Студентски домови

• Креатор на темата Креатор на темата *OSS*
  • Време на започнување Време на започнување
За сите студентски ли се исти шифрите??
За Стив ми треба?

Би требало да е исто, оти е назначено до државен студентски центар, не до конкретен студентски дом. Само не знам дали важи за Пелагонија, нели приватен е тој...

има соби т.н. кујни кои некогаш биле кујни за спратот сега се прилагодени за соби... седиш сам, во големка соба...

аааа зад лифтови што се тие..
а зш ќе ти се тие.. немаш ни плакар ни веце ни ништо, само кревет и една масичка... Така барем ввидов ееднаш, побарај им апсолвентска соба

аааа зад лифтови што се тие..
а зш ќе ти се тие.. немаш ни плакар ни веце ни ништо, само кревет и една масичка... Така барем ввидов ееднаш, побарај им апсолвентска соба

чоек, живеев 2 години во тие зад лифт и супер ми беше :) веце имав вкомшии од тие од апсолвентските...
а кујните се на крај од ходникот (во в и г) лево е кујна а десно е цртална... као дупло се поголеми од апсолвентските и имаш чешма внатре... за вц... има друга тераса тука блиску :D
а апсолвентските овојпат ги даваат исклучиво на апсолвенти.

ima nekoj smesten vo pelagonija so prestojuva tamu momentalno?

Јас бев 2 дена :)
Ако некој оди да се сместува во пелагонија ви требаат 250 денари КЗЖ, 250 денари за општа штета и 200 денари за документи и 3695 за студентски дом станарина . Изјавата за жиранти е нова годинава и треба 2 меници пополнети да се однесат, постелнина одбираш сам дали ќе земеш или не.
Исто како и до лани може да се бира соба и цимери :)

6ти
Инаку што мислење имате за студентскиот дом Пелагонија вие што сте седеле таму ? Како функционираат нештата ?

Јас седев Пелагонија претходната година и најголем проблем имав со јадењево. Ми останаа 10000 бонови. Повеќе купував одколку таму што јадев. Проблемот е во тоа што кујната ја отвораат во 11 ч. и 17ч. и тогаш е најголемата гужва во кујна. Сите се гураат, се гужваат ко божем не видели никогаш јадење. Чекаш по саат време за да земеш јадење и додека да дојдеш на ред останало само ориз или пире и понекогаш еден грозен бурек или пица од која еднаш цела вечер ме болеше стомакот. Секој ден е се тоа. Нема за сите исто, само ако си во првите 50 може ќе земеш стек, компири, банани или слатки. Ама од шиптариве не знам дали ќе можеш да земеш, бидејќи тие секогаш се први и тоа по полни чинии или ќеси носат. Ќе дојдеш на ред за тебе има само ориз или пире, ама зад тебе ако е албанец за него ќе му извадат чинии со компири и стек. Во 11ч има манџи за јадење грав, грашок, компир манџа, леќа. И многу лебарки имам видено по јадењата. Во бонската продавница исто си чекаш ред и тоа саат време пред да ја отворат затоа што веќе 7/8 души чекаат пред тебе. И кога ја полнат, ја полнат само за првите 6, после само смоки, тоалет, павлака или паштета можеш да начекаш. За 30 мин веќе е празна.
Во читалнава не можам да учам. Многу гужва има и таму ред се чека. Мене повеќе на пазар ми личи. Цело време излегуваат, влегуваат, се шетаат од маса на маса, шушукаат, се смеат. И тоа се едни исти. кои повеќе дошле за галама одколку за учење. Телефони вибрираат, звонат некои па не знаат ни музиката да си ја исклучат.
Лифтовите не работат. Седев на 8-ми спрат. Не ми беше проблем качувањето, баш добро ми доаѓаше. Проблемот е што едвај куферот си го качував.
Собите се добри, големи. Си имаат посебни купатила. На 8ми имаше глувци низ собиве. Излегуваа од дупките во купатилата.
Вратите и кога се заклучени многу лесно се отвораат. Само да ја подгурнеш и се отвора.
Внимајте убаво, бидејќи годинава имаше неколку случаи на кражби на лаптопи, телефони и паричници.
Топла вода имате само насабјле од 6 до кај 10 или 11ч.
Зимно време е многу студено. Годинава парново покасно го пуштија од предвиденото. Греалки не даваат да се носат. Ако во случај ти ја најдат, ти ја земаат и опомена ти пишуваат. А без нив не може да се седи. Стварно е многу студено.
Еве јас како ја доживеав Пелагонија.

^
Нас ни се качија едно сабајле референтките да не предупредат дека во собата смејт само фен и пегли да чуваме од бела техника,а во меѓувреме оние "дискримираните" качуваат по скали плазма телевизор.

И јас да се надополнам за лошите искуства во Пелагонија.
Најмногу појдов ради то шо има посебно wc,пошо сум гадлива, но не бре брате.
Од втор семестар си ојдов под стан и поефтино поминав него Пелагонија.
Сабајле на факултет јади, дојди во 2-3 веќе кујната празна , па пак јади надвор. После 5 и пол, ориз во најдобар случај пире со гулаш.
Пелагонија не е веќе за Македонци дефинитивно. Ептен си ги гледаат нивните, па и во бонската, еднаш го имаа менато и онака "богатиот" асортиман на производи, ојме во 9 сатот(иако отвара во 11,ама за да фатиш место нели),а овие веќе накотени во бонската си полнат ќеси.
Единствено за викенд ако останиш,мојш убо да се најадиш.
А, овие рамковниве не се чепкаат нешто,ама грдо е бе чекаш сат и пол за еден помочан ориз со остатоци кожа од пилешко, додека господава се гостат со пржени компири и стек пред твои очи.

^
Исто се согласувам за се што спомнавте и двете. Јас еве 4 година ќе седам таму. Лошо е стварно ама дека ќе поминам поевтино во стан не верувам . Хајлајт во цел хаос е само тоа што имаме посебно капатило ама и тоа не е ништо без вода. Единствено нешто што мене ми се бендисува е тоа што е мирно во споредба со другите домови, освен во среда кога има диско и на секој спрат има журки и се се погодува најголемите и најурнебесните да бидат за време на колоквиумска недела. Инаку јас еве успевав да си учам во собата.. ама и то зависи како ќе ти се погодат цимерките. И така . :unsure:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom