицира шизофренија или некое психичко нарушување....и за чудо и атеистите и верниците се согласни со тоа

за добриот верник, гласовите во главата на некое типче од Палестина или Арабија пред 1000+ години се Божја Објава...но истите тие гласови во главата на нивен современик и сограѓанин се знак на лудило

Назад на тема.....

Јахве вели.....да немаш други Богови покрај мене......малку подоцна (или многу подоцна бидејќи времето е релативно)....истиот лик но со друг форумски ник и на друг форум го бара истото ....Сведочам дека нема други богови осем Алах.....која е потребата да се спомнуваат другите богови кои не постојат (нели Јахве(Алах) е единствен)?????.....или чичко Бил и неговиот Микрософт не се првите монополски играчи

Epa kako da cues kontradikcii, koga e pun so naucni cuda.

Не бе грешка си.
Они се како вицов:
Знаеш ли зошто нема комедијанти у Германија?
Сите ги убија :D

Само направи генерализација зошто нема критикувачи за Куранот.

"A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivriječnosti"(sura, En-Nisa; 82)

Како и да е,нема контрадикции :)
Не бе ич нема!
Сура 71:
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,
16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?
Сура 37:
6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

Ако месечината, сонцето и ѕвездите се распоредени на седум "неба" тогаш дали тврдењето дека ѕвездите се на најблиското небо не е погрешна?
:свиркам:

Пак да напоменам да се прават во дискусиите разлики меѓу КОНТРАДИКТОРНОСТ и ЛАГА. Контрадикторност не значи и лага, значи од две спротивставени твредења или изјави во писмаа, едното е вистина другото не е. Овде сакам да поентирм на изречени, кажани објавени работи од исус или господ кои се покажаа како невистина. Пример:

13 и што и да посакате од Отецот во Мое име, ќе ви го направам, за да се прослави Отецот преку Синот.
14 Ако посакате нешто во Мое име, Јас ќе го направам.
Joван 14

Ова е јасен пример на невистинита изјава на Исус. Да беше ко што кажа Исус и што да посакате... денес немаше да има веќе ни војни ни смрт ни болест ни глад ..... милиони и милиони низ историјата се молеа со верба да бидат поштедени да бидат излечени да не гладуваат.... али џаба. Некој ги измамил дека и што да посакате... ќе им биде исполнето од невидливиот човек на небесата (да не зборуваме за многуте и често и искрени молитви за пари кола добивка на лото... иако и тие спаѓаат во и што да посакате...

Пак да напоменам да се прават во дискусиите разлики меѓу КОНТРАДИКТОРНОСТ и ЛАГА. Контрадикторност не значи и лага, значи од две спротивставени твредења или изјави во писмаа, едното е вистина другото не е
Ако контрадикторноста се однесува на тврдење кое очигледно е погрешно, а треба да доаѓа од сезнајно битие - Господ, тогаш тоа не е ли лага?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom