Затворањето очи перд ова и минимизирањето на проблемот, заради фенси либерален show-off во јавноста не те прави никаков космополит. Не е тоа либералност, ниту космополитизам, туку безрбетност.
Нема потреба да се чукаат гради на форум, доволно е:
- да не се купува од Албанци и албански фирми
- да се потсетуваат нашите политичари, во секоја можна прилика, за ова
- да не се продава недвижнини на Албанци, а оние кои тоа сакаат да го направат "да им се објасни" (ова највеќе важи за местата каде што тие сеуште не се доселени или се доселени сеуште во мал број)
Тоа се вака, најобични, нешта кои ако секој од нас ги почитува, може да смета дека направил многу.
Не се прекршува никаков закон и нема споредба со она што Албанците ни го прават нам.
Секако не препорачувам да се враќа со истите методи, кои тие секојдневно ги применуваат, затоа така би биле баш како нив. А нив им замераме заради тоа, нели.
-
Технички, се крши закон, се крши едно од основните човечки права. Но, се согласувам. Сепак некакви можни решенија за проблемов.
Ама, како тоа што ти не купуваш од албански фирми, е поврзано со случајов?
Дали ако освен ти, и комшијата не купуваше, случкава немаше да се деси? Јас не купувам од албанска фирма, зошто ова се деси?
Значи се согласувам со тебе Берик, на големо, одувек, ама тепачка меѓу 14 годишњаци да ја пласираме како сензационалност, е многу ниско за нас.
Тепачка меѓу деца е едно, а кога група која иде по улица, крши осамени деца, не може да се нарече тепачка, туку напад, тепање...
Исто така, намерно или не, во задњите постови, го изоставуваш едукативниот карактер на настанот и верската димензија.
Ги фатија (два пути се десило) и ги терале со ќутек со каиш, да рецитираат зборови на арапски од Куранот.
И тоа ти е тебе тепачка меѓу деца?
И? Па групните тепачки никогаш и не биле тепачки во традиционална смисла на зборот, зошто го пишуваш? Знам дека е тепање.
За семантички проблеми сега се фати, што е тепачка, што тепање. И сме го правиле, ни го правиле. Групно тепање има и ќе има, не само меѓу племе и цивилизација, туку и внатре во племињата и внатре во цивилизациите. Оти 14 годишни тоа прават. Верската димензија е инстантен мотиватор, баш поради тоа што едвај чекаме да сензационализираме тепачка меѓу 14 годишњаци. Па чекај, тоа е кул, we could totally do that.
Добро бе, може нешто со смисла да напишеш ? Да размислиш и напишеш. Толку немаш мисловен капацитет ? Својствено е 14 годишни деца да тераат 11 годишни деца да цитираат стихови од Куранот, и ако одбијат да го сторат тоа да ги бодат со нож ? Деца за џамлии се тепаат, а не за голема Албанија и Ислам.
Знаеш какви глупости тресеш ? Мислам, дали си свесен до кое ниво се бламираш со тривијалниве тралалајки што ги пишуваш ?
Која идеологија бе ? Имаш багра која и покрај тоа што живее во 21 век, со сите информации достапни (интернет), продолжува со затуцаниот верски фундаментализам .
Колат деца, тепаат баби, се во име на идеологијата. И ти мене, со сиот памет ми велиш дека сум идеолошки индоктриниран ?
Дај жити се почни да мислиш, не дискутирам повеќе со тебе ако пишуваш глупости како во овој пост и минатиот. Срам ми е.
Па да ти кажам право, освен премногу трудење за креативно деградирање, ни ти досега не си напишал нешто вредно за читање.
Слободно скокај, не се wутам. Тоа што ти си неспособен да разликуваш 14 хормонално дисбалансирани годишни во тепачка од сериозната политичка и верска асимилација која ни се случува, јас немам право да се wутам. Значи тие 14 годишни уште го немаат прочитано Куранот за да бидат способни да тераат друг да го рецитира. Значи тоа им е причина која ги сопнало попат за да се тепаат. Незнам кој дел не го разбираш, дека ако не чуле за верска нетолеранција, ќе тепаа оти имало детето црвено на патиките.
Јасни ми се сите параметри на проблемов со албанците, ама зарем навистина треба да чекаме ретардирана вест од типот на оваа за конечни испливат нашите фрустрации?
Сите големи проблеми се сеуште тука, јас да се согласев и за ова, и ова сеуште ќе беше тука. Канализирај си го бесот, и читај ме повнимателно.