Свекрва / мајка - како ги нарекувате родителите на вашиот партнер?

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
А по која основа чичко и тетка? Па не е таа сестра од мајка ми или брат од татко ми! Јас се мажам за син им и значи влегувам во нивната куќа и со тоа им сум како ќерка! Живеам со нив како нивно чедо никогаш нема да сум им исто како син им што е и нормално, но сум жена негова така да зошто да не ги викам мамо и тато! Станувам дел од нивното семејство!
Традиција која што постои одсекогаш и ние паметни ќе мењаме нешто демек порано биле прости ние паметните!
еве на пример, вевчанскиот карневал е нешто традиционално постои 1400 години пробале да го спречат значи повеке да го нема но не дозволиле бидејќи е старо, убаво и вреди! ова го спомнав само како пример.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
А по која основа чичко и тетка? Па не е таа сестра од мајка ми или брат од татко ми!
А по која основа да ги викам мама и тато!? По основата дека му се родители на маж ми? Ма немој молим те!

Јас се мажам за син им и значи влегувам во нивната куќа и со тоа им сум како ќерка! Живеам со нив како нивно чедо никогаш нема да сум им исто како син им што е и нормално, но сум жена негова така да зошто да не ги викам мамо и
А ако не живејш со нив? Ако живејш во друга куќа, стан..?

Традиција која што постои одсекогаш и ние паметни ќе мењаме нешто демек порано биле прости ние паметните!
еве на пример, вевчанскиот карневал е нешто традиционално постои 1400 години пробале да го спречат значи повеке да го нема но не дозволиле бидејќи е старо, убаво и вреди! ова го спомнав само како пример.
Аха..по традиција, а?
Еми ај ако е така, тогаш живеј во патријахално семејство, не работи, чекај од маж ти леб, гледај деца, немај никакво право во фамилијата..оти ете, традиција е, кој сме ние да ја менваме?

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Tetko xxxx i Cicko xxxx
Ako i recam "Babo" ili "sverkvo" ke me dzitni od terasa. I onaka ne me podnesuva :):)
Jas doma moite "stari" gi vikam i den denes, pa kamo li niv, "babo","mamo","tato","dedo"...
Pfffffffff

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
да беше правилно да ги викаме тетко и чичко, тогаш одсекогаш ќе беше така! а не сега ни текнало нас и ќе менуваме!
а она влегувам во нивната куќа не го мислев буквално дека кај нив ќе живеам, туку дека станувам дел од семјеството нивно, од таа куќа значи....
а она последното да не работаме, да гледаме деца, да немаме никакво право, не е традиција нити било, туку ете таков бил животот порано и тоа било еден вид измачување за жената, а тоа ако ги викаш мама и тато свекорот и свекрвата не претставува никакво измачување ни психички ни физички така да не е некој проблем како оној шо го спомна со жената!
и доста ме цитираш на секое така си мислам јас и готово

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Мамо, тато ми нема логика... и нема шанси... чичко, тетке... ко на пазар да сум еботе... на име најбоље... со оглед што јас можам цел живот да ги викам на еј така да на име е најбоља солуција

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
да беше правилно да ги викаме тетко и чичко, тогаш одсекогаш ќе беше така! а не сега ни текнало нас и ќе менуваме!
а она влегувам во нивната куќа не го мислев буквално дека кај нив ќе живеам, туку дека станувам дел од семјеството нивно, од таа куќа значи....
а она последното да не работаме, да гледаме деца, да немаме никакво право, не е традиција нити било, туку ете таков бил животот порано и тоа било еден вид измачување за жената, а тоа ако ги викаш мама и тато свекорот и свекрвата не претставува никакво измачување ни психички ни физички така да не е некој проблем како оној шо го спомна со жената!
и доста ме цитираш на секое така си мислам јас и готово
А ти од кај знајш дека е традиција уште од порано да ги викаш така?
Прв пат слушам за ова работа, дека било традиција.
И ако сакам ќе те цитирам, ова е форум и зато постој дугмето „Цитирај“, за да се одвива дискусија. Божееееее.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
А ти од кај знајш дека е традиција уште од порано да ги викаш така?
Прв пат слушам за ова работа, дека било традиција.
И ако сакам ќе те цитирам, ова е форум и зато постој дугмето „Цитирај“, за да се одвива дискусија. Божееееее.
ова со тебе не ми изгледа на дискусија појќе и не коментирам! крај!
Ти од кај си чим прв пат слушаш дека мама и тато ги викаат.
Јас не сакам да ме цитираш, и затоа прекини да ме цитираш реков тоа е моето мислење и готово!или интересно ти е да се караш? готово!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Без нервози губите дел од лепота:blaa:

Аха..по традиција, а?
Еми ај ако е така, тогаш живеј во патријахално семејство, не работи, чекај од маж ти леб, гледај деца, немај никакво право во фамилијата..оти ете, традиција е, кој сме ние да ја менваме?
А зошто една девојка сака да постане жена?Да не ја викат стара мома?Ако е тоа не потпишувајте лесно во тефтер!

а она последното да не работаме, да гледаме деца, да немаме никакво право, не е традиција нити било, туку ете таков бил животот порано и тоа било еден вид измачување за жената.
Какво е тоа измачување?Да гледаш дете е измачување?:nesvest:Аман бе...

Малку ми е оф постот и во друга насока ама ете...

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168

А зошто една девојка сака да постане жена?Да не ја викат стара мома?Ако е тоа не потпишувајте лесно во тефтер!

не бе Наташа :smir: не тоа...да гледаш дете е супер заедно со мажот се разбира....затоа што спомна за она порано демек кога немала никакво право жената туку само за гледање деца, дома да седи ....дека тоа било измачувањето! :smir:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223

Сакав да кажам дека порано се се` очекувало од жената и била како роб. Денес е поинаку. Денес двата родители го гледаат и подигаат детето, а порано знајш како стоеле работите.

И воопшто мојот муабет нема допирна точка со твојата претпоставка..

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Сакав да кажам дека порано се се` очекувало од жената и била како роб. Денес е поинаку. Денес двата родители го гледаат и подигаат детето, а порано знајш како стоеле работите.
:hoho:Жена која се грижи за домакинството,децата,плете и везе гоблени,си разменува рецепти и го чека мажот поручек со спреман ручек и свеж сок од портокал за мене не е роб туку жена со вистинска смисла на зборот.
Сега веќе не е така,сега ако жената не работи и седи дома да ги врши сите горенаведени работи е мрзлива....затунтана...

И да,тоа не ни беше муабетот туку како си(ќе) ги викаме родителите на мажот.:smir:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
:hoho:Жена која се грижи за домакинството,децата,плете и везе гоблени,си разменува рецепти и го чека мажот поручек со спреман ручек и свеж сок од портокал за мене не е роб туку жена со вистинска смисла на зборот.
Сега веќе не е така,сега ако жената не работи и седи дома да ги врши сите горенаведени работи е мрзлива....затунтана...

И да,тоа не ни беше муабетот туку како си(ќе) ги викаме родителите на мажот.:smir:
Ич не ме сфаќаш шо сакам да кажам. Се согласувам со тебе потполно. Да, и за мене таа е жена во вистинска смисла на зборот, АМА порано то сама го праела, се било остаено на неа. Денес има тотална поддршка од партнерот..

сега ако жената не работи и седи дома да ги врши сите горенаведени работи е мрзлива....затунтана...
Кај нас се вели затуцана..:)

Да, беше како ќе ги викаме. Ти пошто си мажена(претпоставувам), како ги викаш? :)

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44

:eek:ftopic: не дека била роб затоа што гледала деца бла бла ...била права жена во смисла на зборот.Туку затоа што била малтретирана,искористувана,нејзиниотт збор бил последен можеби и не се слушал затоа.
А и зошто да не ги викаш мама и тато ако се согласуваш добро со нив.Па ти веке ќе бидеш жена на нивниот син а тоа те прави нивна ќерка.Земи на пример во иднина имаш син и се жени и што женаму да ти вика:еј мори ти ....или тетко...на што личи тоа на чаршиски муабет.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ич не ме сфаќаш шо сакам да кажам. Се согласувам со тебе потполно. Да, и за мене таа е жена во вистинска смисла на зборот, АМА порано то сама го праела, се било остаено на неа. Денес има тотална поддршка од партнерот..
Додека жената се грижи сама во домакинството мажот работи и ја исхранува фамилијата,и порано жените биле цврсти,отпорни,а сега барат за едно дете гледање помош од мажот:smir:
Да, беше како ќе ги викаме. Ти пошто си мажена(претпоставувам), како ги викаш? :)
Не ги викам они сами си идат:blaa:

Член од
4 декември 2007
Мислења
119
Поени од реакции
4
Џабе коментирате :). Како ќе наредат од дома така ќе биде, тато, мама, дедо или баба.

Kajgana Shop

На врв Bottom