Кана или К'на

• Креатор на темата Креатор на темата Pinkie Pie
  • Време на започнување Време на започнување
Јас со секаков ја правам каков ми дојде при рака со таков, не гледам дали е камилица, зелен, нане или било кој друг чај...
прво го вариш чајо, и ја вадиш кесичката и во зовриенио чај ја клаваш к'ната ? Уште да ми кажеше некој како ја прај со јајце и киселина , ептен че му бидам благодарна....сакам да ја напрам најубо шо можи....

прво го вариш чајо, и ја вадиш кесичката и во зовриенио чај ја клаваш к'ната ? Уште да ми кажеше некој како ја прај со јајце и киселина , ептен че му бидам благодарна....сакам да ја напрам најубо шо можи....
Да прво го сварам чајот ја вадам кесичката и потоа ја мешам к`ната и си добие густа смеса како паста и ставам на коса.
А со јајце не сум пробала мада мислам дека жолчката се мати со чајот и к`ната јас мислам така е ако знае некој нека пише...

Да прво го сварам чајот ја вадам кесичката и потоа ја мешам к`ната и си добие густа смеса како паста и ставам на коса.
А со јајце не сум пробала мада мислам дека жолчката се мати со чајот и к`ната јас мислам така е ако знае некој нека пише...
уште ако сакаш да клајш слика да ти видам како ти фатила , срцка си:X3::love:

Во Прилеп К'на го викаат, за другиве градови нз.
Инаку на фарбаното мислам дека ќе ти фати, а оти уствари да не ти фати?
сега ја кладов , дури и кожата ми ја офарба не можам да ја измијам

Веќе неколку години ја фарбам косата со кна .Прво ја растворам кната ( 2 пакечиња ) во топла вода или црн чај мала количина вода да дојде како паста оти послем ќе си имате мака кнта ако е потечна знае да се разлева ,потоа и ставам претодно изматено јајце, една лажица маслиново масло . Се виткам во фолија и гледам да седам колку што е можно подолго време. Е сега јас ставам костенлива кна и косата ми испаѓа црна има еден проблем многу паѓа за време на миење , сите крпи со кои ја бришам косата после миење ги имам извалкано. Сепак преферирам кна пред фарба ја зацврстува косата и го спречува процесот на белеење и опаѓање .:)
--- надополнето: 13 мај 2013 во 13:07 ---
сега ја кладов , дури и кожата ми ја офарба не можам да ја измијам
Пробај истриј го местото со пепел од цигара ако не самото паќа во текот на капењето , Следниот пат за да не се извалкаш кожата на челото намачкај ја со крем ;)

Веќе неколку години ја фарбам косата со кна .Прво ја растворам кната ( 2 пакечиња ) во топла вода или црн чај мала количина вода да дојде како паста оти послем ќе си имате мака кнта ако е потечна знае да се разлева ,потоа и ставам претодно изматено јајце, една лажица маслиново масло . Се виткам во фолија и гледам да седам колку што е можно подолго време. Е сега јас ставам костенлива кна и косата ми испаѓа црна има еден проблем многу паѓа за време на миење , сите крпи со кои ја бришам косата после миење ги имам извалкано. Сепак преферирам кна пред фарба ја зацврстува косата и го спречува процесот на белеење и опаѓање .:)
--- надополнето: 13 мај 2013 во 13:07 ---

Пробај истриј го местото со пепел од цигара ако не самото паќа во текот на капењето , Следниот пат за да не се извалкаш кожата на челото намачкај ја со крем ;)
Со сода бикарбона на памуче излезе

http://www.hennaforhair.com/freebooks/croatianh4h.pdf

Планирам да си ја ставам на коса , па не гледам да се отворила дискусија , па и можи некој друг да го интересира, би сакала да чујам искуства, јас зедов црвена , и сега не знам како ке фати на природниот израсток и на фарбаниот дел , пошто претходно ми беше фарбана црвена...

henna-hair-dye.jpg
Јас ја фарбав мајка ми со кафеава и резултатот е одличен, косата има поубав сјај и 100 пати е подобро од фарба. Ние додававме цело јајце, маслиново масло и руски чај (тоа не знам кој е ама албанците многу го пиеле не знам).

Има Кна за осветлување на косава??
Кафена мие, али сакам да ми биди малку посветла, може со ова, или треба да се фарбам??

Има Кна за осветлување на косава??
Кафена мие, али сакам да ми биди малку посветла, може со ова, или треба да се фарбам??

Не знам за к'на, ама имам чуено дека лимонот и чајот од камилица ја осветлуваат. Немам пробано, ако пробаш - размени искуство.

Јас сум пробала со чај од камилица и да стварно ја осветли мојата коса.
Треба да свариш чај околу 2 литри, ама да биде доста концентриран. Јас користев камилица која сама сум ја берела и сушела, за оваа во кесички не знам да кажам колку фаќа. Во водата од кога ќе зоврие ставив две-три шољи за кафе сушена камилица. Оставија да одстои некои десетина минути и прецедија. Со чајот ќе ја потураш коста, ама течноста која паѓа собирај ја во некое леѓенче, оти ќе треба повеќе пати да се премиваш со истата течност. Кај мене косата доби посветла боја, ама на мене природната коса ми е светла. За темни коси не знам дали ќе успее.
А ако сакаш да бидеш црвенокоса, истата постапка од горе, само со чај од невен.

Еве ја мојата канирана коса , пред некој ден пак ја канирав....задоволна сум....:pipi:
че си продолжам да и клавам , ептен ми е убо влакното , ми се зајакни..:свиркам:IMG_6573.JPG

Attachments

• IMG_6579.JPG
    IMG_6579.JPG
    662,5 KB · Прегледи: 36
  • IMG_6580.JPG
    IMG_6580.JPG
    921,7 KB · Прегледи: 36
Еве ја мојата канирана коса , пред некој ден пак ја канирав....задоволна сум....:pipi:
че си продолжам да и клавам , ептен ми е убо влакното , ми се зајакни..:свиркам:Прегледај го приврзокот 66033

Претходно ти беше фарбано црвена? Оти бојата ти е феноменална!
Сакам и јас да почнам со к‘на... ама не знам како ќе ми излезе. Ми се смачи од фарбите, а не сакам да се префарбувам во природната боја, сакам да си ја задржам црвенава.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom