Divider
Seraphim
- Член од
- 24 февруари 2005
- Мислења
- 27.337
- Поени од реакции
- 3.062
Seriozno?A ти што знаеш освен да мрчиш...сериозно?
Na postovi od Dzurџo?
Ti navistina si ozbilen?
Seriozno?A ти што знаеш освен да мрчиш...сериозно?
.Гаутама Буда мине низ еден град, кога една мува доаѓа и му застанува на челото. Тој разговараше со својот ученик, Ананда, и продолжи да зборува додека со својата рака сакаше да ја набрка мувата. Потоа одеднаш сфати дека неговото движење на раката било во несвест, механички. Додека тој зборуваше со Ананда на свесна начин, раката ја движеше на механички начин. Застанува, и иако муата сега во лет , ја движи раката повторно со свест.
Ананда вели: "Што правиш? Мувата одлета ...."
Гаутама Буда одговорил: „Мувата ја однема ... но јас имам грев, затоа што тоа го направив несвесно."
Спирко, абе се слагам јас со тебе.....
Е овој грев велзевул (евр..בעל זבוב, ba‘al zəbûb, грч.βεελζεβούβ, арап..بعل ألذباب, "господарот на мувите"), нема да му го прости!
https://hr.wikipedia.org/wiki/Belzebub
п.с. Вистинскиот Св. Синдарта Готама не верувал на лажни “богови“ туку само на Единствениот Вистински и Совршен БОГ, преку Чија вечна Мудрост (Логос) тој и беше просветлен!
Таа Мудрост вечно чиста - за спасение на сите - ЕДИНСТВЕНИОТ Ја отелотвори во Исуса Христа, но многу (скоро сите) следбеници на Синдарта Готама (наречен Буда) исто така (до ден денешен) не Ја препознаја и признаја!
Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога
и Словото беше (едно со) Бог.
Тоа во почетокот беше во Бога.
Се’ стана преку Него и без Него ништо не стана, од она што постана.
Во Него беше Животот и Животот им беше светлина на луѓето.
Светлината свети во темнината и темнината не ја опфати.
...
Вистинска Светлина, Која го осветлува секој човек, што доаѓаше во светов.
Во светот беше и светот преку Него постана, но светот не Го позна.
Дојде кај Своите, но Своите не Го примија.
А на сите што Го примија - на сите што веруваа во Неговото име -
им даде моќ да станат чеда Божји;
.кои не по крв, ни по желба на телото, ни од похот машка,
туку од Бога се родија.
И Словото стана тело и се всели меѓу нас, полно со благодат и вистина;
и ние ја видовме Неговата слава, слава како на Единороден од Отецот.
(Ев.Јован 1: 1+)
.
Што мислам за будизмот?
Ништо не мислам.Го живеам.
ХехеУште при првите постови те прочитав дека си будистка. Ок, само немој да го правиш Исус будист молимте
Не сфаќам, како велиш дека го живееш будизмот, а не си будистка? Оној кој го живее исламот, е муслиман. Оној кој го живее христијанството е христијанин. Итн.Хехе
не сум будистка
На тој начин се ограничувам дека сум нешто.Не сфаќам, како велиш дека го живееш будизмот, а не си будистка? Оној кој го живее исламот, е муслиман. Оној кој го живее христијанството е христијанин. Итн.
На тој начин се ограничувам дека сум нешто.
Иако живеам(или се трудам да живеам)таков стил на живот не се нарекувам будистка.
Што значи за тебе живеење на будизмот?
И што воопшто претставува будизмот за тебе?
Религија?
Те цитирам:А ти не сакаш да бидеш нешто? Што е подобро, да бидеш нешто или ништо? Или можеби сакаш да бидеш се и сешто? Се шалам. Абе независно како ние ќе се наречеме себе си, најчесто нашите убедувања не одредуваат во некоја категорија на луѓе. Оној што верува во Дарвинизмот и го живее Дарвинизмот е еволуционист. Тој може да не се нарекува себе си еволуционист, ама другите ќе го знаат за таков, бидејќи тоа е.
Оној што верува и го живее христијанството е христијанин. Тој може себе си и муслиман да се нарекува, ама другите нема да го нарекуваат така, барем не оние што знаат што е ислам, а што христијанство.
И јас не велам дека ти си само будист. Ти можеш да биде и будист и хуманист и комунист и филантроп и економист и археолог итн. Сепак по твоите верски убедувања, доколку ти го живееш будизмот, ти си будист.
Дали будизмот е религија? Па јас мислам дека тоа е повеќе филозофско-идеолошко гледиште - земајќи ја предвид онаа потесна дефиниција на религија каде што имаш некаков Бог или божества. Но според проширената дефиниција за религија, будизмот спаѓа во источните религии и речиси секаде се спомнува во статистиките на религиозноста на луѓето во одредена земја, континент или пак светот.