Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Каде планираш да возиш?

Рутата е ова, па сега ќе видиме колку ќе се држиме до планот.
8999747610_747e18a35b_z.jpg

Рутата е ова, па сега ќе видиме колку ќе се држиме до планот.
8999747610_747e18a35b_z.jpg

Нешто слично и ја планирам но можеби помалце е во километри инаку со твојот точак планираш да возиш? и колку километри ќе возите?

Иначе како јас да напрвам вака ? со обележано бидејќи јас планирам од Скопје до Охрид преку Велес - Битола и назад од Охрид преку Кичево - Гостивар - Тетово и Скопје ..

Нешто слично и ја планирам но можеби помалце е во километри инаку со твојот точак планираш да возиш? и колку километри ќе возите?

Иначе како јас да напрвам вака ? со обележано бидејќи јас планирам од Скопје до Охрид преку Велес - Битола и назад од Охрид преку Кичево - Гостивар - Тетово и Скопје ..

Со мојот да, имам доверба 100 посто во него, беше на сервис пред некој ден, се подмачкано, сменето што треба да се смени, не верувам дека ќе ме остави на пат, едино гума да ми се дупне, ланец да се скине, сајла можеби и шпица на тркалото, како и да е за се имам резерва и знам да сменам.
На гугл мапс ја правев, одиш десен клик, дерекшнс фром хир од местото каде што сакаш да почнеш до најблиското познато ту хир и после само додаваш ад дестинејшн со десен клик.
Ти со што планираш да одиш?
Биди спремен, вози баеѓи, читај по интернетот, прашувај луѓе, јас се спремам година ипол за оваа вожња можеби, памтам и минатата година ова време пишував дека ќе отидам ама не отидов, сега одам сигурно. :)
Се надевам супер ќе си поминеш, па ај може и некој друг ќе се пофали за нешто посериозно што планира за летово.
Јебиветер ти? :)

честа

Јас планирам да одам со мојот деновиве ќе го носам на сервис целосно да го подмачкаат да го исчистат и здравје боже 15 јули тргнуваме :) Иначе таа е таа рута Од Скопје до ОХрид и назад преку Кичево иначе што ќе носиш ти од опрема?

Во случај ако му требаат на некој дисаѓи со прикачување, јас си ги порачав овие и чекам да пристигнат.
Да не се трудите да барате поефтини ова ви го соопштувам.

http://www.ebay.com/itm/110925866169?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 22:59 ---
Некој да даде сугестија за шатор и вреќа за спиење. Бев во ГТЦ, има Волфскин и Регата ама цените им се скапи многу. За вреќе за спиење бараат 8000 ден.

честа

Јас планирам да одам со мојот деновиве ќе го носам на сервис целосно да го подмачкаат да го исчистат и здравје боже 15 јули тргнуваме :) Иначе таа е таа рута Од Скопје до ОХрид и назад преку Кичево иначе што ќе носиш ти од опрема?

Зависи за какви опрема збориме ама на тепка вака ќе биде планот.
Основни работи ми се вреќа за спиење и шатор.
После оди душек и евентуално пад за одоздола.
Облека не комплицирам едноставни маици бели и шорцови.
За готвење, тенџерче, чашки две, и плинско на алкохол сам што си го направив.
Две резервни гуми, лепенки, две шпици (иако не сум сигурен за нив, бидејќи можам да истерам баеѓи со една скршена шпица), лепенки, резерви за ланецот, сајли, топек мултитул, мултитул обично, имбулси, мини пумпа, стеги, светла, кацига, јажиња за стегање, нож мора, компас, мапа, некое стрипче за читање и карти за играње.
Влажни марамици баеѓи.
Лопатче мало, кога треба да се оди каде што царот иде пешки ин д вудс, иако може да се импровизира и со стапче некое.
Исто и копии од пасош и лична, за секој случај.
Ова општо, сум утнал нешто сигурно.
Може да се истера со минимална опрема, барај по интернет ultra light touring, ама си бара навикнување и скратување на веројатно повеќе комфорт.
Во случај ако му требаат на некој дисаѓи со прикачување, јас си ги порачав овие и чекам да пристигнат.
Да не се трудите да барате поефтини ова ви го соопштувам.

http://www.ebay.com/itm/110925866169?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 22:59 ---

Некој да даде сугестија за шатор и вреќа за спиење. Бев во ГТЦ, има Волфскин и Регата ама цените им се скапи многу. За вреќе за спиење бараат 8000 ден.

Баеѓи евтини овие, јас веќе имам торбици ама за девојка ми деновиве планиравме да ги земеме овие, http://xmkd.com/product/brand-x-pannier-bag/, читав по интернетов добри критики, не дека некој ги користел за туринг, ама мислам дека едно лето ќе издржат.
Си отишол во Аутдор или како се викаше новата во гтц, профи опрема имаат таму и скапо е баеѓи, оди во Про спорт во Соравија во ГТЦ исто на втор спрат мислам дека беше, има по буџетски прифатливи работи таму.
Кажувај инаку твоите планови, да видиме каде ќе фаќаш ти летово.:)

честа

Интересно но секако ова што ќе го носиш нема да го носиш сам препоставувам ќе одиш со повеќе луѓе ...

Инаку да на тоа мислев за опрема јас на пример нема да носам шатор и такви работи ... бидејќи нема да спиеме во шатор и во вреќи туку ќе одиме некаде во хотел ... бидејќи гледаме да намалиме со опрема за да можеме повеќе да уживаме во местата каде што ќе одиме :) Инаку отприлика колку километри треба да извозите? јас искрено не можам да најдам колку километри ќе треба да се извозат ... :confused: Ако има некој на форумов кој има возено ваква слична тура ... нека ми каже колку има од тука до Охрид онака процентуално земено.

честа

Интересно но секако ова што ќе го носиш нема да го носиш сам препоставувам ќе одиш со повеќе луѓе ...

Инаку да на тоа мислев за опрема јас на пример нема да носам шатор и такви работи ... бидејќи нема да спиеме во шатор и во вреќи туку ќе одиме некаде во хотел ... бидејќи гледаме да намалиме со опрема за да можеме повеќе да уживаме во местата каде што ќе одиме :) Инаку отприлика колку километри треба да извозите? јас искрено не можам да најдам колку километри ќе треба да се извозат ... :confused: Ако има некој на форумов кој има возено ваква слична тура ... нека ми каже колку има од тука до Охрид онака процентуално земено.

Види ако сакаш Скопје до Охрид со точак и цело време во Хотел мораш да бидеш организиран убаво.
На пример јас би ти дал идеа, Скопје до Кичево со воз, баеѓи евтино, одприлика 400 денари повратна мислам, никаков проблем што си со точак, после возиш до Охрид со точак околу 60 километри и плус разгледуваш околината, идеш до Преспа, Струга, стариот пат Охрид-Струга, милина, па фатиш тоа селата околу Струга, Радожда натака да видиш рај, може и Вевчани е блиску, има многу работи да се види и да ви биде супер.
Сеа ако сте авантуристи, цепајте зошто да не, само бидете спремни, начитајте се, испробајте се еден ден возете да видите колку ќе истерате.
Скопје до Охрид во еден правец имате одприлика 200 км, што и не е многу за 3 дена комотно можат да се извозат.
Сега ќе ти побарам едно типче што возеше баш таа релација на јутуб има клипчиња.
Мојата рута е одприлика 500/600 км, планирам од 70 до 120 км на ден да возам, иако може и повеќе, баш едни дечки од Техеран што возат беа кај мене пред некоја недела, 200 и нешто имаа извозено за еден ден, рачунај со можеби 40 кг+ опрема.
Се е можно, само треба желба за тоа.

http://www.youtube.com/watch?v=i5pQ2gl6upM&list=PLtyXRAo-z7AcV43Lf84FU9NW4p5ejsoNg
еве го типот. :)

честа

Добра идеја имаш но ми е се договоривме за оваа тура Скопје - Велес - Росоман - Богомила - Прилеп - Битола - Ресен - Охрид :)

И за назад Охрид - Кичево - Гостивар - Тетово - Скопје се на се 10 дена ... од кои во Охрид планираме да возиме и по некои села ... на разгледување :)

Иначе да авантуристи сме :)

Види ако сакаш Скопје до Охрид со точак и цело време во Хотел мораш да бидеш организиран убаво.
На пример јас би ти дал идеа, Скопје до Кичево со воз, баеѓи евтино, одприлика 400 денари повратна мислам, никаков проблем што си со точак, после возиш до Охрид со точак околу 60 километри и плус разгледуваш околината, идеш до Преспа, Струга, стариот пат Охрид-Струга, милина, па фатиш тоа селата околу Струга, Радожда натака да видиш рај, може и Вевчани е блиску, има многу работи да се види и да ви биде супер.
Сеа ако сте авантуристи, цепајте зошто да не, само бидете спремни, начитајте се, испробајте се еден ден возете да видите колку ќе истерате.
Скопје до Охрид во еден правец имате одприлика 200 км, што и не е многу за 3 дена комотно можат да се извозат.
Сега ќе ти побарам едно типче што возеше баш таа релација на јутуб има клипчиња.
Мојата рута е одприлика 500/600 км, планирам од 70 до 120 км на ден да возам, иако може и повеќе, баш едни дечки од Техеран што возат беа кај мене пред некоја недела, 200 и нешто имаа извозено за еден ден, рачунај со можеби 40 кг+ опрема.
Се е можно, само треба желба за тоа.

http://www.youtube.com/watch?v=i5pQ2gl6upM&list=PLtyXRAo-z7AcV43Lf84FU9NW4p5ejsoNg
еве го типот. :)

Колку луѓе ќе одите? Околу 100км на ден е оптимално.. таман ќе имаш време и да ужуваш во местата кои ќе ги посетиш.

Ја гледам мавровскиот маратон следнатава недела. Имат некој од тука кој ќе вози? Се мислам дали да одам на Маратон или Полумаратон. Некако успонот од 700 на 1900 метри на 60-тиот километар ме плаши

Јебиветер ти? :)

Чекам да ми пристигнат некои работи од и беј и во зависност како ќе ја угодам работата дома да ме пуштат ќе заминам на 12-15 дневна тура низ Македонија.

Еве ја мојата рута
  • Прилеп - Отешево
  • Отешево - Охрид преку Галичица
  • Охрид - Дебар
  • Дебар-Маврови Анови
  • Маврови Анови - Скопје
  • Скопје - Куманово
  • Куманово - Пробиштип
  • Пробиштип - Македонска Каменица
  • Македонска Каменица - Берово
  • Берово - Струмица
  • Струмица - Гевгелија
  • Гевгелија - Кавадарци
  • Кавадарци - Прилеп
Значи ова се местата на преспивање и тргнување. како што се забележува нема некоја голема километража од причина што попатно ќе застанувам и свртувам на одредени места кои сакам да ги видам.
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 08:42 ---
З

Баеѓи евтини овие, јас веќе имам торбици ама за девојка ми деновиве планиравме да ги земеме овие, http://xmkd.com/product/brand-x-pannier-bag/, читав по интернетов добри критики, не дека некој ги користел за туринг, ама мислам дека едно лето ќе издржат.
Си отишол во Аутдор или како се викаше новата во гтц, профи опрема имаат таму и скапо е баеѓи, оди во Про спорт во Соравија во ГТЦ исто на втор спрат мислам дека беше, има по буџетски прифатливи работи таму.
Кажувај инаку твоите планови, да видиме каде ќе фаќаш ти летово.:)

Кога размислував за торбици какви да земам во просек се движеа добрите торбици од по 25 литри по 80 евра пар. Заклучив дека многу ретко ќе ги користам и не вреди да инвестирам во такво нешто, ако вие планирате редовно да правите тури тогаш во ред е да се вложи во дисаѓи.
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 08:47 ---
Колку луѓе ќе одите? Околу 100км на ден е оптимално.. таман ќе имаш време и да ужуваш во местата кои ќе ги посетиш.

Ја гледам мавровскиот маратон следнатава недела. Имат некој од тука кој ќе вози? Се мислам дали да одам на Маратон или Полумаратон. Некако успонот од 700 на 1900 метри на 60-тиот километар ме плаши

Петар вози го големиот ако ти е добар велосипедот од причина што ќе ти биде мака ако го извозиш само малиот.
Ништо посебно не е ќе ја ставиш прва и тие 7.5 километри ќе ги извозиш за час и половина или два во зависност каков е теренот и после не е ништо страшно.

Може некој да ми даде подетален опис за мавровскиот маратон?Полумаратонот сметам дека можам да го извозам но за маратонот некако многу ми изгледаат 90 километри.Дали е многу тешка патеката и за колку време отприлика се вози?

Бидејќи повеќе луѓе ме прашуваа дали се водоотпорни брзиномерите кои ги продавам решив да докажам, со помош на чаша вода :D Ако на некој му треба за летово нека ме исконтактира во ПП.

4v24rd.jpg

sajSiGa

Истиот јас го имав и јас гарантирам дека е одличен за на дождливо време само има еден он проблем тоа што при брзина од 66 км па нагоре се превртува и прави како да си возел 99 и кога ќе видиш твојата најголема брзина е 99 :facepalm: за големи брзини не се препорачува овој брзинометар ... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom