Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Подобар сервис се Бајк маркет.Кај овие во Проспорт ќе ти се стемни...:(
Да бидам искрен, зависи кај кого одиш на сервис во Проспорт, барај го Марко и ич да немаш гајле. Другите се така-така. Ни во Бајкмаркет не е исто како што беше, иста е ситуацијата како во Проспорт од кога си отиде Гари. :)

Купувам точак до 15.000 (250 евра...) понуди тука или по ПП...

дечки, може ли пар насоки за чистење на велосипед. само без да вадам ланец и ѕвезди. значи со шо рамот да го чистам, со шо ланец и ѕвезди да одмастам и после секако да ги подмачкам, и исто за дисковите за кочење. кои се средствата што е препорачливо да ги користам? мајсторот ми вика испрскај ланецот и ѕвездите со нафта и после со вода, па подмачкај. на некои форуми викаат со wd40 па после со машинско уље од пазар, за уљето и мајсторов исто ми вика најефтиното од пазар :) а глеам у outdoor некои уља muckoff по 600мкд за подмачкуење. па кој е марифетот според вас. :) фала

дечки, може ли пар насоки за чистење на велосипед. само без да вадам ланец и ѕвезди. значи со шо рамот да го чистам, со шо ланец и ѕвезди да одмастам и после секако да ги подмачкам, и исто за дисковите за кочење. кои се средствата што е препорачливо да ги користам? мајсторот ми вика испрскај ланецот и ѕвездите со нафта и после со вода, па подмачкај. на некои форуми викаат со wd40 па после со машинско уље од пазар, за уљето и мајсторов исто ми вика најефтиното од пазар :) а глеам у outdoor некои уља muckoff по 600мкд за подмачкуење. па кој е марифетот според вас. :) фала

Јас мојот го чистам со обична сапуница и црево. Предходно исчисти го преносот и касетата со крпа намокрена со WD40, ја вметнуваш крпата меѓу ѕвездите и триеш со движења горе-доле се додека не ти изгледа чисто. За ланецот, најдобро е да го извадиш и ставиш да одстои едно 15 минути во средство за одмастување. Потоа изгледа како нов. Ако не сакаш да го вадиш земи крпа намокрена со WD40, фати го со крпата околу, стисни силно и врти ги педалите се додека не ти изгледа чист. Вака пак останува прљаво на спојките на алките и кога ќе го подмачкаш ќе се разлее.

Батали прскање директно со WD40, ако ти влезе во некоја осовина збогувај се со неа, од искуство ти кажувам. WD40 e чистач и одмастувач, ништо повеќе.
За подмачкување купи си квалитетно масло наменето за велосипед. Тоа е подобро него ли тие ефтините, лепи помалку прљавштина, ги штити деловите (намалено абење) и нанесува тефлонски слој. Јас користам масло, маст и спреј од програмата на Weldtite и сум задоволен.
За диск кочници имаш специјален спреј за нивно чистење. Истото може да го направиш и со 96% алкохол со што ќе ги истриеш со некоја поквалитетна крпа. Немој случајно да ти текнало да ги прскаш со WD40. Ќе ги контаминираш пакните и ќе ти требаат нови.:)
--- надополнето: 21 јули 2013 во 09:30 ---
... Барем дајте некоја пуштетеми од по огласиве...

Пробај тука, групава на Фејсбук за препродажба на велосипеди и делови. Сигурно ќе налеташ на нешто. :)

Дечки со што се подмачкуват амортизерите? Пошто другаров се зафркна, стави грес мас и му се стврднаа амортизериве... :eek:

За ваков макс зборувате? Има налепница од агротехна.

tochko.jpg

Катастрофа од невидени размери е точаков, по два месеци еве го ми се распадна. Извадив се од него брзини и сајли, му ставив шимано ѕвездица, скратив ланецот и го направив во една брзина и сега ќе шитнам за 1 000, 1500 ден. затоа што не се исплати да му мењавам делови.:гомце:
Реков вакви повеќе НЕ и ќе собирам за поскап.

Имам велосипед на кој му работат само 5 брзини. Останатите не работат, иако на левата страна до некаде се врти ама нема префрлање. Вреди ли да се купат нови мењачи шимано секако и по која цена би можело да се набават ?

Имам велосипед на кој му работат само 5 брзини. Останатите не работат, иако на левата страна до некаде се врти ама нема префрлање. Вреди ли да се купат нови мењачи шимано секако и по која цена би можело да се набават ?

Однеси го на сервис, таму ќе го видат, дали е за штелување или треба да се менува нешто. Да не фрлаш пари за џабе ако е само штелување. :)

каде возите велосипеди? каде има патеки освен на кеј? и ако знае некој да ми препорача добар велосипед, сакам да си купам :)

каде возите велосипеди? каде има патеки освен на кеј? и ако знае некој да ми препорача добар велосипед, сакам да си купам :)

Ех, тоа е релативно. Колку пари имаш за фрлање? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom