- Член од
- 22 декември 2011
- Мислења
- 1.291
- Поени од реакции
- 1.285
Месец ипол барам, се се поголеми 4 месеци + . А женски има со лопата. Ми треба машко... во букмарк тулбарот само огласи и страни за миленици имам .. верувај заангажиран сум ептен.
Не разбирам што ти менува возраста на кучето? Мислам, да се години во прашање- ќе разберам, ама месеци? Со повозрасно куче имаш поголема сигурност. Прво, го добиваш веќе вакцинирано, прочистено, со стекнати хигиенски навики, со почит према авторитет (што подолго со мајка му, тоа полесно ти е тебе да се поставиш како алфа), веќе можеш да видиш карактер кај кучето, дал ќе биде активно, пасивно, радознало, доминантно ( и да не ти редам сега карактеристики), со што многу полесно ќе можеш да го пронајдеш кучето што тебе ќе ти одговара на карактер и животни навики, а не само на изглед. Ја лично, никогаш во животов не сум сакала кутриња, баш поради горенаведениве причини, а + и штетата што ти ја прават по дома со уништување на мебел, папучи... веруј, најдобро ти е да земеш повозрасно кутре, нема барем говна да чистиш на секој пола саат и да реновираш по дома секоја втора недела. Кај повозрасно куче можеш да видиш све што сакаш и све што не сакаш кај тоа куче. Воедно, колку подолго е со мајката, толку се поголеми шансите за подобро да се развие и да добиеш прекрасен примерок. Има причина зашто одгледувачниците (барем оние професионалците) не ги даваат кутрињата пред третиот месец.
Али сепак, тоа е мое гледиште (воедно и на познавачите).