Виртуелни оперативни системи и софтвер (Општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Локација
Кајгана
Виртуелна машина самото име ни кажува, извршување програми како физичка машина.
Виртуелна машина е најчест назив за "ефикасен и изолиран дупликат на вистинската машина".
Системска виртуелна машина овозможува целосна системска платформа за поддршка на комплетен оперативен систем.
Преку виртуелна машина се извршуваат оперативни системи, и таа дели ресурсите на реалната машина и хардвер, со тоа што е возможно да се користат повеќе оперативни системи.
Најголемите предност на Виртуелна машина е користење на повеќе оперативни системи на самиот веќе инсталиран оперативен систем, изолирани едни од други.
Виртуелна машина и софтверот е лесен и брз за употреба на друг оперативен систем којшто може да се користи за тестирање, работа и слично притоа да не се инсталира оперативен систем на веќе постоечкиот харвер туку тој едноставно се "виртуелизира" преку програмите за оваа намена.

WMWare Workstation е еден од најпознатите софтверски програми за вирутелизација.

VMware_Workstation.png

Оваа програма може да работи со Windows, Linux и Mac OS X.
Преку програмата е возможно да се работи на повеќе оперативни системи одеднаш, притоа се внесува оперативниот систем со фајлот на пример (.iso) и се дефинираат хардверски ресурси поврзани со актуелниот хардвер, (прикажано на сликата 1.2) и потоа едноставно се стартува оперативниот/оперативните системи.

serial-debug-vmware-01-virtual-mach.png

слика 1.2

Исто така постојат и други програми за пример Virtual Box од Sun Microsystems.

Линкови за софтер
WMWare Workstation Windows, Linux
---------
VirtualBox Windows, Linux, Mac OS X, Solaris
---------
Повелете со Ваши коментари, проблеми, прашања и совети поврзани со виртуелизација.

Одлично !
Користам VMWare (поправи си го W кај VMWare :)) долго време и е одлична работа за тестирање на се и сешто.

Јас го користам VirtualBox уште од верзија 1.5. Најдобар бесплатен виртуализациски програм. Имам еден windows инсталирано кој се најдува одвреме навреме за разни тестирања, и еден ubuntu кој никогаш не го пуштам. :D

до сега сум користел Microsoft Virtual PC 2007, VMWare, Virtual Box и Pear PC
и од VMWare сум најзадоволен.....и другите не се лоши

VMware и Microsoft Virtual PC ги иам користено,моментално на VMware ги работам XP и BackTrack. VMware е закон. :)

Virtual Box го користам, ма да не експериментирам доволно со оперативни системи за да ми биде неопходен...

Virtual Box иако работи супер не подржува Direct X и неможе игрици да се играат на неа дали знеа некојa Virtual Machine што имам Direct X подршка?

VirtualBox 3ката има (скоро) целосна поддршка за OpenGL 2.0 и експериментална за DirectX 8 и 9.

Инаку најдобра поддршка за 3д има VMWare (тие што го прават и први почнаа да работат на тоа)

VirtualBox 3ката има (скоро) целосна поддршка за OpenGL 2.0 и експериментална за DirectX 8 и 9.

Инаку најдобра поддршка за 3д има VMWare (тие што го прават и први почнаа да работат на тоа)
Хммммм Директ Х 8 на Virtual Box 3.0 ХP guest на Ubuntu 9.04 host не ми работи на ОК а Open Gl 2.0 неможам да користам зошто имам Интел Графичка a Linux нема подршка за Интел Графички само за Nvidia има Open Gl 2.0 така да тоа не е опција останува само VMWare да пробам ваљда на тоа ќе работи DirectX-oт Фала :helou:
П.С. ако не рестар на паралелна инсталција тоа секогаш работи

Да ја актуелизираме темава...

За што ги користите оперативниве на виртуелната машина? Дали можеби тестирате перформанси?
Јас моментално освен убунту-то немам друг а тој го користам само за apache.

Да ја актуелизираме темава...

За што ги користите оперативниве на виртуелната машина? Дали можеби тестирате перформанси?
Јас моментално освен убунту-то немам друг а тој го користам само за apache.

Хмм... на WIndows-от си конектиран и на виртуелната машина и тераш Linux со Apache со јавна мрежа ?

Хмм... на WIndows-от си конектиран и на виртуелната машина и тераш Linux со Apache со јавна мрежа ?

Ubuntu-то со Apache сепак ми беше инсталирано dual-boot со сервер 2003 на стариот пентиум 4. Го измешав со VMWare.

Za da imash 2 os na pc nemora software. se shto treba da napravish e da go instalirash os na drug disk driver ( ne znam dali se moze na istiot disk dive ) posle instalacijata treba da go otvorite: run vo nego vpishete msconfig i ke vi izleze: system confiruration na nego cliknete na: "boot". Vo nego clicnete drugiot os. I kliknete na: "set as default", "Apply", "ok" i restartirajte go pc-to i go imate drugiot os. Neznam koko e so software no za zal ovoj nacin e so restartiranje na kompiuterot

Дечки ај можеби за некој ке биди глупаво прашањево но ме интересира дали можи да се зафркни нешто на компјутерот ако се инсталира виртуелен ОП систем?

zdravo na site. ako moze nekoj da mi kaze koi failovi treba da se napravat vo iso za da se instalira operativen sistem. vi blagodaram mnogu.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom